Trevligheter Utflykter

Överraskad – En kryssning till Åland

God kväll! Jag är hemma igen efter en väldigt trevlig och lyckad resa i det kortare formatet. Jag blev igår överraskad av maken med en kryssning genom Stockholms norra skärgård och över till Åland. Vi skulle ta en tur med Vikinglinjens  Cinderella som skulle avgå  klockan 17.30 från Vikingterminalen vid Stadsgården/Masthamnen här på Södermalm. Så när klockan var strax efter 16 tog vi vår lätta packning och promenerade i strålande eftermiddagssol längs kajen till terminalen. En promenad på trettio minuter. Snabb  incheckning och snart var vi ombord och i hytten uppe på däck nio. En hytt  i fören  med stort fönster.

En strålande vacker dag övergick i en strålande kväll. Och för att se solnedången skyndade vi ut på ett av akterdäcken.

Jag blev verkligen överraskad

och med tanke på det fina vädret kändes det än mer lockande att ta en tur över Ålands hav. Vi har i många år då och då snabbt bestämt oss, bokat och åkt i väg på en kryssning. Men under pandemitiden blev det delvis en paus. Vikinglinjen, som vi mest använder oss av, har när det så varit möjligt haft kryssningar till Åland, Åbo och Hesingfors. (Men Åbo och Helsingforsfartygen har också mycket last/långtradare som ska med fartygen så där är det också mycket nyttotrafik)  Vi testade att åka på en ”Covidanpassade” kryssning med Cinderella i oktober 2020 och var imponerade över hur väl man ordnat det ombord. Och välordnat var det fortfarande och det trots att restriktionerna officiellt nu är borta.

Stockholm. Stockholms inlopp. Vikinglinjens Cinderella. Här blev jag överraskad på olika sätt. Inte minst den vackra solnedgången. Överraskad av en kryssning? Så roligt!

På väg. Vi närmar oss Nacka strand och ser Svindersviksbron och  Kvarnholmen i bakgrunden. Kvarnholmen är ett gammalt område där kvarnen Tre Kronor fanns men här har man på senare år byggt många nya bostäder.

Solen sänker sig allt mer.

Söndag kväll

Ett glas bubbel i lugn och ro blev det för vår del innan det var tid att äta. Oftast väljer vi att äta i à la carte restaurangen men nu när maken bokade så sent fanns det också bara ”sena” mattider kvar. Så det fick bli buffén. Men den är också, som vi visste, anpassad. En hel del rätter finns i portionsskålar  som man kan ta och i övrigt var det personal som serverade. För de som önskar dessert, serveras den på en tallrik till bordet. På Cinderella är det ”Svenska kocklandslaget” som komponerat buffén och rätterna som finns innehåller en hel del nytänkande.

Vikinglinjens Cinderella. En fräsch buffé med god kvalité som jag blev överraskad av .Skapad av Svenska kocklandslaget. Jag brukar inte vilja äta bufféer eftersom jag tycker att det ofta blir ”söligt”. Men här på fartyget blev jag glatt överraskad. Allt fräscht.

Kvällen avslutade vi med god storbandsjazz där veteranen, legendaren,  Leif Kronlund (idag 90 år) fanns med på scenen. Och jodå! Det var full fart här på dansgolvet till svängig musik. (Medelåldern var nog 70+9

Leif Kronlund ”is still going strong”. Och full fart på dansgolvet var det. 

Måndag

morgon. Jag vaknade  vid kajen i Mariehamn av att solens strålar nådde in i hytten. Och när jag tittade ut såg jag att ”fjärden ligger blank som ett nybonat golv”  (Evert Taube)

Mariehamn. Åland. Viking Cinderella Sjöutsikt. Även den blev jag överraskad av. Vacker morgon. Här var det sjöutsikt från hytten. Även den blev jag överraskad av.

Här har fartyget just lämnat Mariehamn. Någon direkt skärgård är det inte här utan efter ca. 30 minuter är det tämligen öppet  vatten. 

Här är vi inne i Stockholms yttersta skärgård. Står en stund på däck och gillar verkligen det jag ser. 

Motljusbild. Och en bit bort här, i yttersta havsbandet,  ungefär där masten skymtar  ligger Söderarm i yttersta havsbandet. En fyrplats m.m- och dit vi i somras gjorde en tur.

En bit mat blev det även på hemvägen. Och ett perfekt bord för två i fören på fartyget. Här blev det en lång sittning för brunch.

 

28 svar på ”Överraskad – En kryssning till Åland”

 1. Fina bilder från överraskningstrippen.
  Vilken fin solnedgång.
  Viking Line har alltid serverat bra mat när jag/vi åkt med båten.
  Oftast har vi också ätit i restauranten, ej buffée.

  1. Det blev verkligen en lyckad tur på alla sätt. Skärgården gillar vi ju väldigt mycket och kunde njuta av den hela vägen hem.Oftast väljer vi á la carte men nu bokade maken så sent att det var knepigt med platser i restaurang Sea View. (Finns ju flera restauranger men vi tycker bäst om Sea View )
   Och en riktigt bra och rymlig hytt ville vi ha högt upp och så blev det Vi var också nöjda med det nya upplägget på buffén som smakade väldigt bra.Ingen trängsel och personal som serverar. Bra kvalitet på allt.

 2. En sådan supertrevlig överraskning! Och jag dom inte varit på Åland…eller Finland…överhuvudtaget. Borde ju kunna få till det någon gång!
  Fina bilder, som vanligt! Kram

  1. Tack! Vi bor ju så nära till så att gå ner till båten är ju en smidig historia. Hav hav och skärgård tycker jag ju också om. Åland och även resten av Finland rekommenderar jag. Finns så mycket fint att se och uppleva. (Maken är ålänning i grunden så på Åland har vi varit mycket.Även en hel del i Finland)
   Kram

 3. Vilken härlig överraskning, så omtänksamt av maken!
  <3
  Alltid roligt med en resa. I maj är det tio år sedan jag gjorde en liknande resa 😉 ja, tiden går och Stockholm känns väldigt avlägset nu som tiderna är.
  Trevlig kväll.
  Stor kram!

  1. En fin överraskning blev det verkligen. Och han hade ju kollat upp vädret.
   Vi tar oss ju ganska ofta en tur för det är ju så smidigt. Men det kommer ju bussar från Värmland, Västergötland, Dalarna och andra platser med de som gärna vill åka. Ofta är det ju riktigt bra musik ombord och så nu också så det blev en hel del dans under kvällen. Jätteroligt. Annars är det numer mest i Torrevieja men vänner där det blir mycket dans,Roligt.
   Stor kram

 4. Hola! Vilken trevlig överraskning! Och hipp hipp hurra för dig en gång till! 😊
  Kramar från oss! ❤️

  1. Tackar! Ja, det blev riktigt lyckat på alla sätt.
   Kramar! Och ett år äldre är hon ju nu.
   Bosse hälsar.

 5. Vilken suverän överraskning av din man! Bra där! Å jag som undrade vart du tagit vägen. Man är ju så van att du lägger upp dina inlägg ungefär mitt på dagen. Nu vet jag var du har varit;-)
  Bilderna är helt fantastiska och maten – WOW! Minns de ”äckliga bufféerna man serverade förut. Söligt var ju bara förnamnet. Å alla hade ju hostat och snörvlat på maten innan också – om man inte var först i kön vill säga…
  Så bra att man serverar maten fortfarande på ett ”corona-anpassat” sätt. Väldigt klokt tycker jag. Att C-19 inte sprids just hos Viking Line borde ju vara både i företagets och potentiella resenärers intresse. Eloge!

  PS. Underhållningen – nja! Tycker ärligt talat inte om någon slags ”underhållning” hos Viking och Silja Line. Det är för mycket ”före detta” över det hela;-) DS.

  1. Visst var det! Jodå, inläggen brukar komma mitt på dagen och jag brukar läsa bloggar.
   Det blev en lyckad tur på alla sätt med jättebra hytt och bra mat. Vi gillar i vanliga fall inte att äta buffé men nu fick det bli så. Man kan ju kanske inte boka dagen innan och ”få allt”. Maten var riktigt bra och konceptet men att personal serverade den är riktigt bra och en del fanns i skålar. Viking har ju hela Corona tiden avpassat och anpassat sig så bra.
   Vi åkte ju inte direkt för underhållningen skull men är det något fartyg som har de bästa svenska artisterna så är det Viking Cinderellla. Här är ju ”alla” svenska artister som är att räkna med idag engagerade under året. Och sedan beror det på olika dagar vilken musikstil som gäller.
   Inget annat fartyg kan konkurrera här.
   Men det finns pianobarer, barer utan musik och en hel del annat eller sommartid bara att njuta utomhus av skärgården. Gillas högt.

 6. Ser verkligen trevligt ut! Fint väder, trevligt sällskap och till det god mat och dryck … kan knappast bli bättre!
  Önskar dig en fin tisdag!
  Kram

  1. Det blev så bra. Och en skärgård i strålande sol tycker jag alltid om. Vi spanade efter havsörn men tyvärr ville de inte fastna på bild. Såg ett par långt borta.
   En strålande tisdag här så det blir en rejäl utevistelse i delvis lite mer grönskande terräng.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   kram

  1. Det blev så bra på alla sätt. Och en skärgård i strålande sol och vacker solnedgång njuter vi gärna av. Bra hytt och god mat och dryck dessutom.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Här fortsätter det vackra vädret så vi njuter. Blir en heldag ute.
   Önskar dig en fin tisdag.

 7. Hej Ditte!
  Ja va roligt men du visste väl att du borde få något som landade på rätt dag 😀
  Grattis en gång till!
  Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Stort tack!
   Ja, men nu lämnade jag över det hela till B och han ordnade det jättebra.
   Varm kram även från Mr B.

 8. Men va roligt med en sådan överraskning och du gillar ju att röra dig att få komma iväg så är ju hur mysigt som helst 🙂 ha en god tisdag kram

  1. Det blev en riktigt lyckad tur och vädret var ju helt fantastiskt Jättefin hytt, god mat och dryck och mycket hav och skärgård.
   Strålande sol här idag och det blir en fin utedag.
   Önskar dig en fin tisdag.
   Kram

 9. Vilken underbar överraskning ,-))) I det här härliga vädret.
  Vilken hytt i fören med stort fönster ,-))) WOW! ,-) Ser SÅ himla mysigt ut ,-)
  Härliga bilder av turen först från utsidan, har inte kommit till insidan ännu utom hytten ,-))
  Ja maten ser fräsch ut!
  Mysigt med underhållning.
  Taubes rad passar ju in, vilken hytt!
  Härlig överraskning av maken ,-))
  Ha det fortsatt fint KRAM Primrose ,-)

  1. Visst var det!Jag blev jätteglad. Och vädret var ju helt perfekt. Hav och skärgård i kombination med vackert väder faller jag för- God mat och dryck blev det ju också. Hytten har jag ingen bild på. Glömde. Får bli nästa gång.
   Ha det bra du också och önskar och hoppas ni är piggare.
   Kram

 10. Åh så sugen jag blev nu att andas lite salt havsluft! Vilken toppenidé! Och tur med vädret är väl ingen överdrift! Nu längtar jag verkligen till vår kryssning i maj, hoppas tiden går fort.
  Kramen

  1. Det blev en lyckad tripp på alla sätt och vädret var verkligen med oss.
   Och tiden till maj går fort.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *