Stockholm

Kväll med utsikt från balkongen hemma på Söder

Fredagen bjöd på på en kväll med utsikt. En generös sådan. Och under fyra timmar, mellan klockan19.30 och 23.30 följde jag med spänning månen som var full och rörde sig över himlen. Månen, (fullmåne) molnen, alla ljus och speglingarna i kanalen kan jag titta länge på. Med en jacka på och med mitt värmländska fårskinn i en balkongstol så blev det några “sittningar” och bilder här och i sällskap med kameran.

Stockholm. Södermalm.Norra Hammarbyhamnen. Kväll med utsikt. Fullmåne och Hammarby sjöstadKväll med utsikt.Klockan är 19.35 och jag ser från min plats i balkongstolen att fullmånen som hastigast skymtar bakom en tunn molnslöja. Den “vita pricken” överst i bild till höger är ett flygplan på väg att landa på Bromma flygplats.

En kväll med utsikt

kom det att bli och balkongen lockade. Även från soffan är utsikten fin men ändå begränsad. Ett par glas “glühwein” bidrog också till att värma upp mig.

Jag passade också på att summera veckan när jag ändå satt här och konstaterade att veckan varit både god och blandad. Tredje veckan i mars är snart förbi. Och har det hänt nåt. Jodå, visst har det. Fint väder, skönt balkonghäng, solskenspromenader, träff med vänner och soppteater på Stadsteatern. Och i måndags deltog jag tillsammans med många andra i en manifestation på Norrmalmstorg i Stockholm. En stark manifestation mot Rysslands ockupation av Ukraina och deras krig där. (Det är Måndagsrörelsen som återuppstått. En opolitisk rörelse som 1990-1991 här på torget manifesterade för de Baltiska staternas rätt till självständighet från Sovjetunionen. En frihet som kom1991)

Runt klockan 20.00 var den fulla månen knappast synlig. Men den fanns där bakom de dansande slöjmolnen. 

Någon minut senare.Jag byter kamera och zoomar in. En spännande bild  blir det och jag sitter kvar ännu en liten stund innan jag går in. 

Inomhus blir det en stund framför teven innan jag bestämmer mig för att fortsätta att läsa det manus jag fått till boken om min pappa. En bok som kommer ut nästa vår och som journalisten författaren Thomas Tynander skriver. Jag måste läsa flera gånger. Ett starkt manus som rör och berör och är så närvarande. Samtidigt funderar jag lite på vad  pappa skulle ha tyckt om att han, Allan Mann, bondsonen från Töreboda i Västergötland, skulle vara huvudpersonen. För egen del var han väldigt fåordig men det han sa menade han alltid.

“Har man varit med om kriget blir man ganska ödmjuk. Man glömmer inte att man bara var en av många som genomförde jobbet. Och att man hade tur som kom tillbaka.”

Ett par timmar senare

och klockan har hunnit bli 22.30. Jag ser nu från soffan att månen på nytt tittar fram bakom de dansande molnen och det blir ännu en vända ut på balkongen

Österut ser jag det här. Den fulla månen visar sig och Hammarbykanalen ligger helt blank och livas upp av belysningarna runt om speglar sig i vattnet.  

Västerut mot  restaurang Thaiboat, mot Hammarbyslussen, Skansbron, Skanstullsbron och Johanneshovsbron ser det ut så här.

Stockholm. Södermalm. Sen kväll med utsikt över Hammarbyslussen, Hammarbykanalen och delar av Norra Hammarbykajen. Sen fredag kväll med utsikt från balkongen. Har svårt att se mig mätt. Helt tyst och stilla är det också.

Strax före midnatt gör jag ett nytt försök för att  fånga den fulla månen som tycks leka kurragömma med mig. För när jag tycker jag zoomat in den skyndar den sig på att dölja sig bakom slöjmolnen. Men jag är envis och efter att ha tagit ett tiotal bilder ger jag upp. Antar att resultatet ändå skulle bli som det förra månaden.

Till sist lyckades jag få till en bild som är helt ok. Men visst ser den i stort sett ut som den jag tog förra månaden och även innan dess.

Lördag eftermiddag är här och jag har spenderat tid på balkongen tillsammans med mer bokmanus. Men nu ska vyerna vidgas och jag ska ge mig ut. Önskar alla läsare, var ni än är, en skön lördag.

Just nu, klockan 14, ser det ut så här från min solstol på balkongen.

34 svar på ”Kväll med utsikt från balkongen hemma på Söder”

 1. Magiska månen ,den lös på mig i natt 😅så otroligt vackra bilder från din balkong och nu ser jag på sista bilden att min pappa bodde på andra sidan bron i de höga husen (Årsta ) spännande med boken. Kram o fin lördag

  1. Det var en riktigt fin kväll och månen kom och gick mellan slöjmolnen. Vad roligt att du såg huset i Årsta där din pappa bodde. Jodå, jag ser dit-
   Boken blir verkligt spännande och allt i den är faktamässigt också sant.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 2. Din pappa brann för sin sak💙
  Du har fångat månen så perfekt, både med och utan slöja.
  Ett käckt litet utsiktstorn, er balkong😍

  Trevlig lördagskväll!
  Det närmaste jag kom utomhus idag var solstolen på balkongen 🥱😴
  Stor kram!

  1. Ja, det gjorde han. Människors och länders frihet var alltid väldigt viktigt och så genom hela hans liv.Pappa hade ett stort hjärta och var alltid på de svagas sida.
   Det var verkligen en vacker kväll och jag rörde mig en del ut till balkongen.
   Balkongen är vi så förtjusta i och så hela året.
   Skönt att du är bättre och kunde vara en stund på balkongen.
   Tankar och en stor kram

 3. Fina månbilder. Och vilken fullträff du fick på fullmånen!
  Märkte att det var riktigt ljust i natt, då jag var vaken en liten stund. Om man inte vore så kär i sängen och sängvärmen, så borde man klä sig varmt och gå ut, bara för att få uppleva de mäktiga månskuggorna. Få se om jag “orkar” om jag vaknar… och det gör jag minst en gång för toabesök… i natt.
  Fint väder idag… Har suttit på altanen en stund och sen tvättat två bilar. Det tyckte ryggen fick räcka för idag, så någon längre promenad har det inte blivit.
  Ha det fint! Kram

  1. Tack! En vacker kväll var det så jag pendlade stundtals emellan balkongen och soffan. Borde plockat fram stativet till kameran men så blev det inte.Jag var uppe ganska länge och passade på att titta ut men månen försvann stundtals bakom molnslöjorna.
   Bra jobbat att tvätta två bilar. Det tar ju ordentligt på ryggen. Kan tänka mig att du fick en skön stund i solen.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 4. Du har som vanligt järnkoll, bland annat när det är fullmåne. Jag brukar alltid missa fullmånen. Å vilken kanooonbild du tog på fullmånen. Det syns att du har “rätt” kamera för sådana foton.
  Att läsa manus av en så intressant bok som den om din pappa måste vara ett “drömjobb”. Tänk att vara först med att ta in innehållet och kanske få veta nya saker om ens pappa.
  Idag var det ju över 10 grader och soligt, så jag gissar att du njöt på balkongen med manuset även idag:-)

  1. Månen sken in i vardagsrummet och det ganska starkt så då började jag fundera om det möjligen var fullmåne och tog en titt i almanackan. Med stativ hade bilden blivit bättre men det är längst in i klädkammaren. Så nej.Men zoomkameran jobbade på bra.
   Manuset är så bra så jag läser först snabbt några sidor och går tillbaka och gör om det i långsam takt.
   En del nya saker faktamässigt har jag fått veta och helt ofattbart att pappa överlevde allt. Och så ung.
   Jodå, en del balkonghäng blev det idag. Med manus. Och lite tårar. Svårt att tänka sig att detta har hänt. Men det har det-

 5. Fina kvällsbilder.
  Såg också månen men fotade ej.
  För tillfället mulet, ingen måne ikväll kanske.
  Hoppas din e.m. kväll var trevlig.
  Här blir det lite god mat och dryck.
  Dock ingen helgkasse!

  1. En riktigt fin kväll och jag satt stundtals på balkongen Är så förtjust i utsikten som ofta erbjuder mycket fint.
   Månen är ju knepig att fota och om man ska zooma in för då måste man hålla kameran helt still. Har stativ men orkade inte ta fram det.
   Haft en riktigt vacker dag och kväll idag också-
   Haft en fin em och nu i kväll champagne med tilltugg och en fin bit oxfilé från Östermalmshallen med rödvinssps och hasselbackspotatis och en fräsch sallad.
   Önskar er en god kväll.

 6. Vilka vackra bilder.-)) Månen är underbar.
  Att få med ett flyg som ska till Bromma ,-)Ska det bli en bok om din pappa! ,-) Så roligt för dig och så hedersamt för din pappa, som hade mycket kloka varma ideal, nu är jag tveksam om jag hittat rätt ordval. för jag är helt matt i huvudet efter covid.

  Att du får läsa bokmanus var så fint.
  Han gjorde mycket din pappa! Jag är imponerad när jag läst om honom!
  Skulle själv vilja läsa den boken när den kommer ut. Härliga bilder och en skön stund på balkongen förmodar jag ,-) Om vädret fortsätter så här så hamna vi på vår balkong ,-)
  Ha det SÅ bra, KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Det var en fin kväll och med en del vändor till balkongen. En fin fullmåne var det och jag tycker jag fick med den ganska bra.
   Det blir en bok om pappa som kommer ut nästa vår. Jag förstår att du är matt efter Covid men du satte så bra ord på det hela. Han hade kloka och varma ideal och det redan som 18-årig bondson från Västergötland..
   Jag har läst bokmanus och är nu inne på tredje vändan. Så starkt och en så fin personbeskrivning.
   Lovar att ge dig en bok när den kommer ut och det blir nästa vår-
   Hoppas ni fick en fin dag på er balkong idag.
   Ha det fint ni också och hoppas ni blir bättre dag för dag.
   Kram

 7. Du fick ju en jättefin bild på fullmånen, skam den som ger sig! Man nästan ser hur stilla och tyst det är på den otroligt vackra bilden ovanför fullmånen. Ni har en fantastisk utsikt!
  Hoppas din dag varit finfin!
  Ha en fin söndag!
  Kram

  1. Tack! Jag tog en del bilder på den fulla månen och fick till ett par som blev ganska ok. Svårt att inte darra på handen när det kommer till att zooma så mycket. Kvällen var vacker och jag fascinerades av både de lätta molnen, månen och speglingarna i vattnet.
   En vacker dag blev det och skönt med både promenad och balkonghäng. Har läst en del manus idag också.
   Önskar dig en skön kväll och en bra söndag.
   Kram

 8. Aha det kanske var därför jag sov så dåligt i natt? En helt underbar vårdag idag OM man höll sig i lä, för vinden var isande.
  Fina bilder du fått både på natten och dagen =)

  1. Så kan det ha varit. Vet att en del har knepigt med sömnen när det är fullmåne-
   Visst var det en behaglig dag men absolut skönast i lä. Vi bor uppe på 6 trappor, på hörnet, så här är vi mottagliga för vinden. Men intill väggarna är det oftast mer lä.
   Satt en del på balkongen i går kväll och fascinerades av fullmånen som lekte tafatt med molnslöjorna och all belysning som speglade sig.
   En fin kväll även idag.

 9. Tjusiga foton av underbara Stockholm – som vanligt.
  Fullmånen lyste direkt in i köksfönstret, då jag var uppe vid 3-tiden på morron.
  Blir an aning avis på dej, som får läsa om din far. Tyvärr kommer jag inte ihåg
  nånting om min far. Han dog, när jag var 4.5 år, så vad jag hört är i andra hand.
  Men en av stjärnorna däruppe är HAN, och han ser efter mej, var än jag är. Det
  var vad min Mamma sade till mej, och det är något jag inte glömt. Har aldrig
  kännt mej ensam och övergiven. Mamma var klok hon.
  Våren har verkligen kommit fort. Grannens dogwood, som inte hade några
  blommor i går, stod i full skrud i dag, och påskliljorna lyser överallt. Vi har också
  haft det ovanligt blåsigt denna vår; gillar inte blåst. 24 plusgrader – skönt!
  Ser fram emot flera Stockholmsbilder. Kram,

  1. Tack! Det var verkligen en fin kväll. Så fint att du har månen som lyser in i ditt köksfönster.
   Så sorgligt att du miste din far så tidigt men visst är han en av stjärnorna som finns och även funnits med dig genom åren.Och en väldigt klok mamma hade du. När boken kommer ska jag skicka den till dig och du kommer nog att känna igen dig en mångt och mycket.
   Tänkte på att din magnolia brukar blomma den här tiden och undrar hur det är med den.
   Och fler Stockholmsbilder kommer i veckan.
   Många tankar och hälsningar till dig från Bosse och mig.

 10. Spännande bilder från din kväll där på balkongen tillsammans med månen. Månen är alltid spännande att följa … och det är svårt att låta bli att att fota den – även om man vet att resultatet brukar bli som bilden man tog förra gången 🙂
  Önskar dig en fin söndag!
  Kram

  1. Det blev liksom jag och månen. Och den var ett fint sällskap. Just så tänkte jag också att bilderna blir nog som förra gången. Månen är sig ganska lik.
   Här var det extra roligt med de tunna molnen som då och då kom fram. Kändes som om de liksom ville skydda månen.
   Kram och trevlig söndag.

  1. Tack! En fin kväll var det och månen hade ett speciellt lyster. Både när det framträdde i sin helhet och när den dolde sig bakom de dansande molnen. Är så förtjust i speglingarna i kanalen.
   Boken blir spännande med ett manus som är så bra.
   Önskar dig också en fin söndag.

 11. Har ju börjat träna lite på att använda min “riktiga” kamera, mobilen tillåter knappt några nattbilder värda namnet numera.

  Fina bilder du fick där, bara att gratulera och lägga till ett “bra jobbat”. 🙂

  Brukar ju emellanåt vistas på min balkong, mysigt att kolla in stjärnhimmelen och alla plan som går in för landning på Landvetter.

  Ha en fin söndag Ditte.

  1. Tackar! Det blev några bilder och man ser ju inte riktigt hur de blir innan de hamnar på dataskärmen. Visst är det roligt att även använda den “riktiga” kameran. Blir ju skillnad i skärpa, inte minst på kvälls och nattbilder.
   Ser fram emot fler bilder över nejden hos dig.
   Önskar dig också en fin söndag.

  1. Verkligen! Och den blir riktigt bra. Läser manus för fullt. Vad gäller pappa så pratade han helst inte om sig själv eller vad han upplevt. Alltför smärtsamt. Men just Arvika och en del personer både där och i närområdet hade, av olika skäl, en speciell plats i hans hjärta. Inte minst en herrekipering som lär finnas kvar än idag. Jag har inte varit där men det har THomas som skriver boken.

 12. Wow, vilka bilder du fick till och bilden på månen är alldeles fantastisk.
  Själv tror jag att din pappa hade varit väldigt stolt över boken. Min pappa var inte heller en person som pratade i tid och otid men även han menade alltid vad han sa. Ett sympatiskt drag tycker jag.

  Kram och god söndag!

  1. Tackar! Jag tog en del och man ser ju inte förrän vilderna kommer in i datorn hur de blir.Av månen blir det ju liknande bilder varje gång men jag tar några ändå. Ska nog testa med stativ nästa gång. Svårt att vara stadig på handen.
   Jag har tänkt mycket på detta med att mena vad man säger och stå för det. Fint att läsa att din pappa också var sådan. Och visst är det sympatiskt.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 13. Jag såg också fullmånen men blev aldrig färdig att fotografera. Dina kvällsbilder är oerhört vackra. Speglingarna i vattnet gör sitt till också. Så spännande med en bok om din pappa. Det måste komma upp många minnen och känslor när du läser manuset. Kram

  1. Tack! Jag satt ute mellan varven och det var verkligen en vacker kväll.
   Boken kommer att bli bra, riktigt bra. Och Thomas Tynander som skriver har verkligen fångat pappa så fint. De kände egentligen inte varandra men har träffats. Så det är en utmaning att få till denna otroligt bra personbeskrivning han gör. Boken är en roman och skriven i dialogform och där alla historiska händelser har skett. Men otroligt svårt att göra efterforskningar på detta.
   Helt sant. Många känslor kommer upp när jag läser så det tar tid.
   kram

 14. Du har lyckats jättebra med kvällsfotograferingen och månen! Förstår att det är mysigt att sitta påpaltad därute och njuta av utsikten. Och att ha något gott i glaset som värmer gott i magen.
  Kvällarna här i byn med förutom några villor bara bjuder på ängarna är inte så mycket att skåda, men däremot råder ett kackel av sällan skådat slag. Gässen, ankorna och kanske svanarna käbblar så det står härliga till varje kväll då jag öppnar altandörren för att vädra. De flyger från ån till ängarna där de samlas i stora flockar. Försökte spela in ljudet med mobilen men det gick inte så bra.
  Som vanligt har du haft en fin och varierad vecka! Kram

  1. Tackar! Skrattade lite åt månbilden. Tycker den ser ut som den jag tog förra månaden. Men ändå ta jag den. Kvällen var fin så jag satt gärna ute ett tag mellan varven.
   Kul med alla läten du hör. Blir ju mer levande. Här är det en och annan mås som gör sig påmind. Tror de snart blir fler. Trutarna lär också komma i större antal.
   En bra vecka har det varit och vädret har ju bidragit till det.
   Kram

 15. Jag märker när det är fullmåne varje månad, antingen man ser den eller inte. Sover dåligt och har konstiga drömmar.
  Jag har missat så många intressanta artiklar nedan medan jag varit social med familjen och vänner. Har mycket intressant att ta igen.
  Ha det bra!

  1. Vet att det är så för några. Jag märker inte av fullmånen annat än att det är extra ljust.
   Och visst är det så att det finns familj och annat som är viktigare än bloggar. Instämmer helt. Och jag läser sällan i kapp. Finns så mycket att ägna sin tid åt och den försvinner ju snabbt.
   Ha det fint du också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *