Foto Resor i Sverige Resor utomlands Stockholm

Köa – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

 Köa är veckans ord att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge.  Vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Orden i årets tolkningar är verb och det är helt fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla som vill är välkomna att vara med. (På hemsidan, länk ovan, finns temaorden ordnade veckovis för hela året.)

Busskö i London. Här hade vi lyckade dagar  för ett par år sedan . En hel del buss åkte vi och hann se mycket när vi satt högst upp och längst fram i dubbeldäckarna.

 

Att köa

ställa in sig i raden och sedan på ett eller annat sätt vänta är ju situationer man allt som oftast hamnar i. Och visst är det fördelar med att invänta si tur. Men lite olika system till att köa har jag stött på och det är trevligt det också. Bara man känner till dem. Ett exempel är bl.a. vårdcentralerna i Torrevieja. Här finns inga nummerlappar och man står inte på rad. Nej, man kan slå sig ner och vänta i närheten. Regeln är att man håller reda på vem som är framför i kön. Så man frågar helt sonika  “ultima”- Vem är sist?  Sedan håller man red på det och hoppas att den personen inte avviker. (Vet att liknande system finns här på flera ställen där nummerlappar saknas; i butiker, på posten eller banken. Och det verkar fungera)

London. West End. Här kan man köa för att köpa en teaterbiljett. London. Här i West End kan man köa utanför teatrar för att ev. kunna köpa en överbliven/återlämnade biljetter.

Stockholm och olika köer. 

Om jag varit i City tar jag gärna båten hem till Södermalm från Nybroviken.  Ibland blir det färjan Emelie som tar mig ändå hem till Barnängsbryggan. (SL- biljett gällr ej utan man köper biljett ombord.) Och andra gånger väljer jag att ta “Sjövägen” som är SL:s pendelbåt. Då får jag ett par extra km att promenera längs vattnet som är ren friskvård.

Stockholm. Nybroplan. Lite lätt kan man få köa till SL:s pendelbåt. Köa “lite lätt” kan man få göra att komma med på pendelbåtarna. Ordning och redan och i pandemitider är det max 50 personer som kommer med. Här är det SL:s pendelbåt “Kanholmen” som ska avgå.

Jodå, man kan få köa med båt också.

Stockholm. Södermalm. Hammarbyslussen. Här är det många båtatar som väljer att köa för att ta sig genom Hammarbyslussen och in i Mälaren. Södermalm och Hammarbykanalen en vacker sommardag. Här är det många fritidsbåtar som är beredda på att köa för att ta sig från Saltsjön (Östersjön) genom Hammarbyslussen och in Mälaren.

Södermalm och Hammarbykanalen.”Intet är som väntans tider” när det gäller att vänta på att få slussa.

 

Stockholm. Södermalm. Hammarbyslussen. Att köa gör man även med båt. Köa får man också göra i slussen och för att ta sig ut på andra sidan. Här in i Mälaren

Nu är det inte alls bara båtar som väntar på att få slussa. Svanarna gör det också då och då.

Precis vid Hammarbyslussen här vid Norra Hammarbyhamnen på Södermalm ligger också populära restaurang Thaiboat. En viss känsla av Thailand men vid vattnet i Stockholm.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Att köa kan man få göra för att komma in på restaurang ThaiboatAtt köa på kajen för att komma in på restaurang Thaiboat kan man få göra om man inte beställt bord.

Kanske inte köa men i varje fall gå på rad kan man få göra om man en vacker dag tar en runda längs vackra Årstaviken.

 

Åker man skidor och utför

så är det nästan ofrånkomligt att inte hamna i en liftkö. Här i Vemdalen februari 2020.

Ibland var det ganska korta liftköer och andra gånger var de längre. 

Vemdalen. Härjedalen. Ibland behövde man inte köa alls för att ta liften. Och det hände att man inte alls  behövde köa.

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans tolkningar

 

34 svar på ”Köa – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Vilken bra tolkning av ordet köa. Det har man onekligen gjort några gånger och på olika ställen. Själv tycker jag det är irriterande och mitt tålamod kan tryta men ibland har man inget val helt enkelt. Även om det kostar lite extra så är det en fördel när man kan förboka tycker jag. Sedan måste jag erkänna att nu längtar man nästan efter att kunna köa igen.

  Kram och god tisdag!

  1. Tack! Jag ogillar köer, men ibland får man bara “ställa in sig i ledet”. Vi brukar förboka och gäller det flyg ogillar jag köer så där köper vi ofta lite dyrare biljetter för att slippa.
   Önskar dig också en trevlig tisdag och det från ett strålande Stockholm.
   kram

  2. Köa, det tycker en lantis är förskräckligt! Det går väl an om man är nummer två eller tre i kön och att de som står före, inte har alltför långvariga ärenden.
   Länge sedan det var fråga om liftköer, men det varcinte så långa köer, vill jag minnas.
   West End biljetter brukar vi köpa i någon av alla biljettkontor som finns. Brukar vara korta köer på tidig förmiddag.
   Roliga bilder! Kram!

   1. Att köa är inget jag heller gillar och undviker det helst. Dock har det blivit en del lifköande under årens lopp. När vi senast var i Vemdlaen i februari 2020 var det helt ok och ändå var dte sportlov. nu finns det ju stolliftar som tar 6-8 stycken och det betar ju av en hel del snabbt.
    Vet att vi i London och New York förr köpte biljetter direkt från teatern till föreställningar vi inte bokat i förväg. Men det gick ganska snabbt. Dock några år sedan.
    Och tur att man även kan titta på andra som köar.
    Kram

 2. Tack för trevligt köinlägg.
  Kom att tänka på dessa långa köer till incheckningen när man ska resa med flyg, speciellt i Bangkok.
  Checkar alltid in online, då slipper man köa, för till baggagedrop är det sällan kö!

  1. Lite variation på köandet och jag tillhör inte dem som gillar att köa. Checkar alltid in online och lämnar vid bagage drop. Men ibland finns det tyvärr inte. Inte ens på stora flygplatser. När vi åkt från BKK har vi ofta haft prioriterad incheckning så då har vi sluppit köerna . Men de är tröstlösa.
   (Till Spanien har vi bara handbagage och slipper släpa med oss saker. Har allt där)

 3. Ja, köa kommer man inte ifrån , på ett eller annat vis brukar det ju funka också! Snyggt jobbat med temat, och längtar lite extra till sommaren när jag ser alla båtarna!
  Ikväll börjar då äntligen ESC, det blir svårt att säga vilka 10 som går vidare, har kollat på lite youtube-klipp från repetitionerna nu när jag vaknat alldeles för tidigt efter en hektisk natt på jobbet!
  Ha en trevlig kväll!
  Kram

  1. Tack! Lite variation på köandet blev det. Och jag har ju inte själv varit i alla.
   Vet att ESC börjar i kväll och nog tittar jag. Du brukar ju ha bra koll.
   Trist med en hektisk natt men du får ta det lugnt idag.
   Önskar dig en fin em och kväll.
   Kram! Tänkte på dig idag i Hagaparken.

 4. Många tillfällen att köa i storstaden! Till och med svanarna får invänta sin tur. Det är bara att rätta in sig i ledat och se tiden an. Du visar ren rad häftiga bilder, kul att se variationen!
  Nu i Coronatider har det inte blivit s mycket köande för min del och det saknar jag inte.

  1. Ibland så. Skrattar gott varje gång svanarna kommer och vill slussa. De kan ju flyga genom slussen men oftast väntar de på sin tur.
   Jag gillar inte att köa men ser en del köer och nu i pandemitider vill det till att hålla avstånd även i köerna.
   Ha det gott och jag önskar dig en fin vecka.

  1. Jag är ju inte så förtjust i att köa men ibland blir det ändå så Och även att se andra köa.
   Sköna maj är här hos också idag. Bara att njuta.
   Kram

 5. Precis som jag väcker du nostalgiska känslor med vissa bilder. Köer som man nästan glömt, då det inte har funnits sedan mars ifjol. Bra att bli påmind om att det faktiskt fanns riktiga köer. Gillar egentligen inte att stå i kö, varken i en “mänsklig” kö eller en bilkö, men efter 15 månader utan blir man ju nästan lite sugen att uppleva en kö igen. Tänk bara att stå i kö på en flygplats…
  Ett suveränt bidrag med härliga bilder och “Memory Lane” på det:-)

  1. Tackar! Vi var inne på liknande tankar i våra bidrag. Jag ogilla i princip köer och på flygplatser har jag haft ganska stor tur många gånger och inte stått i kö. I alla fall på äldre dar. (Vi brukar numer “köpa till” så vi slipper)
   Jag är fullt nöjd på att se andra stå i kö. Ser ju varje dag bilköerna i stan och på Johanneshovs, Skanstulls och Skansbron. Och Götgatan och Ringvägen är vältrafikerade med både cykelköer och bilköer. Glad jag slipper detta.

 6. Haha, så kul att även svanar i Sverige får rätta in sig i ledet och köa! Vi är ju mycket disciplinerade köare jämfört med de flesta andra länder. Själv avskyr jag köer men är som en hök om någon försöker smita före!
  Jättefin tolkning av kösystem av olika slag/ Kram

  1. Tack!Jadå, svanarna kommer och radar in sig. Det händer att de flyger genom slussen här men det är ganska trångt (lågt) så jag tror de föredrar att slussa och köa lite. Jag ogillar också köer men är det kö så är det och jag klagar om någon tränger sig före. (Har gjort det många gånger i liftköer)
   Jag gillar det här spanska systemet vi sett att man frågar vem som är sist och sedan har koll på det. Fungerar bra.
   kram

 7. Vackra bilder från London ,-)
  Södermalm och Hammarbykanalen är vackert det med. Kul med alla båtar, härligt med liv och rörelse.
  Kul att svanarna väntar på att bli slussade vidare ,-)
  Mysigt med skidåkning, minns den glittrande snön, men nu är det den vackraste tiden som finns.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. London är en stad jag verkligen gillar och har besökt mycket. Men nu är det ju ett tag sedan. Ska ta med barnbarnet dit igen. Vi hade fina dagar här.
   Vi har bra utsikt från både balkongen och fönstren och kul att se vad som händer i kanalen och på kajen.
   Svanfamiljen följer vi och de bor i Mälaren men tar sig då och då ut via slussen till Saltsjön.Sedan ska de ju tillbaka.
   Ha det fint du också och önskar dig en bra fortsätt vecka.
   kram

  1. Nej, att köa är inte för mig heller. Gillar det här spanska systemet bättre- Att stå i liftkö gilar jag inte heller men gillar att åka utför. Så där finns en liten morot.

 8. Jag får nästan lite ont i magen av att det är så mycket folk som köar i olika situationer här i dina bilder … avskyr köer – men som lantis klarar jag mig oftast utan att köa 🙂
  Snyggt tolkat!
  Ha en fin onsdag!
  Kram

  1. Tack!Att köa är inget för mig heller och jag avstår helst. Men jag ser ju en hel del olika köer utan att jag är i dem. Att stå i liftkö numer går ganska bra för de rör sig snabbt och jag gillar ju att sedan åka utför. Men bilköer och annat är inte mi grej heller. Nu har vi ingen bil längre och att köar i Stockholm innebär ofta köer-
   Önskar dig också en fin onsdag.
   kram

 9. Snygg tolkning! Det spanska kösystemet med att ta rygg på den som är sist i kön är rätt jobbigt tycker jag, men oftast funkar det bra.
  Många båtar som köar där utanför er, men jag skulle tro att svanarna tränger sig i kön och tar sig genom slussen när dom känner för det 🙂 Tyvärr finns det folk som gör likadant. Tränger sig i köer, alltså…

  Ha en fin dag!

  1. Jag kan ändå gilla det spanska sättet att köa. Bättre det än att stå på en lång rad och vänta. Å andra sidan står jag sälla i köer men visst kan jag titta på andra som gör det.
   Tränger sig i köer var ju förr ganska vanligt i just liftköer men det verkar har bättrat sig. I varje fall var det mycket lite trängsel förra året i februari när vi var i Vemdalen. Å andra sidan så kan jag acceptera en liftkö för det är ju roligt att sedan ta sig utför-
   Strålande vackert väder här idag. Och med strener utslagna. Bara att njuta.
   Önskar dig också en fin onsdag.

 10. En bra tolkning som alltid, och just köa är inte min grej alls, avskyr det …men bor man i en stor stad så är det bara att gilla läget 🙂 hoppas allt är bra med dig så önskar jag dig en skön dag Ditte kram

  1. Vad gäller att köa tycker jag inte om det alls. Att stå i en liftkö för att sedan kunna susa ner för backarna har jag förlikat mig med. Men å andra sidan är det ju inte så ofta det blir av med utförsåkning heller. Och att köra bil i Stockholm och sitta i bilköer gör jag ju inte numer. Finns andra som får göra det.
   Allt bra här och det är strålande sol. En fin dag.
   Hoppas det är bra med dig också.
   kram

 11. Du tog utsidan på bussen istället. Oxford Street misstänker jag. Andra bilden var svårare, fick googla. Det visade sig vara utanför Viktoria Station , där har jag ju varit en massa gånger men man passerar ju bara genom dr när man åker till Gatwick omgivningen har jag ingen koll på.

  1. Vi kompletterade varandra här- Vi åker gärna både buss och tunnelbana men mu med barnbarnet med blev det mycket buss på hans önskemål. Ja,våra också.
   Har inte heller så bra koll på omgivningarna runt Victoria station men vet att Victoria Palace är en teater men kom inte ihåg var den låg. Googlade och så att det var vid Viktoria station.

 12. Härliga tolkningar och bilder på KÖA. För det mesta avskyr jag att köa men ibland är det ju förstås ett måste och då får man liksom bara gilla läget. Men tänk så många gånger man tänkt tanken att man “som vanligt” ställt sig i fel kö… Det hör nästan till att uttala sig om detta dom gånger det är fler än en kö 🙂 Lite komiskt faktiskt även om det många gånger känns irriterande och frustrerande. Tack för fin tolkning 🙂

  1. Tack! Att köa är inget jag gärna gör men ibland så får man “bita i det sura äpplet”.Jodå, att hamna i fel kö, känner jag igen. Inte minst i liftköer. Men det gäller nog alla köer.
   Önskar dig en fin vecka.Det som är kvar av den.

  1. Köer undviker jag helst och är ganska bra på att göra det. Svanarna här är roliga när de radar upp sig för att slussa. Alltid kul att se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *