Stockholm Utflykter

Hagaparken – Ett trevligt utflyktsmål helt nära Stockholm

Hagaparken! En favorit i repris. Och här i parken kan man ta många repriser. Repris blev det också på det vackra vädret och glada var vi. Väninnan Agneta och jag har sedan i januari haft tisdagar som våra gemensamma långpromenadagar. Och vi har varje tisdag haft tur med vädret. Men nu börjar vi tro att det finns en viss skicklighet inbakad i det hela.  Våra promenader runt om i Stockholm med omnejd har varit många och vi har nästan alltid rört oss i närheten av  Mälaren och dess olika vikar eller längs “Saltsjöns” stränder. (Särskilt salt är ju inte Östersjöns vatten här.)

Både Agneta och jag har bott i Solna i många år och även besöken i Hagaparken har under årens lopp blivit många.

Hagaparken i Solna. Grindarna vid den norra entrén vid Haga Norra. Hagaparken har grindar här vid Haga Norra i Solna och även vid Haga södra. (Strax bakom om Solna Tingshus)

Hagaparken

är en engelskinspirerad park i Solna kommun,norrut  granne med Stockholm och en del av den Kungliga Nationalstadsparken .  Här ligger också Haga slott där idag kronprinsessan Victoria med familj bor. Parken är öppen för allmänheten och så dygnet runt.  Parken kom till på initiativ av kung Gustav III så det har gjort att den också kallas för Gustavianska parken- Hagaparken sträcker sig längs Brunnsviken, som i sin tur har förbindelse med Lilla Värtan och Saltsjön.

Kung Gustav III köpte prästgården Haga 1771 och några år senare också Brahelund, en gård i närheten. Och det är dessa två egendomar som i princip idag utgör Hagaparken. Men Gustav III ändrade både i landskapsbilden och lät uppföra nya byggnader. Hagaparken har sig en spännande historia och mer om den finns här.

En översiktskarta. 

Koppartälten

Strax efter de Norra  Grindarna stöter man i parken på  tre byggnader, “Koppartälten”. De uppfördes i slutet av 1700-talet  på uppdrag av Gustav III och är som en kuliss.  Arkitekt Louis Jean Despez ritade tälten och var också fullt sysselsatt med att med både större och mindre byggprojekt på Haga. På framsidan består de av dekormålad kopparplåt och det är därifrån namnet kommer.   På baksidan har “tälten puts och träfasader . Från början var byggnaderna avsedda som logement till den beridna högvakten. Sedan många år tillbaka är koppartälten café och värdshus.

Hagaparken. Solna. Koppartälten. Ett av koppartälten i Hagaparken som igår var välbesökt.

Gustav III:s paviljong och Ekotemplet

För oss blev det inget stopp här utan vi fortsatte till Gustav III:s paviljong. Byggnaden var en gång Gustav III:s bostad här på Haga från det att byggnaden var klar 1789 fram till kungens död 1792. Och det var härifrån kungen åkte till operan den kväll han blev skjuten till döds på maskeradbalen. (För närvarande är paviljongen stängd men tidigare har man kunnat komma hit på visningar. )

Hagaparken. Gustav III:s paviljong där kung Gustav III bodde under åren 1789- 1792Gustav III:s paviljong i Hagaparken. Här förändrades mycket av interiören under 1800-talet men under första hälften av 1900-talet började man återställa byggnaden i den 1700- tals stil den tidigare haft. Till höger skymtar lite av Haga slott. 

Haga slott, där kronprinsessfamiljen bor, skymtar mellan den skira grönskan.

Helt nära Gustav III:s paviljong ligger det vackra Ekotemplet uppe på kullen, nu inbäddad i skir grönska. Senast jag var här var i januari då vi just här vid Ekotemplet firade döttrarnas 40-års dag.

Byggnaden uppfördes 1790 och det ursprungliga namnet var Veneris(Venus) tempel och Gröna salongen. Det nuvarande namnet kom till på grund av akustiken och det är  just kupoltaket  som har pelare upp  kolonner i sin konstruktion som gör att det ekar.

Ekotemplet i Hagaparken ligger fint uppe på en kulle. Ekotemplet i Hagaparken ligger vackert uppe på en kulle.

Från Ekotemplet blickar vi ner över Brunnsviken som vi knappast nu ser genom all grönska.

Brunnsviken. Här kommer vi att följa strandkanten in mot Stockholm City. 

Söderut i Hagaparken längs vattnet. På väg mot City. Söderut längs vattnet i Hagaparken. På väg söderut mot City. Och för ett par veckor sedan gick vi här, på andra sidan vattnet. Då på en promenad tvärs över Norra Djurgården;från Fiskartorpet och hit till Brunnsviken och kunde blicka över till Hagaparken. 

(Vill du ta dig kommunalt till Hagaparken så titta gärna in på SL:s reseplanerare så får du bra hjälp)

28 svar på ”Hagaparken – Ett trevligt utflyktsmål helt nära Stockholm”

  1. Stockholm nu är så vackert och inbäddad i så fin och skir grönska. Förstår att det börjar grönska hos er också och kan tänka mig att det är efterlängtat.
   Vi har varje tisdag sedan början av januari haft fint väder med oss. Så härligt.
   Önskar dig en fin onsdag.
   Här nu en stund på balkongen.

   1. Hagaparken är stor. Har varit i ena delen några gånger då Ride of Hope har haft sina målgångar där efter en veckas cykling genom Sverige till förmån för barncancerfonden. Maken har cyklat/varit ledare flera gånger och jag har sedan hämtat hem honom just i parken. Då vet vi att tisdagar är en stabil finvädersdag=)

    1. Hagaparken är stor och väldigt vacker- Och nu så mycket vacker grönska. Vad roligt att du varit här. Har hört talas om “Rde of Hope” men har inte varit med vid någon målgång.
     Hitintills har vi på tisdagar sedan början av januari haft fint väder. Tur eller skickligt spelar inge roll. Men bra väder har dte varit.

 1. Så vackert! Kommer ihåg en promenad genom parken en otroligt vacker höstdag. Hela parken var gul och orange. Vi var på väg till Friensd arena… eller Avici arena.. för att kolla Sverige-Österike i kvalmatch. Sverige vann.
  Tack för fina bilder!
  Kram!

  1. Hagaparken är verkligen fin. Stockholm är förvisso en storstad (med svenska mått mätt) men har så gott om vackra parker och grönområden och nästan alla har vatten inom syn och räckhåll-
   Gick ni genom Hagaparken och var på väg till fotboll var det säkert till Friends arena som ligger helt nära. Kul att Sverige vann matchen. Nu ekar ju Friends helt öde. Tyvärr.
   Idag har ju Globen fått ett nytt namn; Avicci Arena och det passar ju fint. (Den har nu hetat Ericsson Globe Arena)
   Trevligt att du var med och extra roligt att du passerat här i Hagaparken.
   Kram

 2. Hagaparken är ju enastående vacker och stor och med en kunglig touche. Vår park här är ju liten men naggande god. Jag blev så förvånad över att det var så illgrönt.
  Tack för promenaden!
  Idag har jag cyklat fram, det har varit härligt väder, men det är ändock lite kyligt i molnen och blåser för att jag ska tycka det är helt skönt, men ändå, nu njuter jag!
  Trevlig onsdag och stor kram!

  1. Hagaparken är verkligen fin och den är ju också väldigt stor men mycket natur. Och färgen på träden här i parken var just så här grön. Har inte sett denna grönska just i dessa dagar någon annanstans i Stockholm.Men visst finns den. Stockholm är ju verkligen en grön stad med alla vackra parker och grönområden.
   Här har det varit strålande väder idag och vi har njutit av långpromenad och utelunch. Och av syrener.
   Även en del balkonghäng blev det.
   Trevlig kväll och en stor kram

 3. Hagaparken så fint, den har fallit i glömska, märkligt, vi har varit där flera gånger men så slutade vi åka dit!?!? Nu blir det Hagaparken så fort vi kan, men hur ka n det bli så, helt borta ut minnet. Jättefint ställe! Tack……,-))
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Här är verkligen fint och kan tänka mig att hundarna också trivs här. Vi såg många under vår runda. Och det är ju ganska smidigt att ta sig hit med bil och med stor parkering. Men säkert lugnast att komma mitt i veckan när det inte är så många på plats.
   Ha det fin du också! Och roligt att jag kunde väcka gamla minnen till liv.
   Kram

 4. Så otroligt fint det är i Hagaparken så tack för att vi fick hänga med på er promenad. Måste bli ett besök där vid tillfälle när allt börjar bli lite mer normalt igen. Egentligen är det helt otroligt vilken tur ni har haft med vädret under era promenadtisdagar.

  Kram och god kväll!

  1. Instämmer helt! Och kanske blir det då också ett besök på et fina Fjärlishuset, https://www.fjarilshuset.se/
   Vi har varit där så vi hoppade det. Men väl värt ett besök.
   Visst har vi haft tur! Alla tisdagar sedan början av januari har haft sol med sig. I större eller mindre skala-
   Trevlig kväll.
   kram

 5. Minns ditt inlägg om födelsedagsfirandet för döttrarna. Det var verkligen ett annorlunda firande som de kommer troligen att minnas mera än nåt annat.
  Jag minns Hagaparken som ett stående inslag så här års när mitt företag beställde picknickkorgar till den årliga brännbollsturneringen. Rätt roligt när det inte regnade.
  Sedan har jag besökt Stockholms konstsalong bredvid Fjärilshuset under våren många gånger, men den dog 2014 tyvärr. Har köpt många tavlor där.
  Så Hagaparken har jag många minnen av:-)

  1. Vi hade ett trevligt firande här och perfekt att Ekotemplet var “ledigt. När vi nu skulle vara utomhus i januari var Hagaparken och just Ekotemplet ett bra val.
   Ler när du skriver brännbollsturneringar här. Jodå, sådana har det blivit en del. Med vin och picknick-
   Konstsalongen här har jag också besökt men har ingen tavla härifrån. Fjärilshuset och också trevligt men nu skulle vi ha utedag. Och vädert hade vi med oss även denna tisdag-
   Kul med dina fina minnen härifrån och att de består.

 6. ÅH….mina hemtrakter , ja inte för att jag bor på Haga slott haha, men nära ändå på andra sidan E4:an. Man blir lite stolt över vår fina Hagapark som är öppen för allmänheten, fint att se hur grönt det blivit, nu var det ett tag sen jag var där.
  Verkligen fina foton du fick, och snacka om att ni har tur med vädret!
  Må så gott!
  Kram

  1. Jadå! Absolut dina hemmatrakter. Både Agneta och jag är gamla Solnabor och har varit i Hagaparken en hel del under årens lopp- Förutom besöket här i Ekotemplet i januari, när döttrarna fyllde 40 år och vi firade här, så är det flera år sedan jag var i Hagaparken.
   Vi hade på nytt tur med vädret och det blev en härlig utedag med en runda på 9 km.
   Och kameran var med. Denna skira grönska är så fin.
   Tur med vädret har vi haft varenda tisdag sedan början av januari. Eller är det skicklighet.
   Ha det fint!
   Kram

 7. Trevligt ställe att återvända till. Mysigt sätt att regelbundet träffat en kompis/väninna. Bestämmer ni gemensamt eller turas ni om? Hoppas soltrenden håller i sig många tisdagar till.
  Kram

  1. Hagaparken är vacker och fylld av mycket historia,fin grönska- och kronprinsessfamiljen- Min väninna och jag har nu sedan början av januari haft tisdagar till “våra promenaddagar” och sett och upplevt så mycket av huvudstaden och dess omgivningar. Vi bestämmer oftast gemensamt var vi ska promenera och ibland turas vi om och ibland bestämmer vi gemensamt. Och himla tur med vädret har vi haft dessa tisdagar. Visst hoppas vi att den vackra väder trenden håller i sig.
   Kram

 8. Det är verkligen fint i Hagaparken och dina bilder gör verkligen rättvisa åt parken!

  Ett favoritbesök här var när ett dataföretag jag jobbade på i början på 90-talet hade förlagt en firmafest här. Dom hade hyrt in Skansentåget som vi fick åka runt med till olika stationer, bland annat en där ekonomichefen (något rundlagd) dansade “Svansjön” iförd ballerinadräkt. En syn för gudarna 😀 Sen blev det mat i Koppartälten.
  Tänk dig – först Lilla Tåget och sen gomat på det. Kan knappast bli bättre va? 😉

  Ha en skön dag!

  1. Stockholm med omgivningar har verkligen många fina grönområden helt nära City. Och de är lättillgängliga. Kan tänka mig att det var en rolig firmafest. Vet att festerna här både från företag och mer privata är många och varierade. Men detta nummer från Svansjön kan jag tänka mig att du inte glömmer. Gott om svanar är det ju dessutom i Brunnsviken.
   Fint att du här fick åka lilla tåget. Kanske snart dags för det i Torrevieja.
   Önskar er också en trevlig dag.

 9. Tack för denna helt underbara promenad i Hagaparken – och tack för all kunskap som du delar med dig! Jättefina bilder … skulle gärna gå där någon gång!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tack! Och väldigt trevligt att du gick med. Hagaparken är är verkligen fin året om och bjuder på både historia, nutid och vacker natur. Kommer du till Stockholm så tar jag dig gärna med hit.
   Ha det så bra du kan .
   Kram

 10. Så fantastiskt vackert! Jag har besökt fjärilshuset för några år sen men längre in i parken än så kom vi inte den gången. Åker gärna tillbaka för ett besök någon gång. Tack för en fin tisdagspromenad i soligt vårväder 🙂

  1. Vi hade ju verkligen tur med vädret också. Fjärilshuset har jag besökt några gånger men vi hoppade över det nu. En vandring i parken och sedan vidar emot city längs vattnet var tanken. Och så blev det. Jag rekommenderar verkligen ett besök här för mycket av det mesta finns. Ja, parken är inte orörd men men många vackra stigar och byggnader.
   Jätteroligt att du var med.

 11. Jag skulle gärna teleportera mig till Hagaparken, då hade jag ju barnbarnet med familj alldeles i närheten! Men det är i sanningens namn inte så många gånger jag besökt parken. Men nostalgisk blev jag. Och jag har inte heller varit i fjärilshuset, det vill jag verkligen besöka. Fina bilder som ökar längtan…Kram

  1. Tack! Du kommer nog tillbaka hit vad det lider. Sände dig allt en tanke när vi var här och jag vet ju att du har “de dina” helt i närheten. Ett besök i Fjärilshuset är väldigt trevligt och du hinner med både det och parken och i lugn takt.
   Lite nostalgi kan vara riktigt trevlig.
   Kram

  1. Visst är det! Och inte minst nu med all vacker grönska. Att det sedan finns historia med i det hela är ju bara trelvigt det också.
   Kanske kände du väl igen dig här.
   Jätteroligt att du var med.
   Trevlig helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *