London Resor utomlands

Mitt i Londons SoHo. Gammalt och slitet blandas med nytt

Vi hade verkligen ett centralt boende under våra dagar i London och bodde “mitt i”. Tyst och lugnt var det inte men var vi nu i  “Swinging London” så var vi. SoHo  är en stadsdel i West End i centrala London och som lever ett dubbelliv där det gamla och slitna blandas med det mer nya och trendiga.

Piccadilly Circus- samlingspunkt mitt i LondonPiccadilly Circus lördag kväll. Samling vid “pumpen”  – vid statyn.

Mitt i Londons SoHo

Finns mycket att upptäcka under en promenad. På bekvämt gångavstånd, inom ca en kilometer från vårt boende nådde vi bl.a.  Piccadilly Circus, flera av West Ends teaterscener, Leicester square, de större gatorna Regent Street med leksaksvaruhuset Hamleys och alla märkesbutiker, Oxford Streeet, gågatan Carnaby Street och China Town.

Picadilly Circus lördag förmiddag.

Piccadilly Circus är ett centralt och populärt torg, något av ett riktmärke för London ochsom byggdes upp i början av 1800-talet.  Hela området här var förr täckt av olika reklam och neonskyltar men idag är det bara en byggnad som har reklam. Fontänen i mitten av torget, Shaftesbury Memorial, föreställer den grekiske guden Anteros och kom till i slutet av 1800-talet.  Namnet Piccadilly kommer från en “piccadill”, en sorts veckad krage som var väldigt modern på 1600- talet och här i området fanns då många butiker som specialicerade sig på just dessa kragar.

Carnaby Street, en gågata som  känns och är väldigt 60-tal. Det var här  på 60-talet allt inom det nya modet fanns och skapades.  Carnaby Street förknippas också med musik och klubbarna var många. Rolling Stones,  The Beatles, The Animals och Georgie Fame uppträdden här  på klubben 50 Carnaby Street.

Carnaby Street väckte nostalgiska tankar och minnen till liv.

Mer av SoHo

Leicester Square ligger några hundra meter från Piccadilly Circus och runt torget ligger biografer, butiker, restauranger och under finns en tunnelbanestation. Här håller också många gatuartister till och mycket underhållning erbjuds.  Torget byggdes i början av 1600-talet och har sedan 1800-talet varit ett omtyckt nöjesdistrikt.

Leicester Square lördag kväll.

Varuhuset M&M (ursprungligen godis men har utökat sitt sortiment och fått det mesta att passa in. Väl kommerisellt i mitt tycke. Och dyrt. Öppet till klockan 24 och  besökarna strömmar in.

Leicester Square dagtid och en picnic här på gräset lockade många. Statyn, som bara delvis är med på bild föreställer William Shakespeare omgiven av delfiner.

Shaftesbury Avenue, många teatrar ligger samlade här och på gatorna bakom. Även pub och restaurangtätt…

China Town

Givetvis passade det oss att bo 500 meter från Londons Chinatown. Lite som att vara i Peking var det. Just hit till West End och SoHo London flyttade en stor del av den kinseiska Londonbefolkningen på 1950-talet. Sedan 1800-talet bodde Londons invandrande kineser i andra delar av stan av bl.a Docklands, det gamla hamnområdet vid Themsen, men när man där började riva och modernisera så blev det en flytt till SoHo.

Chinatown, mitt i LOndons SoHoMäktiga och färgglada kinesiska portaler visar tydligt vägen.

Chinese Tapas House lät spännande. Kanske lite “crossover” kök.

Varför inte en kinesisk grönsaksfylld pannkaka.

Ett härligt folkliv men man får nästan stå i kö för att ta sig fram här en lördagkväll. Och vi har bara 500 meter hem. Perfekt att bo mitt i.

23 svar på ”Mitt i Londons SoHo. Gammalt och slitet blandas med nytt”

 1. Jag noterar hur grön gräsmattan är på bilden från Leicester Square, de ligger litet före oss när det gäller vårens ankomst. Å andra sidan såg jag igår efter endast 2-3 någorlunda varma dagar hur vår gräsmatta har börjat skifta i grönt. Soho, var det den stadsdelen som ansågs litet suspekt under 60- och 70-talet. Jag och ett par väninnor tog en taxi, tror det var till Soho, taxichauffören tittade konstigt på oss och undrade om det verkligen var dit vi skulle! Jag är inte helt säker, men tror det var Soho. Du lockar fram egna semesterminnen!

  Ni verkar ha haft kalasfina dagar i London. Ja, det verkar ni se till att ni har vart i världen ni drar fram!

  1. Det var säkert till Soho ni skulle. Men idag är dte lite annorlunda. Jag var här första gången på 60-talet och som väldigt ung och då var det nog mer “red light district” här. Roligt om jag lockar fram gamla minnen som du idag kan le åt.
   Vi hade jättfina dagar och extra roligt att resa hit med döttrarna och Max. Döttrarna och jag har många roliga minnen från många resor just till London och då det var musicaler som gällde.
   Och trevliga dagar brukar vi ha vart vi än är.

  2. Roligt att läsa och väldigt bekant. Tillbringade en hel sommar i London 1971 och njöt varenda sekund… Bodde på ett “Quaker-hostel” och träffade människor från hela världen. Det var budget för mig, bodde i ett fyr-rum och på det sättet tränade jag språket och fick också möta folk från hela världen där. Det var ju jag som var en “resident” i rummet med nytt folk som rumskamrater hela tiden,… mand var ung och tog det som det var. Återvänder i stort
   sett varje år. Varje kväll gick jag och några andra boende till West-End-området vid bl.a. den livliga Shaftesbury Avenue.
   Idag njuter jag mycket av atmosfären och bl.a. den nyväckta East-End som kan rekommenderas.

   1. Vad roligt att du kände igen dig. London har jag besökt i olika omgångar under årens lopp men nu var det några år sedan. Och att leva och bo som du gjorde gav ju väldigt mycket på olika sätt. Nu bodde vi väldigt centralt och det var bra eftersom vi hade så få dagar. Resan blev väldigt lyckad och mitt barnbarn önskar sig en ny resa till London. Något som det också kommer att bli. Då ska vi titta vidare på East End dit vi nu inte var. Tack för tipset.

 2. Hos mig lockade du fram nyfikenhet! Jag har ju aldrig varit i London, som jag berättat! Det verkar vara fart och fläkt och färgrikt. Skulle locka mig vid något tillfälle.
  Tack för fina bilder och beskrivningar över kända ställen, du gör detta så bra, guide som du är.
  Stor kram!

  1. Jag tror du skulle tycka om London och här finns så mycket att se och göra. Nu var detta Max resa så has önskemål var viktigast denna gång och vi andra hänngde gärna med. Så mycket vi sett och upplevt tillsammans under dessa dagar.
   Roligt om jag inspirerat och att du följde med oss och även haft glädje av bilder och “guidning”.
   Stor kram!

  1. Ett besök här är alltid trevligt och ger lite extra kydda och omävxling i vardagen-
   Önskar idg också en fin kväll.
   Kram!

 3. Verkligen perfekt att bo mitt i! Allt är sig likt från mitt senaste besök i London, vilket var väl för sisådär 10 år sedan. Leicester Square däremot har “förnyats” rejält, ja förutom parken med den härligt gröna gräsmattan då;-)
  Tycker det är så himla kul att följa KajsaLisas inlägg om London och att följa med på en sightseeing tur här hos dig. Man kan väl säga att ni kompletterar varandra perfekt, då ni “täcker” helt annorlunda områden. Måste medge att jag mest befann mig i “turistområdena” som du, döttrarna och Max gjorde. Så det är himla kul att se att mycket är oförändrad.

  1. Vad roligt att du känne rigen dig! För min del var dte nog sådär 15 år sedan jag var här men mycket ser ut som det gjorde. Men jag noterade också att Leicester Square förnyats.
   Nu var vi ju i tursitområdet för det var Max resa, men jag har vid tidigare besök i London, långt innan bloggen, sett andra delar av stan. Och jag reser gärna tillbaka. KajsaLisas blogg läser jag me dglädje och vet ju vad jag ska titta mer på nästa gång. Förhoppningsvis ska det inte dröja 15 år till nästa besök här.
   Du hade helt klart känt igen dig.

 4. Fina bilder på London, och verkligen perfekt att bo så centralt, skulle jag helt klart välja idag att ha så nära till allt!
  Sist jag var i London så bodde vi på Ibis BlackfrIars hotell, som verkligen var ett toppmodernt hotell! Man är ju van vid lite äldre modell på hotell när man besöker London. London Eye och Big Ben låg på 20 min promenadavstånd, så det var helt klart centralt också, till Waterloo station promenerade man på 10 minuter. Och till tågstationen som tog oss till flygplatsen var det lika nära, tror det var Stansted flygplats vi tog oss till?

  1. Vi var ju fyra och det är inte så många hotell som tar fyra i ett rum och två rum hade blivit onödigt dyrt. Lägenheten var jättebra och läget också. Visst är det viktigt att bo centralt och särskilt om tiden är begränsad.

  2. Stanstead är ju en bit att ta sig till men det går ju tåg dit också. Bra kommunikationer erbjuder ju London.

 5. Härliga London! Jag har också ett minne av att Soho var ett stökigt område med porrklubbar m.m. förr. Vi bodde där 1969 för att Raoul var sjuk och vi var tvugna att stanna ett par dagar på väg hem från Irland. Han gillade inte att jag gick ut ensam, men jag var ju tvungen att köpa lite mat och framför allt att fixa biljetter hem. Vi åkte så småningom med färjan till Hook van Holland och sedan tåget hem. Annars har jag oftast bott på hotellen längs Hyde Park. Tack för en jättehärlig och nostalgisk Londonresa!
  Kram!

  1. Visst är London en härlig stad. Tror att SoHo ändrats en hel del och bytt inriktning.Minns också liknande som du beskriver från 80-talet och då bodde vi i andra delar av stan. Men där vi bodde nu var helt perfekt för en långhelg och lägenheten var jättebra trots englasfönster.
   Roligt att minnen från LOndon nu poppade upp hos dig.
   Kram!

 6. Så intressant att få följa med på Londonvistelsen. Otroligt mycket att se och vackert är det också.
  Såg att det var lite besvärligt med att ta sig in i lägenheten. Förstår att det inte är något vanligt hotellboende ni var på. Fint att du hade tel.nr du kunde ringa och få ny kod.
  Ser att folk sitter ute på gräsmattan och förstår då att våren har kommit längre där än här.
  Kinesiskt, då förstår jag att du kände dig hemma, inte så länge sedan du gjorde trippen till Peking.
  Tack för alla vackra bilder. Olika tider på dygnet, spännande.
  Må bra och varm kram till dig.

  1. Vi hade medvetet valt ett boende “mitt i” och det var väldigt praktiskt. Bra med en lägenhet när vi var fyra personer för det är svårt att hitta dubbelrum där man kan bo fyra personer. Lite stressande med att koden till lägenhetsdörren inte fungerade, men det gick ju att ordna.
   Våren hade kommit mycket längre och både gräsmattor och träd var gröna. Magnolian blommade också vackert och vi så även japanska körsbärsträd som var på väg att slå ut.
   Jodå, visst kände jag mig extra hemma här med att så så nära Chinatown.
   Roligt med kvälls och folklivet i London och en varm stämning.
   Tankar och kramar till dig.

 7. Såå mycket att titta på! Väldigt trevligt att få följa med på dina promenader i London . samtidigt ganska skönt att inte behöva åka dit 🙂 Vilken otroligt grön gräsmatta!
  Tack för guidningen!
  Kram

  1. Så tyst och stilla är det ju inte i London, men många parker och grönområden bidrar till en fin miljö. Jättetrevligt att du följde med oss och fint att vi kan följa med varandra på olika sätt.
   Kram!

 8. Perfekt att bo så centralt! Att det är olugnt det klarar man ju absolut av i några dar i alla fall. Bara det inte är FÖR mycket liv som vi råkade ut för en gång i Frankrike. När man hittar öronproppar på sängbordet bör man ana oråd… Dom hjälpte inte – hela hotellet skakade från nöjesområdet precis bredvid och dom höll på till klockan 7 på morgonen… Där gick faktiskt gränsen 🙂

  Härliga bilder från London igen!

  1. Så illa var det inte som den upplevelsen ni hade i Paris. Men englasfönster mitt i Londons SOHO bidrar inte till lugn och ro. vi hade läst i utvärderingarna att det var livligt och vad annat kan man förvänta sig med barer, pubar, teatrar och restauranger i kvarteren bredvid. Läget passade oss jättebra för några nätter bara att gå ut så var vi liksom “mitt i.”.
   Och visst är london en mysig stad.

 9. Kul med Londonbilder, Soho har jag gått en vandring i, i stort sett allt när det gällde musik och mode hände där på 60 och 70-talet. Men då var området rätt förslummat.
  Det slutade ungefär som området jag beskrivit i mina senaste Londoninlägg.

  1. Minns att jag för länge sedan också gick en vandring här i Soho och att dte var ganska slummigt.
   Och visst har mycket ändrats…
   För oss blev det nu perfekt att bo här, liksom “mitt i”. Tiden var ju tämligen knapp och mycket som vi ville göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *