Foto Kina Peking

Kassa – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge-

Kassa är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla är välkomna att vara med. (OBS! Sanna  har en ny bloggadress. Finns i länken till henne här ovan.)

Denna vecka har jag gjort en djupdykning i minnenas arkiv. Och det handlar om att i en kassa, på en bank, lösa ut biljetter till olika OS-evenemang i Peking  2008.

Att vara "stadd vid kassa" - att ha kontanter är bra på många ställen runt om i världen. Det kan vara bra att vara “stadd vid kassa” och utrustad med kontanter. I många länder är det fortfarande kontanter som gäller. 

Bakkomater är ofta idag det som gäller när man ska tar ut pengar. De ersätter många gånger den kassa i en bank där man förr tog ut pengar. Tur att det finns bankomater för på många platser i Europa finns inte längre kontanter att hämta ut i en kassa på en bank.

 

OS biljetter

Det är augusti och OS i Peking närmar sig. Vem vill missa det om man är på plats? Jag  hade  lyckats få tag på biljetter till bl.a. fri idrott som jag köpt i Sverige. Men jag hade också i Peking anmält intresse till andra evenemang. Eftersom jag bodde och jobbade i Peking mellan 2007 och 2010 kunde jag få vara med i ett lotteri  om OS biljetter. Ett lotteri där man kunde önska fem evenemang man ville. Och om turen stod en bi också lottas till att få köpa biljetter till dessa.

På väg till Bank of China för att där i en kassa hämta och betala mina OS biljetterPå väg till Bank of China för att där i en kassa hämta de åtråvärda OS biljetterna.

Priset för biljetterna var en bråkdel av det svenska och med så mycket bättre platser. Dock krävdes ett visst arbete. Jag hade redan i juni ansökt om att vara med i lottningen men dragningen var i augusti så jag var spänd över hur det gått. Det skulle jag få veta när vi i mitten av augusti återkom till Peking efter sommarens semester i Sverige. Och i postfacket fanns ett brev att jag kunde hämta några av de biljetter jag önskat i en kassa på ett bankkontor i närheten av vår lägenhet.

“Fågelboet” i Peking. Den stora arenan för bl.a. fri idrott. Här är det ännu inte färdigbyggt.

I en kassa på Bank of China

Jag kände mig glad över de OS biljetter jag skulle få köpa och ville snarast ha dem i min hand.  Så genast på morgonen gick jag till banken  för att hämta dem. Men först gällde det att hitta rätt kassa för biljettutlämning. All text är på kinesiska/mandarin. Men jag såg några OS ringar och ställde mig i den kön.  Min tur. Det hela verkade det löpa på så bra att jag anade att något var fel. Javisst var det ! På min ansökan hade jag uppgett mitt visanummer i stället för passnummer!!!!!!  Det hjälpte föga att jag visade mitt pass med det gamla visumet och pekade på raden där mitt passnummer stod. Det blev inga biljetter att hämta.

 

 

Nu började nästa fas

att samla ihop kopior, att hitta en kopiator, fylla i ändringsformulär, förklara varför jag gjort fel och lite annat.  Inte nog med att jag var jetlagad, detta blev lite för mycket.  Tålamod  kan jag ha en hel del av och envis är jag. Kombinationen kan vara lyckad.  Jag ringde upp biljettkontoret och fick kontakt med en trevlig man som skulle försöka att hjälpa mig. Jag hade ett par dagar på mig att ordna med mina papper. Och jag ville för allt i världen se friidrotten tre kvällar med både svenska deltagare och den fantastiske Usain Bolt.  Även finalen i damfotboll samma vecka lockade. Hade fått biljetter även hit.

Och visst såg vi en hel del fri idrott. Här har just Usain Bolt och Jamaica vunnit stafetten på 100 meter.

 

Praktiska göromål

På vårt lokala postkontor lyckades jag  med att skicka fax till det  biljettkontoret med ändringsansökan och även ta kopior på mitt gamla visum, plus det nya och mitt pass. Hoppades att allt skulle komma fram. Höll tummarna och gick hem igen.

Trettio minuter senare, ringer min mobil. En man från  biljettkontoret meddelade att min ändringsansökan gått igenom och att jag var välkommen till mitt lokala Bank of China kontor för att hämta biljetterna. Glad i hågen traskade jag dit, ställde mig i den kassa som var avsedd för uthämtning av OS biljetter. Och se; denna gång fick jag biljetterna i min hand! Stor lättnad!!!!

 

Dags för friidrott!

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans  tolkningar.

38 svar på ”Kassa – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge-”

  1. Åren här gav oss väldigt mycket och på olika sätt. Och att bevista ett OS på plats är ju helt fantastiskt. Så allt löste sig till det bästa med våra biljetter som vi fick via lotteriet men det krävdes lite jobb innan.

 1. Vilken pärs för dig att få biljetterna men tack och lov så lyckades det till slut. Är man inställd på att se en tävling och tror att allt är okej så vill man verkligen inte missa det. Som vanligt en trevlig tolkning.

  Kram

  1. Tack!Det var en pärs! Minns så väl när jag stod i kassan på banken och det kändes alltför enkelt. Men allt ordnade sig med envishet, viss struktur och tålamod. Vi hade en del biljetter köpta i Sverige men dessa vi fick genom lotteriet gav oss tillgång till fler evenemang och bättre priser på biljetterna samt mycket bättre platser.
   Kram och trevlig kväll

 2. Vilken fin berättelse du kunde dela med dig kring ordet kassa! Idog, ivrig kämpe ger aldrig upp, där står du och fick inlöst i kassan biljetten till ett av din o Bosses större upplevelser, vilken upplevelse det måste ha varit! Djupt i arkivet ja, jisses ditt arkiv har anknytning till alla ord – stadd vid bildkassa upplevelser är du 🙂
  Still in Spain?
  Stor kram o hälsa B!

  1. Tack! Ja det var svettigt värre där i bankens kassa Det var augusti och +33 grader i skuggan. Men envis är jag och tålmodig om jag måste, Och visst blev det en upplevelse. Dotter Helen var också med vid några tillfällen. Så fina minnen att ha med sig.
   Jodå, vi är kvar idag. Reser hemåt i morgon. Ska till dina trakter till helgen på roligt jobb.
   Stor kram

  1. Varför ska saker och ting vara enkla när de kan krångla. Men när man inte har språket är det klurigt. Lite kinesiska/mandarin kunde jag, tonvikt på lite, och det hjälpte mig på vägen. Biljetterna kom i min hand och som tur var hade jag även en del jag köpt i Sverige. Med de kinesiska biljetterna kunde vi se fler evenemang. Minnesvärt helt klart. Detta är det enda OS jag varit med om och det var en upplevelse.

 3. Vilket spännande inlägg med kassadramatik! Skönt att det redde upp sig, Man är ju ganska hjälplös när man inte behärskar språket. Strongt av dig att inte ge upp!
  Ha en skön tisdagskväll!

  1. Ja, det var helt klart spänningsförhöjande moment här vi kassan. Det gick lite för enkelt mot vad det brukade göra så jag anade att något inte stämde- Och så var det. Men med envishet, struktur, tålamod samt stor och hjälpsamhet från de som hade hand om biljetterna ordnade det hela sig till slut. Och vi fick se flera spännande tävlingar. Minnesvärt än idag.
   Önskar dig också en fin kväll.

 4. Men hjälp!!! Vilken pärs, jag blev nästan nervös av att läsa men tack o lov att det löste sig till slut!! 😀 Vilka äventyr du får vara med om 😀
  Ha en fin kväll nu 🙂

  1. Ja, det var en pärs! Och det löste sig. Men båda gångerna jag stod där på banker och vid kassan var jag nervös. Jag fick ju biljetterna i min hand och det var det viktigaste. Jag hade ju även en del OS biljetter som var köpta i Sverige, men de jag lottats till här gav fler möjligheter att få se spännande tävlingar i fri idrott och annat.
   Önskar dig också en fin kväll.

 5. Det gäller att ha framåtanda och vara envis så brukar man fixa det mesta Ditte. Vilken rysare innan du fick biljetterna i handen. Trevligt inlägg och tema
  Kram

  1. Tack! Viss är det så! Och att tro på att något går att ordna till. En del jobb krävdes men jag hade ju omedvetet lämnat fel information. Jag fick ju bra hjälp också. turligt nog hade jag också några biljetter köpta i Sverige men de kinesiska hade bättre platser och gav oss möjlighet att se fler tävlinhar.
   Kram .

  1. Tack! Sagan, som är alldeles sann, fick ett bra slut. Och det var ju jag som hade missat detta med mitt nya visa. Men jag fick bra hjälp att ordna till det.
   Och visst är det mäktigt att flera gånger ha besökt Fågelboet och även där sett Usain Bolt sätta flera världsrekord.

 6. Härlig tolkning av ordet “kassa” och kul läsa om.
  Förstår du ville ha OS-biljetterna till varje pris.
  Inget man får uppleva så ofta precis om ens någon gång.
  EM i friidrott har jag varit på, Göteborg 2006.

  1. Tack! Vi hade turligt nog också köpt biljetter i Sverige till en del evenemang men dessa vi blev lottade till var just de evenemang vi allra helst ville se. Och att se Usain Bolt sätta sina världsrekord är minnesvärt om man är sportintresserad. Och att vara på plats på ett OS är ju så mycket mer än att se tävlingarna. Stämningen inte minst. Något mer OS lär jag inte få se. Men vi såg också EM i friidrott 2006. Roligt det också. Och en del som var med där ko också till OS 2008.

 7. Vilken historia, och med ett lyckligt slut, fantastiskt! Tänk va spännande att få ha varit med på ett OS!!
  Verkligen en historia sommardag med veckans tema !
  Fina bilder från denna historia också.
  Ha det gott!
  Kram!

  1. Det blev ett gott slut. Verkligen! Men utgången var inte direkt självklar. Vi hade som tur var också biljetter köpta i Sverige men med denna lottning så fick vi möjlighet till fler biljetter och även till mycket billigare pris och bättre platser.
   Och jag var verkligen nervös där jag stod i kassan på banken för andra gången. Skulle jag kunna hämta ut biljetterna.
   Men det kunde jag ju.
   Kram!
   Ha det fint du också

 8. Hej provar igen! Min epost adress godkänns inte??!!
  Hoppas du har det jättefint
  Fina bilder, fågelboet ser fint ut ,-)
  I flera länder i somras kunde vi bara betala med kontanter.
  Ta hand om dig
  KRAM Primrose ,-)

  1. Hej!
   Tack! Vad roligt att du hälsar på. Har verkligen saknat dig.
   Ja, kontanter är ju fortfarande viktigt att ha med sig på resa och så både i och utanför Europa.
   Ha det gott!
   Kram

 9. Det blev ju en riktig rysare! Tur att din envishet och ditt tålamod stod dig bi! För jisses!
  Härliga bilder och berättelse!
  Stor kram och god kväll.

  1. Tack!Det blev flera spänningsförhöjande moment här. Och jag hade ju missuppfattat och skrivit in fel nummer. Inte alltid lätt med olika språk.Men jag fick god hjälp och kunde till sist hämta ut biljetterna i kassan på banken och betala för dem.
   Tursamt nog hade vi också biljetter till OS inköpta i Sverige men de kinesiska gav oss möjlighet att se fler evenemang. Och det vill vi ju.
   Stor kram

 10. Vilken pärs med biljetterna! Å såååå smidigt problemet löste sig. Jag menar att se Usain Bolt liveoch vinna guld på 4×100 meter måste ju vara ett minne för livet. Ja bara besöka Fågelboet är ju världens grej!
  Sådana “sportiga” bidrag storgillas av mig som du förstår. Å jag är nästan säker på att du har biljetterna kvar som souvenir. Jag har i alla fall kvar mina biljetter från fotbolls-VM 1994;-)
  Som sagt ett inlägg helt i min smak:-)

  PS. Tror nog att Sverige leder “ligan” av kontantlösa länder. Det är fler restauranger och butiker i Täby Centrum som inte ens tar kontanter längre. Personligen tycker jag att det är rätt löjligt att betala säg tio kronor med kort… DS.

  1. Det var en pärs och jag ville så gärna ha dem. Vi hade även några svenska biljetter men våra kinesiska gav möjligheter att se fler evenemang och även fotbollsfinalen som ju USA vann. mycket här på OS är minnesvärt och fågelboet i sig är det helt klart. Och Usain Bolt förstås. Såg honom i både försöken och finalerna på 100, 200 och när Jamaiva vann stafetten på 4×100 meter. Jag har några av biljetterna kvar. Men dte är ju inte så att jag tar fram och tittar på dem.
   Tänk att du såg fotbolls VM 1994. Häftigt! Minns att Brasilien vann och att Sverige kom 3:a.
   Jag håller helt med dig. Står man i kö och någon ska betala 10 kr och provar med fyra kort innan de får till det. Ömmar också för äldre där det inte är så lätt att ordna med sina kort. Tycker att många butiker stänger ute kunder just p.g.a. man måste betala med kort.

 11. Slutet gott allting gott! Det gäller att ha tålamod och envishet! Då går det mesta!
  PS. Göteborgsslang: Vad kassa ni är – vad dåliga ni är! Kramar

  1. Det blev ett bra slut på historien och jag fick biljetterna i min hand.
   Tänkte också på ordet “kassa” i en bemärkelsen. Så säjer man även i huvudstaden.
   Kram

 12. Oj! vilken spännande berättelse! vilken pärs innan du hade biljetterna i din hand! Såå bra jobbat Ditte! Själv hade jag nog bara brutit ihop och gett upp …
  Kram

  1. Ja, det var spännande innan jag hade biljetterna i handen. Var spänd andra gången jag stod där i kassan om det skulle gå bra. Och det gick fint.
   Jag ville så gärna ha/köpa biljetterna, så det var en av anledningarna till att kämpade på. Och det lyckades.
   Kram

 13. Vilket andlöst spännande inlägg du fått till på temat! Hade jag haft några naglar att tugga på hade dom rykt all världens väg! Och grattis till tålamodet och envisheten, en kombo värd att inneha! Minns det OS;et mycket väl, nu har vi ingen som axlar Usain Bolts mantel, än så länge. tänk, du har sett honom LIVE! Det är stort i sportnördens värld. Kul också att se sedeln från Kina, ingen Mao avporträtterad på den, bara vackert landskap! Kram

  1. Ja, spännande var det innan jag vid andra tillfället stod där vid kassan och kunde hämta och betala biljetterna. Men det ordnade sig. Visst var jag orolig. Tursamt nog hade jag även några biljetter köpta i Sverige. Jo, de använde vi också- Att vara på plats här och se Usain Bolt och “gänget”var och är minnesvärt. Nej, då! Ingen Mao på kinesiska sedlar numer. Bergen här på sedeln är från södra Kina, “Sockertoppsbergen” och där var vi vid ett tillfälle på semester och cyklade runt bland ridfälten med bergen som bakgrund.
   Kram

 14. Spännande bilder från Peking. Ett tips jag fick i Turkiet vilket nog gäller alla länder är att man inte skall ta ut pengar i en bankomat, som inte sitter på väggen till en bank. Blir det något problem och bankomaten tar kortet så kan det bli lite bökigt att få tillbaka det. Sitter den på en bankvägg så kan man ju gå in där och be om hjälp-.

  1. Ja, tillvaron här var inte direkt enformig även utan OS. Just detta med att inte ta ut pengar om det inte finns en bank där är bra. Har också brukat att göra så och helst här hemma också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *