Kina

Peking, det var där det började

Det var den 12 september 2007 som jag skrev mitt första blogginlägg. Idag är det den 12 september 2017 och bloggen fyller 10 år. Stort grattis! Jag började blogga åtta månader efter att vi flyttat till Peking där jag började arbeta på Svenska skolan  i januari 2007. Här kom vi att stanna i nästan fyra år med ett kortare avbrott. Bloggen blev ett bra sätt att förmedla till släkt och vänner vad som hände långt där borta i Kina.  Jag började blogga på blogg.se – det var i stort sett den enda bloggportal som fungerade i Kina utan att änvända sig av en proxyserver.  Nu i januari 2017 bytte jag bloggportal till WordPress. Ett byte som känns bra.

Mitt första blogginlägg den 12/9-2007

(Nu med viss anpassning  till WordPress.)

Ja, nu blir det spännande att se om detta med bloggandet kommer att fungera. Spänning i tillvaron är aldrig fel.

Förra veckan var en sportig vecka. Det var inte bara det att jag och min klass på Svenska skolan i Peking/Beijing fick möjlighet att se det svenska damlaget i fotboll träna här på Chaoyangs Sportcenter inne i centrala Peking.  Det var en kvalmig dag med en temperatur på över +30 grader i skuggan. Vi blev rejält svettiga av att vara på läktaren i skuggan och kunde följaktligen  föreställa oss hur det var att röra på sig.

Våra anvisade platser i en trapp. Men den röda mattan fick väga upp bristen på komfort.

VM träningen ska börja .

Som sagt – varmt var det! Men är det träning inför VM så är det…..Vi satt i trappen i 90 minuter. Så blev det då dags för oss att traska ner och ställa upp oss på led för att få autografer. Lite småprat blev det också! Och Lotta Schelin imponerade.

Eleverna uppställda för att få autografer.

Tiden var knapp för damlandslaget och är man i Beijing är det många “måsten” som gäller. Laget åkte vidare till den kinesiska Muren. Men jag hann i alla fall få en autograf av Hanna Ljungberg.

Ja, det blev lite om fotboll. Konstigt att jag inte blev tillfrågad om att bli extra coach eller något. Antar att det är för sent att själv bli aktiv just inom denna sport. I varje fall på elitnivå.

Nya cyklar

Sport var det. Efter att ha lånat cyklar några dagar beslöt Bosse ( maken) och jag oss för att vi själva skulle inhandla detta fortskaffningsmedel. Jag köpte en blå skapelse med ca.18 växlar och som verkade stabil. En cykelkorg monterades också på.
Bosse kom över en riktig skönhet med tre växlar och dessutom fjädrande sadel. Inte illa! Vi satte oss upp på cyklarna i fredagsrusningen. Vi kom inte så långt, det var något som saknades upptäckte vi. Ringklockor!
Tillbaka till affären och fick varsin klocka påmonterad till det facila priset av 5 RMB/st. Ungefär lika mycket i svenska pengar. Genast kändes tillvaron säkrare och vi cyklade hemåt.
Med tanke på priset, Bosses cykel kostade 750 RMB och min 950 RMB (ungefär lika mycket i svenska pengar) så beslöt vi att cyklarna får parkeras inne i lägenheten. Jag tror de kan vara åtråvärda.

Ny cykel.

Med cykel i Peking

Helgen ägnades alltså åt att cykla. Tänk vad långt man kommer och vad fort det går. Ja, allt är relativt…. Jag är ännu inte så säker i trafiken här i Beijing så jag leder gärna cykeln över de stora korsningarna. Och de är stora! Visst, det finns trafikljus, men vad hjälper det. Det svängs lite hur som helst i alla fall. Gott om cykelbanor är det. Men där kör också ibland bilar, mopeder och eldrivna cyklar. Mycket att se upp för. Backspeglar borde jag nog ha.

Det här med cykelregler är inte så utbrett och inte ens jag med min envishet kommer att kunna införa detta. Jag sträcker i alla fall ut armen när jag ska svänga. Det gör ingen annan! Ska det vara så svårt, eller? Sen att väja till höger skulle underlätta när man möter någon. Här gör man som man känner för, så det vill till att ha ögonkontakt med alla mötande. Och de är många!
Hur som helst är det det är roligt att cykla och motion får man! Upplevelserna får man på köpet.

Peking, det var där det började. Här i ett hutongområde. Här i ett hutongområde i Peking. Hutonger är kvarter med smala, gamla, gränder som finns på flera platser/kvarter i olika delar av stan. Hutongområden kan finnas insprängda bland mer moderna kvarter.

När vi nu ändå var igång med det sportsliga, för oss cykling,  tog vi oss upp till Olympiastadion. Det är ett enormt område som håller på att byggas där. Givetvis cyklade vi dit, men tyvärr är det inte så mycket man ser på avstånd. Men allt ska vara klart till invigningen i augusti 2008.

Här är byggandet av Fågelboet, Olympiastadion, på gång. Mer såg vi inte.

46 svar på ”Peking, det var där det började”

  1. Tack! Ja, 10 år har gått fort. Och i kväll firar vi på kinesiskt manér , men tyvärr inte i Peking just nu, men ävl på en “riktig” kinesisk restaurang i Torrevieja. Blir bra!
   Och ni är snart där med 10 år.

 1. Grattis till din trevliga bloggs tioårsdag! Så roligt att få läsa ditt första inlägg. Själv började jag nog blogga 2006 på Expressen och tänkte sluta efter en vecka men…. Hoppas du fortsätter att skriva länge, läge 😀

  Kram och trevlig tisdag!

  1. Stort tack! Och jag vill minnas att du är ett år äldre i bloggsammanhang.
   Och så länge det är roligt fotsätter jag och bloggen har ju gett så mycket på många olika sätt. Vilka möten! Både i.r.l. och i Blogglandia.
   Taksam!
   Här firar vi i kväll i Torrevieja och går på kinesisk restaurang.
   Kram!

  1. Muchas gracias. Och tiden i Peking är helt klart fortfarande mycket minnesvärd.
   Har anlänt med “draken” idag , dock ett par timmar sena eftersom flygledarna strejkade i Frankrike.Men jag satt i “Loungen” och kunde vila mig i form. Behagligt!
   Och nu är det fint att vara på plats. En skön kväll och snart ska vifira med kinesisk middag på lokal.
   Kram!
   Hasta pronto!

  1. Stort tack! Och kanske blir det några år till.
   Kram!

   (Kom idag hit till Torre och kan fira här i kväll. Vi ses!)

 2. God morgon ..men tack för att du visar & ett STORT GRATTIS till bloggen så klart o du ser ju inte en dag äldre ut nu som då fast det gått 10 år 🙂 va roligt o vilken upplevelse du varit genom kram å fin dag

  1. God sen eftermiddag från Spanien. Stort tack! Ja, 10 år har gått och åren har gått fort. Och det är klart att åren satt sina spår. Mne jag är fortfarande hyfsat pigg förutom mina solskador.
   Många upplevelser blev det under åren i Peking och vi hann se mycket av Kina och av Asien under de år vi bodde där.

   Njuter på terrassen och det är skönt nu i kväll med helt molnfritt och +26. Kvällarna är skönast, klarar inte så mycket värme längre.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Grattis! Så trevligt att få läsa ursprunget till din härliga blogg!
  Ha en fin fortsättning på veckan och bloggandet! Varm kram!

  1. Stort tack! Och tack för fina ord. Ja, nu vet du hur bloggen kom till. Och jag fortsätter så länge det känns roligt.
   Önskar er också en fin fortsatt vecka.
   Kram!

 4. Grattis på tioårsdagen!
  Kul att få läsa hur det började … och om er vardag där då 🙂
  Önskar dig en lång framtid med bloggen!
  Kram

  1. Stort tack! Åren har gått fort och bloggandet har fortsatt. Fina och roliga minnen och upplevelser.
   Och så länge jag tycker det är roligt så fortsätter jag med bloggandet och det har gett så mycket.
   Kram!

 5. Tio år! Nästan före sin tid. 🙂 Vad kul att det blivit så bra.
  Cykla ger en härlig känsla – att liksom susa fram och känna vinddraget. Komma långt med egen kraft och upplevelserna kan bli fantastiska. Härligt minne från en tid på annan plats. Gott att ha i gömmorna och plocka fram då och då.
  Önskar dig en fin tisdag!
  Varm kram från Mia

  1. Tio år är en lång tid, men åren har gått rasande fort.
   Och tänk så mycket vi cyklade i Peking. Nästan varje dag. Tyvärr cyklar jag inte alls lika mycket i Stockholm, dä rblir det mest promenader. Men när vi är i den spanska sommarstugan och det inte är alltför varmt blir det en del cykelturer. Vi har tagit de kineiska cyklarn hit till Spanien så påminda om Peking blir vi. Och det känns bra.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Stor tack! Ja, åren har liksom gått.
   Jag minns kanske inte inlägget när det skrevs, men häändelserna minns jag som om det vore igår.
   Och mycket spännande och roligt var det som hände inom olika områden.
   Kram!

  1. Visst kan vi längta tillbaka, men var sak har sin tid. Och nu finns mycket kvar i minnet. I alla fall än så länge.
   Stor kram!

 6. Det här var bara för kul. Helst för en gammal fotbollsidiot. Förlåt. Jag började i fel ända på korven. Stort GRATTIS till dina tio år som bloggare. Tänk så många besökare du glatt genom åren. Har du likt mig någon aning om hur många inlägg du gjort? Då var Lotta en ung teknisk spelare med god fart. Jag gillade Hanna. Hon var duktig på att hålla sig framme och göra mål.
  Det måste varit fantastiskt att ha fått vara med om att bo där. Vilka minnen du och barnen har kvar.
  Kram Bosse

  1. Tack för grattishälsning! Tio år är en lång tid. Ska ta och räkna inläggen…
   Vi hade ju himla tur som fick komma och se damlandslaget träna. Och många av de som var med då hänger fortfarande kvar. Såg en match som spelades då Sverige mötte Nordkorea i en grannstad till Peking. Sverige spelade oavgjort mennordkoreanerna i publiken hade tagit våra platser och slagit sig ner. Trots tappra försök och idoga, kunde jag inte flytta 50 st. Puh!

   Det var otroligt ifna och roliga år med så mycket att se och upleva.
   Kram

 7. Tänk vad tiden går fort Ditte?
  Så roligt att du delar med dig ditt inlägg för 10 år sedan. Grattis??
  Härligt att få ta del av din första tid i Kina och vilket miljöbyte. Speciellt vädret och trafiken. Modigt gjort att cykla med så många transportmedel som korsar hers och tvers. Visst fungerar bloggen även som ett kommunikationsmedel via blogglandia// kram

  1. Tack! Visst går tiden fort! Och mycket har hänt sedan jag skrev mitt första blogginlägg. Våra år i Peking betyder fortfarande väldigt mcyket för oss och vi har fortfarande många vänner som vi först träffade där.
   DEt var ju en helt annan kultur vi mötte och det gick tämligen lätt att “flyta in”.
   Just att cykla i Peking gav oss så mycket och en möjlighet att se människor och miljöer vi kansk eannars inte skulle hittat. Det är ju en stor stad med idag ca 22 miljoner invånare och när vi var där omkring 18 miljoner.
   Kram från terrassen i den spanska sommarstugan.

 8. Stort, stort GRATTIS till 10-åringen! Å att halva inlägget handlade om det svenska damlandslaget i fotboll tackar jag extra för. Toppen med Hanna’s autograf också!!!

  Att cykla i Peking hade jag nog inte vågat, men det var säkert ett riktigt äventyr och toppen som minne.

  Grattis igen och nu kör du väl på att nå 20 år antar jag. Hoppas det i alla fall.

  1. Mången tack! Ja, 10 år har gått nu sedan första inlägget. (Ja, ett kom strax innen , ett litet…)
   Tänkte på dig här och många som spelade då är ju fortfarande med. Och jag såg deras VM match mot Nordkorea,som spelades i en grannstad till Peking, Där blev det 1-1. KIneserna hehade på Sverige vilket hjälpte .
   Mängder av nordkoreaner hade tagit våra platser och trots mina tappra försök att flytta dem lyckades jag inte. Så vi fick till slut än bättre platser av arrangörerna som inte heller kunde flytta dem.

   Cyklingen i Peking vänjer man sig vid och lokalbefolkningen är mycket vänligt inställda och hjälper gärna till.
   Vi har i kväll i Torrevieja, dit kjag kom idag, firat med härlig mat på en “riktig” kinesisk restaurang.
   Och bloggar gör jag så länge det är roligt och så länge någon läser.

 9. STORT grattis till bloggen 10 år! Jag hade ingen aning om då, att det fanns bloggportal blogg.se.
  Jag ansluter mig till Znogges kommentar, jag började mars 2006 på Expressen, så vi var lika tidsmässigt.
  Vad kul att läsa ditt första inlägg!
  Jag har inte kvar mitt, Expressen lade ju ner sina bloggar och jag lyckades inte spara med bilder och så.
  Hoppas du skriver länge till! 😀
  Kvällskram <3

  1. Varmt tack! Jag bloggade på blogg.se framtill i januari 2017 då jag bytte till wordpress och nu styra jag helt själv.
   Och du och Znogge ligger året före. Synd att det inte gått att hitta dina inlägg sedan Expressen la ner. Mina inlägg på blogg.se liger kvar. Några har blandats ihop, men i huvudsak så finns de. Och det är många inlägg som ligger där.
   Jag fortsätter med bloggen så länge jag tycker det är roligt och när jag inte gör det så får jag finna på annat.
   Kvällskram från en ljummen terrass i den spanska sommarstugan. Och vi har firat medmiddag på en “riktig” kinesisk restaurang. Så gptt och mysigt

 10. Stort grattis ? Så roligt med 10 år ? Du skrev fint och bra direkt ? Jag vet inte riktigt när jag startade… blev hackad två gånger så allt försvann och var nästan på väg att ge upp, men bytte webbhotell när dom inte kunde stängs till en lucka… det är ju en sport att hacka.

  1. Tack! DEssa tio år har passerat i rasande fart och det är roligt att läsa gamla inlägg. Minnena från Peking, och det är många, blir väldigt tydliga när jag läser på nytt. Vi hann ju med en hel del resor inom Kina och övriga Asien också och även det gav mycket. Mitt jobb också förstås.
   TRist med din hackade blogg. Tycker det finns andra “sporter” som dessa hackare kunde ägna sig åt. Fint att det nu fungerar bra.
   Önskar dig en fortsatt bra vecka.

 11. Grattis till 10 år!
  Så kul att få läsa, spännande liv du levt och verkar fortfarande ha ett spännande liv ,-)))
  Det måste ha varit en upplevelse att arbeta och bo i Peking ,-)
  Vilken värme, men den röda mattan såg fin ut att sitta i.
  Snygg cykel ,-)
  Det verkar så kul att cykla men vi har inte några.
  En upplevelse att cykla där kan jag förstå.
  Intressant läsning, så fina bilder.
  Ha det fint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Åren har passerat i rask takt. Och att vi hamnade i Peking var en väldans tur. Vi skulle stannat 6 månader, men det blev nästan fyra år. Minnesvärt på alla sätt. En verklig upplevelse att helt byta världsdel .
   Varmt var det denna dag där på sportarenan och vi var ändå bara åskådare….

   Våra kinesiska cyklar är nu med oss i Spanien och de används ganska flitigt. Fint sätt att ta sig runt på. (Har ingen bil, men hyr när och om vi behöver)
   Önskar dig en trevlig onsdag.
   Kram!

 12. Grattis till dina 10 år i blogglandia! Så roligt att få se hur det började, och så fina foton!
  Jag började året efter 2008, jösses ändå vad tiden går!
  Så trevligt att fira i Torrevieja med kinesisk mat! Njut av Spanien nu! Kram!

  1. Tack! Åren har passerat i rask takt och många nlägg har dte blivit och många foton.
   Ja, du jubilerar nästa år.
   Det var trevligt att vara tillbaka i Torrevieja, men i mitt tycke är det fortfarande väl varmt, men kvällarna är riktigt sköna. Och det blir väl svalare hoppas jag. Tur att det ifnns skugga, för där är jag.
   Kram!

 13. Grattis till 10 år med bloggen! 🙂 Jag tror jag ligger något år efter dig. Tänk så många inlägg du producerat och så många bilder du visat.
  Du verkar trivas med bloggandet, så jag hoppas du fortsätter i åtminstone 10 år till.
  Kram!

  1. Tack! Och det var ju tack vare våra bloggar vi träffades första gången för många år sendan, här i Stockholm, vid Bryggartäppan. Minns det så väl vårt första möte.
   Många inlägg har det blivit och många bilder.
   Så länge jag tycker det är roligt att blogga, så länge fortsätter jag.
   Hoppas du också gör det.
   Kram!

 14. Ett stort Grattis till de 10 åren i bloggerivärlden.
  Intressant att läsa ditt första inlägg och hur du hade det i Peking. Härliga bilder också.
  Jag började som Geddfish och Znogge, på Expressen, men i mars 2007.
  Hoppas att du blir kvar här länge än, för det är spännande att läsa dina reportage och annat, jag lär mig en hel del.
  Ha det fint i Spanien. Förstår att det är skönare i luften där än här. Nu har vi plus 10 grader men det blir säkert varmare fram på dagen.
  Varm kram till dig.

  1. Varmt tack! Ja, 10 år är en lång tid och mycket har hänt. Roligt att du också hade jubileum i år, men i mars. Jag skriver så länge jag tycker det är roligt och det har jag hitintills tyckt. Jag tycker det är väldans trevligt att du följer med mig och jag följer så gärna med dig också.
   Här i den “spanska” sommartsugan är det väl varmt ännu dagtid för mig, men mornar och kvällar är verkligen sköna. Men jag håller mig i skuggan, nog så viktigt.
   Jag trivs ju så bra hemma i Stockholm med utflykter och kortare resor, men trevligt även att vara här.
   Önskar dig en trevlig onsdag.
   Stor kram från mig.

 15. Grattis i efterskott! 10 år, det är banne mig inte illa. Roligt att läsa det första, det är ju sällan man har möjlighet att liksom börja från början och läsa alla särskilt om det är många. Och under 10 år blir det ju en del …

  1. Tack! Jag har ju det allra mesta samlat från de tidiga åren hos blogg.se och det är roligt då och då att titta in och minnas. Många inlägg har det blivit.
   Vi hade ju jättefina år i Peking både med jobb och allt annat. Och mycket hann vi se av Kina och av andra länder i Asien också. Minnesvärt!

 16. Tio år, det är lång tid och mycket jobb som du lagt ner på att blogga.
  Stort grattis och tack för alla inlägg.
  För mig som inte var med från början var det kul att få se din bloggdebut.
  Passa på att fira ordentligt ?

  1. Stort tack för fina ord. Ja, många inlägg har det blivit genom åren och det är faktiskt en del läsare som har hängt med under hela “resan”.
   Och vi firade med kinesisk middag på en kinesisk restaurang som är “kinesiska” där jag också kan få med “youdian lade” – lite starkt. Väldigt gott. (Det finns ju många varianter av anpassad kinesisk mat…)

 17. Stort grattis! Vad ihärdig du är!
  Tänk så mycket du under dessa år förmedlat av kunskap och tankar och förgyllt vår kunskapsbank och vardag med. Jag var inte med från början så det var jättekul att läsa detta.
  Du är toppen!

  1. Varmt tack för dina fina ord. Ja, varmt har vi det. Kom igår till den “spanska sommarstugan”.Det har ju blivit många inlägg under åren och det är så roligt att du följer med på irrfärderna både hemma i Stockholm och på olia resor.

   Jag läser din blogg med stort intresse och tänk så mycket jag lärt mig och fått se genom den.
   Mitt första inlägg läste jag själv nu och med stor behållning. Minns åren i Peking så väl och även de flesta av de upplevelser vi haft. Blev ju också många resor inom Kina och i andra länder i Asien. Klart minnesvärt alltihop.
   Tack än en gång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *