Foto Peking Trevligheter

Inuti – veckans ord att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Inuti är veckans ord att fritt tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge .Utmaningen i sig är att med bild och/eller/ text – tolka ordet. Fritt fram för egna funderingar. Och alla är välkomna att vara med.

Här finns veckans övriga bidrag och det är verkligen roligt att se alla olika tolkningar av ett och samma ord. Titta gärna in!

Inuti glaskupolerna på Globen kan man få en fin vy över Stockholm med omnejd. Inuti dessa glasbubblor som finns på Goben i Stockholm kan man få en bra överblick över huvudstaden och omgivningarna. Perfekt med en tur upp, särskilt om vädret är klart. 

Inuti

mitt huvud pågår full aktivitet och jag kan känna mig som om jag sitter inuti en glasbubbla och blickar ut över nejden. Jag tittar på det som finns runt mig just nu, blickar tillbaka mot Peking och alla fina upplevelser och möten där, både från den nyligen avslutade resan och från de år vi bodde där. Blicken går också framåt, mot London dit jag, döttrarna och älsta barnbarnet Max åker på torsdag. Även kommande resor och andra trevligheter som är tänkta under våren och sommaren skymtar förbi . Och det ser ut att bli en bra blandning.

Bild tagen just nu från balkongen, inzoomad.  Undrar vad som rör sig inuti svanens huvud. Kanske hur den ska genoföra en lyckad slussning. (Svanarna tar sig ofta turer fram och tillbaka genom Hammarbyslussen, mellan Mälaren och Saltsjön, Östersjön)

Jingshanparken i Peking

är en av flera stora parker mitt inne i Peking och hit återkommer vi alltid. Här är det, särskilt på helgerna, full aktivitet och man är välkommen att vara med eller bara vara åskådare.  Vilken man än väljer så är det en häftig upplevelse. Namnet Jingshan betyder utsiktsberget men parken kallas också för “Meishan” som betyder Kolberget och ligger 46 meter ö.h.

Det finns en myt som berättar att kejsaren här hade ett hemligt kolförråd under berget. Berget ligger upvräkt på på ruinerna av mongolkejsarens palats för att markera att de inte var välkomna tillbaka. Och enligt feng shui är det ocks gynnsamt att ha ett berg som skydd i norr.

Jingshanparkens västra entré. Inträdet till parken kostar 2 yuan ca. 2,60 kr. Inuti parken finns stora grönområden, tempel, caféer, vackra planteringar och vid klara dagar ges en fin utsikt över Peking. 

Fulanpaviljongen, en av flera vackra paviljonger,  är dryga 11 meter hög och byggdes i mitten av 1700-talet.

Högst upp på Kolberget ligger också “Eviga vårens paviljong” – “Wangshungting” och härifrån blickar man i söder ner mot den Förbjudna staden  och dess guldskimrande tak.

Eviga vårens paviljong

Förbjudna staden – Zijin Cheng

är nog ett “måste” om man besöker Peking och bäst är att komma tidigt på morgonen vid 8-tiden när palatset öppnar. (Mindre kö, men köer är det för även alla kineser som kommer till Peking vill förstås besöka den Förbjudna staden. Området är stort så det blir sällan trängsel annat än vid just kassorna. Effektiviteten är stor så det går ändå snabbt att köpa sin biljett.)

Den förbjudna staden färdigställdes av kejsare Yongle 1420 och här skulle 24 kejsare komma att bo unde Ming och Qingdynastierna, mellan 1368 och 1911. Murarna runt är dryga 10 meter höga och tre metre tjocka. Här finns dryga 74 hektar mark (1 ha = 10 000 m2) som upptas av olika palats, innergårdar och trädgårdar. Antalet rum och kammare beräknas vara 9371 så detta är världens största palats till ytan. (Sedan 1987 är Förbjudna staden listat som världsarv)

Inuti jIngshanparken i Peking har man mot söder en god utsikt över den Förbjudna staden. Förbjudna staden sedd från Kolberget i Jingshanparken.

 

 

Utsikt från Kolberget västerut över Peking och helt klart är det ju inte. (Sjön i bakgrunden är  konstgjord och byggdes för att kejsaren skulle kunna ta sig via den och konstgjorda kanaler från Förbjudna staden ut till Sommarpalatset.)

Vy mot norr. I bakgrunden syns Trumtornet och delar av det mer moderna Peking.

Trumtornet, Gulou

Uppfördes i början av 1400-talet men redan ett par hundra år tidigare fannas här ett torn. Trumtornet reser sig mäktigt med sitt tak i tre nivåer och syns vida omkring. Trumtornet är slutet på den 13 km nordsydliga axeln genom staden och trummorna här markerade dygnets timmar. Med hjälp av trummorna och klockan i Klocktornet (ligger i närheten)mätte man ut tiden så att alla Pekings invånare skulle kunna hålla reda på tiden. När på dygnet man trummade har varierat men fram till 1915 slog man/trummade man klockan 19 och vid midnatt.  (Både Trum och Klocktornet  är öppna för besökare)

 

34 svar på ”Inuti – veckans ord att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Tack för denna väldigt intressanta info! Har undrat över Den förbjudna staden. Vilket enormt antal rum! Och parken förstår jag är en källa till mängder med upplevelser, inte minst en fröjd för ögonen. Har ännu inte hunnit läsa ifatt dina inlägg från Peking men det ser jag fram emot att göra.

  Så spännande med Londonresan som väntar! Jag gissar att våren är lite längre framskriden där än här.

  Stor kram!

  1. Jag skulle ju kunna skriva massor om både Peking och Förbjudna staden, men mycket finns också på nätet. Däremot ska jag göra en lite “fickguide” till mina smultronställen.
   London väntar och det blir en helgresa som ska gå i Harry Potters spår. Önskemål från Max, äldsta barnbarnet.
   Ser fram emot resan gör jag verkligen. Rapport kommer.
   Stor kram!

 2. Har du provat att sitta inuti bubblan på Globen? Inte jag och höjdrädd som jag är lockar det inte. Men vilken härlig bild du visar. Den funderar jag över hur du fotat.
  Tack för att du hjälpt till att färgsätta bloggvärlden! Ha en fin resa till London om vi inte “hörs” innan.

  1. Jodå, jag har suttit i bubblan vid Globen ett par gånger. Nu stod jag hemma på balkongen och zoomade in glasbubblorna och det är ca 800 m dit fågelvägen, men man såg bra med zomad bild. Oftast turas bubblorna om att åka upp och ner så det är ovanligt att båda är uppe samtidigt.
   Tack! London väntar och vi också. Och jag hoppas min axel ska piggna på sig.

 3. Oj, du är ständigt på resande fot tror jag =) Det är rätt man måste leva livet här och nu!
  Jättefin tolkning av veckans tema och ett väldigt lärorikt inlägg med fina bilder.
  Ha det så kul i London! Kram

  1. Tack! Ja, det är svårt att lämna Peking som betytt så mycket för oss under nästan fyra år och då på plats. Men präglingarna finns ju kvar på olika sätt-
   Jag reser gärna och passar på nu när jag kan. Har nog rest hela mitt liv, sen barnsben. Vet ju aldrig när jag inte kan resa längre.
   Ser så fram emot Londonresan med döttrar och äldsta barnbarnet.
   Kram!

 4. Läckra glasbubblor på Globen! Skulle gärna sitta där inne och se ut över staden!
  Tack för alla fina bilder från Peking! Blir mer och mer sugen att resa dit igen!
  Önskar dig en riktigt trevlig resa till London! Vilken höjdare att ha barnbarnet som resesällskap!

  1. Är det klart väder så är det fint med en tur upp. Har testat några gånger.
   Du har ju varit i Peking och känner ju igen dig i mångt och mycket. Visst har mycket hänt, men mycket är också kvar. Jag kände “igenkännandets” vingar med mig hela tiden.
   Jag ser verkligen fram emot London och med Max i sällskap, barnbarnet och även döttrarnas.

 5. Är nyfiken på att åka upp på Globen på utsidan, de ser så coola ut!
  Coola är också dina bilder från Peking.
  Så fin bild på svanen också!
  HA det gott, jag måste rusa nu mot jobbet! Kram

  1. Äe det vackert väder är det fint med en tur upp på Globen och utsikten är riktigt fin.
   Peking har ju en extra plats i mitt hjärta och det är roligt att dela med sig.
   önskar dig nu en lugnare jobbnatt.
   Kram!

 6. Jag hade ingen aning om att det finns glasbollar på Globens tak, spännande! Jag har aldrig varit varken i eller på Globen nånsin. Det är som vanligt intressant att lära sig nya saker i ditt inlägg. Tack för allt spännande som du berättar. Jag visste t.ex. inte att Förbjudna staden var så otroligt stor.

  1. Dessa “glasbollar” tar en upp på Globens topp och en vacker dag är det en fin utsikt över huvudstaden me domnejd. Jag tittar ju på Globen från vår lägenhet, den ligger ca 800 m bort fågelvägen, men dey är inte så att jag är där så ofta. Men jag har tagit ett pat turer upp med “glasbollarna”.
   Förbjudna staden är verkligen stor och ett spännande besök. Mycet har hänt här.

 7. Perfekt! Alltså jag menar att just ordet “inuti” gav mig ytterligare en suverän sightseeing tur i Peking. Och den tackar jag för:-)
  Skyliften på Globen står kvar på min att-göra-lista. Fick faktiskt biljetter till en tur, men glömde bort dom – biljetterna alltså. Men roligt i sammanhanget är att jag tog ett foto av “bollarna” som sedan blev till ett bokomslag:-)
  Så himla kul med London och Harry Potter med döttrarna och Max! Det ska bli så kul att få följa med er där:-)

  1. Jag passar på när jag får tillfälle att dela med mig från “mitt” Peking. Är bästan klar nu med två inlägg återstår – mat i Kina och en lättare reseguide.
   Är det fint väder och man är i närhetten så är det ganska roligt med en tur upp i Globen. Synd att du missade dina biljetter, men kanske kan du få nya. Jättehäftigt och roligt med ditt foto av “bollarna” som blev ett bokomslag. Oftast är det bara en i taget som är uppe så i går när båda var det fick de komma med på bild. Och lite som inuti en glasboll känner jag mig just nu.
   London har jag gjort förr, i yngre år, med döttrarna som då också var under 18 och då vi var där flera gånger per år. Men nu är det Max som får ta över det hela. Han är ju sedan tre månaders ålder, då han först gången kom till Peking en van resenär. En härlig sådan.-
   Jag ser verkligen fram emot resan.
   Kul att du hänger med.

 8. Återigen ett trevligt inlägg från Peking. Jag fastnade för taken med uppåtvända kanter… hur blir det med regnvattnet? Det måste väl finnas något avledningssystem? Du har kanske skrivit om det.
  Så härligt att åka till London. Det är väldigt länge sedan jag varit där, så det kanske blir dags snart. Pratade lite med Ronja om det…
  Ha en fin onsdag!
  Kram!

  1. Tack! Ja, nu är dte snart slut på Pekinginlägg men ett par återstår.
   VAvlesningssystemet från dessa hus har jag inte skrivit om och det är nog en del kreativa och induviduella lösningar. Men taken sluttar ju utom just i ändarna så vattnet bör rinna ner och hamnar ju då i tunnor eller liknand på innergårdarna. (Och det regnar ganska sällan, vilket är tursamt. Peking har ett torrt klimat. )
   Det ska bli roligt med en tur till London med “de mina”. DEt blir en helgtur så kort men intensiv.
   Vad roligt om du och Ronja kom iväg dit. finns så mycket att se och upptäcka där också.
   Kram!

  1. Tackar! Är det en vacker och klar dag och man är i trakterna så är det en trevlig tur att åka upp i “bollarna” och härifrån ges en fin vy över Stockholm med omnejd.
   Oftast är bara en av dem uppe, men just här var både ute och åkte så det passade bar.

 9. Wow! Ett fantastiskt inlägg på veckans tema! Suveräna bilder från din balkong och fantastiska bilder från Peking! Så intressant att läsa om Den förbjudna staden. Tack Ditte!
  Ha en fin dag!
  Kram

  1. Stort tack! Visst är det roligt att se var veckans temaord tar en. Och det kan ju både vara just här och lite längre bort.
   Det blev lite om den Förbjudna staden. Mycket finns, men jag får ju begränsa mig lite. Jobbar på det.
   Önksar dig också en trevlig onsdag.
   Kram!

 10. Härlig tolkning med ännu fler vackra byggnader från din gamla hemstad 🙂 Och från din nuvarande också – jag gillar dom där bubblorna på Globen och har åkt i dom en strålande vacker vinterdag 🙂

  Kul att svanarna gillar att slussa också, åka snålskjuts liksom 😀

  Ha en fin onsdag!

  1. Tack! Och väldigt gott om vackra byggnader finns det ju i Peking. På många ställen. Visst är glasbubblorna häftiga och kul att ta en tur om det är klart väder. Man kan ju se ju vida omkring.Kul att du testat. Jag har gjort det ett par gånger och nöjer mig nu med att titta på dem.
   Svanarna har fullt upp med att slussa. Och de fortsätter idag och har inkallat sina kompisar så nu är det en gruppresa.
   Önskar er också en trevlig onsdag.

 11. Alltid lika underhållande och intressant både bilder, berättande och filosoferande. Upphör aldrig att fascineras över det du har att berätta om Peking. Bubblorna på Globen skulle jag aldrig tordas gå in i. Suveränt tolkat av veckans temaord. Hoppas du får det trevligt i London.

  1. Stort tack! Om Peking har jag mycket att berätta och det är ju en stad jag känner väldigt väl. Fyra år där gav ju så mycket och sedan har dte blivit många resor dit.
   Vad gäller Globen och “bubblorna” så kan jag förstå dig. Jag har tagit ett par turer upp och är det fint och klart väder så ger det en vacker vy över Stockholm. Men gillar man inte höjder och bubblor så är detta inte det bästa…
   Ser verkligen fram emot London och hoppas på lite regnfritt.

 12. Bollarna kanske man skulle pröva någon gång, men Peking imponerar mer på mig. Häftiga byggnader.
  Slänger in en länk till inför Londonresan eftersom jag såg att Harry Potter var intressant. Jag har inte gått den men några andra med deras guider och det brukar vara bra. Man dyker bara upp vid rätt tid vid den tunnelbanestation som står i programmet och betalar 10 pund per person så får man en guidning på ett par timmar. Tyvärr pratar dom givetvis Engelska med tanke på barnbarnet.
  http://www.walks.com/popular-walks/harry-potter

  1. Bollarna är trevliga att ta en tur i för att se Stockholm från “ovan”. Peking tror jag helt klart du skulle gilla. Finns så mycket. Väldigt mycket av ALLT.
   Tack för länken! Verkar jätteroligt! Och barnbarnet klarar engelskan helt ok. Annars får vi översätta PÅ lördag ska vi ju till Warner Br. och där blir det en heldag och där Harry Potter är ett av flera inslag. Vi får ju titta i på St. Pancreas också. Har hittat en centralt boende , en lägenhet så det blir nog bra.
   Återkommer rmed rapporter. SEr verkligen fram emot London. Var så länge sedan senast jag var där.

 13. Roligt att få lite bilder från Peking. Har aldrig varit i Jingshanparken vad jag vet, trots att jag varit i Peking så många gånger. En upplevelse som alltså återstår.
  Kram från Ingrid

  1. Peking ligger oss varmt om hjärtat efter att ha bott där i fyra år och det var så roligt att komma tillbaka nu. Jingshanparken är helt fantastisk och den sjuder av liv och så fin utsikt runt om, särskilt om vädret är klart. Men är man på besök hinner man ju inte allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *