Kina Peking

Aktiviteten är stor i Pekings parker och det sjuder av liv

Peking har gott om stora parker och här sjuder det av liv och rörelse, särskilt under helgerna. Aktiviteten är stor. Här möts man av olika fysiska aktiviteter och gammal som ung deltar. Även tidiga mornar och kvällar efter arbetsdagens/ skolans slut tar Prkingborna sig gärna en tur till parken.  Här dansas det, utövas thai chi,  det joggas, gymnastiseras . Vi bor på “gångavstånd,” sådär dryga tre kilometer, från flera parker och en av dem vi ofta besökt är Ritanparken. Hit till parken gick vi ofta under åren vi bodde i Peking och även under detta besök  har vi varit här några gånger.

Att träna benen och samtidigt ha koll på mobilen och den kinsiska “We chat”  är att förena nytta med nöje. (Återkommer om we chat i eget inlägg.)

Aktiviteten är stor

– i Ritanparken denna söndag liksom i Pekings alla parker. Många familjet inne i stan bor trångt och parker och grönområden blir som extra vardagsrum. Hit till parkerna går man för att träffas, motionera, spela olika spel, hänga upp sina burar med kanariefåglar i träden så de kan träna sin sång. Här kan det vara ett väldigt kvittrande men just nu är det lite för kyligt för  just fåglarnas sjungande utomhus. Ibland ordnas också tävlingar i skönsång för just burfåglar.

I parkerna samlas också körer och musiker under lördagar och söndagar, tidigt på mornarna och att stanna och lyssna på dessa konserter är en upplevelse.

Aktiviteten är stor i Pekings parker. Särskilt på helgerna. Full aktivitet av gamla som unga.

I Peking finns dessa utegym lite varstans och de används flitigt. En föregångare  till de utegym som kommit i Sverige. Här är hälsan viktig.  Har skrivit mer om det här.

Dans. Alla som vill kan ansluta sig. Färgglada kläder behövs inte.

Pingis är det många som spelar. Och här runt borden och bland många i Peking är den svenska bordtennisspelare JO Waldner känd. Han bodde även i Peking i flera år och drev en restaurang här.

Svärd i parken. Inga problem! Här i form av “tai chi”.

Lite dansträning bland träden. (Munskydd har en del eftersom det vissa dagar kan vara en del luftföroreningar. )

Fiske i en av dammarna lockarbåde stora och små. Gott om fisk så det nappade ordentligt.

Många väljer att jogga eller promenera och det finns gott om åskådliga  instruktionsskyltar som berättar om hur kroppen fungerar och varför det är hälsosamt att röra på sig.  Kanske något att ta efter i Sverige.

Och att träna lite kan man ju göra även om man står och väntar. Detta är något man ofta ser i Peking och gäller alla åldrar. Viktigt att hålla sig i form. Och att “hålla formen”.  

Dett blev ett färgglatt inlägg så visst passar det in i bloggvännen Gärdsmygens färgtema.

 

30 svar på ”Aktiviteten är stor i Pekings parker och det sjuder av liv”

 1. Vilka härligt livliga och rörliga bilder! (Ja, jag vet att det var stillbilder, men man ser rörelsen i dom i alla fall 🙂 ).
  Att studera folklivet i parker är rent generellt väldigt kul, och i Peking finns det ju en hel del människor att studera 🙂

  Tack för ännu ett härligt inlägg och ha en bra dag!

  1. Bra, då har jag nått syftet! Och visst finns det många att studera här. Jag ligger i. Livligheten i parkerna är påtaglig -ja inte bara där. Mycket roligt att titta på och uppkeva.
   Önskar er också en bar dag.

  1. Här är det full aktivitet och alla har roligt tillsammans. Rörelseglädjen är stor.
   Stor kram!

 2. Eftersom jag var inne på att den nya generationen rör på sig allt för lite…..
  Då kan jag bara konstatera och se att det stämmer inte med alla.
  Kineserna verkar vara ett folk som rör på sig mycket. Unga såsom gamla, Att duka upp samtliga gymsaker i parkerna är ganska vanligt i Spanien med. Det satsas flitigt till allmänheten. Det finns faktiskt människor som inte har råd till att gå på gym eller olika föreningar.
  Så kul att de utövar Thai Chi och andra övningar. Så härligt att få se Ditte// kram

  1. I de flesta skolor i Kina har eleverna idrott 60 minuter/dag och ofta har de sedan någon sportaktivitet efter den långa skoldagen. mÅnga äldre rör sig före jobbet och ofta efter. Att röra på sig är viktigt här.
   Visst är det bra med dessa gym i parker. Har också sett dem både i Spanien och runt om i Europa och man har ofta importerat redskapen från Kina. Och varför stänga in sig och betala. Har inte förstått vitsen med att gå på ett band när man kan gå utomhus.
   Roligt att se tai chi både med och utan svärd.
   Kul att du hänger med.
   Kram

 3. Det var likadant i Saigon. Min sons svärföräldrar åkte motorcykel till en park varje
  morgon kl. 5, där han gick till en grupp och hon till en annan. Följde med dom ett par
  dar, när jag var på besök. Efter den första parken, åkte dom till en annan och spelade
  volleyboll i nästan en timme. Sen blev det frukost på en Pho (soppa) restaurang
  (hål-i-väggen). Detta var en daglig rutin.
  Som du beskriver – de flesta människor bor mycket trångt, och parkerna ger frihet.
  Hur frisk luften är, det är en annan fråga. 🙂

  Pingis är nästan kineserna nationalsport. Kommer i håg, när pres. Nixon öppnade
  USA till Kina. Det kallades “pingpong diplomacy”, för pingislirare var bland de
  första kineserna inbjudna. Jag stod i kö för att köpa biljetter att se dem på Stanford
  universitetet i Palo Alto – man kunde inte köpa mer an 4 (fyra) biljetter!

  1. DEnna fysiska aktivitet tror jag är vanlig på många ställen i både Kina och Vietnam. Det är där jag mest sett det. Roligt att du följde med sonens svärföräldrar och deltog. Blir ju lite annat när man själv är med. Här, precis som i Saigon, Manilla, Bangkok,L.A. Madrid, Athen , Rio m.fl.städer är ju luften vissa dagar inte alls bra. Men nu har vi haft hyfsad luft sedan vi kom. Men det varierar ju med vindar och annat. Dock är parkerna och det gröna lite av en lunga i dessa städer.
   Pingis är kinesernas nationalsport och badminton är också stort. Vi såg pingis här på OS 2008 och dte var också en upplevelse. Jag fick dock bara köpa två biljetter.

 4. Så härliga bilder och så bra att så många är så aktiva. Utegym börjar komma lite här och var nu också och det finns även ett på vår skolgård. Ju mer rörelse desto bättre! Härligt att kunna studera folklivet när man är på resande fot 😀

  Kram och ha det fortsatt gott!

  1. Här har utegymmen funnits sedan säkert 30 år tillbaka. Och många av de som köps in till Sverige har sitt urspring här. Här finns det gott o dem och de används flitigt och av alla åldrar. Kul att Sverige har anammat idén och att den sprider sig. I Stockholm finns utegym lite varstans men inte så många redskap som jag sett här. Här finns också tydliga instruktionsbilde rhur de bör användas.
   Folklivet här är ren underhållning och vi ses som tämligen exotiska. Fortfarande.
   Kram och trevlig eftermiddag och kväll.

 5. Smart sätt att hålla sig igång. Det händer att jag gör det ibland. Helst när ingen ser på.
  Jag blev sugen på att spela pingis. Såg att det fanns en mur på ena sidan. Tänkte på vinden och de lätta bollarna.
  Kram Bosse

  1. Här är det full aktivitet i parkeren pch inte enbart på helgerna. Nedanför oss pågår nu i kväll dans till en kasettbandspelare. Och några andra spelar badminton. Hälsotänket är stortoch glädjen också.
   Pingis är stort här och man spelar också överallt där det är möjligt. Ibkand finns inte ens bord, men det går bra ändå.
   Kram!

 6. Denna hälsomedvetna kultur borde spridas över världen! Utan tvekan, det är viktigt att vi håller igång våra leder och kroppar så länge vi kan.

  1. Här är man verkligen mån om det och och hälsan är viktig ur alla aspekter. Visserligen har man luften att brottas emot men det satsat väldigt mycket pengar för att få den bättre. Men Madrid, Athén, Rio. Bangkok, Delhi,Manilla, Bombay Los Angeles och många fler städer har liknande problem. Och bilarna är en stor bov här. Svårt att komma åt.

 7. Det sjuder verkligen av olika aktiviteter i Peking! Som jag skrev igår så visar du upp ett Peking ur ett helt annat perspektiv än det an ser på tv. Dessa utomhusgym hittar man ju nu också i europeiska länder. Är faktiskt förvånad att Stockholm ligger lite efter där jämfört med till exempel Spanien och Polen.
  Ja, Jan-Ove Waldner är ju en riktig stor idol i Kina efter hans framgångar. Kul!
  Ett livligt, färgglatt och underbart inlägg från Peking:-)

  1. Tack! Ja, mycket är det som händert här och parkerna blir ju som en sorts vardagsrum. Här i Peking har utegymmen funnits sedan 90-talet och kanske även före det. Och visst ligger Stockholm efter. SEr ju dessa utegym runt om i Spanien, Europa och övriga världen. Och de är ju gratis.
   Jo Waldner är stor och både pingis och badminton är ju stora kinesiska sporter som utövas överallt.
   Att stros a runt i Peking är något annat än att se bilder från stan på tv- Absolut. Och jag trivs. Kontrasterna är också ständigt närvarande och ger liv.

 8. Så spännande att följa med på era utflykter, tusen tack för att du delar med dig! Alla färgglada aktivitetsapparater ser plastiga ut, det är dom väl inte? Jag har sett att här i landet har man mer motionsslingor och mycket upplysning vid dem. Det beror förstås på att vi har så mycket mer natur och motionsspår överallt än bara parker. O kanske är svenskarna mer ett löpande folk…Men även här i vår lilla by har vi en riktigt rolig runda. Ska gå den i sommar när den är igång, just nu ligger det skidspår där. Man har satt upp stationer längs löparbanan så man ska stanna och följa en instruktion och göra något annat, armhävningar, lyfta vattenflaskor eller annat liknande. På så sätt varierar man det hela och inte bara joggar.
  Ser fram emot inlägget med den lustiga bilden där mannen står och kollar mobilen. Tycker det ser ut som han mest står där och gungar med fötterna.,.

  1. Nej då! Alla apparater är gedigna och i stål och sedan målade för att hålla. Många kineser joggar i parkerna och de är stora. Ritanparken är ganska liten och ca 2×2 km . Andra parker inne i stan är betydligt större.Men någon skog i innerstan där finns inte, men parkerna erbjuder mycket grönska och många vackra träd.
   Jag ror att detta med aktiviteter läng smotionsspår är hämtat från kIna och även de utegymredskap här hemma är ofta importerad därifrån.
   Detta att folk rör sig, stretchar, eller tränar sin amuskler ser man ofta både gammal som ung göra. Man vill hålla sig i form och tar till de tillfällen som bjuds.

 9. Roligt att läsa, jag visste att dem är mkt för aktiviteter som du visar, men säkert kul att se det live 🙂 verkligen en annorlunda mentalitet än oss kram kram å trevlig kväll

  1. Här är det mycket aktiviteter och man ser det överallt. hälsa, mat och rörelse är viktigt.
   Kram!

  1. Här är det livat i parkerna och särskilt till helgen. Men rörelsen finns med även om man väntar på bussen elle rär utanför sitt hus. Och visst är det färg med!

 10. Vilket härligt inlägg … igen! Fartfyllt och så intressant! Tror de är väldigt kloka som håller traditionen med att röra sig mycket vid liv – och visst skulle det vara bra om det blev vanligare med utegym här också 🙂
  Tack Ditte!
  Kram

  1. Tack! Ja, rörelse och motion är viktigt och de flesta skolelever har idrott varje dag i 60 minuter.
   Och utegym och allt so finns i parkerna är ju gratis vilket gör att många kan ta del av det. Parkerna är verkligen viktiga.
   Kram!

 11. Så härliga bilder. Alltid denna rörelse! Älskar att röra mig i dessa områden av Peking.

  1. Tack! Ja, visst är denna stad otrolig på så många sätt och alltid levande. En del av mitt hjärta finns här.

 12. Rörelse är naturligt och utförs mer eller mindre hela tiden – ja, det är ju den bästa formen för daglig motion – fantastisk med tanke på att här hemma går vi oftast in på gym på bestämda tider som många har svårt få ihop till.
  På somrarna finns det “tai chi chong gong” rörelser i parker här i Skellefteå och utegyn finns också några stycken. Men klart mer livligt när det finns på gatan som här – det är fantastiska bilder igen.
  Rörlig solhälsning från ett för tillfället snögrått Skellefteå.
  Stor kram!

  1. Tack! Här i Peking och på många olika platser runt om i Kina ser man människor i alla åldrar som rör sig. Det är en del av vardagslivet.
   Fint och trevligt att det hod dig i Skellefteå finns så stort utbud och att det också är kostnadsfitt. Tror det underlättar öfr många och att det blir tillgängligt.
   Stor kram och många tankar till dig.

 13. Något för oss i Sverige att ta efter kanske. 🙂
  Läste här om dan på en väns Instagram att när en av Stockholms tunnelbane-rulltrappor hade stannat så suckade och stönade alla över att plötsligt behöva gå. -Trots att det var rulltrappan som gick nedför som hade stannat. Ha, ha!

  1. Absolut. Och att röra på sig är ju ren friskvård. Man kan sucka över detta och desan gå till ett gym och betala för sin träning. märkligt. (Ofta finns ju även här hissar för de som har svårt att gå. )
   I Peking och på många platser i Kina är rörelsen viktig i det dagliga och många skolelever har idrott 60 min/dag. Kanske något att ta efter här hemma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *