Stockholm Trevligheter

“Hemester” – Staycation

Stockholm bjuder idag på en vackert blå himmel och ännu är inte ett moln synligt. För att riktigt fira vårens åtekommande från sin semester – eller om det var “hemester”  intogs förmiddagskaffet på balkongen nära husväggen. En jacka var  visserligen på och visst värmde solen lite grann.

Jag förbereder mig så smått för att åka på hemester” eller som det på amerikansk engelska kallas “staycation”. Svenska resebloggar  har i samarbete med Clarion hotel på Arlanda bjudit in till en medlemsträff från lördag eftermiddag och ett dygn framåt för att  samla resebloggare som under under informella förhållanden ska prata och “workshoppa” om just resor och bloggande och annat som hänger ihop med detta.   Verkligen jätteroligt och jag ser fram emot att snart vara på väg ut till Arlanda.

En del av utsikten till kaffet. Globen ligger rakt söderut. 

Österut ser jag Hammarbykanalen och på andra sidan vattnet syns delar Hammarby Sjöstad.

Ordet “staycation” – wacation spent close to home, blev ett begrepp i USAsommaren 2008 när bensinpriserna steg och den ekonomiska krisen gjorde att många amerikanare inte tyckte sig ha råd att åka på semester. Man stannade helt enkelt hemma och gjorde turer i närområdet. På svenska har ordet hemester anammats och är ett teleskopord, ett ord som som satts samman av två eller flera ord så att bara början av det ena ordet och slutet av det andra återstår. Även  delar av ordets mitt kan ha fallit bort, t.ex. motor+hotell blir motell och det ordet har länge använts i svenskan . I svenska språket finns fler exempel på teleskopord som lånats in från engelskan  och ett annat exempel är “brunch”  – breakfast+lunch.

I engelska språket har teleskoporden använts sedan 1700-talet och idag i Sverige kommer de mer och mer. Orden prövas och kan sedan ats upp på Sprpkrådets lista.  Just ordet hemester är ett av de nyare ord som sedan 2009 finns på den listan och  det var i radioprogrammet “Spanarna” som uttrycket hemester myntades för första gången. Andra teleskopord som finns med på listan är “svemester” – semester i sverige och “frimester” – att vara fri från uppkoppling på sin semester.

Jag kom just på att jag myntat ett teleskopord för ett par år sedan och som både jag och andra använder “njutflykt”– som kommer av orden njuter och utflykt. Och visst är det fint att kunna bidra med något nytt.

Här  hemma har jag gärna hemester då och då. Riktigt trevligt!

 

14 svar på ”“Hemester” – Staycation”

 1. Snart är jag så fulproppad med ny information som jag inte visste att den fanns att min allmänbildning borde få sig en rejäl boost. Teleskopord är ordet jag lärde mig idag – aldrig hört talas om förut.
  Himla kul med en bloggträff på Clarion. Hoppas du och alla andra som är med har riktigt roligt.
  Satt också på balkongen idag, till och med utan jacka. Så nu måste det väl vara vår:-)

  Helt underbara bilder från din balkong!

  1. Vad roligt att du lärt dig ett nytt ord och även för mig är “teleskopord” ett ganska nytt begrepp.
   Vi har haft en jättetrevlig eftermiddag och kväll och även tittat lite på melodifestivalen mellan samtalen.
   Skönt att vara utan jacka och kanske hade jag också kunnat skippa jackan senare idag.Hoppas nu att våren stannar kvar.
   Balkongen är trevlig att nyttja och man har bra koll på vad som händer om man så vill.

 2. Visst är det underbart de där tidiga vårdagarna när solen börjar värma och man kan sätta sig på utsidan med en kopp kaffe och vända näsan upp mot solen.
  Att leka med ord så det blir teleskopord är himla kul och det finns ju som du säger en hel hög med sådana numer. Här heter det “staycation” när man bokar in sig på ett hotell inom landets gränser för lite minisemester. För övrigt älskar jag ditt ord “njutflykt” det är så mysigt! Hoppas ni fick ett bra dygn tillsammans på Clarion. Såg en bild därifrån på instagram och konstaterade att det inte direkt handlade om någon könskvotering minsann 😉

  1. Könskvoteringen här är det inte direkt fråga om,,,
   Vi har det väldigt trevligt och det är alltid givande att ses och prata resor och från olika infallsvinklar.
   Stockholm bjöd på en verkligt vacker vårdag och den var efterlängtadefter den senaste veckans ymniga snöfall och kyla. Hoppas nu våren väljer att stanna kvar.

 3. Ordet teleskopord var nytt för mig! Kul! Kul också att du bidragit med ett eget 🙂 Försöker komma på fler såna ord, men det är väl för tidigt på morgon… 😉 Hoppas få höra om Arlanda-träffen! (Vi kände inte att vi orkade/hann med det nu mitt i mässans sista helg…)

  1. Teleskopord är ju ord vi använt men kanske inte tänker så mycket på dem. Men kul att höra om hur de uppstått och just ordet “Motell” har ju länge använt i svenskan men untan att man då ens visste om begreppet teleskopord.
   Förstår att n har bråda tider på mässorna- Här har vi haft och har en jättetrevlig träff som fprtsätter ett tag under dagen.
   Rapport lommer nog från oss alla.
   Trevlig söndag!

 4. Nu vet jag att jag hemestrar ständigt och att det är teleskopiskt – du berikar på flera sätt för jag far på semester och njutflykter här på din blogg!
  Sköna söndagskramen!

  1. Visst är det trevligt med lite ny kunskap. Och hemester är ju ett ganska bra ord på semester i närhetej av hemmet eller inom landet.
   Hos mig på bloggen blir det en blandning av mycket. Bra att du är med mig Tove. Det uppskattas.
   Stor kram!

 5. Trevligt med en resebloggträff ute på Arlanda. Lite reseatmosfär så där… 🙂 Ska bli kul att höra vad ni gjorde för kul.
  Ha en skön söndag!
  Kram!

  1. Vi har haft två jättefina, trevliga och givande dagar. Och absolut reseatmosfär var det. Rapport kommer!
   Kram och jag önskar dig också en fin söndag. (Har träffat ett par Umeåbor här …Jättetrevligt!)

 6. Intressant läsning – som alltid!
  Ditt förra inlägg om Stockholm har jag läst och läst om. Det är
  så väldigt välskrivet och högintressant, för oss som inte är så
  familjära med din underbara stad.

  1. Tack, Ruth! Det är jätteroligt att du uppskattare det jag skriver om Stockholm och just nu har det varit en del om Södermalm. Men du kan ju ditt Stockholm och har upplevt så mycket här.
   Jag har så stor glädje av Fogelströns bok, “Stad i bild”, som du skickade till mig och jag använder den ofta när jag gör mina vandringar.

  1. Visst är njutflykt ett bra ord! KOm på när jag skrev inlägget att det också var ett teleskopord.
   BLoggträffen kommer nog som inlägg hos fler av oss som var med.
   Önskar er fortsatt fina dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *