Foto Kina Resor utomlands

Hälsa är veckans temaord i Gems Weekly Photochallenge

Hälsa är veckans temaord att fritt tolka i Sannas fotoutmaning Gems Weekly Photochallenge. Här finns också alla veckans deltagare, samt  de ord som finns att  tolkas under årets veckor.  Titta gärna in! Och välkommen att vara med du också.

Vad gäller utmaningen så ligger den i just den egna tolkningen som kan vara i bild och ord eller bara bild. Utmainingen finns även på Instagram under “gemsweeklyword”.

Hälsa är också att vila sig i form. Här i Peking. Hälsa är också att vila sig i form och ta en “powernap” när tillfälle ges. (Bilden har jag tagit i Peking.)

Hälsa

Ännu ett av dessa ord som har olika betydelser beroende på sammanhanget. Som substantiv kan det bl.a. vara friskhet, styrka, välbefinnande i kroppen, livskraft, hälsotillstånd Och som verb t.ex.  hälsa på någon/något, välkomna, heja eller vinka.

Uttrycket “ha god hälsa” förekommer ju numer ofta tämligen frekvent. Att må bra likställs ofta med god hälsa- att kropp och själ (vad nu det är för något) samverkar. För mig, när jag funderar vidare utan att bli alltför  “djup”, vill jag  att kroppen – det yttre och det inre av mig – med tankar, sinnesstämningar och humör ska trivas tillsammans och komplettera varandra. Och måendet är så induviduellt och inkluderar  allt omkring oss påverkar vår livssituation.  Att fundera på vad man själv mår bra av, vad man trivs med, att ta med skratten i vardagen och ha lite distans till tillvaron är i alla fall viktigt för min hälsa. Hänger sedan kroppen hyfsat med så ä det ju ett plus.

Ett uttryck som  jag hörde av hotellmagnaten Petter Stordalen och som är jag tänkt en hel del på är “man kan bara sälja de jordgubbar man har”.  Alltså man har det man har och får göra det bästa av det.

Några bilder från Peking där stadsborna gärna håller sig i form på olika sätt i stadens parker (Arkivbilder från åren jag bodde där)

Rörelseglädje är det i Pekings parker och gärna lite rörelse tidigt på morgonen före jobbet.

Hälsa kan vara att dagligen träna sin smidighet. Peking. “Keep on shaping up”

Lite dans kanske. Här är det tidig morgon och lite dans före jobbet sitter bra. En ledare finns som har bandspelare med sig.

Jag passar också på med lite träning i Peking. Gott om utegym där redan 2007.  Och nu finns de även här i Stockholm.

Cykling, promenader, diverse fysiska parkaktiviteter, pingis och skidåkning var och är fortfarande aktivitete jag gillar.

Skidåkning på konstsnö i Nanchan cirka 10 mil nordöst om Pekimg.

Vårsolen värmer och mysigt att sitta ute och prata. Nog så viktigt med återhämtning.

 

43 svar på ”Hälsa är veckans temaord i Gems Weekly Photochallenge”

 1. Flott innlegg.
  Her var mange innspel som fremmar god helse.
  Ordtaket til Stordalen er bra, ein må gjere det beste ut av det ein har,
  det vil etterkvart gi positiv effekt.

  Helsing Anne-Mari

  1. Tusen takk! Ja, god hälsa är ju så mycket och varierar från person till person. Vi mår bra av olika saker men jag tror de flesta mår bra av frisk luft, att röra på sig, trivas med livet och att känna sig nöjd med det en har. Och man har ju det man har.

   Kram!
   Ditte

 2. Kineserna är bra på det där med hälsa! Både för kropp och knopp.
  Fantastiskt att se hur det sociala livet fungerar där också – pensionärerna som
  samlas i parker och på andra ställen och spelar spel och umgås. Och tränar kroppen
  på allehanda sätt.
  Härlig bildserie!

  1. Tack! Detta med parlivet och aktiviteterna såg vi nästan var dag och vi kämpade på, i alla fall på helgerna, för att hänga med. Varje kväll utanför huset där vi bodde i Peking var det dans ett par timmar och många var med. Maten gör ju också sitt till för välmåendet. Märkte det tydligt under åren vi bodde där.

  1. Vi blev också väldigt inspirerade och testade också själva en hel del. I Peking och många andra, både större och mindre städer, är fysisk akrivitet en del av vardagen. Och absolut inte tillkrånglat.

   Ha det bra du också.

 3. Verkligen ett hälsosamt inlägg! Dom där utegymmen finns ju även här i Spanien på många ställen. Har jag sett. Inte använt 🙂

  Kul med skidåkning i Kina!

  Ha en fin kväll!

  1. Jadå! Inväntar ditt på söndag i kombo med skyltsöndag. Jag tror jag såg dessa utegym i Peking långt innan de fanns på andra ställen. Men bra att både Spanien, Sverige och andra länder i Eu tagit efter. För vem vill svettas inomhus på ett gym när en kan vara ute.
   Kanske dags för dig att testa…Riktigt trevligt.

   Skidåkningen som vi testade utanför Peking var rolig, dock var inte backarna så där väldans branta eller långa men det fanns en “svart” puckelpist som var utmanande och rolig. Och att åka skidor utförs gillas.
   var riktigt rolig. Här var dte ju konstsnö men

 4. Härliga bilder som passar bra till ordet hälsa! Kul att få se bilder från din tid i Peking! Å kineserna är ju bra på att röra på sig!
  Funderar på vad mitt bidrag ska bli denna vecka….
  Kram och trevlig kväll!

  1. Tack! Ja, kineserna är bra på att röra på sig och i många sammanhang. Vi var ju med ibland som deltagare och ibland såg vi på.
   I många skolor är det också en timmes fysisk träning/gymnastik per dag. Något Sverige verkligen borde ta efter.

   Inväntar med spänning ditt bidrag. Och du har ju att ta av…
   Kram!

 5. Bra att du valde en bildkavalkad från Kina, för just kineserna är suveräna på att ofta organiserad utföra olika rörelser på offentliga platser. Qigong är ju bara ett exempel som ju dessutom har “exporterats” till alla världsdelar. Utegym var nog Stockholm sist på i Europa skulle jag gissa, då de fanns i Polen, Spanien och Israel redan 2008. Ytterligare en export från Kina skulle jag tro.
  Ett toppen bidrag igen:-)

  1. Tack! Ja, Kina och Peking finns med mig än idag. Och nu planerar vi en ny resa dit i vår. Spännande att se vad som hänt.

   På många platser i Peking och andra ställen i Kina som vi besökt har jag just sett en hel del olika rörelser i parker och på gator. Just utanför vår hus var det dans både tidig morgon och tidig kväll och aktiviteten i parkerna var också stor. Inte minst på helgerna. Ofta var vi också där- Qigong och “Thai chi” liksom mycket annat såg vi varje dag liksom aktiviteter i alla utegym. Och visst är det Kina som skickat idéerna på export. Sverige var sena här liksom i mycket annat.

 6. Ett härligt inlägg på temat! Spännande med morgonaktiviteterna i Kina … dans till frukost – tror jag hoppar över det 🙂
  Kram

  1. Jag hamnade nog mest nu i Kina eftersom vi planerar en resa dit under våren. Och jag var ju en liten del av dessa aktiviteter i Peking under de fyra år vi bodde där. Men dansen på mornarna och kvällarna var också väldigt socialt och alla var välkomna. Men håller med dig. Jag skulle inte vara så dansant vid sjutiden på morgonen.
   Kram!

 7. Tror det skulle vara bra att starta arbetsdagen med morgongympa. Pausgympa fanns tidigare på arbetsplatserna men de har försvunnit helt, vilket är synd för de gör gott. Håller med om att återhämtning är viktigt.

  1. Jag vet att en del arbetsplatser har det så. Men sällan de kommunala och statliga. Återhämtning är nog så viktigt och även att fundera över varför vi ska ha bråttom. Många jäktar helt i onödan. Måste hinna….Vad och varför?

 8. Härligt inlägg och bra tolkning som vanligt. När det gäller hälsan så är den fysiska och psykiska båda lika viktiga för att man ska uppnå en bra harmoni. På vår nya skola har vi ett utegym som används flitigt av många. Nytta med nöje 😀

  Kram

  1. Tackar! Att kropp och “själ” hänger ihop är väldigt viktigt. Och att vi själva försöker se till att må så bra som är möjligt utifrån de förutsättningar vi har.
   I Peking fanns det gott om utegym och nu har jag sedan några år sett dem längs mortionsspår och på skolors lekplatser och det är ju perfekt-
   Kul att er skola också har ett. Sen tror jag ju att våra skolelever här som i Kina skulle må bra av en timmes fysisk aktivitet av någor slag, varje dag. Men här ser det inte så ljust ut på den fronten.
   Kram och trevlig kväll.

 9. Intressant inlägg. Ja, jag h ar ju förstått att kineserna är långt framme. Inte nog med att de har sina träningar av olika former, de har också vett att ta en powernap. Vilket är hälsa. Det är nog inte så dumt att ta en middagslur.
  Det sociala nätverket har också stor betydelse för hälsan.

  Tisdagskram!

  1. Tack! Jag hade ju förmånen att i nästan fyra år vara en liten del av det “kinesiska” och jag kan nog tycka att det förutom när barnen fanns hemma var de bästa åren i mitt liv. Och det på många sätt. Många jobbar ju ävldigt hårt så att vola när det finns lite tid som inte är arbete är nog viktigt. Här är det liksom inga åtta timmars arbetsdagar som gäller.

   Och visst är det sociala nätverket viktigt för hälsan. Helt klart.

   Kram och trevlig kväll.

 10. Trevligt inlägg om hälsa! Att göra olika aktiviteter utomhus är roligt på många sätt. Under några år utövade jag Tai Chi och då försökte vi vara utomhus så ofta som möjligt. Vi var i olika parker och nån gång stod vi till och med i snön på vintern. Skulle vara kul att göra Tai Chi i någon park i Kina. Fina bilder från Kina förresten… man behöver inte göra det så komplicerat verkar det som… huvudsaken man rör på sig med glädje. 🙂
  Ha en bra vecka!
  Kram!

  1. Tack! JUst Thai Chi och även Qi Gong ses ofta utövas i parker. Och Thai Chi också med svärd. Här känns det som att rörelseglädjen är viktig och alla är välkomna att delta. just utanför vårt hus var det dans både på mornar och kvällar och det var många som kom och var med. TRångboddheten är stor så de många parkerna nyttjas friskt.

   Önskar dig också en fortsatt bra vecka.
   kram!

 11. Ja, från Kina kommer många hälsotips och rörelser. Akupunktur, qui gong och många andra metoder därifrån har slagit an i västvärlden. Själv har jag pratiserat zonterapi i nära 30 års tid och det har hjälpt både mig och nära och kära omkring.
  Mycket intressant och lärorikt på hälsans område kommer från länder i Asien. Må så gott!

  1. Visst är det så! Och bl.a. just zoonterapi har jag testat i KIna och med gott resultat, även akupunktur, “koppning” och en del annat. Här , lksom i andra asiatiska länder finns verkligen god gammal läkekonst.
   Intressant att du praktiserat zoomterapi och att den hjälpt både dig och andra i din närhet.
   Ha det bra du också!

  1. Här var jag rask med kameran. Och jag har fler liknande bilder där kineser ligger i sängarna på IKEA varuhuset i Peking och sover. Lite udda, men säkert behövligt. De jpbbar hårt.

 12. Tack för en både intressant och tänkvärd tolkning av ordet hälsa. Roligt med bilder från Peking och tänk att utegym funnits så länge där. De är bra på att hålla sig i form där borta, ett hälsofolk. Ha det så gott!

  1. Vad roligt att du tyckte om mina tankar och bilder om hälsa i veckans utmaning. Ja, i Peking och på många andra ställen i Kina är det många som ägnar sig åt rörelse på många olika sätt. Man är bra på att hålla sig i form.
   Ha det gott du också.

 13. En del kulturer är bättre på det där med kroppslig hälsa än andra 🙂
  Vila sig i form är en väl beprövad metod 😉 men den fungerar bara till del 🙂

  1. Visst är det så! Och under våra fyra är i Peking hade vi förmånen att ta del av mycket som stärkte hälsan på olika sätt- Berikande var dte helt klart-
   Ja, att vila sig i form kan vara en sanning med modifikation men jobbar mab som i kina så mycket så är det klart behövöigt ibland. Fär min del behövs det inte alls.

  1. Tack! Ja, hälsa kan vara så mycket. Och jag lärde mig en hel del om olika sätt att se på det under åren i Peking. Och lite sitter kvar.

 14. Tack för ditt inlägg om hälsa. Petter Stordalens ord var kloka och de kan man applicera på mycket i livet, både när det gäller hälsa och annat. Vilkan härliga bilder i ditt inlägg, det vore en syn att se ett gäng norrlänningar göra gymnastiska övningar eller dans ute innan jobbet. Det tror jag aldrig kommer ske :-).

 15. Tack för ditt inlägg om hälsa. Petter Stordalens ord var kloka och de kan man applicera på mycket i livet, både när det gäller hälsa och annat. Vilkan härliga bilder i ditt inlägg, det vore en syn att se ett gäng norrlänningar göra gymnastiska övningar eller dans ute innan jobbet. Det tror jag aldrig kommer ske :-).

  1. Tack! I Peking såg vi ofta lokalbefolkningen i olika rörelser och vilken glädje. Och då och då hängde vi också på. Jätteroligt och välkomna var vi. Men kineser har en syn på hälsa sedan lång tid tillbaka. Men visst vore det roligt att se norrlänningar liksom andra i olika delar av landet att göra gymnastik eller dansa före jobbet. Tror det skulle vara fint. Och stora delar av året är det ju inte så kallt…

   Hälsa i sig är viktigt för mig och innebär ju att hela kroppen (med det inre) ska må bra . Och trivs man är det lättare att också må bra på alla sätt.
   Petter Stordalens ord tycker jag om och de kan gälla på det mesta. Just att var nöjd med det en har tror jag är betydelsefullt.
   Ha dte gott!

 16. Så spännande och för mig exotiska foton du visar under rubriken hälsa! Jag har intrycket att kineserna är mycket hälsomedvetna, förutom då detta med bilavgaser…kanske också luften med utsläpp från fabriker. Men ser man till kosthållning och motion så verkar det vara ett hälsofrämjande folk. Att få upp benet som kvinnan på bild kan jag bara drömma om…Jag försöker hitta mitt eget utegym i skogen under barmarkssäsongen. Tack för titten

  1. Vad roligt att du uppskattade det! Jodå hälsan är man medveten om. Och även vad gäller luften. Luftkvalitén varierar ju betänkligt. Men kIna satsar otroliga summor på förbättringar. Men bilar är en stor bov i dramat med den dåliga luften- Och även fabriker. Numer jag i många städer koleldning bytts ut så hoppas på att luftkvalitén blir bättre.

   Jag får inte helle rupp benet så här, har kunnat i ungdomen. Men man måste hela tiden träna för att spänsten och vigheten ska sitta i.
   Men visst är det bra om vi rör oss och hittar lite trevliga utegym.

 17. Petter Stordalens ord – så sant, så sant, tänker ja om dem! Man kan längta efter annat, men man får fundera en runda till och göra det bästa med det man har!

  Rörelse för kroppen, viktigare ju äldre man blir. Det är något jag tänker på mycket numer när jag börjar känna av kroppen på ett helt annat sätt än tidigare. Men än så länge lyckas jag hålla kroppen fullt rörlig, jobbar på det också… 🙂

  Fint tolkat av dig, alltså ordet “hälsa”.

  1. Tack! Jag tänker numer dagligen på Petter Stordalens ord och innebörden i dem. En klok man med erfarenhet av mångt och mycket.

   Jag tänker ofta på detta med att hålla både kropp och hjärna i gång och tycker också att dte blir viktigare ju fler år som tillkommer. Och som du har det hitintills fungerat bra. Jag har i hela mitt “yngre liv” mellan 4 är och 50 hållt på mycket med fysisk aktivitet av olika slag och det har gett en grundstyrka. Men en får jobba öfr att behålla den. Nu blir det mycket promenader och cykelturer och jag har ett program som min pappa arbetade fram på 60 talet för försvarsmakten (BRAK- buk, rygg, armar, knän) och dett kör jag hemma ett par dagar i veckan och det ger effekt. Och inget gym behövs. Dessutom är det gratis. (Ska överväga att dela med mig av det här på bloggen…)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *