Stockholm

Skymningen sänker sig snabbt över Stockholm

Det vackra vädret består. Gårdagens/tisdagens långlunch med vänner på en av favoritrestaurangerna, Pastis. i Gamla stan var trevlig och det blev en fin promenad dit. Eftermiddagen var fortfarande ljus när vi ätit klart och var som gjord även för en promenad hemåt.  Skymningen sänkte sig snabbt och jag passerade  Slussen och förtsatte längs vattnet vid Stadsgården. En impuls styrde fötterna uppför trappan och in på Fotografiska muséet. Vad gäller Fotografiska är det är verkligen ett av mina favoritmuséer i Stockholm och jag tittar gärna in här. Lätt gjort liksom när man ändå går förbi. Och det gör jag ofta. Alltid något spännande och intressant att se. Just nu pågår flera utställningar men den jag helst ville se var den kinesiska fotografen Chen Man och hennes fotokonst.  (Mer från den kommer i morgon)

I skymningen

-blir ofta allt så mycket vackrare. Jag började min vana trogen med att gå de två trapporna upp upp till restaurangen  och slog mig ner vid fönstret bara för att njuta just av skymningen och blicka ut över Stockholm. Och av ljuset. Hungrig är jag inte med en cappuccino och en croissant blev god skymningskost. Här blev jag sittandes länge och höll nästan på att glömma bort själva utställningen. Att se ut över Stockholm i det vackra kvällsljuset var som ett vackert foto i sig. Men utställninge fick också sin tid.  Rejält med tid.

Skymningen sänker sig snabbt över Stockholm. Vacker utsikt mot stan från Fotografiska museet. Njutbart att kura i  skymningen med utsikt över vattnet och in mot Stockholm.

På Fotografiska museet finns dels en cafédel och dels en restaurangdel. Båda med härlig utsikt över Stockholm.

Att Stockholm är en vacker stad har jag alltid tyckt och när jag gick ut från Fotografiska museet här på Södermalm och tittade ut över vår huvudstad så kände jag en extra värme i hjärtat. Detta är verkligen “min stad”. Men visst finns det flera andra städer som också fångat mitt hjärta. (Peking är en av dem.)

Klockan var 16 och jag lämnade Fotografiska. Skymningen hade övergått i  ett lätt mörker och stadens ljus  välkomnande  mig.

Fotografiska museet lyser upp trots att skymningen övergått till lätt mörker. Skymningen har övergått i mörker men Fotografiska lyser upp.

Jag står uppe på Fjällgatan på Söder och blickar över mot Gamla stan och ser Tyska kyrkans torn (till vänster) och Storkyrkans torn som sticker upp. Tydliga riktmärken. Och Klara kyrkas torn reser sig från City. Så småningom promenerar jag vidare hem, tvärs över Södermalm, och konstaterar än en gång att Stockholm och jag verkligen är goda vänner.

En rosa ton ligger kvar på himlen och ger Stockholm ett extra lyster.

Vackert med alla ljus. Närmast ligger kryssningsfartyget Birka Paradise som dagligen klockan 18 går till Åland och Mariehamn för att återkomma nästa dag klockan 16. (Andra turer görs också ibland.)

Vy över mot Djurgården med Gröna lund och Skansen och i mitten skymtar Kaknästornet.

 

32 svar på ”Skymningen sänker sig snabbt över Stockholm”

 1. Härligt härligt att få se o uppleva staden i dina ögon 🙂 mysigt att besöka ställen o även en fika är ju alltid rätt 🙂 önskar dig en fin dag kram

  1. Att röra sig runt i Stockholm är alltid fint och jag tittar gärna in både på museer och olika gallerier. Att strosa genom ett vackert upplyst Stockholm en vacker kväll är som att gå i en tavla. Kram! Trevlig onsdag.

 2. God fortsättning på nya året Ditte!
  Härliga ingredienser denna januaridag och du lyckas verkligen sälja in ditt vackra Stockholm. Att hitta rätt är guld värt. Tack för trevlig rundvandring och vackra foton.
  Varm januarikram från Mia

  1. Stort tack Mia! önskar dig detsamma. Jag kan nog sälja in Stockholm och är bra på att hitta lugnet och harmonin även i denna storstad. För det behövs. Men även “pulsen” i måttliga doser kan jag uppskatta.
   Skickar dig varma kramar och många tankar.

  1. Tack! Visst är Stockholm vackert och extra fint när solen skiner. Gårdagens eftermiddag på Fotografiska var en höjdare både vad gällde vy över stan och utställningen. En strålande dag idag också . Men kylig.

 3. Härligt, tack!
  Jag bara sitter här och njuter av dina vackra bilder över en del av vår huvudstad. Håller helt med dig. Stockholm är en fin stad, med stort utbud av mycket och med många öar och vattendrag.
  Sedan att få sitta där, fika och njuta, ja jag förstår att det var lätt att glömma tid och rum.
  Du har tagit enormt fina bilder.
  Ha det bra och varm kram till dig.

  1. Tack! Det var verkligen fint både att sitta här och blicka ut över ett vackert Stockholm och sedan även att se utställningen. Och Stockholm kan jag intre se mig mätt på. Önskar dig en bra fortsatt vecka. Många tankar och stor kram .

 4. Åh, så vackra bilder! Jag förstår att Du njuter i Din vackra stad.
  I sommar blir det en 5 dagars kryssning med Birka. Jag är väl bekant med utedäcken som syns på bilden.
  Många kramar till Dig och Bosse.

  1. Tack! Tänkte just på dig när jag passerade Birka. Så fint upplyst. Mysigt att sommartid, om det är fint väder, att sitta där på akterdäck . Så härligt med en ny tur i sommar och lite längre. Kramar från oss till dig. Även idag njuter jag av ett vackert men kyligt Stockholm .

 5. Fotografiska har jag hittills missat trots goda ambitioner men det kommer väl fler tillfällen. Underbara bilder från vår vackra huvudstad!

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Fotografiska rekommenderas, men ligger nog kvar så att du hinner hit nästa gång du är i huvudstaden. Är man i Stockholm några dagar är det ju mycket som lockar. Jag blev väldigt förtjust i en av de nuvarande utställningarna som den kinesiska fotografen Chem Man framställt. Varierad verkligen.
   Kram och trevlig kväll.

 6. Åh, vilka magiskt vackra Stockholmsbilder! Förstår dig verkligen och jag delar samma kärlek till min tidigare hemstad.

  Visst har man en underbar fikaplats där på Fotografiska. Helt makalöst fint.

  Peking blir jag så klart nyfiken på när du är så förtjust i den staden och vi delar andra stadsintressen. 🙂

  Stor kram!

  1. Tack! Och visst är det bra att vi kan dela med oss av våra städer och vad som finns där. Och Stockholm känner du ju väl. Jag gläds när du har med bilder och upplevelser från din fina stad.
   Att sitta på cafét på Fotografiska eller på deras restaurang och ha stockholm framför sig är ju em härlig känsla- Och igår var det så vackert med skymningen som föll.

   Peking gillar jag väldigt mycket och du vet ju att jag även har en del av hjärtat i N.Y. Och det kvartstår. Hoppas på en resa dit också. Och jag får sätta fart. Peking blir det i vår i varje fall. Vet ju att du åker till N.Y. i vår och jag kommer att lusläsa dina inlägg därifrån.
   Stor kram och många tankar.

 7. Att du har ditt hjärta i Stockholm kan man inte tvivla på då man läser och njuter av dina vackra bilder. Vi har en väldigt fin huvudstad som jag tyvärr inte känner så väl som du men jag har varit på Fotografiska och kan mycket väl förstå att du gärna tittar in där då och då. Det är faktiskt lite av fest att få resa till Stockholm. Brukar passa på åka en helg om det är någon teater eller liknande vi vill se. God fortsättning på veckan.

  1. Tack för fina ord! Ja, Stockholm ligger mig varmt om hjärtat och på många olika sätt. Men jag tycker det finns många platser i vårt land som är vackra och som jag gärna besöker.
   Vad roligt att du varit på Fotografiska. Ja, då vet du… Jag går ofta förbi här och det är lätt hänt att bara impulsartat slinka in.

   Roligt att du då och då reser hit och kanske ses vi. Välkommen tillbaka till Stockholm.
   Önskar dig också en bra vecka. Det som är kvar av den.

 8. Så fina bilder! Och visst är Stockholm vackert!
  Trevligt att träffa vänner över en långlunch!
  Stor kram och trevlig kväll

  1. Tack! Ja, Stockholm är vackert och extra fint när det nu varit strålande sol i flera dagar.
   Goda vänner, mat och dryck är en bra kombo och det helt oavsett var i världen man är.
   Stor kram! Och natti!
   (Har varit på vift till Uppsala och sedan var det en av mina favoriter på tv- Lars Lerin)

 9. Fotografiska är suverän oavsett sommar- eller vintertid! Utsikten är liksom WOW. Å du är en suverän “fotograf i mörkret” kan jag säga. Bra jobbat där!
  Träffade en av mina äldsta bloggkompisar från Falkenberg – Gärdsmygen, som var på besök i 08 för några år sedan – just på Fotografiska. Satte oss ned precis där du satt, men då det var sommar tog vi en öl;-) Sedan kollade vi den då pågående utställningen (http://bp-computerart.blogspot.se/search?q=Fotografiska). Vi testade även uteserveringen som Fotografiska har under sommaren. Lovar att du kommer att gilla deras smørrebrød om du tar dig dit om några månader:-)

  1. Tack!Kameran är ibland riktigt samarbetsvillig när det gäller mörkerfotografering.

   Fotografiska håller alltid. Ofta när vi går runt hela Södermalm stannar vi gärna “den varma årstiden” (som kan variera) till vid just den uteserveringen. Helt perfekt! Smörrebröden är läckra! Även restaurangen gillar jag. (Men det är mycket grönt och bord måste oftas bokas. så det blir sällan spontant)

   Jag tittar då och då in på Fotografiska och eftersom det inte tar mig mer än 30 minuter att gå dit blir deten del helt spontana besök. Kul även att ttta med museiebutiken .

   Tack för din länk om ditt inlägg från Fotografiska med Gärdsmygen. “Något överraskande”- som ju var temat. Vill minnas att jag själv såg utställningen. Får ta och gräva i arkivet.

 10. Gomorron Ditte! Jag får nästan lite dåligt samvete. Jag som bott så nära Stockholm i så många år och aldrig upplevt staden som du beskriver. På den tiden fanns det tyvärr ingen fritid att tala om och nu när fritiden finns, är Stockholm oftast inte i närheten. Nåja, vi hinner fortfarande göra bättring nu när vi gått och blivit tidsmiljonärer!

  1. God förmiddag! Jag har ju bott i stan, i Solna och i Väsby länge så det har blivit många turer i Stockholm. Så även när jag jobbade men å andra sidan så var jag ju inte direkt på resande fot i jobbet.
   Men visst hinner ni med Stockholm och allra finast tycker jag nog stan är när det är varmare; vår, sommar och en bit in på hösten.
   Ha det gott nu i den södra sommarstugan.

 11. Många fina vyer över din stad! Fotografiska skulle jag gärna besöka någon gång! Tack för att du delar med dig av allt det fina!
  Kram

  1. Tack! Och Fotografiska tror jag du skulle tycka om. Oftast finns många fina utställningar här och på deras café/restaurang med fin utsikt över stan är det mysigt att sitta och samla ihop sig.
   Kram!

 12. Så härligt att vara tillbaka och få äran att läsa dina fina inlägg. Jag kan härmed konstatera att jag har saknat det och känner mig härlig till mods att få ta del av dina fina bilder av ditt Stockholm. Jag hade även gjort dig sällskap på Fotografiska museumet?Kram

  1. Välkommen tillbaka igen! Förstår att du haft det bra med ditt jul och nyårsuppehåll med en massa trevligheter.
   Ja, Stockholm tycker jag om och det finns ju mycket att både se och göra och man är ju inte heller så beroende av vädret.
   Fotografiska är väldigt trevligt och det är alltid mysigt och roligt att titta in här.
   Kram!

 13. Underbara foton! Jag har besökt Fotografiska flera gånger, varit nöjd varje gång. Däremot har jag aldrig ätit i restaurangen. Har tänkt göra det ibland, men det har alltid sett fullt ut vid fönsterborden, det är ju där jag vill sitta! 🙂 Kanske gör jag det nästa gång jag reser upp till Stockholm!

  Fotokurs på Fotografiska, det låter väldigt intressant! Jag hoppas du får ut mycket av det. Jag har varit på fotokurs men upplevde att jag hade för litet förkunskaper, trots att det var nybörjarkurs. Eller om det beror på att jag inte är tillräckligt idog till att träna.

  1. Tack! Vad roligt att du också tycker om Fotografiska. Vad gäller själva restaurangen och fönsterbord kan det vara klokt att boka i förväg. Men restaurangen liksom museet har öppet till sent på kvällen så det borde gå att boka ett fönsterbord. nU satt jag i cafédelen och på eftermiddagen var dte gott om plats. Men det är ju inte direkt högsäsong i januari så jag fick ett bra fönsterbord och kunde njuta av skymningen som fökk över Stockholm.

   Intressant att höra att du också varit på fotokurs. Men trist att duinte fick ut det du ville. Jag är än så länge hoppfull. Rapport kommer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *