Kina

Peking, stad i förvandling – tio år har gått

Vi hade en planerad resa till Peking nu i slutet av oktober och början av november, men eftersom jag inte varit helt pigg fick vi skjuta på den. Och jag åker gärna i vår när körsbärsträden blommar. Har nu suttit och läst igenom en del  gamla blogginlägg  jag skrev under de nästan fyra år vi bodde där. Inlägg som ligger kvar på min gamla blogg. (Känns alltför kämpigt och tidskrävande att flytta dem, för det bör ska manuellt för att säkra att de inte försvinner)  Detta inlägg skrev jag för exakt tio år sedan. Och jag vet ju att mycket hänt i Peking sedan dess och givetvis efter det att vi flyttade hem sommaren 2010 och med retur under 2011. Följande år, 2012 och 2013 blev det också besök i Peking under kortare perisoder. Och om anledningen till att vi hamnade där finns att läsa här.

Peking, en stad i förvandling- från den 4/11-2007

Har denna helg trampat runt för att se vad som har skett här sedan vi kom i januari 2007, tio månader har passerat. Och det är en hel del vill jag lova. Det ska byggas nytt och det ska fixas med både det ena och det andra. Under cykelturen i går såg vi ett mycket speciellt husbygge. Två höghus lutade betänkligt. Det ska nog vara så. Jag har sett dessa konstruktioner på fler håll i stan så troligen är de väldigt trendiga. De får väl stötta varandra så att säja.

Peking en stad i förvandling. Här 2007 när det nya tvtornet byggs.Detta ska bli de nya tv-tornen i Peking. Det förra bygget brann ner innan det var klart och nu byggs de upp på nytt. 

Här är tornen klara och invigning skedde den 1/1-2008, samma år som Peking var värd för OS (Jodå, jag såg en del av OS på plats – mest friidrott och damfotboll)

CCT tower, China Central Television syns i mitten. Bild lånad  från Wikipedia.

Byggs det inte nytt så ska det piffas upp. Det är faktiskt OS om sådär en nio månader. Då är ommålning av fastigheter ett hett alternativ, om de inte rivs förstås. Och starka färger ska det vara.

Detta hyreshus fanns strax bakom huset där vi bodde

Vackert? Nää, knappast; men det lyser i alla fall upp. Bra riktmärke vid sena kvällspromenader om inte annat. Jag har sett denna mycket knallrosa färg på flera hus i omgivningen, så det är nog modernt om inte annat.

Det rivs…

Under dagens cykeltur begav vi oss till vår “gamla” sömmerska. Nåja, gammal är att ta i. Hon är kanske runt 25.
Här har det blivit många besök av oss och vänner som hälsat på  och vi har flitigt använt hennes tjänster. Jag skulle idag lämna in ytterligare ett par jeans för uppläggning, kostar ca 10kronor= 10 yuan /par. Döm om vår förvåning när det bara var ett tomt hål i den tidigare lilla syateljén. Hela kvarteret verkade utrotningshotat.

Jag med svart jacka och cykel. Cykeln är i Peking ett jättebra sätt att ta sig fram. Snabbt och smidigt.

Vad vi förstod har det satts upp banderoller och sprayats med rödfärg för att protestera mot rivningen. Visst kunde kvarteret behöva en ansiktslyftning. Men att riva det?  Undrar var vi nu kan hitta vår sömmerska?
Sorgligt var det i alla fall. Vi cyklade vidare mot vår “gamle” skräddare som finns i ett hutongområde  alldeles i närheten (hutongområde är kvarter med smala gränder och gammal bebyggelse)  och fick där lämnat in jeansen. Att vi bytte skräddare berodde på att mannen här var sjuk en längre tid men nu glädjande var pigg igen)Undrar hur länge de kvarteren får finnas kvar.  Här höll man på att asfaltera den lilla gatstumpen, så hopp kanske finns.

En del av de gamla hutongområdena i Peking fins kvar. Men många har rivits.

Skomakare som gör det mesta för hand anlitar vi gärna och han har med sin verkstad på gatan. “Vår” skräddare är på plats och jobbar på med sin trampmaskin.

Lite shopping också

Jag har desperat letat efter en yllejacka men inte hittat min storlek. Hade idag tur. Efter att ha hoppat av och på cykeln säkert 20 gånger vid olika små affärar så fann jag min jacka/ duffel. Fint tyg, bra sydd, fodrad och den passade. Det är däremot ovanligt. Min storlek i fråga om jackor är inte den vanligaste i kinesiska mindre “hål-i-väggen butiker.. Fullt förståligt. Jag är bredaxlad och lång. Det är  vanligtvis inte kinesrena

Glad i hågen cyklade vi hem genom hutongerna. Handlade en massa grönsker som potatis, aubergin, tomater, vitlök, champinjoner och betalade 12kronor för detta. Tänkte att en middag hemma kunde smaka bra. Stannade till vid den franske slaktaren och köpte en bit oxfilé och en flaska gott vin. Skönt med en kväll hemma, trots avsaknad värme.

 

28 svar på ”Peking, stad i förvandling – tio år har gått”

 1. Vilket intressant liv du haft. Ska försöka komma ihåg att läsa mer i din Peking-blogg även om den har några år på nacken.

  Jag har aldrig haft en längtan till Peking, inbillar mig att det är mycket bilar och människor vart jag än vänder mig. En upplevelse måste det förstås vara att bo och leva där en period i livet.

  Trevlig fortsättning på helgen!

  1. Resor i olika sammmanhang har varit en stor del av mitt liv och åren i Peking kom att betyda mycket. Mycket bilar var det även när vi bodde där och än många fler numer. Men det finns många enorma parker och stora grönområden och även delar av stan där det inte är så mcyket trafik Vi cyklade ju mycket och lärde oss hitta lite lugnare ställen.
   En minnnesvärd upplevelse var det att leva där och både kultur, KInas historia, mitt jobb, det dagliga livet och allt vi sett av Kina och de asiatiska grannländerna har berikat oss väldigt mycket.
   Och helgutflykter till nauren och den Kinesiska muren är också minnesvärda. Det blev många sådana och till olika, icke turistiska platser.
   Önskar dig också en fortsatt trevlig helg.

 2. Ett inlägg helt i min smak. Älskar ju höghus speciellt om de är annorlunda, och det är dessa byggnader verkligen. CCT Tower är ju ett konstverk. Love it:-)
  I samband med OS byggdes ju hur mycket nytt som helst i och kring Peking, och jag minns så väl alla diskussioner att “fattiga” kineser fick flytta på sig då deras hem revs. De fick varken ersättning eller erbjöds nya boenden. Ja, det hände ju i Sotji och Rio också…
  När ni åker dit nästa år så kommer det troligen se ännu mera annorlunda ut. BBC rapporterar regelbundet om Kinas framgångar och ekonomiska boom just nu. Och sådana tider för ju ofta med sig nya byggnader av alla slag. Så den resan ser jag mycket framemot:-)

  1. Tack! Visst är det rist att resan inte blev av nu, men å andra sidan hade jag inte fysiskt orka. Och i april med körsbärsträden i blom är en bra tid att resa.
   En del fick i sambandmed OS nya bostäder och betalt och många var också tacksamma att ha toa, värme, gs/el och rinnande vatten – något de inte alltid hade i sina gamla bostäder. Har träffat en del sådana familjer. Tacksamma. Men många fick inte så mycket i ersättning…Trist!

   CCT tower är verkligen häftigt och i stan finns mängder av läckra byggnader.
   Och resan kommer med rapport.

 3. Ja det finns ju kvar även om ni får vänta, men så fint där är via dina bilder 🙂 härligt med färg ..önskar dig en fin kväll kram

  1. Ja, Peking har funnits länge och kommer att finnas kvar. Och att möta våren där är fint och med alla vackra körsbärsträd i blom. Och visst kändes det trist att inte åka nu i höst- Men det kommer ju en vår…
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram!

 4. Förstår om det blev en besvikelse att inte resan blev av men det kommer fler tillfällen. Att möta våren i Peking och se körsbärsträden blomma är inte alls fel det heller. Tvärtom skulle jag vilja säga även om det kanske passade er bättre nu i höst.

  Kram och god kväll!

  1. Visst kändes det trist att ställa in resan, men valen var få. Och att möta våren i Peking är alltid trevligt.Jag har ju gjort det förr och det tål att upprepas. Helt klart.
   Kram och trevlig kväll.

 5. Kan tänka mig att ni har fantastiska minnen från tiden i Peking. Och vad härligt att ha en resa dit att se fram emot till våren!
  Stor kram och trevlig kväll!

  1. Minnen och upplevelser finns med oss och nu siktar vi in oss på våren. Fint att komma då körsbärsträden blommar i april.
   Och den resan ser jag fram emot.
   Önskar er en fin kväll.
   Stor kram.

 6. Så spännande och modigt att faktiskt ta steget att flytta till ett annat land! Jag beundrar sådant, men själv vill jag inte skiljas från Sverige. Men jag kan lätt förstå att man vill dit igen om man bott där, det låter helt fantastiskt! Tack för att du delar med dig!
  10 år! Det går så himla snabbt men när man tänker igenom sina 10 år så inser man att det häst så otroligt mycket….
  Du skriver om körsbärsträd i kommentaren ovan och sådana är ju alldeles underbara. Ser fram emot att få läsa om och se bilder från din resa.

  Kram Christina

  1. Vi skulle stannat sex månader, en provanställning, men det blev betydligt längre. Åren i Peking har gett oss så mycket och vi är så glada öfr allt. Men vi var hemma i Sverige tre veckor vid jul och två månader under sommaren. Så Sverige fanns hela tiden med och vi hade vår lägenhet här i Stockholm. Mne jag vill inte flytta permanent utan vill ha min fasta punkt här.
   Visst går tio år snabbt och mycket hinner hända. Verkligen. Under åren i Peking passade vi ju på loven(inte jul och sommar) på att resa tunt i Kina och i andra asiatiska länder. De låg ju då nära.
   Och visst blir det fint nu om vi kan resa i april när körsbärsträden blommar. Hoppas innerligt.
   Önskar dig en fin helg.
   Kram!

 7. Ja bäst att vara rädd om gamla inlägg, sådant vill man inte förlora.
  Tråkigt att du inte mår så bra så ni kom iväg, men jag förstår och har sett på bild körsbärsblommorna ,-))) Så att åka när de blommar måste vara underbart.
  Vilket rött hus ,-))) Fult tycker inte jag att det var, men ovanligt ,-) Vad är det som finns på balkongerna det runda, kan inte förstora upp bilden när jag trycker på den, det skulle vara intressant att veta.
  Men så trist att det brann och det måste byggas upp igen.
  Stora vackra byggnader har dom ,-)
  Måste vara fint att cykla där och för oss så var det ju väldigt billigt.
  Kul att du hittade en jacka ,-)
  Ha det fint och alltid intressant att se bilder därifrån!
  KRAM Primrose ,-)

  1. En hel gamla inlägg har jag sparade och det är roligt att se vad som hänt. Att kroppen inte är helt med får jag acceptera och det hade blivit kämpigt att orka med en sådan storstad just nu. Men att resa i april när körsbärsträden blommar blir väldigt bra.

   Hustets färg är lite speciellt men ett bra kännemärke framförallt för våra gäster. PÅ balkongerna är det luftkonditioneringsapparater. DE kan även ge värme när det är kallt. Sommartid kan det bli äver +35 grader så de behövs. Vintern kan det bli riktigt rått och kallt så då behövs värmen.

   Nu har mycket hänt i Peking men jag vet att mycket gammalt också finns kvar.
   Jackan hade jag länge och roligt just att besöka dessa små “hålet-i- väggen- butiker”.

   Önskar dig en fin söndag.
   Kram!

 8. Det måste ha varit spännande att bo i Peking och även att komma tillbaka och se alla förändringar, men även känna återseendets glädje. Hoppas att ni kommer i väg dit i vår.
  Jag har läst delar av dina blogginlägg från Peking under årens lopp och de är väldigt intressanta och lärorika. 🙂
  Ha en skön söndag!
  Kram!

  1. Åren i Peking var verkligen berikande på alla sätt. Och det hade varit väldigt roligt att göra en resa nu i höst, men så blev det inte. Kroppen styr en liksom inte över. Nu känns det bra att resa i april och lagon till körsbärsträdens blomning.
   Önskar dig ockås en trevlig söndag.
   Kram!

 9. Spännande läsning även om den har några år på nacken. Tack för det!
  Jag som tycker Stockholm är för stort ha aldrig ens haft tanken på att besöka Peking, men däremot är det trevligt att läsa om era år där! Härligt att ha en sådan resa framför sig – hoppas ni kommer dit när körsbärsblommorna står i full blom!
  Önskar dig en fin dag!
  Kram

  1. Jag kan förstå dig! Peking är en gigantisk stad, men dock med rejät stora parker och fina områden med sjöar(konstgjorda) och en hel del annat.
   Vi åkte ofta på helgerna några mil utanför Peking , upp till bergen och det var fint att ha den möjligheten.
   O Peking skulle vi stannnat sex månader, men det blev bra mycket längre.
   Att nu resa nästa vår (2018) i april när körsbärsträden blommar känns som ett bra alternativ.
   Trevlig söndag!
   Kram!

 10. Så tråkigt att resan inte blev av, men det är alltid bra att ha nåt att längta till. Intressant läsning om Peking. Det skulle vara roligt att någon gång besöka Kina, men för vår del ligger Japan högst på önskelistan.

  1. Japan finns med här också. Helt klart! Visst var dte tist att sjkuta upp resan men det är ju trevligare om kroppen är pigg när vi åker dit.
   Men att resa i körsbärsblomstiden är väldigt vackert så jag ser fram emot det.

   Ha det gott!

 11. Visst är det bra att ha gamla inlägg att gå tillbaka till när man känner för lite nostalgi. Du har ju hållit på så länge med bloggen också 🙂
  Väldigt trist att resan inte blev av nu, men du är duktig på att ta fram det positiva, och en vårresa är ju verkligen nåt att se fram emot också.

  Ha en härlig dag!
  Kram

  1. Och att göra resan i vår blir bra. Körsbärsblomstiden är vacker, så det blir bra att resa då. Nu efterbejandlingen var tyvärr inte kroppen så pigg som jag önskat. Men det blir den.

   Önskar er också en fin dag. Här är det igenmulet med Susan och jag ska ta en tur till P i Sumpan. Blir trevligt.

 12. Tråkigt att ni inte kommer iväg som planerat men det är ju å andra sidan mycket bättre att resa när man mår bra.
  Kul att läsa ditt gamla inlägg från Peking.

  1. Ja, kroppen kan inte ens jag bestämma över så nu satsar vi på april när körsbärsträden blommar. En fin tid är det då att besöka Peking.
   Och just som Bangkok och livet där ger dig mycket så gav oss åren i Peking liknande. Berikande år och på många sätt. Fint också att andra länder i Asien ligger nära och att då och då ta sig en tur. Betydligt längre resa från Sverige.

 13. Så intressant.
  Du har varit med om mycket i ditt liv. Rest mycket och levt i olika världar, verkligen. Så du har att jämföra med.
  Kan du jämföra Sverige så där rakt av med något annat land, till det bättre eller sämre. Ja, jag vet, en omöjlig fråga att besvara, för varje land har sin tjusning, kan jag tänka mig.
  Jag som aldrig har varit i Kina tycker att det verkar vara ett så annorlunda land och kultur än vad vi är vana vid.
  Härliga bilder. Vilka enorma TV-torn. Det röda huset med de vita balkongerna, annorlunda må jag säga.
  Hoppas att du får en finfin söndag, oberoende av vädret, där regnet hänger i luften.
  Varm kram till dig.

  1. Ja, ett resande liv har det varit, men det har ju i viss mån avtagit. Våra år i Peking var väldigt bra och på många olika sätt. Vi passade då också på att se oss om en del i Asien och i andra delar av KIna. Men vi hade ju hela tiden då vår lägenhet här hemma och var i Stockholm/Sverige både till jul och under sommaren.
   Jag är förtjust i Sverige och vill inte bo/leva någon annanstans.Känner att jag hör hemma här. Men att resa gör jag fortfarande gärna.

   Det är så roligt att du följer med mig på olika resor och det känns som om du vore med på riktigt.

   Här blev det idag en ny turr till vår vän Preciosa i Sundbyberg och du var med oss där på caféet också.
   Önskar dig en fin kväll-
   Kram och många tankar.

 14. Kina i allmänhet och Pekin i synnerhet ligger på min bucket list. Jag har ju varit i Shanghai för några år sedan, men ju äldre jag blir desto mer vill jag åka tillbaka. Jag var bara 18 år när jag åkte dit, och jag åkte ju för att hälsa på min dåvarande pojkvän – jag hade velat uppleva det (och Peking också) på ett annat sätt då vi inte tog oss tid att “sightseea”. Han bodde och pluggade där så han hade sett det mesta och jag var väl inte särskilt intresserad av ngt annat än att umgås och att shoppa. Tråkigt såhär i efterhand, men försöker alltid tänka att livet är långt, och jag tror att Roberto gärna hade åkt dit! 🙂

  1. Välkomna hem från Kuba! Och det finns på min lista! Verkligen!
   Peking finns ju kvar och ni hinner. Det finns ju så mycket som lockar på olika sätt. Du var ju nära när du var i Shanghai. Och Shanghai är ju en verklig shoppingstad och en väldigt modern stad. Peking har mycket väldigt modernt men också mycket gammalt. Och ni hinner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *