Stockholm

Grönt vid Årstaviken- Men med inslag av tidig höst

Tiden – Funderar numer rätt ofta på vart den tar vägen. Och jag har insett att  jag inte längre kan hålla kvar sensommaren. Har till och med nästan förlikat mig med tanken på att en tidig höst ändå gjort entré.  Jodå, september är förvisso en höstmånad men det är inte höstdagjämning förrän den 22/9. Alltså nästan en vecka kvar. Det är fortfarande grönt ute även om det gröna nu fått visst sällskap av de mer höstbetonade färgerna.

Inför gårdagen hade jag planer.  Men med hantverkare här hemma (målning av fastighetens fönsterbrädor) blev det till att ta en långpromenad när målarjobbet var  klart. Samtidigt bevakade jag högtryckstvätten som återkommit.

Nu skulle det vita på fasaderna tvättas en gång till. Men vad gällde vår del av huset lyckades jag avstyra detta här uppe hos oss på 6 trappor.  (Hade ett himla besvär med detta för nästan två veckor sen. Inte tvätten i sig, men att sanera.) Så när allt var under kontroll hade det hunnit bli eftermiddag . Och det kändes välbehövligt med en lugnande sväng längs Årstaviken och koloniområdena. Senast jag gick här var i slutet av augusti och då var det sensommar.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. En hel del grönt fanns kvar både längs vattnet och i koloniträdgårdarna. En hel del grönt fanns kvar både i koloniträdgårdarna och vid Årstavikens vatten. Även en del höstblommor. Men visst hade också många träd fått lite höstfärger-

Visst är det fortfarande grönt

här oss oss i Stockholmstrakten. Och båtarna ligger kvar i vattnet  (Mälaren) och väntar på upptagning. Men blir det en fin helg så är det nog en del som fortfarande gärna ger sig ut en sväng.

Båtarna ligger vid sina bryggor och inväntar höstens båtupptagning. DEn brukar ske gemensamt under ett par helger i slutet av september eller början av oktober. 

Stockholm. Södermalm. Grönt är fortfarande den dominerande färgen på björkarna trots att hösten är här. Grönt är fortfarande färgen på björklöven men några gula löv har smugit sig in. Här på bänken slog jag mig ner en stund och tystnade var påtaglig.

Rogivande att fiska. Tror inte det blir så många napp men ändå fint att stå här. Svårt att tänka sig att huvudstadens brus ligger bara några hundratal meter bort. 

Ett uppfriskande bad hade dessa tagit från en av alla badbryggor som finns längs Årstaviken.

Dags för ännu en paus och slog mig ner en stund. För någon brådska har jag inte.  Fastnade här för speglingarna i vattnet.

 

Här vid bron vek jag av, lämnade vattnet och tog den branta stigen upp till Eriksdalslundens  koloniområde.

Stockholm. Södermalm. Eriksdalskundens koloniområde. Och visst lyste det grönt i trädgårdarna. Visst var det fortfarande grönt  i koloniträdgårdarna och med  mängder av  blommor som lyste upp.

Koloniområdena här har lite större “stugor” där det går fint att övernatta och många tillbringar en hel del tid här från maj till slutet av september.

Här har man piggat upp fönsterluckorna med en målning.

Stockholm. Södermalm. Eriksdaslunden. Grönt är det verkligen. Och den lilla stugan är nästan täckt av en sorts vildvin. Grönt är det och den lilla stugan till vänster har låtit vildvinet klättra. (Finns många varianter och kanske är detta klättervin.) Och här längs de smala gångarna strosar jag och ger mig all tid i världen.

Dryga sex kilometer senare är jag hemma på kajen igen. Konstaterar att restaurang Thaiboat börjat rusta sig för höst. Nu är borden dukade ute i igloorna och  (Jo, det heter så i best. form plural)

30 svar på ”Grönt vid Årstaviken- Men med inslag av tidig höst”

 1. Vi har höst även om själva datumet som markerar är några dagar bort. men visst vill vi få soldagar med sensommarkänsla också i år 🙂
  Så gott att ströva kring idet vackra. Igloorna på Thaibåten är ju snitziga 🙂
  Stor kram

  1. Visst kan vi få till lite sommarkänsla men luften drar mot höst. Och mörkret också. Men jag har förlikat mig med detta. Tyckte det var nyligen vi hade tiden mellan hägg och syren.
   Och här blir det lite varierade strövtåg i hembygden.
   Stor kram och trevlig onsdag.

  1. Visst är grönskan fortfarande påtaglig men det finns tydliga höstinslag. Men bra att hösten smyger sig på.
   Koloniområdena är så fina och det är en fröjd att strosa här och även ibland prata med ägarna. De berättar så gärna.

  1. Verkligen! Men jag var som en hök ute på balkongen när “skyliften” närmade sig. Och nytta gjorde det.
   Gårdagen runda blev helt i närheten men det är rogivande att gå här både längs vattnet och i koloniområdena.
   Här är det ändå påfallande grönt men med höstkänsla i luften även om termometern visar på + 17.
   Trevlig fortsatt onsdag.

 2. Här finns både höst- och sommarbilder i samma inlägg, så härligt och vackert <3
  Men alltså jag fattar inte, varför skulle dom tvätta fasaden TVÅ gånger????
  Ha det fint, Ditte…kram!

  1. Mycket grönska är fortfarande kvar men visst kommer höstfärgerna allteftersom.
   Vad gäller fasaden så visst vi om första tvätten men då kom de en vecka för tidigt. Andra tvätten visst vi inte alls om. Och då skulle de tvätta det vita på fasaden lite extra. Men se här blev det nobben. I alla fall i vårt hus där jag satt som en hök och bevakade på balkongen. (Har meddelat börörda parter…)
   Ha det fint du också.
   Kram

 3. Så härligt att se sommarfärger…om än med lite höstinslag. Sitter i Björkliden, solen har precis gått ner över de höstmålade sluttningarna…och jag konstaterar än en gång att vårt avlånga land har mycket att erbjuda.
  En liten höstodyssé finns på min FB, vet att du inte är med där och det kommer så småningom även på bloggen.
  Tack Ditte, för livgivande vandringar längs favoritstadens vattenhål!

  1. Jag har Instagram men har inte hittat dig där. Har letat. Vad trevligt det låter med med Björkliden. Har varit där vintertid och i juni. Men aldrig på hösten. måtta vara mäktigt. Och den resa ni gjort. Ser så fram emot att få se mer.
   Här händer inte så mycket. Konvalescensen tär.
   Men lite Stockholmsgrönska kan jag bjuda på.
   Ha det fortsatt fint.
   Och Gertie! Skickar ett rejält försenat grattis till din födelsedag.

   1. Tusen tack säger jag till grattiset! Jag firar ju inte, men tack ändå!
    Nej, jag finns inte på Instagram. Har tillräckligt många hemsidor, så jag känner att de räcker…och blir över.
    Ha det gott, blogginlägg kommer så småningom, när vi kommit hem.

    1. Tack, då vet jag. Nej, inte firar men ändå ett sent grattis.
     Jag väntar så gärna på blogginlägg.
     Ha det gott och njut av allt vackert.

 4. Så bra att du lyckades avstyra ännu en blästring! Jag menar det är ju din man som du sa gjorde grovjobbet, och han är ju i Torrevieja. Så, bra gjort där!
  Så fina bilder från koloniträdgårdarna. Men tänk så mycket jobb det är att få så mycket att blomma och sedan ta hand om det som är kvar. Ingenting för mig, men jag beundrar alla entusiaster om älskar påta i trädgården.
  Här är det mesta också fortfarande grönt med ett undantag som jag la också upp på bloggen – ett av körsbärsträden.

  Igloorna ser inte direkt “coronasäkra” ut, snarare tvärtom tycker jag. Dessutom liknar de i formen ritningarna an ser i tidningarna om självaste viruset…

  1. Jag är ju konvalescent fortfarande och har dåligt med styrka i min vänsterarm och axel. Så något mer “sanerade” nu ville jag inte ha Jadå, maken är i Torrevieja. Hökögon kan jag ha och här kom de till användning.
   Nej, en kolonilott är inget för mig heller. Men jag njuter av det vackra jag ser.Har lite blommor här på balkongen och även i Torrevieja. Men maken har fått klippa ner stora delar av passionsblomman. Den var milt sagt trött. (Hade ju en stor trädgård i Upplands väsby så jag har gjort mitt. )
   Vad gäller igloorna är de för bara ett sällskap, så de är nog helt ok. Och man kan sitta 2-4 personer här . Thaiboat är väldigt noga med allt. Igloorna här har funnits i ett par år och det kommer nog två till senare när sanden på stranden tas bort.

  1. Jag var som en hök som vaktade …Och det gick vägen. Det blev ingen tvätt en andra gång här. Här behövdes det inte och inget visst vi heller om detta.
   Och en promenad kändes lugnande. Och det är en fin tid nu.
   Trevlig kväll.

 5. Dina fina foton andas ro och vila, det som inträffar när hösten nalkas. Speciellt fastnade jag för fotot med kanoterna och bryggan med bänken. Och kolonilotterna var så fina!
  Kram

  1. Jag går gärna här och det är så fint att här se årstidernas skiftningar. Någon brådska har jag inte utan slår mig ner och stannar och pratat med koloniägare. De brukar bli så glada om någon vill veta vad som växer. Och det vill jag. Just svampar, fåglar, blommoroch insekter är inte min bästa gren. Men jag tränar.
   Kram och natti.

 6. Tänk att du har dessa promenadstråk så nära och mitt i huvudstaden! Det är verkligen fantastiskt, både fridfullt och vackert. För att inte tala om all grönska! Tack för att du tar oss med via vackra bilder och lockande text.

  Här hemma har vi också hantverkare för närvarande, men för oss är det målning/tapetsering och golvslipning som gäller. Hoppas det blir lyckat med fönsterbrädorna och skönt att du slapp fasadtvätten.

  Varm kram!

  1. Stockholm är ju en ganska grön stad och här hemma på Söder finns en hel del både parker och fina grön och strövområden. Jag tar gärna en sväng längs Årstaviken och koloniområdena och det är roligt att följa naturens skiftningar här under de olika årstiderna.
   Fönsterbrädorna är målade och jag är tacksam att jag kunde avstyra denna oanmälda fasadtvätt- De har redan tvättat en gång och dte gav oss timmar av extra jobb.
   Ha det fint du också.
   Stor kram

 7. Så upplever jag det också. Att det är en tidig höst i år. September är ju nästan sensommar normalt men i år så kom hösten tidigt. Men så mycket fint det fortfarande finns längs dina vandringsleder. Man känner hösten i bilderna men mycket är fortfarande väldigt grönt och skönt och moget för skörd. Ja, där såg jag vildvinet, så vackert. 🙂

  Ha en fin torsdag Ditte!

  1. Jag försöker komma ut en vända varje dag och rundan här längs Årstaviken och de fina koloniområdena ligger bra till. Så roligt att se den omsorg koloniägarna lägger ner på alla växter och odlingar. Ofta blir det också en pratstund.
   Jag har nog fått inse att sensommaren övergått i en tidig höst. Men det går ju bra det också.
   Vildvinet här var riktigt fint. (Men jag vet inte i vilken utsträckning det bevarar fukten i ett trähus.)
   Önskar dig också en fin torsdag från ett lite blåsigt Stockholm. Men kan tänka mig att ni kanske har en mer rejäl vind idag.

 8. Så idylliskt det ser ut i koloniområdet. Det känns att hösten är på gång. Luften är frisk och klar. Det gör att jag faktiskt blir lite piggare.

  1. Här är det verkligen en idyll och detta bara kanske 500 meter från storstadens hank och stör. Jag går ofta och gärna här. Och så hela året.Fint att se hur området skiftar under de olika årstiderna.
   Ja, höst är det förvisso. Men den är välkommen den också.

 9. Fortfarande skön sensommarkänsla i dina fina bilder! En skön promenad blev det igen och jag är såå glad att jag får vara med!
  Önskar dig en ny fin dag!
  Kram

  1. Ja, kanske lite sommarkänsla fanns kvar. Och hade du varit fysiskt på plats hade jag lärt mig än fler blommor. Nu pratade jag med några koloniögare och fick ökat på mitt blomnamnskunnande. I alla fall lite grann.
   Önskar dig en fin torsdag.
   Här är det sol men rejält blåsigt. Får försöka hitta lä för dagens promenad.
   Kram

 10. Så har jag läst ditt inlägg och beundrat dina vackra bilder. Lite höstligt som här. Kyligt på kvällarna nu också.
  Jag var ju iväg med cykeln igår kväll och var lite i frysning när jag steg in här hemma kl 19.30 och huvudet fullt av tankar.
  Önskar dig en fin torsdag och stor kram!

  1. Det är fina områden här intill och jag går här både ofta och gärna. Perfekt att ha detta så nära.
   Ja, visst är kvällarna kyliga men med infravärmen så sitter jag gärna ute ett tag. En tröja på men det är så fint med alla ljus som speglar sig i vattnet.
   Strålande sol här idag men blåsigt. Men nya äventyr väntar.
   Önskar dig en fin torsdag.
   Stor kram

 11. Fina bilder där, tackar för det.
  Här börjar en del träd tappa sina löv och således är det väl höst enligt lilla mig.
  Hösten är ju ganska ok den med om man bara har lite värmeljus i rummet 😉

  Ha det fint Ditte.

  1. Jag är ju ute en hel del och till området här, både längs vattnet och runt koloniområdena, söker sig gärna fötterna.
   Den tidiga hösten är helt ok och ofta riktigt trevlig. Men från mitten av oktober och fram till början av mars är det inte riktigt mina tider här hemma.
   Ha det fint du också och god bättring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *