Foto

Panna – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Panna är ordet att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Ord vi får att tolka är homonymer. Ord där stavning och uttal är lika, men med olika betydelser. Här är det är  fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla är välkomna att vara med.

Här, i den lilla vackra byn Unquera, när den spanska Atlantkusten, hamnade vi av en slump. Och  här fann vi en härlig miljö med många vackra hus byggda i sten. Och oftast är taken täckta med tegelpannor.

Panna

Funderade på ordet och hamnade lite kors och tvärs bland olika pannor.  (Av bilderna så är  denna vecka  6/9 bilder tagna under  gårdagen och kom till i samband med att jag kom på olika betydelser av det.)

Vi börjar med en “pytt i panna”. För egen del köper jag den vanligtvis inte färdig utan gör den själv om det finns rester.

Klassisk "pytt i panna" från ICA. Visade sig i frysdisken hos vår lokala ICAKlassisk “pytt i panna” låg fint och visade sig hos vår lokala ICA

Och har man då tänkt sig att äta “pytt” så ska den ju också stekas.

En rejäl och bra panna är nödvändig för ett bra resultat.Och en rejäl panna är bra att steka i. (För egen del har jag både de i gjutjärn och de med keramisk beläggning. (Gjutjärnspannorna är tyvärr ofta tunga)

Har ni hört talas om halvpanna och helpanna? Kanske är det inte idag en så vanlig benämning på en hel,respektive en halv, flaska sprit. (75 cl respektive 37.5 cl. Och orden finns med i Svenska Akademiens Ordlista ) Kan ju passa bra om man vill ha en nubbe till “pytten”.

Kanske vill man ha en nubbe till sin pytt i panna. Här finns både hel och halvpannor. Kanske vill man också en “nubbe” till sin “pytt i panna”. Här finns  både hel och halvpannor.

Lite dessert kanske smakar bra. Här en italiensk variant; pannacotta. (Betyder vispad grädde)

En italiensk dessert. En panna cotta.En panna cotta (kan även stavas i två ord) kan göras på olika sätt men grädde ingår alltid. Bild lånad från “Mitt kök”.

Men kanske skulle en kaka eller en bit tårta smaka bättre. Och dem kan manlofta baka i en långpanna.

 

Så finns det de som inte alls gillar desserter utan hellre vill ha en slät kopp kaffe av något slag. Och jag väljer att servera nybryggt hett kaffe i en kaffekanna. (Men kaffet landade först i en kaffepanna innan jag fyllde kannan.)

 

Fler pannor

En del vill ha något lite starkare till kaffet och här kan ju smaken variera. Jag tar gärna ett glas mörk  rom eller en god calvados.(En starkare dryck gjord på äpplen) Många vill ha en cognac eller whisky till men det står jag gärna över. Och likörer som är söta är inte heller något för mig.

Mackmyra. Svensk whisky. En panna används för att separera alkoholen från andra ämnen. En panna används vid sprittillverkning för att separera alkohol från andra ämnen. Den här såg vi vid vårt besök hos den svenska whiskytillverkaren Mackmyra.

“Ha panna att”  var ett uttryck jag inte kände till. Men det betyder att vara fräck eller inte dra sig för något. Och jag kom genast att tänka på händelsen jag råkade ut för i januari när maken och jag var på cykeltur i omgivningarna runt Torrevieja. En yngling sprang i kapp mig och tog min kasse från cykelkorgen. Jag vrålade och det blev räddningen…

Mer i pannväg. Till sist;  pannband och en hand på pannan. Ja, vad gör man inte för att få till det.

En panna, pannband och en hand på pannan. Tja, vad gör man inte. Är det tema så är det. Pannband, panna och en hand på pannan.  Kan behövas efter att ha tänkt på upplevelsen med kassen i cykelkorgen.

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans temaord.

40 svar på ”Panna – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Wow du har verkligen fått med många pannor av olika slag. Och nästan en trerättersmeny 🙂 Tur att jag precis ätit lunch annars hade jag garanterat blivit hungrig. Gör också pyttipannan själv på rester.
  Dina kommentarer kommer fram och din länk fungerar så vet inte vad som är felet. Trist när det strular. Men som sagt det kommer fram 🙂 Ha det gott!

  1. Tackar! Såg att du också var inne på pannacottan.. Men du fick smaka hos mig.
   Bra, då vet jag att kommentarerna kommer fram för det har varit trassligt på flera blogg.se bloggar och även några som har den har inte heller kunnat kommentera. Men du ska veta att jag läser. Jag har inte sett att kommentarerna dykt upp så kanske är det ibland en fördröjning.
   Ha det fint du också.

 2. Skicklig, snygg och varierad tolkning med passande bilder till! Jag är imponerad av att du hittar så väl i ditt bildarkiv och finner något som passar. Bra jobbat 😀

  Kram och god tisdag!

  1. Tackar! Idag var ju i alla fall 6/9 bilder nytagna. (Igår…) Så de hittade jag lätt. Men jag har god ordning i bildarkivet som är ordnad efter år och månad.
   Önskar dig också en fin tisdag. Här är tyvärr inte vädret på topp just nu. Men det kanske tar sig.
   Kram

  1. Jadå! Vad gäller “pytt i panna” så gör jag den själv ibland när jag samlat på mig rester. Men tror aldrig jag köpt någon färdig. Kanske någon gång när vi hade båt och matlagningen får vara enkel. Panna cotta brukar jag göra i en magrare variant.
   Ha det fint du också-

 3. Vilka snygga tolkningar du gjort!
  Nu fick jag veta vad pannacotta betydde, det visste jag inte! En av de desserter som jag gillar!
  Gillar ditt fina pannband på din panna ;-), och det fina huset med sina takpannor!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tackar! Ja, en del pannor blev det Även av de ät och drickbara varianterna.
   Pannbandet är gammalt och har hunnit bli noppigt så jag inser att det är dags för ett nytt. Och inte i gult. Gult är inte min färg. Men jag vill minnas att det köptes i franska Alperna, i Avoriaz, i slitet av 80-talet.
   Ha det fint du också.
   Kram

 4. Så kreativt och läckra panna – pannor mmmm!
  Välfylld tolkning. Mycket här som i jag nstämmer i; Aalborgs,calvados, en lite cognac. Hälla över kaffe från panna till fina kaffekanna och dricka ur finkoppen. Njutning!
  Tar mig för panna och njuter inlägget!
  Stor kram

  1. Tackar! Kanske vi tar oss båda för pannan! Blev ju en del varierande pannor. Även de ät och drickbara.
   Stor kram

 5. Många pannor här och fina pannor. Jag läste just BP:s pann-inlägg och ni har båda tänkt rätt så lika, säkert utan att lägga pannan i djupa veck. Bravissimo!

  1. Jag såg för en stund sedan också BP:s inlägg och vi har tänkt väldigt lika. Kul i sig! (Jag tittar ju aldrig på andras inlägg innan jag publicerat mitt eget.) Nej, så djupa veck i pannan blev det inte denna gång.

 6. Här har vi tänkt lika, nästan i alla fall. Skrattade även gott åt den lånade bilden. Hade nämligen heller ingen bild på pana cottan, så jag lånade också. Det är ju sällan att du och jag lägger upp lånade foton, men den här gången så…

  Hel- och halvpanna tänkte jag inte på. Bra där! Det gäller också Whiskypannan och pannbandet.

  Med andra ord behövde du heller inte lägga din panna i djupa veck;-)

  Ett perfekt bidrag till panna:-)

  1. Tackar!Skrattade också när jag såg likheterna i våra inlägg. Och vad gäller lånade bilder brukar ju ingen av oss ha det. Men…Man kan göra undantag.
   Vad gäller djupa veck i pannan så fick jag fundera lite på ordet. Men sen så..

 7. Många lyxiga pannor, där!
  Min mamma hette Anna och när hon var liten så retade dom henne för “Anna panna stekte fläsk, artonhundranittisex”
  På tal om panna.
  Stor kvällskram!

  1. En hel del pannor blev det. Och det är ju så roligt med ord och deras olika betydelser och se var man hamnar i tankarna. Och sedan se var andra hamnar. Den här gången hamnade BP och jag ganska lika i tankegångarna kring “panna”.
   Detta rim om “Anna” minns jag också…Tror dessa ord ingick i en ramsa när vi hoppade rep eller något…
   Stor kram

 8. Varje dag min son gick till skolan, fick jag en puss på pannan – även när han var tonåring.
  Något mycket speciellt att komma i håg, i synnerhet som jag inte längre har honom.

 9. Intressant med gamla uttryck. Varför heter det en hel och en halv panna, tro? Hel- och halvböj har jag hört, det var något om hur mycket bartendern skulle böja sig för att plocka upp flaska på disken.

  Pannacotta är inte fel det! Mamma brukar göra jättegod sådan.

  1. Visst är det ! Och vad gäller hel och halvpannor så används uttrycket också om takpannor/taktegel . Här finne lite etmylogi kring ordet. http://pratbubblor.blogspot.com/2012/09/han-vager-90-pannor.html
   Hel och halvböj användes också förr på systemet när man inte hade självbetjäning. Halvböj(en flaska på 37.5 cl) stod en bit ner och helböj längst ner mot golvet. Liknande i barer. Det som var mest populärt stod högre upp.
   Jag gör också gärna panna cotta men i lite magrare variant.

  1. En blandad “pytt” blev det med och i flera pannor.
   Ja, “cykelkorgstjuven” var rejält obehagligt. Men det löste sig tack och lov. Bra att ha goda röstresurser och att vid detta tillfälle använda dem.
   Önskar dig också en fin dag.

 10. Många pannor blev det. Hel och halvpanna använder de även inom restaurangbranschen om de jobbar hel eller halvdag 😃
  Stor kram

  1. Jadå en hel del blev det. Aha! Visst inte att hel och halvpanna används och hel och halvdagar. Men nu vet jag.
   Stor kram

 11. Pyttipanna är ju jättegott, helst en man gör själv då förstås men “Felix” grejer funkar ju till vardags om man inte har tiden för det.
  Vi brukar köra allt från grunden, inga rester här tyvärr då undertecknad gillar att ta det som “nattamat” 😉

  En och annan “helpanna” har man ju tryckt i sig under livets gång, ja, halvpannor också, för som man säger, den som inte halvpannan tar får heller inte helpannan 😉

  Ha en underbar dag Ditte.

  1. Här blir det pytt ibland och ett bra sätt att ta till vara rester. Vanligtvis inte direkt några nattamackor här. Men det kan hända…
   Visst är det roligt med uttryck och hel och halvpannor används också om tegelpannor.
   Ha det fint du också. Hoppas du är piggare.

 12. Haha, du och BP har valt att visa den ädla pannan istället för ett helt ansikte. Tydligt förstås, men jag hade önskat jag fått se ett helt ansikte! Fast det har jag ju fått på dig på andra foton. Pannband var kul, numera använder jag mest bandana. Pannbanden kliade så…
  Det var en riklig skörd av ordet i många betydelser, visst har du lagt ner en hel det energi för att få till det, lysande!
  Kram från pörtet

  1. Den här gången var BP och jag inne på samma spår i flera av tankarna och bilderna. Mitt ansikte har du ju sett då och då…Men nu när det var panna så fick det bli det. Det här pannbandet inköptes i franska alperna i slutet av 80-talet och bör nog bytas ut. Men det är av fleecetyg och kliar inte. Tyvärr har det blvit noppigt .
   Jodå, viss tankeverksamhet fick det bli. Men jag stångade inte pannan blodig i alla fall.
   Kram

  1. En del pannor blev det. Lite fick jag fundera men behövde inte stånga min panna blodig. Bra så.
   Önskar dig också en fin onsdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *