Stockholm

Sensommar – Ännu en vacker promenad längs Årstaviken

Visserligen har sommaren gått in på upploppet och kommit till sensommar.  Men förhoppningsvis blir det en mjuk övergång till den första höstmånaden. Det känns som om sommaren nu sista veckan ökar takten och inte alls inser att den bör skynda långsamt. Men å andra sidan är det kanske med årstider lite som med ålder – De kan ibland vara eviga.  Beror ju på var i världen man befinner sig. Att vi här i Sverige har olika årstider tycker jag egentligen om, men tiden från slutet av oktober till slutet av februari är kanske inte direkt någon favorit.

I april såg vi att herr och fru Svan flyttar sitt bo vid Årstaviken till en lugnare plats. Paret har funnits här i många år och vi har på olika sätt följt dem. Spännande att se hur många ungar det ska bli. 

Sensommar

Vet att jag redan i januari letade vårtecken längs Årstaviken här hemma i Stockholm. Och promenadvägarna här längs vattnet lockar många besökare hela året.  Helt fantastiskt att det i Stockholm finns så många fina och lättillgängliga grönområden och ofta med antingen  Mälaren eller Saltsjön helt nära.  Något jag verkligen uppskattar. Jag varierar mina rundor en hel del och igår gick jag en bit  längs Årstaviken och tittade närmar in på  Eriksdalslundens koloniområde  Här längs Årstaviken och höjderna ligger många olika koloniområden så det är bara att välja.

Början av juli. Svanfamiljen har kommit genom Hammarbyslussen och ut i Saltsjön och har tre  små dunbollar med sig.

Vi har nästan varje dag sett svanfamiljen titta förbi vårt hus och med sina tre ungar. Men så i slutet av juli saknade vi en av ungarna. Det fanns bara två. Och  vi fick höra att ett gång trutar varit i farten.

Slutet av juli. Herr och fru Svan med bara två ungar. Här i Saltsjön utanför hos oss. 

Stockholm. Årstaviken. Sensommar och svanfamiljen putsar sig. Ungarna har verkligen blivit stora. Sensommar. Jag passerade  igår, den 25/8, familjen Svan i Mälaren .Nästan vid den plats där jag såg deras bo i april-

Jag går vidare längs Årstaviken och över träbron. Uppe till höger skymtar Södersjukhuset.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Att det är sensommar märks på de blommor som nu pryder broräcket .Här vid bron är det ofta vackra blomsterarrangemang på båda räckena och blommorna byts ut då och då. Kanske är det nu växter som mer lämpade för sensommar och tidig höst som kommit i blomlådorna. Vackert är det. 

Jag lämnar gångvägen längs vattnet

och tar trapporna uppför berget och mot koloniområdena.  Och jag påminns än en gång om att Södermalm är en synnerligen kuperad och levande  stadsdel med mycket grönska på olika sätt.

Tittar lite avvaktande efter ev. gula blad. Men de lyser ännu med sin frånvaro. Grönskan är påtaglig. 

Stockholm. Södermalm. Eriksdalslundens koloniträdgård. Sensommar och gott om äpplen och päron på träden. Att det är sensommar märks även i  de olika koloniträdgårdarna Gott om äpplen och päron.

Jag stannar lite varstans och tittar på de vackra blommorna, tar några bilder och visst blir det också en del pratstunder med de flitiga kolonilottsägarna.

Jag trodde detta var luktärter men fick lära mig att detta är en vial, en  doftfri släkting till luktärten, som finns i över 100 olika arter . Magnifik. 

Min runda för dagen, dryga 6 km, närmar sig sitt slut och jag lämnar Eriksdalslunden för den här gången. Och innan jag kommer ut och möter trafiken på Ringvägen passerar jag under denna sumak. Vilken sorts sumak det är vet jag inte. Men jag vet att den lär förekomma i dryga 250 arter.

Stockholm . Södermalm. Eriksdalslundens koloniområde. En sumak i fin blomning och just under sensommar och höst blommar den oftast som finast. En variant av sumak som kan blomma hela året men här oftast gör det som vackrast när det är sensommar eller höst.

 

 

34 svar på ”Sensommar – Ännu en vacker promenad längs Årstaviken”

 1. Jag kan bara hålla med dig om att Stockholm verkligen levererar vad gäller grönområden och vatten och du visar det så fint för oss som inte har möjlighet att gå där själva, det ska du ha en eloge för, Ditte!
  Nu hoppas jag du får en fin onsdagskväll, ha det gott och kram!

  1. Jag väljer ofta att styra stegen mot några av alla grönområden. Och vi har dem ju helt intill och vattnet också. Sedan finns även storstan om hörnan med sitt utbud och sina möjligheter.
   Jätteroligt att du är med mig. Många skratt hade det blivit.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram

 2. Nu lärde jag mej lite nya blomsorter, tack för det! Å så fint med svanfamiljen! Synd att ungarna nu bara är två …
  Men vilken härlig promenad du fick!
  Må så gott!
  Kram

  1. Jag är inte så bra på det här med blommor men lärde mig just dessa två förra året.
   Svanfamiljen följer vi ju hela året så verkligen trist att trutarna inte kunde hålla sig i styr. En skön promenad blev det och att gå här och strosa i grönska är en lisa både för kropp och själ.
   Ha det fint du också.
   kram

 3. Ja dokumentportfölj då tänker man på R Wallenberg, så många liv han räddade. Jag önskar man fick veta hans livsöde!
  Just nu när det slutar blomma, känns en sorg, det är så kort tid vi har av det gröna!
  Färg och dofter betyder mycket.
  Så vacker svan ,-) Kul at svanparet bor kvar ,-) Sån fin svanfamilj!
  Så vackra blommor, vi behöver se blommor här byta inget ut.
  Här har vi lite gula blad, om det är hösten eller värmen låter jag vara osagt, hoppas på värmen ,-)
  Det verkar vara mycket äpplen i år! Ser överfulla träd här.
  Luktärter såg jag ofta förr, vilken underbar doft, nu när du nämner dom , har jag inte sett dem på länge!
  Fina bilder. Ha det jättefint KRAM Primrose .-)

  1. Tack! Ja, tänk om man kunde få veta vad som hände med honom. Men det lär vi inte få. Tyvärr.
   Jag tar mig ju gärna en runda här uppe och det är roligt att se koloniområdena hela året. Men allra vackrast när det blommar som finast. Och här brukar det blomma en bra bit under hösten.
   Väldigt trist att trutarna tog den ena svanungen. Vi följer dem ju hela året.
   Ha det fint du också.
   Kram

 4. Visst märks det att vi är inne på sensommaren och att den första höstmånaden närmar sig men september kan vara fin. På ett sätt så är det trevligt och omväxlande att vi har fyra årstider men jag måste erkänna att november till mars inte är min favorittid.

  Så fint det blommar fortfarande i Stockholm och det gör det även här. Dock kam man faktiskt se enstaka gula löv på några träd vilket känns vemodigt. Nåja, det är som det är och vi har ju trevligheter att se fram emot kring årsskiftet.

  Så synd att inte alla svanens ungar klarade sig men så fungerar det tyvärr i naturen.

  Kram och god kväll!

  1. Årstiderna är fina men just som du tycker känner jag också. Men då har vi förut lämnat för den spanska sommarstugan och i omgångar.
   Ja, ni har ju trevligheter att se fram emot till årsskiftet. Verkligen.
   Här grönskar det som bara den och att gå bland koloniområdena är en så skön känsla, Så några enstaka gula blad på blommorna igår men inget på träden. Eller också ville jag inte se dem.
   Blir så sur på trutarna som inte äter svanen men dödade den. De borde ägna sig åt fiske i stället-
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 5. Du visar alltid upp så vackra bilder, ja, det är förstås vackert där du går. Det har varit en strålande augusti och det tackar vi för. Idag blev det dock en gråare dag men så är det, i morgon lyser nog solen igen lite mer.
  Jag har varit ute jag också. Det var torgdag och lite blomster.
  Önskar en fin kväll.
  Stor kram!

  1. Tackar! Ja, kameran är med mig. Och visst har det varit fint med detta vackra väder i augusti. Även idag har vi haft fint till tidig kväll men vid 17.30 mulnade det på. Kul med torgdag. Här blev det lite ärenden på stan och en båttur. Passar på med båtarna så mycket det går.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

  1. Hoppas kunna njuta av sensommaren ännu ett tag. I alla fall i nästan en vecka. Men kanske kan den den bli lite utsträckt in i september.
   En fin kväll är det men lite kylig så tröja på för att sitta på balkongen.
   Ha det gott ni också-

 6. Helt underbara bilder. Så kul att följa svanfamiljen, trots att de förlorat en unge. Å just svanar brukar ju vaka över sina ungar med näbbar och klor, bokstavligen talat.
  Blommorna är ju helt fantastiska. Har alltid beundrat dessa entusiaster som har sina kolonilotter just i ditt område. De måste verkligen älska sina blommor och växter. För det är ju inte så lite arbete varje vår och höst. Härligt att bara kunna promenera förbi där och njuta utan själv röra ett finger;-)

  PS. Så den blomman heter sumak. Tror vi har en sådan på innergården, men den är lila och aningen överblommad vid det här laget Men vacker är den. DS.

  1. Tack! Fina sensommardagar är det och det vill till att ta dem till vara.
   Vi har ju följt svanfamiljen i några år och såg ungarna som väldigt små. Så det är himla trist att trutarna dödade en. Och det var ju inte för att få mat.Tror inte svanföräldrarna hann med här- Trutarna är snabba. Bu är det två ungar och vi ser dem dagligen. De kommer in på morgonen via slussen och tar sig tillbaka till Mälaren på kvällen.
   Visst är det entusiaster här i koloniområdena och jag är också imponerad av hur mycket jobb dessa lägger ner. Jag tycker det är så roligt att strosa runt här och titta. Flera pratstunder blir det också ofta.
   Blomman heter sumak och det finns många varianter.

 7. Vackert, en fröjd att hänga med dig bland dessa trädgårdar och den ymniga blomningen. Vialen är perenn, om jag inte missminner mig. Luktärten är det ju inte. Tänk så man glömmer…

  1. Jätteroligt att du hänger med. Det är verkligen både vackert och rogivande att strosa här i koloniområdena. Extra roligt är det när kolonilottsägarna berättar lite om sina växter. Vialen hör ju till släktet ärtväxter och är en perenn. Men den är ju luktlös- Såg flera riktigt stora exemplar.

 8. Tråkigt men naturen funkar så, nu verkar dom blivit så stora att dom är trutsäkra. Härliga Söderbilder, stadsdelen är verkligen mångfacetterad.

  1. Trist eftersom trutarna inte heller behövde svanungen som mat.Men de har växt på sig och borde nu vara fredade för trutarnas angrepp.
   Söder är ju verkligen en härlig stadsdel med en skön blandning

 9. Hej, du har verkligen ett stort uppdukat smörgåsbord framför dig varenda dag! Sån variation kan inte min lilla by erbjuda, men det finns mycket som jag tycker uppväger det. Framför allt det att alla är bekanta i byn, vi hälsar på dem vi möter, växlar några ord på vägen, viftar o vinkar åt bilarna som passerar, pratar med dem som jobbar i butikerna, ja, helt enkelt en gemenskap som jag nog saknat tidigare i mitt liv när man mest flackade runt överallt och ingenstans. Minns dock mina Stockholmsår med stor glädje och genom att följa din blogg så ser jag också hur mycket jag missade! Inte bara allt det nybyggda som är ofantligt mycket, men eftersom jag jobbade långa dagar och bodde ute i förorten så var inte turistandet i stan något som förekom ofta. Det hade man helt enkelt inte tid med när familj och jobb krävde sitt. Vilket bra liv vi har nu som pensionärer! Om bara den jäkla pandemin kunde vika hädan! Kram och tack för alla fina bilder

  1. Här hemma på Söder finns mycket och även lite av en småstadskänsla- Men inte är det som hos dig vad gäller att hälsa och vinka eller gemenskap som man kan känna. Inte alls. Men en vänlighet finns och just när jag går runt här i koloniområdena blir det ofta fina pratstunder med kolonilottsägarna. Jag bodde ju mina första 10 år i en “gudsförgäten håla” , som min mamma sa; Töreboda i Västergötland med 5000 invånare. Och ett ställe där alla höll reda på alla. Inget roligt alls. Dessutom jobbade pappa från 1955 i Stockholm och hit flyttade vi 1959. Men han kom hem en gång i månaderna och från april -september bodde vi med pappa strax utanför Lillehammer i Norge eftersom han då jobbade på regementet där. Ett litet ställe men inte alls “skvallrigt”
   Visst är det så att när man jobbar långa dagar, har resor till och från jobbet och familj så orkar man inte ta del av det som Stockholm hade att erbjuda.Nu har jag tiden och oftast orken och passar på. Visst har vi ett bra liv som pensionärer. Verkligen. Och att “äga” sin tid tycker jag om.
   Förstår verkligen att du trivs i din fina by med alla vackra omgivningar och trevliga människor. Är så glad för din skull och att du har det bra.
   Det är alltid roligt här när du är med mig ute och kanske det till nästa sommar kan bli möjligt för dig att ta en tur hitåt.
   Kram

 10. Det är forfarande vackert i trädgårdarna, sensommaren är en trevlig period, särskilt när den är så varm och solig som i år. Lite vemodigt är det ändå, att sommaren närmar sig slutet.

  1. Jag tycker också det känns lite vemodigt att sensommaren snart övergår i höst. Och augusti har ju verkligen varit fin. Tar vara på dessa vackra dagar så gott jag kan och njuter av dem.

 11. Årstiderna ja, de har sitt. Vi människor är som årstiderna 🙂 vi växlar med dem.
  Sumak som jag ser här och var men inte vetat, nog är det ljuvligt med sensommar!
  Bilden av svanparet med barn ger mig lite minne av det svanpar som jag “följt” vid en av mina promenandstråk. 6 ungar följde sin föräldrar. Någon dag efter så jag en skylt uppsatt vd platsen som berättade att det skett en olycka då pappan och två ungar förolyckades. Pratade med en förbipasserande som följt paret, ha nsa att det var en vattenskooter som orsakade olyckan.
  Ströva i sensommaren, ana höstens intåg, känna doften är underbart.
  Tack för turen Ditte i dina stråk, de berikar!
  Stor kram

  1. Ja, illa med många av dessa vattenskoterförare.Så trist för “ditt” svanpar. Och helt onödigt. Här var det en vattenskoter som i helgen jagade ett svanpar med sju ungar inne viken vid Hammarby Sjöstad. Bedrövligt.Vet ite hur det gick men någon kontaktade sjöpolisen.
   Visst är det med årstiderna som med oss människor.Vilken bra liknelse! För visst växlar vi också.
   Jag går ju ofta här uppe bland koloniområdena och det är verkligen en lisa för både kropp och själ.
   Och som vanligt var du med mig i tankarna.
   Stor kram

 12. Vad roligt att kunna följa svanparet och ungarna på så nära håll. Trist att en av ungarna strök med, men det är ju å andra sidan naturens gång.
  Vilka superfina blommor också 🙂
  Ha en härlig… torsdag (är det visst idag 😉 ).

  1. Extra trist tycker jag det var eftersom trutarna inte hade ihjäl svanungen för att få mat. Nu har ungarna blivit så stora att trutarna inte skulle ge sig på dem. Bra så.
   Vi har härliga sensommardagar nu och det blir mycket utevistelse och här uppe bland kolonilotterna är det så vackert med all grönska och sedan vattnet som glittrar nedanför.
   Strålande väder idag också så visst blir det en bra dag.
   Ha det fint ni också.

 13. ja på sensommarn händer en del i djurlivet, vi hade en massa getingar omkring oss då vi åt 🙁 men du har fångat fina djurbilder alltid kul att få följa med dig det vet du 🙂 kram å fin dag

  1. Getingar har vi inte sett till tidigare i sommar men nu har de börjat komma till liv. Jag är superallergisk och vill inte ha dem i närheten.
   Här följer vi svanarna dagligen och gör det hela året. Så synd att trutarna dödade den ena ungen. Och inte äter de den heller…
   Önskar dig en fin dag.
   kram

 14. Jag kan inte göra annat än att hålla med dig. Nu går det alldeles för fort (utför) Det blir väl att avnjuta (tveksamt) några månader till på hemmaplan innan man kan börja någon som helst panering. Jul i Sverige kanske inte är så dumt trots allt!
  Vi har precis som ni en frodig grönska. Än så länge håller sommaren i. Får se hur länge!
  Du visar verkligen vilken blomsterprakt augusti levererar! Vilken lycka att kunna följa svanparet år efter år!
  Kramar

  1. Jag vill bromsa tiden lite men det lär bli knepigt så får försöka hålla jämna steg istället- Vad gäller planering för resor känns det ju tämligen osäkert. Men kan tänka mig att det senare i höst visar sig vad som är möjligt. Jag gillar ju inte julen alls men får väl förlika mig med tanken på att den kanske får spenderas hemma. Värre kan ma ju helt klart ha det. Absolut.
   Jag tar ofta en vända hit upp bland koloniområdena och det är så roligt att se dessa entusiaster som lägger ner hela sin själ i sina blommor. Ofta blir det också små pratstunder och jag får lära mig lite fler växter.
   Svanparet följer vi hela året och det är så roligt. De kommer varje morgon genom slussen och slussar in i Mälaren igen på kvällen. Trist att trutarna tog deras ena unge. Till ingen nytta alls.
   kram

 15. När jag ser svanfamiljen tänker jag på Eslöv, staden där jag växte upp. Där fanns en ganska stor damm som hette Trollsjön och där fanns många svanpar. En del var ganska aggressiva om man inte var snabb vid brödutdelningen. Höstblommor är minst lika fina som sommarblommor och det gäller att njuta av alla färger nu innan allt går över i det lite mer grådaskiga. Trevlig helg

  1. Det här svanparet följer vi hela året och nu var det så trist att trutarna tog en ungen. Men naturen är inte alltid så snäll- Har erfarenhet av ilskna svanar när vi varit ute och seglat. Halsarna kan bli långa och de kan bitas rejält. Har dock inte hänt mig. Jag matar dem aldrig…
   Koloniområdena här är så fina och välskötta och det är så roligt att strosa här. Ofta blir det också några samtal med kolonilottsägarna som gärna berättar om sina blommor.

 16. Många fina bilder du bjuder på från koloniområdet, länge sedan jag gick där. Ett äppelträd med riktigt röda äpplen är fint så här på hösten. Vi har tagit bort våra, de var för gamla och några nya ska vi inte plantera enl maken hihihi.

  1. Jag tar ofta en sväng här uppe och det är både vackert och rogivande. Och flera pratstunder brukar det bli med kolonilottsägarna som gärna berättar om sina växter.
   Ja, gamla äppelträd kan jag förstå att ni tagit bort -Men kanske kommer det något nytt….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *