Allmänt

Tänk om – Och att ställa till rätta- En hel del jobb

Tänk om vi vetat! Men gjorde vi inte det. Hur som helst fick gårdagen en riktigt bra start. Och fint väder på morgonen gjorde det hela än bättre. Tyvärr kom dock torsdagen att ha med sig en del extra jobb åt oss.  Jobb med en mer jordnära och praktisk inriktning. Något vi inte alls hade en aning om då vi såg en orange skylift utanför vårt fönster.

Stockholm. Södermalm. Tänk om vi vetat vad som väntade oss när jobbet var klart. Tänk om vi vetat vad som väntade oss när “sprutandet ” var över. Kanske lika bra att vi inte visste.  (Bilden fanns med i gårdagens inlägg också)

 

Tänk om….

Vi hade för ett tag sedan fått ett meddelande i våra brevlådor om att bostadsrättsföreningens fasader mot kanalen skulle tvättas under veckorna 36-38. Vår fasad skulle bli åtgärdad vecka 37, alltså nästa vecka. Men här blev vi igår på förmiddagen överraskade när en skylift var utanför vårt fönster. Det är ju nu vecka 36. Vi hann ut på balkongen och flyttade möblerna  och växterna mot mot väggen . Något mer hann vi inte göra.

Att fasaderna skulle tvättas hade framgått av infon. Men inte att en form av blästring också skulle ingå. Alltså en sorts teknik där i detta fall också pyttesmå partiklar av sand fanns i vattnet som tryckspolades mot fasaden. Vi trodde att det “bara” var högtryckstvätt men vatten som var aktuell.  Men skulle snart upptäcka att så inte var fallet.

Dags för nästa hus att få fasaden tvättat. Och där vet inte heller de boende  att vattnet är uppblandat med sand.

Eftersom fasadtvätten kom nu i stället för nästa vecka hade vi inte tagit ner våra plexiglasskivor/vindskydd. (Dessutom utgick vi från att det var vatten som fanns i högtryckstvätten och hade ingen tanke på att sand skulle ingå.)  Och utan överdrift kan jag säga att vindskyddeb var helt täckta av små, små, sandpartiklar och alldeles kladdiga. Bara för oss att skruva loss skivorna, ta dem till badkaret, sanera och putsa. Sedan skulle vindskydden tillbaka igen. Väldigt noga här att passa in alla skruvar. Men maken är “tekniska kontoret”.

Stockholm.Södermalm. Rengöring av vindskydd efter fasadtvätt. Tänk om vi vetat att sand ingick i högrtyckstvättandet av fasaden. Tänk om vi vetat att sand skulle ingå i rengöringen….

Passade på att se vad som hände nere på kajen när jag ändå var “fasthållare”. Och Ofta är det mycket som händer här i vattnet och längs kajen.

Hunddagiset är ute på promenad . Och visst är det fascinerande att personalen får hundarna att gå så samlat. 

Alldeles nedanför oss i vattnet ligger en stor husbåt med mängder av växter och nu fäste jag blicken på en av solrosorna.

En hel del jobb

blev det innan allt var sanerat. Maken fortsatte sitt skruvande och jag kom med uppmuntrande tillrop. Och förutom glada tillrop satte jag mig på en pall och  tog mig an att med en borste göra rent balkongplåten på insidan. Men någon sand använde jag inte.

Stockholm. Södermalm. Mycket jobb att sanera balkongen efter tryckspolningen med snå sandpartiklar. Tänk om vi hunnit ta bort vindskydden. Tänk om vi hunnit ta ner vindskydden innan…

Även blommorna och tomatplantorna hade ett lager sand på sig. Så även de fick saneras.

Här på chokladblomman ser man tydligt att det ligger sandpartiklar. Och liknande fanns över hela balkongen.

Tomatplantorna åkte också in i duschen för sanering.

Fyra timmar har gått och balkongen är sanerad och det mesta av sandpartiklarna är borta. Vi slår oss ner och pustar på den nystädade balkongen med lite bubbel och tapas. Och vi  konstaterar igen att det hade varit bra att veta dels att sand ingick i fasadtvätten och dels att jobbet kom att utföras före utsatt tid. (Jodå, jag har meddelat styrelsen i bostadsrättsföreningen att det vore bra med kompletterande info.  främst angående sanden som ingick i tvätten. Enbart vatten hade inte ställt till det på samma sätt.)

Stockholm. Södermalm. Hammarbykanalen. Tänk om vi bott någon annanstans. Nej, det tänker vi inte på- Vi var trötta efter väl utfört jobb så det var skönt att slå sig ner en stund på balkongen. Och nu bestämde vi oss för att sluta fundera vidare på “tänk om”….

Vi satt kvar länge och såg solen spegla sig i Hammarbyslussen.

 

38 svar på ”Tänk om – Och att ställa till rätta- En hel del jobb”

  1. Det trista var att vi inte alls visste att det skulle finnas “sand” men i högtryckstvätten så det blev massor att göra rent. Men det blev bra på själva husets fasad.

  1. Vi blev milt sagt överraskade. Fasaden blev väldigt ren och fin och balkongerna fick ett lager fin sand som täckte precis allt. Även blombladen.
   Jodå, balkongen är helt ren men tyvärr gick det inte att få vindskydden i det skick de varit i. Fönstren i lägenheten, nästan alla är mot kanalen, ska maken putsa i helgen. De är helt prickiga av sand.
   Önskar dig också en fin helg.

 1. Oj oj oj – informationsmiss de luxe! Men så skönt ni satte er ner och njöt när allt var över – en helt oplanerad dag kan nu läggas till i kontot upplevelser – på parkett med tapas och bubbel; livet på en pinne – jag menar på er underbara balkong!
  Stor kram åt Bosse och dig och en fin fredagsafton!

  1. Verkligen! Och så mycket extra jobb det blev.Lika illa för alla här i huset. Och information om denna blästring borde vi ha fått. Allt på balkongen var täckt av ett fint lager tunn sand. Men vi firade när vi gjort klart allt.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram från oss båda.

 2. Ja, ett sånt spektakel! Men nu är det gjort, städat och klart. Och verkligen rent!
  Sådana där hunddagis, de är otroliga. Men det är också personer som har perfekt ordning och kan ta hand om flocken. Det är en ren fröjd att se.
  Här har varit växlande väder, men det blev frukost på balkongen och så började jag lyssna på Kräftboken. Jag kunde ladda ner den på Legimus. Radioföljetongen körde jag slut på i går, 53 avsnitt, SÅ bra! Men nu har jag en massa MOD-jobb på G här, som jag styr över helt själv.
  Trevlig fredag, stor solig kram!

  1. Vi var ju inte alls beredda på att jobbet skulle ske denna vecka och heller inte på att mycket finkorning sand skulle ingå i trycktvätten.Fasaden är jättesnygg och balkongen blev städad. Nu blir det i helgen Fönsterputsning som Bosse gör för alla rutor mot kanalen är sandprickiga.
   Vad bra att du kunde ladda ner “Där kräftorna sjunger”. Hoppas det är en bra uppläsare för det är många gånger A&O. På Storytel som jag lyssnar på var det Anna Maria Käll, en av mina favoriter när det gäller uppläsare. Kan söka böcker där hon läser…
   Radioföljetongen och Kerstin Ekmans bok har jag läst för länge sedan och det var ett tag sedan jag lyssnade på den också. Riktigt bra.
   Önskar dig en bra helg och fint att du kan fördela MOOD jobbet som du vill.
   Stor kram

 3. Jag hade nog blivit ganska sur faktiskt….4 timmars arbete som ni kanske kunde slippa om ni hade vetat…. eller åtminstone betydligt kortare tid!
  Ha det fint, Ditte!

  1. Vi var riktigt sura. Jättetrist! Fel vecka var det dessutom. Och jag tror vi ägnade 5 timmar åt att städa. Och nu återstår fönsterputsning som maken tar hand om. Jag väntar på svar från vår bostadsrättsförening men det är ju firman som inte meddelat vare sig ändrade tider eller att sandpartiklar skulle ingå.
   Nu sitter vi i alla fall på en rengjord balkong och hoppas att tomatplantorna ska överleva.
   Ha det fint du också.

 4. Men vilken otur och vilket merarbete som ni åkte på! Nu är det i alla fall rent från grunden.
  Visst är det imponerande att se hur bra det fungerar att gå med hundarna på ett hunddagis. De blir ju en flock tillsammans och en flock brukar oftast fungera mycket bra.

  Kram och god kväll!

  1. Verkligen! Svårt att ha humöret riktigt uppe.Men nu är det städat och maken tar hand om de sandiga fönstren i helgen.
   Vi blir lika imponerade varje gång vi ser hunddagisets personal på promenad och det är många hundar varje person har med sig. Precis som med barn. De rör och går ofta perfekt i grupp men med föräldrar är det svårare.
   Önskar dig också en fin kväll-
   Kram

 5. Tack för boktipset ,-)
  Nu har jag beställt boken! Där kräftorna sjunger, Delia Owens.
  Verkar som det är en fin, sårbar bok!
  Ha det fint igen, trevlig Helg! KRAM Primrose ,-)

  1. Detta är en bok som verkligen fångade mig och med så fina personskildringar och ädr djur och natur spelar en stor roll. Hoppas du kommer att tycka om den.
   Ha det fint du också
   kram

 6. OMG!!! Så onödigt! Blästring är det värsta man kan utsättas för. Våra balkonggolv blev blästrade för många år sedan. Även där fick vi ingen info om att “klistra för balkongdörrar och fönstren. Hela vardagsrummet och till och med hallen var fulla med sand.
  Var så ilsken att jag stormade in på HSB kontoret, fick med mig fastighetsförvaltaren, som ojade sig, men gick med på en helstädning av vardagsrummet, sovrummet och hallen och fönstren. Det tog 6 personer en hel dag att få rent.
  Så japp, jag förstår precis vad du menar. Gissar att en sandstorm i Torrevieja inte är lika irriterande…

  1. Här visst inte ens föreningen om att det ingick blästring i högtryckstvätten av fastigheten. Så sista ordet är ju inte sagt. Och dessutom kom de de här veckan men planerat var v37 för vårt hus.
   Ja, du vet vad jag menar och har ju upplevt detta. Vi fick inte in sanden tack och lov men vindskydden kommer aldrig att bli sig lika. Och fönstren är helt prickiga av sand.
   Helt rätt. En sandstorm i Torrevieja ka man ju ta…Absolut.

 7. Ja, jösses vilket merarbete det blev för er! Bra att du upplyser föreningen. Skönt ändå att till sist njuta av bubbel och tapas på balkongen.
  Å tack för tipset om “bortskänkes.se” de ska vi också ta till hjälp så småningom när vi vill bli av med vår säng! Låter fantastiskt bra!
  HA en skön helg!
  Kram

  1. Ja, visst blev det. Men bostadsrättsföreningen visste inte heller att det ingick “sand” i högtryckstvätten. Hur som helt blev fasaden väldigt fin och balkongen städad. Men som sagt mycket jobb. Sen blev det att njuta av den fina kvällen på en rengjord balkong.
   Vi tycker att “bortskänkes” har fungerat väldigt bra och använt oss av det några gånger. Hade ingen ork att ta till blocket för sängen. Fräsch men gammal.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 8. Ja vad säger jag? Jag säger att jag blir både arg och upprörd over den totala bristen på information, som har missats er! De skall inte vara möjligt, det är inte rimligt att man måste planera och plocka ner på sin balkong…i detta fall, men vad det nu i sak gäller…finns det ingen gemensamhetssyn? Så många pappersvändare och bostadsrättsstyrelseproffs som det finns…men, vad sysslar dom med!?
  Ja, jag blir arg, jag är född arg och jag blir lika arg när mina vänner blir dåligt behandlade, ja, nästan ännu argare än om jag själv stöter på patrull. Grrr säger jag bara!
  Det fixade sig ju för er, förstås, men visst kunde ni ju haft roligare saker för er?
  Nu slutar jag skälla och berättar att vi har kommit in i vårt västra grannland…Norge!
  I Narvik för två nätter, sen ner till Svolvaer på Lofoten, upp till Andenes…osv.
  Hjärtat känns gladare och trycket över bröstet lättar nu, när i alla fall en liten öppning skådas…
  Kramar till dig och din duktige…och snälle make…ni är otroliga som har accepterat sandblästringen!

  1. Här var det firman som brustit i att informera styrelsen hos oss om att det var sandblästring som skulle ske och inte bara högrtyckstvätt. Och firman tog på eget bevåg beslutet om att tvätta vår fasas denna vecka i stället för nästa. Jag var ner och hade ett samtal med dem. Och jag hll mig lugn för det är ju inte de som jobbar som ska lastas.
   Vi var sura och våra vindskydd i plexiglas som inte kom ner är fult repade. Men det ska vi ta vidare.
   Men gissa om jag var arrrrg…..
   Tror vi även kan ha det draget gemensamt,

   Åh, vad roligt att ni är iväg! Gläds så med er. Väntar på inlägg och vackra bilder vad tiden lider. Men njut nu. Jag undrar också om du möjligen har ett Instagramkonto…
   Idag är det sol och en behaglig höstdag. Får nog inse att sensommaren nog är över även för min del.
   Ha det nu allra bäst och njut.
   Kram

  1. Ja, och en vecka för tidigt. Firman hade heller inte meddelat att små sandkorn skulle ingå i högtryckstvätten. En rejäl miss….Hade jag gått ut och vinkat så hade jag blivit till en sandstod.
   Kram. Mr B hälsar.

 9. Men jisses! Hur tänkte de där egentligen! Så mycket extrajobb för alla boende och verkligen dåligt både att komma en vecka för tidigt och inte förvarna om sandblästring!
  Skönt att det är gjort nu i alla fall!
  Kram

  1. Firman måtte inte alls ha tänkt på att informera vår styrelse om att små sandkorn skulle ingå i högtryckstvätten. Så de visst heller inget. Och att vara på plats en vecka för tidigt blev ju knasigt.
   Maken får ta hand om de sandprickiga fönstren idag för det är ju fint att se ut.
   Kram och trevlig kördag

 10. Vilken tur att sanden inte repade era vindskydd men jobbigt att städa bort all sand.
  Nåja, nu har ni det rent och fint som aldrig förr.

  1. Jodå, vindskydden blev repade. Såg det tydligt idag när förmiddagssolen tittade in. Men vi ska försöka att få den mer glansiga. Trist bara att firman inte meddelat att små och fina sandkorn skulle ingå i högtryckstvätten- Men städat är det.
   Önskar dig en fin helg. Har hos dig gissat på ert resmål-

 11. Mon dieu! Mitt i allt så får man kavla upp ärmarna och göra sånt man inte ens har förväntat sig och allt på grund på ickekommunikation. Jag gissar att var och en som är inblandad inte har allt klart för sig och kanske, kanske det blir bättre uppdateringar både sinsemellan fastighetsförvaltare och arbetsfolk som utför blästringsjobbet och bättre info till er som äger lägenheterna, till nästa gång fasaderna ska tvättas. Tanklöst är det och ställer till det gör det onekligen. Sandblästring hör till det värre slaget om man inte hinner mota Olle i grinden före. Skönt att ni kan ta det piano i alla fall trots allt extra arbete som ni fick. Tur också att ni var hemma. Bilden uppifrån på hunddagiset som var ute på promenad är härlig. En riktig glad-bild!
  Ha det fint på er nytvättade och nystädade balkong. Njut av septembersolen!

  1. Puh! Men nu är det mesta utom fönstren städat. Firman som utförde det hela hade missat att berätta att små, små, sandkorn ingick i tvätten. Fasande är väldigt fin men våra vindskydd av plexiglas är det inte. Milt sagt. Bättre info från firman hoppas vi på till nästa gång.
   Så roligt att se hundarna på promenad och precis som barn i grupp går de så fint.
   Sol idag och just nu skön sensommar.
   Önskar dig en fin helg.

 12. Men fy så dåligt och vilket jobb ni fick! Hemskt. Tur ni åtminstone var hemma så ni hann rädda möblerna. Tycker att sandregnen här nere är jobbiga, men det är ju ändå bara en västanfläkt mot vad ni utsattes för.

  Men om man ska se något positivt i det hela så är ju balkongen ordentligt rengjord nu…

  Ha en fin lördag – utan sand!

  1. Mycket extrajobb blev det. Men högtrycksfirman hade inte lämnat blästringsinfon till föreningen så det var att bita i det sura äpplet. Idag blir det fönsterputs här för mr B. Men han är en fena på det. Kan inte ha sandprickiga fönster som stör utsikten.
   Och balkongen är rengjord.
   Önskar er också en fin lördag-

 13. Men snälla – det var väl inte bara sanden. Blev det inte en massa repor på vindskydden förutom en massa merarbete för er.
  Jag hade blivit riktigt förbannad och velat storma ner och ställa någon till svars, men min snälle man hade hindrat mig! Så har vi det i vår familj. En gasar och en bromsar!
  Nu har ni i alla fall en superren balkong och kan återigen njuta av den fantastiska utsikten!
  Kramar

  1. Jodå! Vindskydden är rejält repade i sina plexiglas. Den “fina” sanden grävde sig in. Jag har pratat med jobbarna och ska ringa deras chef på måndag. Info hade inte gått ut till vår styrelse om att sand skulle ingå i högtryckstvätten. Dessutom kom de en vecka för tidigt. Grrrrr. Jodå, maken bromsade här också. Lite hjälpte det. Men som sagt på måndag blir det nya kontakter.
   Balkongen är ren. Nu är det fönstren som Bosse ska putsa för vi vill inte ha sandprickig utsikt.
   Kram

 14. Mycket dåligt, fy så trist, Att sand ingick ska ni ju veta och en vecka tidigare det var ju riktigt dåligt,
  Så mycket jobb ni fick!
  Hunddagis , ja de är duktiga ,-) man kan trassla in sig med bara tre hundar ,-)))
  Ha det jättefint nu! KRAM Primrose ,-)

  1. Visst var det dåligt av företaget att inte meddela att sand ingick i tryckspolningen. Och en hel del jobb blev det att sanera.
   Vi ser ofta hundarna från hunddagiset passera här och dels är personalen väldigt duktig men hundarna också. Väldigt följsamma- Så roligt att se dem komma.
   Jag har fullt bestyr med dotterns labrador även om han går fot och är väldigt lydig och följsam- Tänker på er som har tre.
   Ha det fint du också-
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *