Stockholm Utflykter

Vinterviken – Förr Alfred Nobels dynamitfabrik

Igår återkom väninnan Agneta och jag till stadsdelen Hägersten/Örnsberg några km sydväst och Stockholms innerstad. Förra veckan när vi var här gjorde vi en vandring österut längs Mälarens vatten. Och här var vi dels på för oss tämligen okänd mark  och dels områden längre västerut längs vattnet som vi var mer bekanta med; Mälarhöjden och konditori Lyran.  Denna gång gick vi österut längs Mälaren och hade området Vinterviken och Alfred Nobels gamla dynamitfabrik som delmål-

Husen i bakgrunden ligger i Hägerstenshamnen och det var där vi startade vår runda både igår och förra veckan. Men åt olika håll. Igår blev det österut längs Mälaren. 

Start vid Mälaren, i Hägerstenshamnen. Och Vinterviken är ett av delmålen. 

Till Vinterviken

är det, om man går närmaste vägen längs vattnet, bara 1.5 km. Men vi är ju mycket för att se oss omkring så innan vi var framme hade vi dubblat sträckan.

På väg till Vinterviken och när vi passerar Örnberget tar vi oss en sväng upp På väg till Vinterviken. Mälaren till vänster och Örnberget till höger.

Vi bestämmer oss för att ta raka vägen uppför Örnberget. (Och skulle man vilja ta en mindre brant väg finns det redan vid Hägerstenshamnen.)

Utsikt över Mälaren rakt västerut från Örnberget, 31 meter över havet.  (Berget har namn efter ett gammalt topp som låg i närheten)

Vi tar oss ner till vattnet igen och når snart själva viken,Vinterviken. Namnet är känt från 1600-talet och här gick en väg vintertid när isen låg. En väg på Mälarens isar som ledde från Stockholms ytterområden,ofta ett par mil bort och in till Hornstull på Södermalm.

Runt om Stockholm finns många sprickdalar som går från Östersjön/ skärgården och in i Mälaren. De här sprickdalarna skapades av enorma krafter för flera miljarder år sedan och Vinterviken är en del av en sådan dalgång.

Här går Vinterviken in och vi följer stigen hit längs vattnet till Nobels gamla fabrikHär går Vinterviken in och vi fortsätter att följa stigen utmed  vattnet.

 Vinterviken och Alfred Nobels dynamitfabrik
 Här vid vattnet fanns Alfred Nobels dynamitfabrik. Hit fick Alfred Nobel flytta sin fabrik  efter en sprängningsolycka som i den dåvarande fabriken på Södermalm 1865. I den olyckan där omkom Alfred Nobels bror Emil och andra blev skadade.
Denna händelse, plus några andra, gjorde att fabriken fick inte längre vara kvar i tätbebyggt område. Så Alfred Nobel köpte hela området här vid Vinterviken och anlade en fabrik med huvudsyfte att tillverka dynamit. Men innan fabriken blev uppförd fick grannarna i området skriva på intyg att de accepterade detta.
Men även här skedde flera sprängningsolyckor och sammanlagt 24 personer omkom mellan 1868 och 1874.
Den nuvarande byggnaden är från slutet av 1800 – talet och användes under en tid som svavelfabrik. Fram till 1980 talet var det olika industriverksamheter inrymda i byggnaden.
Wintervikens café

Stockholm. Vinterviken. Här i den gamla dynamit fabriken finns nu ett fantastikst café, både till yta och innehåll. Här pågår också ständigt olika konstutställningar. och ständiVinterviken med sitt café är inrymt i den gamla dynamitfabriken. Här finns gigantiska utrymmen inomhus och man kan slå sig ner utomhus och så hela året. Olika konstutställningar pågår så man kan få konst till maten. 

 Tegelbyggnaden här var en del av fabriken men kom så småningom att  förfalla. Stockholm stad köpte området i början av 1970-talet och tidigare hade det varit stängt för allmänheten. På 1990-talet började en kraftig upprustning av de gamla byggnaderna inom området. Och i samma veva anlade man promenadvägar, sittplatser och terrasser i parken runt om. En välkomnande miljö för alla-
Wintervikens café drivs av kocken Markus Aujalay (känd från tv och sina restauranger) och allt som serveras här är lagat på plats.

Man beställer vid disken och tar med sig det till bordet. Har man beställt varm mat så får man med “en platta” som ger en signal och antingen hämtar man själv eller också kommer personalen med maten.

Syockholm. Café Vinterviken är inrymd i den gamla dynamitfarbriken. Café Vinterviken. Verkligen spännande och läcker miljö- Och här kan man som gäst sprida ut sig både på entréplanet eller på ovanvåningen. Borden är väldigt glest placerade.

Ingen räksmörgås till lunch denna dag och av den enkla anledningen att det inte fanns några.Men gott med en salami och brie smörgås och ett glas vitt vin.  

Vintervikens båtbrygga

Här vid vattnet finns numer en ny båtbrygga och här låg förr den gamla. Dynamiten fraktades härifrån bryggan på stora pråmar till Liljeholmen och järnvägsstationen där.  Men man använde också häst och vagn för transporterna. Då utrustade med röda flaggor som betecknade att det var farlig last.

Stockholm. Båtbryggan vid Vinterviken som den ser ut idag. Båtbryggan vid Vinterviken som den ser ut idag. (Husen i bakgrunden tillhör stadsdelen Aspudden)

Till sist ett par bilder från förr.

 

32 svar på ”Vinterviken – Förr Alfred Nobels dynamitfabrik”

 1. Oh, så intressant om dynamitfabriken. Visste inte var den var belägen efter olyckan på Söder.
  Nog väldigt bra att inte ha denna typ av fabrik i tätbebyggt område.
  Även många destillerier i Skottland och Irland var tvungna att flytta ur städerna ut till landet p g a olycksrisk.
  Vad bra att man tagit tillvara området och gjort något fint av det.
  Puh, tur att du inte visade ännu en räkmacka😉.
  GLAD PÅSK!

  1. Har varit här vid Vinterviken tidigare några gånger men då kommit från Liljeholmen så det var en ny runda här genom skogen från Hägersten och Örnsberg.
   Området är så fint och ett besök här rekommenderas verkligen.
   Hade det funnits en räksmörgås så hade jag valt den. Men, tyvärr för mig och lite mindre suktande för dog.
   Önskar dig också en riktigt Glad Påsk.

  1. Väldigt fina områden är det och lätt att ta sig hit. Jag har tidigare varit här flera gånger men då promenerat från Liljeholmen. Nu kom vi från Örnsberg och och det var en riktigt fin runda. Sedan avslutade vi i Liljeholmen.
   Jag lägger upp olika rutter för oss varje vecka och på så sätt blir det att vi får se en hel del nytt. En del gammalt också…

 2. Finns en ungdomsbok som heter Vinterviken. Kommer inte ihåg om den utspelades i samma historiska intressanta område. Tycker om tanken att ströva i lite mer lantliga och vattennära miljöer och sedan komma till en restaurang!
  Tack för turen! Kram!

  1. Jadå! Och den boken av Mats Wahl blev sedan till en film.Men så mycket annat än med vattnet här utanför har den nog inte att göra-
   Det är så fantastiskt att det bara några km från Slussen och Stockholms City finns så många fina områden som också är lättillgängliga. Passar bra nu när vi inte kan resa att än mer titta på det som finns helt nära- Och det är mycket.
   Jag och väninnan tar en rejäl långpromenad tillsammans en gång i veckan och jag lägger upp rutterna. Vi kommer att ha sett och upplevt mycket innan sommaren är här-
   Trevligt att du följde med.
   Kram

  1. Visst är det! Och vi tar gärna tillfällena till vara att ge oss ut. Här finns så mycket trevligt att välja på så vi jobbar på.
   Vinterviken är verkligen fint och likaså de olika promenaderna för att ta sig hit längs Mälaren eller från Liljeholmen och då längs sjön Trekanten. (Man kan även åka bil men vi är ju ute för att gå)
   Trevlig kväll.

 3. Vilken härlig vandring! Gillar den gamla dynamitfabriken, sådana lokaler har charm. Passande också med ett café där, såg luftigt ut.
  Bästa mackan är ju räkan, men den kanske var slutsåld. Denna du tog, lät god.
  Jag sitter här och väntar på att en solstol ska komma in genom dörren här, begärde hemleverans. Hoppas på soliga dagar också!
  Trevlig dymmelonsdag! Stor kram!

  1. Det var det och på alla sätt. Vädret var ju också helt ljuvligt hela dagen. Det är så roligt med våra vandringar runt om och trevligt med lunch när vi är ute. Här fanns inga räksmörgåsar alls men den jag valde smakade gott och på bröd som bakas på plats. Här är man väldigt noga med kvalité och allt lagas på plats.
   Hoppas din solstol kommer. Vi ska köpa nya balkongmöbler men har inte bestämt oss ännu. Vi har ju ingen balkong över oss.Solstolar har vi men vill ha matbord, modell mindre, och stolar till.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 4. Ännu en trevlig utflykt och promenad. Det var nog tur att Nobels fabrik fick flytta dit ut för jag förstår att det måste ha varit en farlig verksamhet. Annars är Vinterviken mest bekant från boken med samma namn.

  En räksmörgås är alltid gott men även denna såg god ut och ibland kan det vara trevligt att variera sig.

  Kram och god kväll!

  1. Verkligen! Jag har varit här vid Vinterviken tidigare men då har vi promenerat från Liljeholmen ochb längs sjön Trekanten. Nu blev det en annan väg som var riktigt trevlig och varierad längs Mälaren.
   Boken (har jag läst) och den blev ju också en film. Men jag vill minnas att det bara var en kort del som handlade om just Vinterviken här.
   Hade det funnits i räksmörgås hade jag valt den men det fanns inga. Den här var väldigt matig , god och rejäl.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 5. Nya områden för mej också! Inte visste jag att Marcus driver detta café, kul, ser ut att vara gott om plats också? Spännande område! Men att så många dog under åren då fabriken var igång, jösses!
  Nu måste jag skynda mot jobbet…
  Ha det gott!
  Kram

  1. Det finns en hel del trevliga områden strax söder och Slussen och Vinterviken är ett och en speciell historia finns ju här. Caféet är riktigt trevligt och i fantastisk byggnad. Och det är Marcus Aujaly som driver det och det borgar för god kvalité på det ätbara.
   Absolut värt ett besök här.
   Ha det gott du också och hoppas du får en lugn jobbnatt.
   Kram

 6. Japp, även den promenaden känner jag igen, fast om jag minns rätt utgick vi från Liljeholmen och självklart “slutar” man på Wintervikens Café. Älskar den miljön och deras mackor. Sedan gör dom en förvånansvärt god äppelpaj också enligt maken. För två år sedan hade de även en konferensanläggning på nedre våningen och rum på övre våningen. Hoppas att verksamheten kommer klara sig efter pandemin.

  1. Kul att du känner igen dig och trodde nog du skulle göra det-Tidigare jag varit vid VInterviken har jag också promenerat från Liljeholmen och längs “Trekanten”. Miljön på caféet är verkligen läcker och omgivningarna också. Och väldigt gott om plats.
   När vi var här i tisdags var det en hel del besökare och många valde att sitta utomhus.Hoppas och tror att Wintervikens café kommer att överleva. Nu hade man en begränsad meny och det är nog nödvändigt för man vet ju inte hur många besökare som kommer.

 7. Oj, tänk att jag hann blogga om platsen före dig, i höstas. Åt en äppelpaj där, men detdärsåg också gott ut,får testa nästa gång.

  1. Jag minns det! Men jag har varit här förr och då blev det äppelpaj- Tvekade nu om jag skulle välja macka eller paj.Testar ju gärna räksmörgåsar men här fanns inga att tillgå- Kan ju förstå det för antalet besökare är nog nu beroende av vädret och tinade räkor är ju inte direkt hållbara-Sen gick vi härifrån till Liljeholmen så det blev ett bra dagsverke med tanke på att vi startade i Örnsberg.

 8. Vilket intressant ställe, Vinterviken! Kände inte alls till historien om Nobels krutfabrik. Och så härlig utemiljö med klipporna! Mycket mycket har man missat att se i huvudstaden. Markus är min stora kockfavorit, följer honom i Mästerkocken samt på Youtube. Nu tävlar han också i Alla mot alla, och är riktigt allmänbildad.
  Vilken trevlig innehållsrik dag, nog skulle jag också gärna snart byta utsikt på promenaderna, det börjar allt bli lite tradigt, tur att i allafall årstiderna förändrar omgivningen….
  Kram

  1. Passar ju nu på att vidga vyerna och jag gör det gärna tillsammans med väninnan Agneta. Finns många håll vi kan vidga dem åt. Men vi sa ockås det att när man jobbade fanns ju inte tiden på samma sätt men nu har vi den. Caféet är så trevligt och miljön likaså. Marcus A vinlägger sig verkligen o god kvalité på det som finns och priserna här är helt ok.
   Du har ju fina områden alldeles utanför och jag gläds över att följa med dig ut. Tycker det är perfekt att vi kan delge varandra. Tänk så mycket vi gemensamt ser.
   kram

 9. Det där med dynamitfabriken var riktigt intressant. Jag inser att det finns mycket på hemmaplan som jag borde ta mej tid att besöka.
  Ha det bra och hälsa Mr.B

  1. Fabriken är restaurerad och miljön är verkligen fin. Ja, hela området är fint. En tur hit är trevligt och det finns bilväg och en rejäl parkering.
   Hoppas ni har det bra och att snösmältningen fortgår.
   Ha det bra ni också-
   Mr B hälsar!

 10. Vacker gammal fabriksbyggnad med en intressant historia! Cafét som huserar där nu ser mysigt ut och jag tycker nog att den användningen av lokalerna känns betydligt mindre riskfylld 🙂

  Ha det gott!

  1. Visst är den vacker! Och så varsamt och fint restaurerad. Här kan man känna historiens vingslag. Och nu känns det säkert att vistas här men annat var det under fabrikstiden.
   Önskar dig en fin skärtorsdag.

  1. Hela området är så fint och den gamla dynamitfabriken är jag också förtjust i. Den är nu varsamt restaurerad med café, festvåning, konferensmöjligheter och här finns alltid en pågående konstutställning.
   Önskar dig också en fin skärtorsdag och vädermässigt ser det nu lovande ut i huvudstaden.

 11. Oj vad många fina caféer det finns som jag inte hade en aning om att dom fanns. Mackan såg god ut trots avsaknaden av räkor 🙂

  Glad Påsk!

  PS: Vad skönt att Bosse har fått sitt första stick, håller tummarna att planen för ditt första också går i lås!

  1. Stan är full av trevligheter på olika sätt. Ingen räkmacka denna gång men det smakade väldigt bra ändå.
   Nu verkar vaccinationerna ha satt fart även här i Stockholm och skönt är det.
   Blir genast mindre begränsningar.
   Önskar er också en Glad Påsk.

 12. Så roligt. Mysingen och jag gick nästan den rundan för kanske 6 år sedan. Då fick jag reda på en massa saker som jag inte visste om Nobel. Jag har en del bilder därifrån så jag känner igen mig.
  Otroligt egentligen vilken man det var Nobel och vilka otäcka olyckor som hände., men han måste väl testa.
  Mackan ser god ut.
  Vill passa på och önska dig en Trevlig Påsk.
  Varm kram!

  1. Vad roligt att läsa att du och Mysingen gått denna runda.Här är så fint.
   Vi fortsatte sedan från Vinterviken, via Ekensberg i Gröndal och till Liljeholmen via sjön Trekanten. Vi stannade också till vid Vintervikens Trädgårdar som ligger en bit österut från “fabriken”, helt nära/under Essingeleden. En fin miljö där också. Sedan fortsatte vi längs sjön Trekantens strand och avslutade vid Liljeholmen.
   En härlig dag blev det.
   Passar också på att önska dig och Mysingen en riktigt Glad Påsk.
   Stor kram

 13. En sån vacker byggnad! Den påminner lite om Havremagasinet med de där stolparna och balkarna i trä.
  Det ser fint ut att kunna fika både inomhus och utomhus.

  1. Vinterviken är så fint och intressant att tänka sig att Alfred Nobel hade en del av sin dynamitproduktionen just här där caféet är idag. Väl restaurerat och och nu är det många som söker sig hit. Roligt att mycket av den gamla inredningen finns kvar. Fina strövområden finns runt och det lockar också många.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *