Stockholm Utflykter

Gröndal – En grönskande stadsdel med småstadskänsla.

Gröndal är en grönskande och levande  stadsdel som ligger strax utanför  utanför ”tullarna” i Stockholm. Och även namnet vittnar ju om grönska här.  Att ta en tur hit är som att komma till en välkomnade småstadsmiljö. Allt man ”behöver” i form av service finns på nära håll. Likaså ligger både Mälaren och sjön Trekanten alldeles intill. För egen del valde jag att ta tvärbanan och steg  av vid Liljeholmen och promenerade sedan längs med sjön Trekanten till Gröndal.  (Tvärbanan är en spårvägslinje som förbinder Stockholms östra, västra och norra delar med pendeltåg och tunnelbana.)

Gröndal en stadsdel i Stockholm. Gröndalsvägen och de karakterisktiska "stjärnhusen" Gröndalsvägen, ”hvudgatan”. Här passerar tvärbanan och det finns ett litet centrum, ett par restauranger och några caféer. Och man ser här på bilden också de för Gröndal så karakteristiska stjärnhusen. 

Stockholm i delar och stadsdelen Gröndal är inringat med rött. Stadsdelen Gröndal är inringat med rött. (Södermalm ligger snett till höger, på andra sidan vattnet) 

Gröndal och lite historia

Gården Gröndal som förr låg här har gett stadsdelen sitt namn. Den tillhörde från börja Hägerstens gård men blev friköpt i slutet av 1700- talet. Här, liksom i andra närbelägna områden, växte det upp det ena sommarnöjet efter det andra. Och hit ut, liksom till andra ytterområden flyttade Stockholmsfamiljer sommartid för att vara på landet.

I mitten av 1800-talet, när västra stambanan var klar, kom en hel del industrier att etablera sig både i Gröndal och närbelägna Liljeholmen.  Ekensbergs varv  uppfördes 1873 och fram till 1934 hette stadsdelen just Ekensberg. Även andra mindre båtvarv blev anlagda.

I Gröndal växte en kåkstad upp i slutet av 1800- talet och här fanns varken vatten eller avlopp. Senare uppfördes större ”grosshandlarvillor” men dessa kom att innehålla lägenheter så det blev i princip flerbostadshus. Flera av dessa hus finns kvar än idag.  Bostadsbyggandet fortsatte och i början av 1900-talet började man bygga 5 -våningshus i sten. Väldigt ovanligt på den tiden.

Några av ”stjärnhusen” i Gröndal. 

Gröndal. Terasshusen längs Gröndalsvägen blev uppförda mellan 1949 till 1951Terasshusen längs Gröndalsvägen i Gröndal blev byggda mellan 1949 och 1951.  Dessa och flera av de punkthus som finns här anser man vara goda representanter för den svenska folkhemsarkitekturen.

”Stjärnhusen” i Gröndal

är ett bostadsområde vid Sjöbjörnsvägen (helt nära ”centrum)  som uppfördes av under åren 1944-1946 och 1958- 1962. Stjärnhusen är mellan tre och sex våningar höga och i en del finns butiker i bottenvåningen. Alla lägenheter har balkong och många av dem med utsikt över Mälaren som ligger strax nedanför. Just att skapa ljusa och välplanerade lägenheter och även satsa på en fin utemiljö var tämligen nytt när ”stjärnhusen” byggdes. Stjärnhusen blev uppmärksammade även internationellt. Och man kom att mynta begreppet ”Nya Gröndal- den fula ankungen som blev en svan. Husen har av flera arkitekturhistoriker blivit utsedda till Stockholms finaste bebyggelsegrupper. Sedan är ju alltid smaken delad…

Från början var detta hyreshus och  en stiftelse förvaltade dem, men 2005 bildade man bostadsrättsföreningen Stjärnhusen.

Ner mot Mälaren

Jag lämnar ”stjärnhusen” och tar en av trapporna ner till Mälaren för att där på träbryggorna fortsätta min promenad-

Gröndal ett perfekt alternativ om jag nu inte bodde vid vattnet på Södermalm. Perfekt läge.  Helt i min smak. Mycket grönska och vatten.Och om jag nu inte bodde där jag bor så vore Gröndal ett gott alternativ. 

En av trapporna ner till Mälaren. Jodå, lite höstkänsla finns. En del gula löv singlar ner.

Snart nere vid bryggan. Stannar en stund på berget och blickar över till Reimersholme där jag var förra veckan. 

Jag zoomar in Reimersholme och ser tydligare skulpturen ”Den gyllene galaxen”( Av konstnären Nicke Nixon, rest 1982.) 

Gröndal. Följer träbryggorna österut längs Mälaren in mot Södermalm. Jag fortsätter österut längs träbryggorna vid Gröndal har fortfarande Reimersholme på min vänstra sida.

Dags för en paus och den tog jag  vid vattnet på café Cul de Sac.  Och fortfarande kunde jag blicka över  till Reimersholme.

Här är det lila som gäller.

Reimersholme till vänster och Södermalm med Bergsunds Strand rakt fram. Utsikt från caféet med hjälp av lite zoom. 

Tiden går fort och det blev dags att lämna caféet  och promenera de ca 500 metrarna till centrum av Gröndal och ta tvärbanan hemåt igen. Nu steg jag av vid Gullmarsplan och gick den sista biten hem, ca 2 km. Såg på stegräknaren att dagens promenad, inklusive rundan vid sjön Trekanten totalt gett mig 7 uppfriskande kilometer.

Jag lämnar Gröndal för denna gång och tar tvärbanan hemåt. En lyckad dag blev det. Jag lämnar Gröndal för denna gång och tar tvärbanan  hemåt. Konstaterar också  att det blev en riktigt bra”njutflykt” 

 

36 svar på ”Gröndal – En grönskande stadsdel med småstadskänsla.”

 1. Det ser ut att vara ett trevligt område tycker jag. Sonen planerar nu inför att köpa en lägenhet för att slippa att hyra i andra hand och tittar även på andra områden än Söder. Är man singel så får man anpassa sig efter plånboken men detta område är kanske inte billigare… Säg vad som är billigt förresten i Stockholm om man vill bo centralt? Minst lika viktigt är att det är ett trevligt område.

  Kram och god måndag!

  1. Gröndal är väldigt trevligt men billigt är det inte. Väldigt populärt och 10-15 minuter men allmänna kommunikationer till City. Men det finns flera trevliga områden strax söder om Söder bl.a Enskede, Årsta, Mälarhöjden och Bredäng.
   Och med trevligheten kommer ofta priserna….
   Kram och trevlig måndag

  1. Gröndal är verkligen fint och långt från ”miljonprogrammen”. Och det är verkligen grönt som namnet säger. En populär stadsdel att bo i och med närheten till Mälaren.-
   Vad skönt med fint väder hos dig så att det blev en promenad och lite blommor.
   Strålande sol här också idag och jag sitter nu på balkongen i skön kvällssol.
   Har varit på nya trevligheter idag.

 2. Så fint det är i Gröndal, där jag inte heller varit, men åkt förbi många gånger. Vet att en kollega med familj bott där i en liten bostadsrätt, men när de två flickorna blev större så köpte de hus i Stenhamra, där de nu bott i kanske 2-3 år, en bra bit bort från Gröndal, men att köpa en större lägenhet i Gröndal, som jag vet att hon ville, blev alldeles för dyrt! Tror att de bodde på typ 60 m2, fyra stycken personer, så jag förstår att de behövde större!
  Tack för titten i Gröndal!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Visst är det! Jag har passerat och även varit här några gånger tidigare men nu blev det ett längre besök. Verkligen charmigt! Men jag kan förstå att de valde ett hus på Ekerö i stället för en större lägenhet här. För egen del skulle jag absolut kunna tänka mig att bo i Gröndal med utsikt över vattnet om jag nu inte bodde så bra här på Söder.
   Ha det bra du också.
   kram

 3. Härlig promenad. Fastnade för det där terrashuset. Tycker det ser både trevligt och exotiskt ut. Ja nu börjar man ana höstens ankomst i naturen. Fina bilder och tack för dagens promenad 🙂

  1. Här har jag då och då passerat och vid några enstaka tillfällen också promenerat runt men nu fanns tiden och lusten till en mer noggrann titt. Här finna många spännande hus och området är verkligen charmigt. Man kan knappast tro att det ligger 10 -15 minuter med tåg/tunnelbana från stan.
   Jättetrevligt att du gick med.

 4. Nog blev det det alltid, en riktig njutflykt!
  Du är imponerande Ditte, som tar dig för och ”undersöker” alla ställen som finns i din närhet.
  Jag har njutit varje steg jag har tagit tillsammans med dig via bloggen.
  Tack, tack!

  1. Visst blev det! Och i närheten finns ju en hel del att upptäcka. I Gröndal har jag varit tidigare några gånger men då haft mer begränsat med tid. Nu had jag ju den.
   Jätteroligt att du är med och jag njuter lika mycket av dina turer både till land och sjöss.

 5. Tycker om det jag sett, men det blir en digital njutflykt för min del. Åjovars, vi har ju fint och grönt i Lidköping, men huvudstaden har så mycket vida och brett.
  Jag var både ute och gick och cyklade idag för att insupa nya vyer.
  God kväll, stor kram!

  1. Jag ger mig ju ut en del och här finns så mycket fint att upptäcka. Och utanför rusningstrafik fungerar det fint att åka tvärbana. buss och pendeltåg. Annars får jag ta nästa. Och fint att du kan hänga med digitalt.
   Fint att du kunde ta dig ut på en cykeltur och att vidga vyerna behöver man helt klart. Jag får vänta tills jag kan cykla- Min axel klarar det inte ännu- Men kanske hinner jag innan snön kommer.
   Trevlig kväll.
   Stor kram

 6. Detta var som att komma till en helt ny plats i storstaden. En mycket positiv upptäckt. Jag har nog bara susat igenom Gröndal förut, det var mycket vackert där. Och jag gillade de ”gyttrade” fasaderna med uthängande balkonger, fast jag vet inte om känslan av att sitta ihop med grannen skulle bli för stor om man bodde där.
  Jättekul att se det sköna Gröndal!
  Kram från pörtet

  1. Gröndal är som en charmig och välkomnande småstad. Jag har också oftast haft bråttom när jag passerat här men nu tog jag mig rejält med tid. Och tid har jag ju gott om. Jag är väldigt förtjust i ”stjärnhusen” och bodde jag inte här på kajen så vore detta ett alternativ. Terrasshusen sitter ju ihop här med balkongerna men man ser ju inte in till grannen.Dessa terrasshus var nog de första i landet i sitt slag. Och det är ju kul i sig. Vet att det är få lägenheter där till salu så de som bor verkar trivas.
   Kram

  1. Ett väldigt trevligt område/stadsdel. Har varit här förr en del men nu var det länge sen. Och nu hade jag gott om tid.
   Så trevligt och fint att gå längs vattnet mot stan.

 7. Gröndal är ett sådant område som man aldrig susar förbi på Essingeleden. Men för två år sedan gjorde vi exakt samma njutflykt som du visar idag. Gillar stjärnhusen men än mera terrasshuset som verkligen har karaktär. Och bryggorna runt är tämligen nya. Ett härligt promenadstråk.

  1. Vi har också tidigare mest passerat men även gjort ett par längre stopp men det var några år sedan. Kul att ni också var här och ”njutflyktade”. Jag gillar både terrasshusen och Stjärnhusen och häftigt är att dessa varit med så länge. Helt nyskapande när de byggdes. Bodde jag inte här vid kajen på Söder skulle Gröndal vara ett gott alternativ.

  1. Jag gillar både terrasshusen och ”stjärhusen” och här var man ju verkligen ”före” sin tid när de byggdes. Och bodde vi inte så bra här på kajen på Söder kunde jag gärna tänka mig att bo här vid vattnet i ”stjärnhusen” i Gröndal. Jo, på Reimersholme också. Men i båda områdena är det få lägenheter som är till salu. Omtyckta stadsdelar och med mycket grönska och nära till vattnet.

 8. Gröndal och Aspudden har ju allt, gamla villor, äldre stadshus i sten och funkis och modernare bebyggelse. Som en liten stad för sig själv. Fina bilder.

  1. Tack!Aspudden ska jag titta närmare på i höst.Här har jag tidigare bara passerat utan att stanna. Gröndal har jag besökt några gånger, oftast passserat. Här finns mycket av det mesta och skön miljö-
   Om jag inte bodde här på kajen på Söder skulle Gröndal och ”stjärnhusen” vara ett alternativ.

 9. Bara namnet Gröndal ger sköna vibbar! Klart ett område att bo i om inte … men vem vet? Hus och arkitektur är aldrig trist och ju längre tiden går så blir de intressanta igen! Det är blandningen av nytt och gammal, de olika stilarna som vittnar om den tiden de byggdes, som gör en stad levande tycker jag. Och inte minst grönskan och vattnet!
  Tack för turen ännu en gång, känns som jag är i Storstan lite varje dag!
  Stor kram

  1. Hit ska vi ta oss vid tillfälle. Tror du skulle uppskatta både miljön. området, närheten till vattnet och arkitekturen. Allt väl genomtänkt och väl bevarat. Och visst är du ofta i storstan. Så trevligt.
   Stor kram

  1. Häromkring finns många små pärlor och just grönskan och vattnet tilltalar mig. Gröndal är verkligen en charmig stadsdel.
   Önskar er också en trevlig tisdag.

 10. Så passande med ett grönt hus på Gröndalsvägen. Stjärnhusen ser trevliga ut och jag förstår att de blivit populära. Ännu en intressant promenad i huvudstaden. Trevlig tisdag

  1. Visst är det! Och Gröndal är verkligen grönt. Så stadsdelen har ett passande namn.
   Roligt att vidga vyerna och lika bra att passa på.
   Önskar dig också en fin tisdag.

 11. Höstkänslan ser vacker ut på håll.
  Kombinationen mycket grönska och vatten ”köper” jag också. Men kåkstaden på 1800-talet låter inte lika lockande. Tack för utflykten.
  Kram från ett höstruskigt Visby

  1. Gröndal är numer just en svan. Härliga byggnader, vatten och mycket grönska. Fin småstadscharm helt nära huvudstaden.
   Kram! Regnet har nu här dragit vidare…
   Och det gör jag också.
   kram

 12. En riktig njutflykt! Den här sommaren har du verkligen utnyttjat på bästa sätt med alla promenader och besök i olika delar av Stockholm med omnejd. Härliga bilder! Tack för att du delar med dig och ökar min kunskap om huvudstaden!
  Ha en fin dag!
  Kram

  1. Det blev ett väldigt fint möte och med både gränska, småstadscharm och vatten. Jättetrevligt att du hänger med. Och tänk så mycket vi får se genom att dela med oss.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

 13. Så kul att du tog oss till Gröndal.
  Jag har ju familj där, så så roligt att se när jag inte kan komma dit.
  Först gången jag kom dit fick jag känslan av en småstad. Gillar Gröndal.
  Tack för reportaget.

  1. Jag har varit här då och då men oftast bara passerat. Och känslan av en charmig och grön stadsdel få man absolut . Bodde jag inte här på Söder så vore Gröndal eller Reimersholme alternativ. Vill gärna bo vid vattnet.
   Nu fick du se lite sensommarbilder härifrån. Ett trevligt besök blev det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *