Stockholm Utflykter

Sjön Trekanten vid Liljeholmen/Gröndal – Ny bekantskap i Stockholm

Stockholmsområdet innehåller så mycket att se och upptäcka. För egen del har jag betat av det mesta av Södermalm och även stora delar av innerstan och några ytterområden. Men fortfarande är området söder om “Söder” tämligen outforskat . Visst jag passerat många av dem, men inte lika ofta stannat till.  Dock tog jag i juni en vända till Farsta.  Under september kommer jag här på bloggen att rejält vidga vyerna i Stockholmsområdet. Några ställen blir säkert repriser för detta med återvinning är ju också trevligt. Men det blir också en hel del variation. Välkomna med. Och vi börjar med gårdagens besök vid sjön Trekanten.

Valet stod mellan att promenera 6 km till Liljeholmen eller att ta “Tvärbanan”. Och valet föll på tvärbanan.- 

För att ta mig till

Liljeholmen och sjön Trekanten gick jag söderut över Hammarbykanalen och mot de nya områdena på andra sidan. Funderade en sund på  om jag skulle promenera 6 km till målet för dagen eller om jag skulle ta  tvärbanan. Och det blev det sistnämnda. Gott om plats ombord såg det ut att vara. Så det avgjorde saken och 18 minuter senare var jag framme.

Start hemma på Södermalm. Promenad till Mårtensdal och sedan tvärbanan till Liljeholmen. Och alldeles nära stationen ligger sjön Trekanten. Start hemma vid den lilla grå cirkeln och promenad till Mårtensdal där jag klev på tvärbanan. Klev av vid Liljeholmen och där till vänster liggersjön Trekanten.

Tvärbanan i sig är en 19 km lång spårvagnssträcka som binder samman Stockholms pendeltågs och tunnelbanenät och förenklar just att ta sig tvärs genom stan.

Tvärbanans sträckning; från Sickla i öster (Nacka kommun) och i u-form till Solna, norr om Stockholm.

Liljeholmen

Framme vid Liljeholmen. Och här vid “Liljeholmstorget”finns en galleria om man skulle vilja ägna sig åt shopping, fika eller ta sig vidare med buss eller tunnelbana. Nu skulle jag inget av detta utan jag skulle ta mig nerför trapporna till sjön.

På Liljeholmen har byggandet av bostäder ökat under de senaste åren och det i samband med ökat behov av bostäder. Närheten både till Mälaren, natur och till Stockholm har gjort området populärt.

Ursprungligen var Liljeholmen ett torp men här i trakten kom det redan i slutet av 1600-talet till ett värdshus/en krog. “Lillieholms Kroug där både Bellman och Lasse Lucidor var flitiga gäster och skrivit om krogen och omgivningarna i sina dikter och sånger.På 1700-talet kom det en del industrier hit; bl. a. bryggeri, tobaksfabrik och kattunttryckerier, en fabrik där man gjorde bommullstryck.

 

Sjön Trekanten

är inte direkt trekantig, som man skulle kunna tro av namnet, utan mer långsmal. Tidigare hette sjön “Trehörningen” och vadan namnet där “tre” ingår är oklart. Sjön ligger i ett fint parkområde i stadsdelarna Liljeholmen och Gröndal.  (Områden som ligger strax utanför Stockholms tullar)  Runt sjön finns en promenadslinga  på ca. 3 km och som  är lättillgänglig. Vill man fiska här går det bra och både öring och “regnbåge” planteras ut här. Men för att få fiska här  behövs ett fiskekort. Är man sugen på ett bad finns  en liten sandstrand i västra delen av sjön. Och vintertid, om det finns is, så plogas en rundbana för skridskor.

Stockholm. Liljeholmen.Sjön Trekanten ligger nära Liljeholmstorget och det leder trappor ner dit och till parkområdet. Sjön Trekanten ligger  bara några hundratal meter från Liljeholmstorget och trappor leder ner till både parken och sjön.

Jag tar varvet västerut

längs sjön och får sällskap av både joggare, några cyklister och andra som bara är ute och går.  Det är skönt i luften men visst ser molnen väl mörka ut.

Stockholm. Liljeholmen. PÅ andra sidan sjön Trekanten skymtar Södermalm. Högalidskyrkans två torn reser sig över nejden. På andra sidan sjön Trekanten skymtar Södermalm och Högalidskyrkans två torn reser sig över nejden.

Lätt att ta sig fram längs vattnet.

Mycket grönska –

Stockholm. Liljeholmen. En hel del sittplatser är utplacerade runt sjön Trekanten. – och jag slår mig ner en stund och blickar ut över sjön Trekanten innan jag fortsätter.

Jag försöker ju hålla kvar sensommaren ett tag till men både ser och inser att trädens grönska på en del ställen övergått i gult. En del gula löv täcker också marken.

Lite höstkänsla fick jag allt när jag såg trädens gula löv-

Snart har jag kommit till sjöns västra del och bestämmer mig för att lämna “Trekanten” och promenera en bit åt nordväst, till  stadsdelen Gröndal.  En grönskande stadsdel med småstadscharm och  Mälarens vatten helt nära. Här tittar vi runt på måndag.

Stockholm. Liljeholmen. Sjön Trekanten och den västra delen. Här har jag kommit till sjön Trekantens västligaste del och jag lämnar nu sjön och går mot den charmiga och grönskande stadsdelen Gröndal. Ja, att den är grön hörs ju på namnet. 

 

 

30 svar på ”Sjön Trekanten vid Liljeholmen/Gröndal – Ny bekantskap i Stockholm”

 1. Promenadvägarna är verkligen alldeles fantastiskt! En storstad men ändå vacker natur så nära inpå. Det är verkligen en förmån.

  Kram och god lördagseftermiddag!

  1. Här finns en hel del fina områden alldeles i närheten som tåls att utforskas mer. Och nu är jag i gång. Visst är det en förmån.
   Önskar dig också en fortsatt fin lördag.
   Kram

  1. Trekanten ligger ju väldigt centralt och det är en av många fördelar med Stockholm att naturen finns helt nära City. Och så vattnet förstås-
   Kula att ni varit här.
   Önskar dig också en fortsatt fin helg .

 2. Jag har sagt det många många gånger om och säger det igen. Det finns ingen stad som kan mäta sig med Stockholm. Tack Ditte för härlig promenad idag igen. Här har vi gått över åkrar och in i skogstappar, letat lite svamp men men…alltför mycket torka är det fortfarande. Till två kantarellsmörgåsar hittade vi i alla fall.
  Ha en fin kväll!

  1. Stockholm har mycket av mycket. Och tar man sig lite längre från innerstan än 10 minuter med t-bana, buss eller tvärbanan så är det än mer “natur”. Vet ju de vackra omgivningarna ni har runt av och kan tänka mig att det blev en vacker promenad. Och grattis till lite kantareller.
   Önskar er också en fin kväll.

 3. Jo då, den sjön känner jag mycket väl igen. Alltid med utgångspunkt Liljeholmen, där vi brukar börja med en fika på Café Bravo. Tvärbanan har vi tagit ett antal gånger. Den går ju förbi gamla Cementas industribyggnader. Nedgångna som bara den, men jag älskar ju sådana miljöer. Tvärbanan är lite rolig, då den går så himla långsam, så att man kan se mycket när man tittar ut genom fönstren.

  1. Tänkte faktiskt på er och Café Bravo när jag passerade det. Tvärbanan är ju perfekt och nu heller ingen trängsel. Ja, Cementa såg jag på ganska nära håll.Finns så många fina miljöer som jag når på mindre än 30 minuter och jag har en hel del mer att upptäcka. Jag har passerat en hel del men inte tittat så mycket närmare.
   Har åkt hela tvär banan från Sickla till Solna station och ska ta den rundan igen nu i höst. Och med en del stopp under vägs.

 4. Visst var det grönt överallt! Endast spårvagnen var blå 😉
  Idag blev det inget balkonghäng. En hel del regnskurar och graderna är kyliga.
  Videopratade med sonsonen på hans kalas i Örebro, alltid något!Lille 7-åringen var så förväntansfull inför sin dag. Du får ju en 7-åring nästa vecka 😀
  Stor kram!

  1. Det finns så mycket här där jag fortfarande inte har har spenderat så mycket tid. Mycket har jag passerat i förbigående men det är roligt att lägga lite tid på dessa fina närområden. Och just närområden är de. Vi har haft hyfsat väder men en rejäl skur kom men efter 30 minuter var himlen blå igen. En sen Lokes lunch blev det. Så gott och trevligt. Vad roligt att du kunde prata mer Love och klart han var förväntansfull inför kalaset. Och kanske kan ni ses och fira en extra gång senare i höst.
   Jodå, nästa vecka på söndag blir det stort kalas i Uppsala och utomhus.Ska blir så roligt.
   Stor kram

 5. Underbart , du går och upptäcker och tar för dig, det gläder mig! Leva livet, fånga det och så skriva och lägge in foton och dela med bloggvänner!
  Heja dig Ditte och tusen tack igen för turen!
  På min tur idag så mötte jag än mer höst bland grönskan, så ljuvligt följa nu dag för dag förändringarna. Lönnen utanför började redan i mitten augusti sina försiktiga färgskiftningar. Björkens löv är gula på flera grenar. Såg de skira musöronen i våras – och faktum är ju att de snart är här igen.
  Stor kram och fortsatt fin lördagskväll

  1. Det finns en hel del i närheten som jag passerat tidigare men inte tittat på närmare så det är dags för det nu. Och så länge jag kan så är jag gärna i rörelse.
   Ja, hösten är ju här. I varje fall den första höstmånaden. Nu sker mycket snabbt. Såg också lite höst på min tur med gula blad på träden och stigen.
   Kan tänka mig att du gjorde fina iakttagelser på din tur. Kanske har du bilder. Hoppas.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 6. Bladen börjar gulna och bli röda lite väl fort.
  trägångarna ser mysiga ut ,-) Vackert där också!
  Vilken mysig stol med armstöd ,-)
  Trekanten trodde jag beskrev formen på sjön men så var det alltså inte.
  Fin tur igen ,-)
  Efter din beskrivning tror jag att det är en bok jag kommer att gilla ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Visst har det gått fort med de gula löven! Såg det just så påtagligt här längs sjön. En fin runda blev det och roligt att vidga vyerna utanför Södermalm också. Jag behöver ju slå mig ner nu och då och vila ryggen och är glad att det finns stolar och bänkar så här.
   Jag trodde också skön var en trekant men den var mer avlång. Har letat förklaring till namnet men inte hittat någon. Inte ännu.
   Vad roligt att du tror boken känns bra. Jag blev väldigt berörd av den.
   Ha det fint du också.
   Kram

 7. Den trevliga strandpromenaden hade jag gärna vandrat på. Så frodigt och grönskande ännu, här börjar björkarna skifta färg. Tvärbanor fanns nog inte när jag bodde i Stockholm, jag bodde i Fruängen och jobbade i Solna och fy så tråkiga långa resor det var till arbetet. Kul att du vidgar vyerna till flera platser i stan, ser fram emot att vidga mina egna vyer med dig
  Kram

  1. Sjön Trekanten ligger så nära men ändå har jag inte tidigare promenerat här. Finns flera områden söder om Söder som jag inte är så bevandrad i men ska ändra på det nu under september. Tvärbanan är riktigt bra och underlättar just som det var tänkt kommunikationerna på tvären.
   Ja, långa resor hade du. Betydligt mer bekvämt med att ta tvärbanan vissa sträckor. Om den funnits.
   Du är varmt välkommen med.
   Kram och trevlig söndag

  1. Riktigt trevligt och jag passade även på att ta en titt på charmiga Gröndal Fint att gå där också längs vattnet.

 8. Det är med lite tungt hjärta jag läser inlägfet och ser bilderna kring Trekanten. Svärmor bodde på Nybohov, höghusen precis vid Liljeholmen, så jag har varit där mycket. När hon och mannen min flyttade dit 1988 fanns inget köpcentrum, bara de hemska trapporna ned till t-banan. Inte fanns heller tvärbanan då. Området har verkligen förändrats. Sjön är så vacker och där har vi gått vändor, framför allt har sonen varit där med sin farmor och där har det badats vid sandstranden och ätits glass.

  Fint område!

  1. Visst har området förändrats mycket och till det bättre. Nu såg jag husen vid Nybohov men höll mig runt Trekanten och sedan vidare mot Gröndal. Liljeholmen har byggts ut en hel del de senaste åren. Förstår att det är med tungt hjärta du tänker på trakten runt Trekanten men minnen har du med dig. Här har jag bara passerat i utkanterna tidigare men är så glad att jag tog en vända här. Såg några barn som badade just här vid stranden.
   En fin dag blev det och regnet slapp jag.
   Trevlig söndag

 9. Vilken fantastisk promenadväg! Märker att jag knappt varit nånstans i Stockholm, så mycket det finns att se och göra!
  Ha en toppensöndag!
  Kram

  1. Just i områdena söder om Söder har jag mest passerat men inte gjort några direkta djupdykningar. Men nu blir det några. Gillar ju att gå och gör det i den mån jag nu kan.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram
   PS Extra klapp till söta Molly.

  1. Här i närheten finns en hel del och området söder om Söder har jag inte utforskat så mycket. Mest bara passerat. Och kombinationen av vatten och grönska gillas.
   Ser lovande ut här idag.
   Önskar er också en fin söndag

 10. Denna spårvagnslinje har jag åkt några gånger mellan Sickla och Gröndal.
  Så mycket att se under vägen.
  Själva Gröndal gillar jag också, som en småstad i en storstad.
  Trekanten känner jag dock inte till.
  Önskar dig en skön söndag!

  1. Vad roligt att du känner igen dig här på linjen och har åkt den. Jag har åkt den men då mer som transportsträcka. Nu var ju syftet att promenera runt “Trekanten” och sedan gå vidare till Gröndal. Gröndal har jag också besökt några gånger och visst är det en charmig stadsdel.
   Har haft en jätteskön söndag ute på Värmdö.
   Önskar dig också en fin söndag och bra start på veckan.

  1. Här söder om Söder finns mängder av trevliga platser att besöka och jag har passerat en del men inte direkt stannat upp. Men nu ska det bli av.
   Namnet Trekanten är inte helt enkelt att veta ursprunget av. Men Stadsmuseet kan kanske hjälp till. Ska ta mig en vända dit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *