Stockholm

Reimersholme – En grönskande ö i Stockholms innerstad

Onsdag! Och idag fortsätter vi längs den strandpromenad på Södermalm som vi påbörjade i måndags. Från en ö till en annan, från  Södermalm till Reimersholme. Södermalm är ett stadsdelsområde i Stockholms innerstad och omfattar också Reimersholme, Gamla stan, Riddarholmen, Långholmen, Årstaholmar och även delar av södra Hammarbyhamnen/Hammarby sjöstad. (Tillhör Sofia församling på Söder)

Stockholm. Södermalm. Bron som tar oss över till ReimersholmeBron  tar oss från Södersidan och Bergsunds strand över till Reimersholme

Vi har promenerat längs Mälaren efter den prickade linjen och kommer fram till Reimersholmebron. En sträcka på ca 5 km.

Reimersholme är en grönskande ö

och kan verkligen konkurrera med sin grannö, Långholmen vad gäller grönska. Långholmen kallar man för just den “gröna ön”. Och en grönskande ö är det och har sin speciella historia som gammal fängelseö. Här finns  Långholmens Värdshus  och en del caféer om man  kanske skulle vilja ha något i magen.

Reimersholme har också sin speciella historia där bl.a. “brännvin” hade en viktig roll. Här hade till en början “brännvinskungen” LO Smith, Lars Olson Smith bränneri och senare kom Vin och Spritcentralens fabriker att ligga här på ön. Efter fabrikens nedläggning tog HSB över området och bostadshus kom att byggas.

Väl över Reimersholmebron tar vi vänstervarv, passerar genom ett valv och strax efter ligger  Reimersholme hotel  med en trevlig uteservering. (Finns plats inomhus också) Vi slår oss först av allt ner här en stund och vilar fötterna innan vi går vidare längs vattnet.

Stockholm. Södermalm. På Reimersholme finns gott om "rekreationsområden" och man kan också bada i MÄlaren från träbryggor runt hela ön. Man kan i princip bada i Mälaren runt hela Reimersholme och gott om både bänkar och grillplatser finns. Här, tvärs över vattnet , skymtar de gamla cemetfabrikerna från 1949-talet  i området Liljeholmen. 

Stadsdelen Gröndal skymtar mellan träden på andra sidan vattnet. Detta var från början en fabriks och arbetarförstad som kom att växa i samband med att Västra stambanan, på 1800-talet  blev utbyggd förbi Liljeholmen. Och precis som namnet visar är detta också en väldigt “grön” stadsdel. Många hus kom till på 1930 och 40 talet och området har en trevlig småstadskaraktär.  Vill man ha mer stadspuls tar det bara några minuter att få den med hjälp av bussar, tvärbana eller tunnelbana.

Stockholm. Från Reimersholme ser man söderut över till stadsdelen Gröndal Från Reimersholme ser man här över vattnet  stadslen Gröndal. Även det en “grönskande” stadsdel så namnet är passande.

Här finns rester av muren som en gång omgav det gamla industriområdet.

Vi går vidare längs vattnet på Reimersholme

men många stopp blir det för det finns en hel del att titta på; bl.a. bostadshusen i området.  De flesta hus består av 6-7 våningar och ligger fint inbäddade i grönska. Många av dem ligger  helt nära Mälarens vatten eller på en höjd, så kontakten med både grönska och vatten är påtaglig. Flera lekparker finns och hela området känns och är inbjudande.

Gott om bänkar att slå sig ner på och som promenerande kan nyttja.

Det finns en hel del offentlig konst på Reimersholme och man skulle på egen hand också kunna gå en sådan. Länken här ger en bra översikt.

Stockholm. En hel del konst i form av skulpturer finns utplacerade här på Reimersholme- Här "Fiskenät på tork" av Nils DahlgrenEn hel del skulpturer finns utplacerade runt Reimersholme och  här passerade vi  “Fiskenät på tork” utförs i rostfritt stål av Nils Dahlgren.

Här har vi kommit längs västerut och hittade en ledig bänk. Dags igen för paus. Här ser vi  ut över Mälaren över till bl.a. området Fredhäll.

Vi fortsätter en bit till och småvägar blandas med gårdspartier, båt och badbryggor.

Stockholm. Verkligen rofyllt och idylliskt på Reimersholme. Och hela tiden med påtaglig kontakt med vattnet. Verkligen rofyllt på Reimersholme och absolut ingen trängsel .Om vi nu inte bodde där vi bor så vore detta ett fullgott alternativ. 

Gott om både båt och badbryggor. Tänk att detta princip är mitt inne i Stockholm.  Tvärs över Långholmskanalen/Mälaren ligger just ön Långholmen.

Vad gäller djurlivet såg vi till några sjöfåglar, ekorrar och dessa katter. Katterna var på sin första cykeltur i sin nya kattväska. (De var fastsatta)

 

Så var vi då tillbaka igen vid vår startpunkt.Bron över till Reimersholme. Nu återstod bara att gå de 5 kilometrarna hemåt igen. Och det blev en lite annan väg än den vi gick hit.

Att olika typer av kajaker och “SUP” ( Stand Up  Paddle” )är populärt har vi sett i sommar. Och just här till höger om bron över till Reimersholme finns de för uthyrning.

PS

Jag vill bara meddela att när jag kommenterar hos några som har Blogg.se och skriver adressen till min blogg så gör de om adressen per automatik och leder vidare  till en reklamsida “Homeimprovment”. Något jag inte alls står för.

 

44 svar på ”Reimersholme – En grönskande ö i Stockholms innerstad”

  1. Jätteroligt att du hänger med och Reimersholme är verkligen så fint och mitt inne i Stockholm.
   Katterna var så fina i sin nya transportväska. Inga vi alls kände men här pratar man ofta med andra som passerar.

   1. Hej. Igår vandrade jag på fina Reimersholme. Såg en skulptur på västra udden… snett emot den stora Galaxen. Det är en “flätad” sten, ganska liten, som är placerad på en slät bergknalle. Jag undrar om du vet vad de många borrhålen, i bergknallen är. Tror att de ingår i konstverket, men detta nämns inte i beskrivningen, som finn på nätet.
    Vore intressant att få veta. Tack!!

    1. Jag har sett stenen och också funderat på hålen men har inte hitintills fått reda på vad borrhålen är. Kan det möjligen vara 12 stycken som ska förstärka konstverkets namn, “Flätad sten med dodekaeddrar”
     Hälsningar
     Ditte

     1. Tack för ditt svar. Ja dodeka betyder väl 12 på grekiska. Jag ska räkna nästa gång. Tror att Konstnären heter Åke Floderus.
      När gör du nästa vandring??
      Vänliga hälsningar från Lisbet

     2. Hej Lisbeth!
      Jag skulle också vilja räkna hålen här men kanske är de 12.Dodeka är ju 12 på grekiska. Hittade inget svar på nätet om hålen i berget när jag sökte. Inte mer än konstnärens namn.
      Jag har just nu ganska stora problem med ryggen och får ta en form av varannandagspromenader på läkares ordination. Men ut en sväng går jag nästan varje dag. Och kan jag bara sitta ner en stund så fungerar det att gå. För mig är det tyvärr just nu så att dagsformen får avgöra. Men kanske ses vi här ute på en av våra promenader.
      Hälsningar från Ditte

 1. Du kan då konsten att plocka fram det vackra i vår fina huvudstad! 😀 Ett rent nöje!
  Jag har ingen igenkänning men jag njuter.
  Fint att djuren är bältade också. När Sarah var liten och hos dagmamma, så satte hennes lille son fast deras katt på pakethållaren, usch, men han förstod inte.
  Trevlig onsdag med stor kram!
  ————
  På tal om omskrivning/omförningar till annat, så upplevde jag min första SPAM på Instagram igår kväll. En okänd följare skrev på DM “Hur mår du? Och så en halv mening” Klart jag blev nyfiken, det var ett vanligt namn, typ Anna Andersson. Så fortsatte det men med aningens dålig stavning. Jag ställde obekväma frågor och konversationen tog slut. Det handlade om GGFCUP. Ett sätt att locka fram pengar såklart. Så varning i allt!

  1. Tack! Ja, här finns många gröna och vackra pärlor och jag delar gärna med mig. Nej, det är just så att till vackra Reimersholme är det inte så många som tar sig. Ja, förutom de som vet om denna juvel mitt i stan.
   Ofta när vi är ute blir det fina samtal med människor vi möter och det tycker jag sätter extra krydda på tillvaron.
   Aj, då! Spam på Instagram. De som påstår sig vara så seriösa. Hoppas du nu slipper mer. Jag fick ju inte och får fortfarande inte ha adressen till min blogg där- Har nu skickat 215 förfrågningar och inte fått svar. Det gick ju bra i flera år. Men inte sedan i november 2019.
   Upptäckte idag att Blogg.se i en del bloggar omdirigerar, när jag lägger in min webadress, till en reklamsida för inredning. Men det värsta är att de gör om den till en annan. Såg detta på två ställen idag. GRRRR.
   Tack för din varning.
   Önskar dig en fin onsdag.
   Stor kram

  2. Det är vackert där. Du nämner Liljeholmen, ligger mig varmt om hjärtat eftersom svärmor bodde där i många år.

   Kissarna, så söta men såg inte riktigt ut att vara med på det hela. Men det är å andra sidan katter sällan. 😅

   1. Visst är det. Ibland blir det även turer till Liljeholmen. Roligt att du varit där en del. Finns många fina områden där också. Ja, överlag finns det mycket fint vad gäller gröna områden i Stockholm och som är lätt nåbara.
    För katternas del var det dras första tur i transportväskan och på cykel så de måste nog få mer träning. Men de var gärna med på bild.

 2. Tack för den fina promenaden. Du är så bra på att berätta om det vi ser och fina bilder. Vi har Reimersholm här i Västervik ute vid norra sjukhuset det är ett hus som heter så. Det händer konstiga saker i cyberrymden nu då, jag har fått spam på min blogg nån gång. Men det är länge sedan. Kram

  1. Vad trevligt att du gick med. Jag passar ju på nu att promenera så mycket jag kan. Har problem nu med både rygg och axel (opererad, ett melanom) så jag får ta det lugnt. Kul att ni också har ett Reimersholme i din stad.
   Ja, detta är märkligt eftersom det är ca hälften av bloggarna hos Blogg.se där jag kommenterar som skriver in fel adress till mig trots att jag skriver den rätta. Bara så du vet.
   Kram

 3. Ett mycket trevligt inlägg! Och så lärde jag mig att Södermalm består av många olika delar, så stadsdel Södermalm är: Reimersholme, Gamla stan, Riddarholmen, Långholmen, Årstaholmar och även delar av södra Hammarbyhamnen/Hammarby sjöstad. Något jag aldrig har tänkt på tidigare men som är så självklart när man tänker till 🙂 Fiskenäten på tork är speciella och visst ser man att det är nät när man vet att det är det. Stockholm är bäst, utan tvekan, vad gäller storstäder. En fantastisk stad.
  Önskar er en fin onsdagskväll!

  1. Tack! Ja, detta med Stockholms olika delar är ju lite speciellt men jag tog med det bara för att….
   Just fiskenät här känns ju nu lite udda. Men annat var det ju förr.
   Stockholm är en väldigt fin stad och jag uppskattar verkligen att det är nära till vattnet och en så grön stad.
   Önskar dig också en fin kväll.

 4. Ännu en vacker promenad och det var härligt att få hänga med. Vattnet och naturen är verkligen nära hela tiden trots att man befinner sig så pass centralt. Fantastiskt tycker jag.

  Tråkigt att din adress ändras om och lika tråkigt att det förekommer spam nu på Instagram. Man får vara försiktig helt enkelt!

  Kram och god kväll!

  1. Reimersholme är så fint och det är heller inga folkvandringar hit. Och visst är det fint att ha så mycket vatten och grönska nästan mitt i stan.
   Att min adress ändras är på 3/6 bloggar som hör till Blogg.se. Jag skriver in min adress och så står det när jag skickar kommentaren och sedan ändras detta. Hörde också om spam på Instagram. Jättetrist!
   Visst gäller det att vara försiktig.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 5. Reimersholme känner jag faktiskt till. I min ungdoms dagar lånade jag en lägenhet på Bergsundstrand av goda vänner till mina föräldrar. Vi hade en långweekend i Stockholm, för vidarebefordran till Mjölkö. Vi lämnar den weekenden därhän.
  Det är fantastiskt vilken huvudstad vi har. Det är inte många huvudstäder som kan jämföras med vår!
  Tack för en ljuvlig promenad!
  Kram

  1. Vad roligt att du känner till både Bergsunds strand och Reimersholme. Och om du lämnar helgen därhän så minns du den i varje fall.
   Stockholm är en väldigt vacker stad men din stad på “Bästkusten” har ju havet. Men de kompletterar varandra fint.
   Jätteroligt att du gick med.
   Kanske kan vi ta en tur här i trakterna nästa gång ni kommer till Stockholm.
   Kram!

 6. Det blev en rejäl promenad även idag! Tack för att du visar platser dit jag antagligen aldrig kommer någon gång. Fantastiskt att dess gröna oaser ligger nästan mitt inne i Stockholm!
  Så trist när bloggadressen “kapas”, eller vad man ska kalla det och visar till en helt annan adress. Läskigt! Jag har inte kollat om det hänt mig … får vara lite uppmärksam kanske.
  Kram

  1. Visst blev det! Och här på Reimersholme är det så fint. Lugnt dessutom och vattnet helt nära-
   Detta med att Blogg.se andrar min bloggadress hos 3/6 bloggar är jättetrist.Har klagat hos dem. Jag vill verkligen inte förekomma i reklam. Nu var det inredning. Men trist.
   Har förstått att det gäller Blogg.se bloggar.
   Kram

 7. Reimersholme är verkligen mysig. Känner igen mig helt och hållet (för en gångs skull). Även om Reimersholme inte liknar Hjorthagen så är atmosfären i dessa två stadsdelar lika. Gemytligt, grönt och sympatiskt.
  Det har blivit några besök på hotellet också. En öl på gården under sommaren är inte helt fel. Senast vi var där för två år sedan var det en flyktingförläggning, men serveringen var kvar.

  PS. Blogg.se är ännu mera irriterande än WP. Deras stora reklamblaffor ofta i början på inläggen är enerverande. Att ändra dina uppgifter till en reklamlänk borde vara straffbart! DS.

  1. Förstår att du känner igen dig här på holmen. Förutom Hjorthagen så påminner Gröndal också lite om Reimersholme- Gröna “oaser” och en skön atmosfär i storstan. Serveringen testade vi men tror inte det idag är en flyktingförläggning. Man har byggt genomgångslägenheter i närheten av “Zinken” så kan tänka mig att det är flyttat dit.
   Nu har jag, av en slump, noterat att när jag kommenterar 3/6 Blogg.se bloggar så ändras senare, vid publiceringen min bloggadress till att hamna hos en interiörfirma. Har givetvis anmält detta. Och man kan bli trött för mindre. Puh!

 8. Reimersholme runt är en av mina standardpromenader, gick den svängen senast igår! Var vi där samtidigt??? Funkar bra när man har bok i öronen eftersom ingen biltrafik dränker uppläsarrösten.

  1. Vi gick runt holmen i Söndags. Men inlägget fick komma idag. Alltid fint att gå runt här och det blir då och då. En bit längre från oss så det brukar då bli ca 12 km. Men en fin promenad är det.
   Gillar verkligen Reimersholme eftersom det inte alls är trångt där. Värre med det längs Årstaviken så där går vi uppe bland kolonilotterna.

 9. Vilken fantastisk reklam du gör för Stockholm, och jag som inte är så hemma på söder tackar och tar emot!
  Så vackert det är mitt i vår huvudstad! Fantastiskt!
  Sköt om dej!
  Kram

  1. Jag delar gärna med mig av vårt fina Stockholm. Och en solig dag är det absolut värt att ta en sväng till Reimersholme. Nu har du ju en rejäl cykel att ta dig dit med. Eller kommunalt.
   Ha det fint du också.
   Kram

 10. Men se det fiskenätet; och katterna i väskan, minsann minsann.
  Ströva omkring och samla ihop till ett fint inlägg – det är två nöjen i det – för dig som bygger ihop och oss som läser – och så lite till som kan bli mycket!
  Tack Ditte!
  Stor kram

  1. Visst är det fint att lite kan bli till lite mer. Reimersholme tycker jag väldigt mycket om och här blir det heller inte så trångt. En fin runda är det. Och vägen dit längs vattnet hemifrån oss gör sitt till.
   Stor kram och roligt att du kommer med.

 11. Tack för en mycket trevlig Stockholmstur…igen! Tänk om guideböckerna hade innehållit en bråkdel av det du berättar. Nu får jag veta mer detaljer från platserna varvat med historia och vardagliga berättelser om sånt som händer just nu när du går förbi. Kan inte bli bättre! Ser fram emot nästa tur. Ha det bra.

  1. Tack, för fina ord! Stockholm ligger mig varmt om hjärtat och eftersom jag är ute och går en hel del så känns det fint att dela med andra. Vet att många har fått förslag till promenader att göra i Stockholm och som många gånger innefattar både lite historia och lite natur. Och ofta i bloggen blir det det här och nu som gäller.
   Ha det fint du också-
   Trevlig torsdag.

 12. Jag undrar om jag ens har varit ut på Reimersholme? Kollade med Anders och han tror inte heller det. Så tack för rundturen här 🙂
  Söta katter som fick följa med på cykelturen där 🙂
  Men fy så otrevligt att din länk ändras! Ser att du har anmält det, hoppas det ordnar till sig snabbt!

  Ha en fin dag!

  1. Reimersholme är väldigt fint och ganska ofta tar vi oss en sväng hemifrån längs vattnet, går runt Reimersholme och tar vägen via koloniområdena hem igen. En nätt runda på ca 12 km. Men med stopp.
   Visst var katterna fina! De var av någon burmesisk art och innekatter men skulle tränas för transport. Och nu blev det på en cykel.
   Jätteknasigt med länken men felet ligger hos Blogg.se Men det är hos 3/6 bloggar där det bli knas
   Tydligen ska jag inte kunna ha https i länken utan bara http Väldigt märkligt. Nu får en ju vara “glad åt” att jag inte hamnade på mer obekväma sidor.
   Önskar er en fin torsdag.

 13. Håller med dig, Reimersholme är en oas mitt i staden. Men, ytterst sällan någon bostad till salu på ön. De kanske går i arv!
  Promenadhälsningar

  1. Jag höll på att flytta hit 2003 och tittade på en del lägenheter här. Men det blev inget köp. Jag då jobbade i Upplands Väsby och det blev knepigt att ta sig dit kommunalt. Men senare samma år köpte jag en bil så…Och efter hand har ju kommunikationerna förbättrats. Nej, inte ofta lägenheter här är till salu. Fullt förståeligt.
   Ha det gott!

 14. Fina bilder och härlig läsning. Så härligt att följa med på din promenad i det vackra vädret.
  Känns extra mysigt idag eftersom det utanför mitt fönster öser ner ett höstregn som känns trist just för att det är min lediga dag men ack så välbehövligt, för i naturen är det torrt. Reimersholme ser verkligen ut att vara en oas. Tack för promenaden 🙂

  1. Tack, för att du följde med! Reimersholme är så fint och det blir ofta vi styr stegen dit. Grönska, närheten till Mälaren och fina promenadstigar gör det till en pärla mitt i storstaden.

 15. Eftersom vi ännu inte kommit in till Stockholm som var önskat så njuter jag av att vandra runt med dig via bloggen ,-)
  Så mycket vackert. Härligt att katterna får följa med på utflykt ,-) Det blir säkert snart cykelvana!
  Stand up paddle har vi också sett ,-) Ser mysigt ut ,-)) Det verkar ha blivit en innegrej .-)
  bra med bänkar att sitta o vila sig på och bara njuta. Konstverket “Fiskenätet” var ju annorlunda ,-)
  Det är något speciellt med murar, den var mycket fin.
  Ha det gott KRAM Primrose ,-)

  1. Ni är så välkomna att vandra med via bloggen. Och med hundarna är det ju inte optimalt för dem med storstan heller.
   Men Reimersholme skulle nog passa även hundarna. Katterna var ute på sin första cykeltur i denna transportväska och säkert vänjer de sig. Nu hade de sele på sig och satt fast.
   En fin runda blev det och lika bra att passa på när det är vackra dagar.
   Ha det fint du också.
   Kram

 16. Hoppas du snart blir bra och kan lägga det bakom dig! Tråkigt att problem med ryggen tillkommit, Hoppas ortopeden kan hjälpa dig.
  Katterna kommer nog att trivas då de blir mer vana ,-)
  stand up paddle verkar ha blivit en riktig innegrej, ser mysigt ut. Många som ägnar sig åt det här ,-)
  Bra med många bänkar ,-) sitta och njuta av utsikten eller bara vila ,-)
  Fin mur, gamla murar gillar jag!
  missade bilbåten i förra inlägget, synd att det måste till ett medlemskap för att få åka med, då hade det nästan varit bättre att betala för en tur ,-)
  Så söt han är ditt barnbarn, ett kort på dom, då blir man glad! ,-)
  Konstverket ” fiskenätet” var annorlunda och fint
  Ha en härlig Helg! KRAM Primrose ,-)

  1. Trist när kroppen inte riktigt hänger med. Men det kunde varit värre. Jag kommer i alla fall ut även om jag måste vila varannan km. Och det är ju både axeln och ryggen som krånglar. Jag är så tacksam över bra läkare.
   Bilbåten verkade rolig men det var en del som krävdes för att komma ut med den- Men om vi varit medlemmar så hade vi gärna testat en tur.
   Att få en hälsning från döttrar och barnbarn piggar verkligen upp.
   Önskar dig också en fin helg.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *