Stockholm Utflykter

“Färgfabriken” – Ett spontant och oväntat möte på vägen

 I gårdagens inlägg var vi i stadsdelen Gröndal, några kilometer sydväst om Stockholms City Efter att ha tittat runt här ett bra tag fortsatte vi promenaden längs med Mälarens vatten in mot Stockholms City. Strandpromenaden upphörde och det gjorde även Gröndal och vi i var tillbaka i Liljeholmen.Nu i den norra delen och i ett gammal industriområde,  Lövholmen. Och det var här vi skulle komma att träffa på Färgfabriken. Ett helt nytt och oväntat möte

. Stockholm. Liljeholmen. Lövholmen. I det gamla industriområdet ligger Färgfabriken.. En konsthall, restaurang och café. Här på Liljeholmens norra del, i Lövholmen,ligger Färgfabriken i ett gammalt industriområde.

Hela rundan från Gröndal via Färgfabriken, den tredje “cirkeln” på den blå prickade linjen och tillbaka mot Slussen. Jag  gick vidare hem. Detta en sträcka på 8 km.(Plus dryga 3 km inkl. sträckan från Liljeholmens tunnelbanestation till Gröndal)

Färgfabriken

I en kulturmärkt industribyggnad från förra sekelskiftet finns sedan några år tillbaka Färgfabriken som är bl.a. är en konsthall för samtidskonst och arkitektur och här finns en riktigt trevlig  restaurang/ kafé. Byggnaden i sig har använts bl.a som färgfabrik och ammunitionsfabrik. Byggnaderna ligger i ett område med gamla och mer eller mindre förfallna industribyggnader. Området har  blivit både kvar och över. För närvarande håller man på att sanera marken eftersom en hel del gifter finns kvar efter fabrikerna som legat här- Och senare är planerna att det ska byggas bostäder och saneras. Färgfabriken i sig är i gott skicka men övriga byggnader längs stranden är hårt åtgångna och förfallna.

Stockholm. Liljeholmen. Lövholmens industriområde. Förgfabriken med konsthall, café och resrtaurang. Färgfabriken sedd från industriområdet. För att nå entrén som ligger vid vattnet går man ner här och följer den murade väggen.

Fabriksbyggnaden kom till 1889 på initiativ av  Helge Palmcrantz. Han hade utvecklat slåttermaskinen och kulsprutan och behövde en ny fabriksanläggning. Byggnaden fick då namnet “Palmcrantzka huset.” Några år senare flyttade färgfirman Wilhelm Becker sin produktion hit . Förutom färg pågick här produktion av bl.a. tvål, konstnärsmaterial och förbandsartiklar och det fram till 1970. Och när produktionen var borta kom delar av lokalen att användas som lagerlokaler.

I mitten av 1990-talet började man renovera Färgfabriken och 1995 ägde den första konstutställningen rum. Men sedan dess har man i omgångar restaurerat och renoverat lokalerna. Byggnaderna här är kulturminnesmärkta och har ett kulturhistoriskt värde man vill skydda. Färgfabrikens hemsida berättar mer. (Bra att i förväg via hemsidan kika på öppettider. Caféet har nu öppet dagligen men konsthallen har mer begränsade öppettider. )

Stockholm. Liljeholmen. Färgfabriken. Utemiljön är något begränsad eftersom markarbeten pågår nårmast vattnet. Utemiljön vid Färgfabriken är något instängd p.g.a. markarbeten och sanering i området och bland byggnaderna närmast vattnet.

 Färgfabrikens kafé

Vilken tur att vi av en slump hittade hit. Här serverar man  lokalproducerade och ekologiska produkter och urvalet är stort. Kanske lunch eller fika? Såg att brunch finns på helgerna. Priserna är mycket rimliga och miljön hur trevlig som helst. Och i miljön och helheten får ju också personalen ingå. Så trevlig och hjälpsam.

Stockholm. Liljeholmen. Färgfabriken och kaféet här rekommenderas. Färgfabriken erbjuder förutom en härlig miljö också gott om plats. Nog så viktigt i dessa pandemitider. 

Önskar man något sött finns det också. Jag testade den veganska pajen (till höger ) som var gjord på rabarber, kardemumma och äpple. Serverad med vaniljsås. (Inget pulver) Försvinnande god. Och inte alls söt.

Vill man ha något matigare finns det och åskådligt presenterat  på en anslagstavla. Öl och vin finns också.

En annan del av lokalen. Och ytterligare ett rum i liknande storlek finns.

Till Södermalm

Innan vi lämnar området stannar vi till vid “Caga” Betonggalleriet och detta ska vara världens första betonggalleri. Tyvärr hittade jag ingen uppdaterad hemsida så de kanske lever i en tynande tillvaro.  Kom genast här att tänka på bloggvännen BP när vi gick förbi. (Det var stängt så vi kunde inte gå in och titta.)

 

Vi går mot stan och följer kajen till Liljeholmsbron för att gå över till Södermalm. Och det blir rejäl trappträning innan vi är uppe på bron. Den nuvarande bron är från 1950-talet men här fanns redan i mitten av 1600-talet en bro. Detta var en pålbro som var byggd på pålar som satt fast i sjöbotten. Men i slutet av 1600-talet blev den ersatt av en flottbro, en bro som  bars upp av flottar.  Brovarianterna har under årens lopp varit många och skiftande.

Liljeholmsbron söderut- Till vänster de nybyggda höghusen i Årstadalshamnen på Liljeholmen,

På Liljeholmsbron norrut. På väg mot Södermalm och Hornstull. Högalidskyrkan med sina två torn reser sig i bakgrunden.

Stannar till på Liljeholmsbron och blickar österut. Årstaviken, Årstabroarna, Södermalm till vänster, Globen skymtar till höger och till vänster i bild reser sig “skrapan” hemma hos oss; Stockholm New.

 

28 svar på ”“Färgfabriken” – Ett spontant och oväntat möte på vägen”

 1. Vilket trevligt kafé Färgfabriken.
  Gott med rabarberpaj.
  Kom precis på att rabarber finns i frysen från i somras!
  Oj nu tittar solen fram efter grinigt väder tidigare idag.
  Snö, slask m.m.
  Ha en fin helg.

  1. Hela området är intressant med sin historia och inte minst kaféet och restaurangen. En helt ny bekantskap och en trevlig sådan. Gott med rabarber i frysen och att göra både paj och marmelad.
   Skönt med lite sol hos dig. Här har det varit kraftig blåst och en hel del regn idag. Blev bara en runda på 4 km. Och då hade jag motvind i över i km.
   Önskar dig också en fin helg.

 2. Så roligt att färgfabriken har bevarats och vilket trevligt café det verkade vara. Kan säkert bli ett mycket populärt område när marken sanerats och det byggts nytt. Pajen lät väldigt god och tilltalande att den inte var så söt!

  Kram och god kväll!

  1. Vi blev överraskade när vi såg namnet Färgfabriken och bestämde oss för att ta en titt. Vi hade ingen aning om vad det var. Men jag visste att Beckers färgfabrik hållit till i närheten. Och så rätt det var.
   Ett jättetrevligt ställe på alla sätt och ett fint och oväntat möte. (Tänkte på dig här när jag såg chokladbolllarna. Men jag testade inte.)
   Pajen var supergod och jag ångrade att jag bara tog en liten.
   Hit kommer jag absolut igen.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   kram

  1. Pajen var god och allt såg riktigt gott ut. Och miljön vad också god- men på ett annat sätt. Tänk om jag skulle testa odla lite rabarber i min “låda”. Potatisen har vi tänkt att ha i en hink. Frågan är om vi själva får plats på balkongen när jag är klar men mina odlingstankar.
   Trevlig kväll.

 3. Vad kul att hitta till ett nytt café eller matställe 😀 Såg så mysigt och inbjudande ut.
  Jag var fram till stan idag och tog en extrasväng för att kolla matställena. Finns inga uteserveringar ännu, men de kommer. Idag ville jag egentligen bara hem efter mitt ärende, det blåste halv storm och så jag på cykel.
  Ja, det blir cykel i morgon igen till sprutan, hoppas vinden har mojnat.
  Trevlig fredag och stor kram!

  1. Ja, det var en slump att vi hittade hit. Hade en viss aning om området men inte mer så det blev ett nytt och lyckat möte på flera sätt. Idag, med hård blåst och regn, har det inte varit någon efterfrågan på uteställen. Men annars är det ett verkligt gott utbud och många gäster.
   Blåst hos dig också förstår jag.
   Lycka till med vaccineringen. Jag kunde fått i onsdags men valde om och tog Vårdcentralen på onsdag. Blir bra det också-
   Trevlig kväll.
   Stor kram

 4. Det inlägget var helt i min smak som du förstår och med hög igenkänningsfaktor. Jättekul att få “gå in” i Färgfabriken, har nämligen bara passerat. Däremot har jag många gånger varit på Betonggalleriet, då mitt förlag hade ett samarbete med ägarna och vi hade många bokreleases där. Betonggalleriet var ju “sponsrat” av Cementa. Undrar om hela det gigantiska området som för några år sedan såg ut som en spökstad är borta nu. Vad gäller fotografering av det övergivna området BINGO, men för de som bodde där var det ju ingen vacker syn direkt.
  Å visst har man traskat över Liljeholms bron åt båda hållen ett antal gånger. Har alltid tyckt att det var rätt läskigt när det blåste…

  1. Förstår att du kände dig hemma i inlägget. Roligt! Tänkte på dig när vi var här på plats och särskilt mycket på dig och Betonggalleriet. Och kul att få veta att du varit här många gånger i samband med olika “bokreleases”. Färgfabriken var öppen och där slog vi oss ner för en fika men galleriet var stängt. Har öppet mot slutet av veckan men vi såg en del tavlor som var utställda i kaféet.
   Förstår att Betonggalleriet var sponsrat av Cementa och en del av de finns kvar vad jag kunde se. Området här, nere vid Mälaren, är ganska nergånget och man försöker sanera marken efter alla gifter. Men i övrigt tror jag byggnaderna är kvar runt om. Just här var det nu inga bostäder men det ska byggas nedanför färgfabriken är det tänkt.
   Vi tog oss över Liljeholmsbron över till Söder. Snarare blåste.

 5. Nya områden för mej, vilket häftigt café, stort och häftig inredning.
  Förstår att du tänkte på BP när du gick förbi Betonggalleriet.
  Ha det gott!
  Kram

  1. Just området här vi Färgfabriken var nytt för oss också. Men vi har sett det tidigare på håll från Reimersholme. Kul att ge sig ut och traska i det för oss mer okända. Ja, en tanke till BP här dök genast upp och det visade sig ju också att hon flera gånger besökt Betonggalleriet.
   kram

 6. Ännu en trevlig promenad och spännande läsning om Färgfabriken – härligt att de gör något av såna har gamla fabriker och inte bara jämnar det med marken.
  Pajen ser god ut … väntar på att de egna rabarberna ska växa till sig.
  Ha en fin lördag!
  Kram

  1. Färgfabriken blev ett både nytt och oväntat möte och trevligt att slå sig ner. Det är ett gammalt industriområde och bra nu att marken saneras och att man försöker få någon rätsida på de andra husen som fått förfalla. Här blir säkert fint när allt är klart. Vet att en del hus är k- märkta.Kom just på att jag nog ska försöka mig på lite rabarber på balkongen.
   Kram och trevlig lördag.

 7. Färgfabriken var ju jättefin och caféet hur läckert som helst! Men byggnaden på “saneringsbilden” såg verkligen rysligt förfallen ut…

  Ha en fin lördag!

  1. Färgfabriken var en helt ny bekantskap och med ett jättetrevligt café och historien runt området är spännande. Omgivningarna var verkligen trista och nergångna men de håller på att saneras så när det blir klart så småningom lär det nog bli betydligt bättre
   Önskar dig också en trevlig lördag.

  1. Vi rör oss en hel del och roligt att se lite nytt och så blev det.
   Stor kram och trevlig lördag.

 8. Förbaskat fint café där, helt i min smak och lokalproducerat ligger ju i tiden….härligt.
  Tackar för denna promenad med historia.

  Ha det underbart Ditte.

  1. Visst är det fint och gott om plats. Dessutom trevlig personal och gott. Hade hört talas om området men aldrig varit här. Ett nytt och trevligt möte blev det. Kul att du hängde med.
   Önskar dig också en fin lördag.

 9. Intressant. Har inte ens hört talas om detta.
  Så bra att du valde en paj och inte en räksmörgås för då hade jag gått upp i limning😊. Kakorna såg goda ut. Undrar om jag skulle klara av att undvika dem?
  Önskar dig en fin helg!

  1. Jag hade vagt hört om området och sett det från Reimersholme men aldrig varit här. Men nu hamnade vi här av en slump. En trevlig sådan.
   Att valet föll på rabarber och äppelpajen berodde på att det inte fanns räksmörgåsar. Men pajen var riktigt god.
   Allt bakas på plats och mycket var veganskt och mängden socker liten.
   Önskar dig också en fin helg.

  1. Utställningslokalen/konsthallen på Färgfabriken är öppen från torsdag till söndag som jag uppfattade det. Och trevligt kafé är det. Kanske inte de vackraste promenadområdena just här i industriområdet men i alla fall är det fint runt om i både Gröndal och runt sjön Trekanten vid Liljeholmen.

 10. Allt utom uteserveringen såg helt ljuvligt ut! Skulle man sitta på stockarna som låg vid borden? Haha
  Absolut ett ställe i min smak med kombinerat titta på och fika eller äta. Kan tro att det inte var sista gången du besökte Färgfabriken.
  Tack för ännu ett intressant besöksmål
  Kram

  1. Vad gäller stockarna skrattade vi också. Inget för oss. Men det fanns andra stolar också- Kan tänka mig att ingen blir långvarig på stockarna.
   Jag hade hört talas om Färgfabriken och området och sett det från Reimersholme men inte varit hit. Nu såg vi på vägen en liten skylt och ville ta reda på vad det var. Och ett oväntat, gott och trevligt möte blev det. Trevligt att du var med oss hit också-
   Kram

 11. Känner igen namnet Färgfabriken men tror inte jag varit där. Hämtade barnbarn på Långholmen när sonen med familj bodde på Hornstull och dotterns barn när de bodde på Högbergsgatan. Det finns så mycket fina platser i Stockholm. Själv trivs jag med att bo en bit utanför men lagom långt ut så att jag kan ta del av stans begivenheter när jag vill.

  1. Färgfabriken kände vi också igen till namnet men inte mer. Och nu kom vi hit av en slump. En trevlig sådan. Visst finns mycket fint i Stockholm med omgivningar. Har tidigare bott en bit utanför stan i 30 år men sedan många år är det Södermalm som gäller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *