Stockholm

Gott försök – Uppåt, neråt och mittemellan

Mer än halva oktober har passerat och trots rådande tider så knallar det på. Både dagarna och jag. Många promenader blir det och  en en del längre än andra. Ofta också ett par rundor per dag. Gårdagens “mission” var att testa fler manuella inställningar på min zoomkamera. (Jodå, jag använder manuella inställningar ganska ofta men brukar oftast inte ha zoomkameran och den skiljer sig lite från den andra. Båda  av märket Canon) Vitsen med det hela var dels att få upp hastigheten på  lämpliga inställningar så jag hann med innan ev. rörliga motiv avlägsnat sig. Dels ville jag också att pröva andra manuella inställningar och se hur resultatet  skulle bli. Ett gott försök och det är bara att fortsätta att testa.

Stockholm. Globen. Ett gott försök att zooma in och ändå få bilden hyfsat tydlig på ett avstång av 2.5 kmHär siktade jag uppåt och rakt fram från vår balkong. Mot Globen som ligger på ett verkligt avstånd på 2.5 km.  Tycker jag gjorde ett gott försök att få till en bild där man kan se detaljerna. Lite suddig förvisso. Om man zoomar kraftigt vill det till att inte darra på manschetten.  (Bilden är inte medvetet tagen i svartvitt utan väder och Globen i sig fick till det. )Ett gott försök

Ett gott försök

och med ett helt ok. resultat. Nu vill det “bara” till att fortsätta och hitta olika miljöer. Kul tanke. Inser att det kommer att ta tid att ställa in kameran och ta bilder av det som rör sig. Men jag är ju envis….

På andra sidan kanalen, några hundratal meter bort.  Några jobbare som hänger i linor och som fixar med en av fasaderna.Globen ligger strax bakom. 

Stockholm. Vid Globen. Ännu ett gott försök att zooma in och se vad som pågår på fasaden. att Jag står på vår balkong och testar att zoomen lite till. Ännu ett gott försök, ett helt ok. resultat.  Och med stativ hade bilden blivit mindre skakig. Svårt att hålla handen still även med hjälp av stöd från balkongräcket.

Så dags för en promenad i mina hemmakvarter på Södermalm och med zoomkameran som sällskap.

Start och mål vid den “röda pluppen”

Jag gick norrut

via Södermannagatan, en av alla de gator som på Södermalm som har namn efter svenska landskap.  DEt första målet var Tjärhovsgatan och den del som ligger utanför Katarina Norra skola. Namnet Tjärhovsgatan är lite speciellt och har sin förklaring. Namnet Tjärhovsgatan kommer från att det här på gatan låge just en “tjärhov”. En tjärhov var en byggnad där man arbetade med tjära och där vattenhaltiga avsättningar från tjära togs bort. Flera sådana fanns förr på Södermalm. (Omskrivna också i Fogelströms Stockhholmsskildringar)

Tjärhovsgatan, just utanför Katarina Norra skola, är avstängd för biltrafik och skolans elever har fått komma med förslag till hur gatan och trottoaren på skolans sida ska vara. Här var det ingen zoom som testades men manuella inställningar. Och en mittemellan bild får man nog säga att det är.

Från Tjärhovsgatan gick jag  söderut igen och valde nu den historiska Malmgårdsvägen en bit. Jag vek av och kom till de stillsamma kvarteren runt Metargatan, alldeles bredvid Lilla Blecktornsparken.

Perfekt med bänkar att slå sig ner på. Här satte jag mig en stund. Det var alldeles tyst här mellan husen och av storstan hördes ingenting.

Höstbild. Södermalm. En närbild och ytterligare ett gott försök att se om detaljer kunde komma fram. En ny manuell inställning på kameran.  Nu kröp jag själv ner på alla fyra för att komma nära löven och kastanjerna. Ytterligare ett gott försök. Här ville jag se om jag kunde få fram fler detaljer. 

Ett lätt regn faller nu. Och jag beger mig hemåt men stannar till vid några hortensior som fortfarande blommar i en rabatt helt nära en husvägg.

Kryper även ner här på knä för att komma nära blomman och meckar med inställningarna. Ville försöka få med regndropparna på både blomman och bladen och det fick jag. Men inget jag upptäckte förrän bilden var i datorn. 

Vildvinet hemma på vår husvägg fick också vara med på ett hörn.

Zoomkameran

brukar inte vara så lyckad när det gäller att ta bilder i mörkret. Ljusinsläppet är inte lika stort som i min andra Canonkamera.  Men visst skulle jag testa det med hjälp av  några manuella inställningar. Tog ett 10-tal bilder och ett par blev helt ok. Nu var det ju inte het mörkt och det var förstås en fördel

Stockholm. Södermalm. Ännu ett gott försök att få till en bild med zoomkameran.Nu i kvällningen.Bild tagen med zoomkameran hemma från balkongen mot Hammarbykanalen och Hammarbyslussen.  Helt mörkt var det dock inte för det har den svårt att klara. Men ett gott försök blev det även här.

30 svar på ”Gott försök – Uppåt, neråt och mittemellan”

 1. En fin testrunda blev det verkligen. Fina bilder och trevlig informativ text som är så typiskt här hos dig. Tack för det Ditte! Det finns många sidor på ett järnspett som det heter och kameran hör nog till den kategorin. Jag kan väldigt lite om min kamera, har fastnat i en bekvämlighetszon och fortsätter tydligen så , trots Uffes påhejande “att läs manualen Karin!”
  En fin fortsättning på onsdagen önskas!

  1. Jag testar och detta är ju ingen systemkamera. Vi har en sådan också men jag är inte så flink med den. Mycket mer träning behövs och den är tung att bära med sig. Men jag kan ju börja använda den i närområdet förstås och med olika objektiv. Får bli nästa kurs.
   Du har ju väldigt fina bilder så jag tror nog du kan en hel del. Jag har nu tittat en del på youtube och även satsat på en del av manualen. Tar lite i taget.
   Önskar dig också en fin onsdag.

 2. Jag tycker att bilderna blev väldigt bra och just den första är nog min favorit. Känner faktiskt att jag också vill ha en zoomkamera så det är nog läge att börja titta på en sådan. Skymningsbilden klarade din kamera helt klart bra. Är det helt mörkt blir det så klart en annan femma.

  Kram och god onsdag!

  1. Jag tyckte det var ett gott försök och mycket träning behövs för att ordna med de manuella funktionerna. Och att göra det snabbt. (Ska man fotografera det som rör sig hinner det annars dra vidare)
   Zoomkameran har sin fördelar men oftast släpper den inte in så mycket ljus så kvällsbilder blir oftast inte alls bra. Men då har jag den andra.Vi har en stor systemkamera med olika objektiv men den är tung att ha med och att byta objektiv tar tid så då måste det bli mer planerade bilder och att motivet inte är rörligt
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram

  1. Jag använder nästan uteslutande någon av mina kameror.(Inte så ofta till Instagram dock) Och de har en hel del möjligheter men just att träna på inställningar så att det går snabbare att att få till behöver jag bli bättre på. Roligt att testa. Blev så förvånad när jag uppe vid Metarparken såg några hortensior som fortfarande blommade.Men de stod i lä vid husväggen.
   Trevlig onsdag.

 3. Vilken fin gråvödersbild ditt inzom Globen gav!
  Jättefina bilder, de där nära!
  Jag fotar ju rätt så mycket och sitter och kryper, men då med min mbilkamera som jag gilla bäst. Vet ju at jag skulle få så mycket bättre bilder om jag hade en zoommöjlighet. Men jag gillar ju stunder där och då och inte så intresserad av att ställ in osv så jag håller mig till min. Fann en dag här två små kameror i en låda jag glömt bort. Som jag faktisk använde, den ena har lite zoom. men det är säkert ett par år sedan. Bilderna blev bra, det ser jag då jag rotar i arkivet och då må jag har gjort inställningar. Så jaa vem vet!
  Härlig runda också denna dag för dig!
  Många tankar!
  Stor kram

  1. Tack! Ja, lite spännande blev den för Globenbilden är inte tagen i svartvitt utan det bara blev så. Visst är det roligt, vare sig man använder mobilkameran eller annan, att testa olika vinklar och ljusförhållanden. Du får ju till din abilder väldigt bra.Jag vill lära mig att ställa in snabbare och och efter rådande ljusförhållanden.Och om jag ska fånga rörliga motiv är det ju viktigt om en inte filmar.
   Du kan ju alternera och se vad du tycker men att ta bilder ska ju vara enkelt. Och om jag tränar med så blir det enklare och snabbare. Envis är jag ju.
   Många tankar och stor kram

 4. Här har du lyckats till hundra procent med dina “zoom-missions”. Första bilden visar helt tydligt hur grått det var igår. Effekten är riktigt, riktigt bra.
  Fönsterputsare eller byggnadsarbetare på dessa höjder är inget jobb jag skulle välja. Nej, usch! Undrar om killarna är rädda, åtminstone liiiiite, men jag gissar att de inte direkt lider av höjdskräck.
  Så du går ned på alla fyra. Det har jag faktiskt inte gjort än. Kan sätta mig på huk eller böja mig ned, men “kräla” har ag inte gjort än;-)
  Sista bilden är en höjdare, bra gjort där:-)

  1. Tack! Jag blev väldigt nöjd med första bilden och den var ju inte tagen i svartvitt. Man kunde nästan tro det. Nu har jag gjort slag i saken och ska lära mig mer. Jag tror att killarna här tätade fönster och lister. Nej, inget jobb för mig heller. Men jag var tvungen att dokumentera. Ansiktsuttrycket fick jag inte till.
   Jag testade nu att ställa mig på alla fyra men jag hade ett sjå att ta mig upp. Knäna håller än så länge dock det är värre med ryggen.
   Ett gott försök var det.

 5. Flera goda lyckade försök! Du är duktig med kameran.
  Jag gillar också att testa olika saker.
  Tyvärr har inte jag haft tid med min kamera, det är hemskt. Försökte lite hos Sarah, men alltför mycket nytt. Men det kommer. Är dock en prioriteringssak, så jag klagar inte. Får ta mig en dag nästa vecka och kanske även be om hjälp i affären.
  Ha det så jättegott!
  Stor kram.

  1. Några bilder är jag riktigt nöjd med. Och det var ett gott försök. Jag vill lära mig mer och gärna gå utanför grundkursen. Båda kamerorna har många möjligheter och är bra på olika sätt.
   Du hinner men det tar tid att testa och sedan komma ihåg vilka inställningar man ska ha. (Bortsett från automatiska då)
   Youtube har jag tittat på en del och även lusläst manualen i etapper och testat. Man ser ju bra sedan i datorn och kan jämföra bilderna man tagit med de olika inställningarna.
   Ha det fint du också.
   Trevlig kväll.
   Stor kram

 6. Vilka bra bilder! Det är ju verkligen ett stort avstånd, jättekul ,-)
  Kul att eleverna får vara med och bestämma hur deras del av gatan ska vara.
  Fina hus att slå sig ner ett tag,
  Riktigt bra kamera du har!Jag fotar mest med mobilen nu, men kan inte ladda in! än ,-)
  Fina bilder ,-) Den fungerar ju jättefint!
  Ha det gott
  KRAM Primrose ,-)
  Ska nu läsa inlägget innan det här ,-)

  1. Tack! Det blev ett gott försök och jag log när jag såg att globen på fotot blev helt grå/svart vit. Men det var sånt väder-
   Gatan här hade en en hel del med bl.a. hopp hagar, blommor, bänkar och bord. Kändes riktigt trevligt.
   Jag använder mobilen ibland men mest till Instagram annars är det kameran, någon av dem som är med. Kul att testa.
   Ha det fint du också.
   Kram

 7. Fin testrunda! Gillar närbilderna på växterna, så fina. Tänkte på npgot annat också men det fladdrade i väg. Suck. Trött i skallen. 😏
  Kul att du provar dig på funktionerna på kameran!

  1. Ett gott försök var det och nu är det bara att jobba vidare och se mer vad som finns. Båda kamerorna är riktigt bra och med många möjligheter-
   Har testat en del funktioner tidigare men har inte direkt fått upp hastigheten. Och ska man fotografera något som rör sig är det en fördel att det går snabbt. Vi har även en bra systemkamera men den och olika objektiv är tung att ha med sig.

 8. Så fina foton! Både de på Globen och de nära bilderna på hortensian bl.a!
  Kul att lära sig en ny kamera.
  Va fint att Tjärhovsgatan är avstängd för biltrafik och att eleverna fått bestämma hur det ska se ut!
  Må så gott!
  Kram

  1. Tack! I alla fall ett gott försök. Kameran har jag haft ett tag men oftast kört på automatik. Men tiden har jag ju så att nu lära mig och använda fler funktioner känns roligt.
   Kul tanke med Tjärhovsgatan och jag tror den kommer få vara så här ett tag till.
   Önskar dig en fin torsdag.
   Tyvärr regn idag men det kan ju bli en bra dag ändå.
   Kram

 9. Det är kul att testa olika inställningar men det tar tid att få till det.
  Jag brukade göra det, förut när jag hade gott om just tid. Nu är det en bristvara och dessutom behöver jag en ny kamera, sista tiden tar jag alla foton med mobilen. Det går snabbt men blir inte lika bra.
  Dina bilder är alltid fina.

  1. Tack! Visst tar det tid så jag vill gärna få upp hastigheten och se vad som passar till vad. Jag har ju tiden så då går det ju bra att pröva sig fram. Jag använder mobilens kamera mest till Instagram men kan även skicka bilder trådlöst från kameran och gör det ibland. På kamerafronten händer snabbt så mycket nytt och man kan ju inte byta kamera varje år direkt. men jag skulle vilja ha en nättare systemkamera som komplement. Vi har en men den är stor och tung. Och tyngre blir den med objektiven.

 10. Bra jobbat med dina testbilder! Jag tycker du lyckats bra både med zoom och med närbilderna. Fina bilder från din promenad på Tjärhovsgatan och jättefin kvällsbild från balkongen!
  Ha en bra dag!
  Kram

  1. Tackar! Ett gott försök och det kommer att bli många fler. Roligt att testa och se till att bli snabbare att hitta de inställningar som “passar”. En trevlig runda blev det och där det heller inte var så många människor i omlopp.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Regn här just nu.
   Kram

 11. Snyggt jobbat med dom manuella inställningarna! Vi har tre Canonkameror. Anders “storkamera” min lilla (plus en reserv som inte är trasig, men undanlagd) och även undervattenskameran är en Canon. När jag fotar använder jag uteslutande automatik, om jag inte lyckats med konststycket att ställa om “ratten” av misstag 😀

  Ha en fin dag! Här hotar dom med regn idag, och det ser onekligen lite hotigt ut på himlen…

  1. Systemkameran tar jag sällan med på dagliga promenader, tycker den är för tung. Har också en Canon undervattenskamera men den har inte varit i bruk på ett tag. De andra två kamerorna har en hel del finesser som jag har använt en del tidigare. Men inte så ofta och det mest för att jag inte kommit ihåg inställningarna från gång till gång. Ska träna nu så att det går mer automatiskt. Kul att testa är det.
   Här är det inte ens hot om regn. Det pågår.
   Trevlig onsdag.

 12. Ja att testa är väl så man lär sig nya saker oavsett vad, o kamera o bilder är så roligt ett intresse för mig. Du har ju lyckats med dina bilder här vackra o färgglada 🙂 kram å fin dag <3

  1. Visst är det. Och nu blev det av att mer systematiskt göra det. Ska förstås fortsätta med det för det blir ju så mycket roligare då att använda kameran om man verkligen kan den. Dit är det dock en bra bit kvar.
   Önskar dig en fin torsdag.
   Kram

 13. Åh, det är ju så kul att experimentera och testa sig fram med kamerautrustning! 🙂 Senast jag köpte ett nytt objektiv stod jag liksom en hel kväll och fotade vår disk bara för att få testa olika inställningar, haha 😉

  1. Nu testade jag med kompaktkamerorna och jag har en mycket kvar att testa. Jag ska köpa en nyare modell av systemkamera än den vi har. Tycker det är för tungt att ha med de olika objektiven som är stora och tunga. Tror jag kan hitta något mer modernt.
   Förstår att du du var i full gång att testa ditt nya objektiv och visst är det roligt att se vad och hur motiven blir.

 14. Snygga skymningsfoton, min kamera är dålig på det har jag märkt tidigare så nu fotar jag sällan i dåligt dagsljus.
  Så härliga höstfärger som är kvar i Stockholm, här är vi inne i gråzonen….
  Kram

  1. Tack! Jag testar lite med olika inställningar. Zoomkameran är inte så bra när det kommer till ljusinsläpp men nu testade jag lite olika inställningar. Den andra kameran med mindre zoom är betydligt bättre när ljusförhållandena är sämre.
   Hösten har vi och än så länge med fina färger.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *