Stockholm

Gator på Södermalm – Många med landskapsnamn

Södermalm, eller Söder i mer vardagligt tal, är en del av Stockholms innerstad och här har det funnits bebyggelse sedan slutet av 1200-talet men utan direkta gator. Ett något mer reglerat gatunät kom till  i mitten av 1600-talet men inte förrän i slutet av 1800-talet blev det bättre ordning på gatunätet genom “Lindhagenplanen” under ledning av politikern och juristen Albert Lindhagen. Förslaget gick i stort sett ut på att  gatorna skulle bli bredare och att  träd skulle planteras. Detta för att mer likna de boulevarder man sett utomlands. Syftet var också att husen inte skulle stå så tätt för att minska att smittosamma sjukdomar skulle sprida sig. Jag är ingen söderbo från början men flyttade hit 2004 av en slump. Och Söder känns hemma för mig.

Östgötagatan, en av flera långa gator på SödermalmÖstgötagatan, en av  flera långa gator på Södermalm. (I bakgrunden skymtar den nya skyskrapan i Hammarby Sjöstad)

Många gator på Södermalm

har fått sina namn efter Götalands landskap så här finns Blekingegatan, Bohusgatan, Dalslandsgatan, Hallandsgatan, Skånegatan, Hallandsgatan,Västgötagatan, (plus Västgötagränd) Östgötagatan,  Gotlandsgatan och Ölandsgatan. Dock finns inte Smålandsgatan här, utan den ligger i City. Men S som S för  Södermannagatan  får vara med trots att Södermanland ligger i Svealand. Undantag är också  Närke och Närkesgatan. De flesta gatorna ligger nästan i mina kvarter och jag går ganska ofta här men ibland skyndar jag bara förbi. Senast blev det några extra stopp på vägen.

Östgötagatan är vår “hemmagata” och leder ner till vattnet och kajen där vi bor. Så här går jag ofta. 

Östgötagatan sträcker sig över nästan hela Södermalm i nord-sydlig riktining och är 1480 meter lång och nästan hela gatan är enkelriktad. Namnet kom till vid den stora namnrevisionen 1885 och hette tidigare Tullportsgatan, namn efter en av tullarna som ledde in till Stockholm.

Södermannagatan är till största delen en gågata med bostadshus, många caféer, hantverksbutiker och mindre modebutiker. Här på Söder är det så att många gator sommartid stängs av för biltrafik och görs om till gågator och än föer barer, restauranger och caféer flyttar ut på gator och trottoarer.

Södermannagatan , en av alla gator på Södermalm som har sin personlighet. Södermannagatan, en av alla gator på Södermalm som har sin personlighet.

Skånegatan

hette i slutet av 1600-talet både “Nygatun” och Qwarngatan. Qwarngtan efter den kvarn som låg här alldeles vid Nytorget. Men som så många andra gator döptes gatan om, nu till Skånegatan, vid den stora namnrevisionen i Stockholm 1885. För man hade lite som tema att använda Sveriges södra landskap som namn på Söders gator. Skånegatan är en gata i öst-västlig riktning och är ca 2 km lång. Här vid Skånegatan ligger Nytorget och ovanför sträcker området Vita Bergen ut sig.

Skånegatan mot Nytorget. (Parken)

Skånegatan, ännu en av de gator på Södermalm med landskapsnamn fyllde lätt sina uteserveringar.  Skånegatan, ännu en av de gator på Södermalm med landskapanamn, hade igår fullsatt på uteserveringarna.

Gotlandsgatan

har också haft olika namn fick också det nuvarande namnet vid namnöversynen 1885. Tidigare namn var “Sandbergsgatan”, efter den grusås som genomkorsar Södermalm och som i mitten av 1600-talet kallades Sandberget. Här på Gotlandsgatan och i närheten har olika bryggerier legat under årens lopp och en liten gata har också namnet “Bryggargatan”. Katarina sjukhus var under åren 1831-1832 inrymt i det gamla bryggeriets lokaler.

Här på Gotlandsgatan ligger också den fina temalekparken “Bryggartäppan” med miljöer från Per Anders Fogelströms roman “Mina drömmars stad” som inspiration. Hit har jag ofta gått med barnbarnen och det är en liten oas mitt i storstadsvimlet.

Bryggartäppan en fin temalekpark.

Jag lämnar Gotlandsgatan och Bryggartäppan och kommer ut igen på Östgötagatan. Här drar mig nerför backen mot kajen och är snart hemma.

Östgötagatan söderut mot vattnet. 

 

24 svar på ”Gator på Södermalm – Många med landskapsnamn”

 1. Tack för trevlig info om söders gator, och det är verkligen fint på söder! Ligger det någon gata som heter Falugatan på söder tro?
  Så fina bilder du har tagit också! Hoppas det inte har snöat mer i stan? Sett bilder från Norrtäljetrakten med snö idag!
  Vi njuter vidare i värmen! Kram

  1. Tack! Nej, tyvärr. Falugatan ligger i Vasastan.
   Här har det inte snöat mer och idag, på sent på eftermiddagen var Snaps vid Medis fullsatt. Skön stämning.
   Såg också att Norrtälje hade fått lite snö. Bara tillfälligt hoppas vi.
   Njut ni. Önskar er fortsatt fina dagar.

 2. Jag tycker verkligen att Söder är trevligt så jag förstår att du känner dig hemma. Området har onekligen ändrat karaktär och fått en helt annan status än vad det hade för. Då minns jag att det pratades ganska så nedsättande om Söder men mycket förändras. Sonen stortrivs i stadsdelen och har svårt för att tänka sig att bo någon annanstans nu.

  Kram och ha en härlig lördag!

  1. Söder har ju förr varit en arbetarstadsdel men har nu blivit rejält uppblandad och är idag en högst levande stadsdel och så året om. Många författare, journalister,artister, skådespelare, musiker och konstnärer har slagit sig ner här och de har också satt sin prägel på området. Förstår att sonen stortrivs och han bor ju nästan i mina kvarter. Många bra restauranger har också bidragit till att Söder är “levande”.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Rena rama geografilektionen här och alltihop från din fina hemmaplan 🙂

  Norrlandsgatan, den ligger på Norrmalm den. Det passar ju bra det med 😀

  Ha en skön kväll!

  1. Jadå! En snabbkurs! Stockholms innerstads olika delar har till viss mån sina speciella teman när det gäller gator. Östermalm har ju många gator efter det militära; Styrmansgatan, Kaptensgatan, Majorsgatan, Artellerigatan m.fl. Här var det ju förr ett militärt område där många fattiga bodde. (Så var det fram till mitten av 1800- talet.)
   Ja, Norrlandsgatan har sin plats längre norrut i stan, Norrmalm.
   Önskar er också en fin kväll.

 4. Det är alltid så himla kul att komma in här hos dig. Vet inte hur många gånger jag gått omkring på <s<öder, men tror du att jag någonsin tänkt på gatunamnen har landskapsnamn. Oooops, jag vet! Och Bryggartäppans lekplats har jag totalt missat. Så fin den är! Tusen tack för det fina inlägget med toppen bilder:-)

  1. Tack! Säkert kommer du nu att titta efter dessa landskapsgator här på Söder. Detta med många gator här har landskapsnamn, och från södra Sverige, kanske man inte tänker på. Men så är det.
   Stockholms innerstads områden har ju lite olika temanamn. Om du tänker på Östermalm så har många gator där namn som tillhör det militära; Kommendörsgatan, Styrmansgatan. Kaptensgatan, Skeppargatan, Majorsgatan och Artellerigatan är några. En del “gudagator” finns också på Östermalm. Kungsholmen en del vetenskap och teknik bland sina gator. Lite kuriosa bara….
   Bryggartäppan har vi ofta besökt med Max och William och det är verkligen en härlig temalekpark som inbjuder till lek och i Fogelströms anda.

 5. Vad kul! Gillar att gå med dig på stadsvandring. Jag tycker allt att Söder har ett litet romantiskt skimmer över sig. Och dina kvarter är alldeles förtjusande.
  Idag har det varit riktigt kyligt så jag har faktiskt hållit mig inne och jobbat igenom vissa saker. Imorgon blir det att ut och iväg, så inga ursäkter, bar å åk.
  Stor lördagskram!

  1. Jättetrevligt att du går med mig. Och vi har ju sett lite av Söder tillsammans. Söder och de här kvarteren är liksom en stad i staden.
   Här blev det finare väder ju längre det gick på dagen. PÅ eftermiddagen när jag passerade Medborgarplatsen var flera uteserveringar fyllda på sena eftermiddagen.
   Jag har varit ute på trevligheter och även fått mina 10 000 steg. Ja, det blev en del steg till.
   Fint att du passade på att jobba lite när nu vädret inte var så bra.
   Önskar dig en trevlig fortsatt kväll.
   Stor kram.

 6. Hola! Fin vandring på Söder! Vi har haft städdag med bostadsrättsföreningen och lyckades fånga solen både vid kaffepaus och grillning. Jag hade kökstjänst tillsammans med en trevlig granne. men hundar kallt det blev när solen försvann… 😳

  Efter uträttat värv blev det fasadmålning på dockskåpshuset. Har försökt få till en schysst, skalenlig ”putslook” genom att blanda hobbyfärg och halkskyddspulver(!). Resultatet blev riktigt bra – och rosa! 😍 Har också börjat renovera en på flera ställen sprucken balkong som dessutom saknade en halv balkongpinne. Köpte in ett gammalt trappräcke på Tradera som jag har ”tjuvat” en pinne från. Mycket pyssel med avbitartång, fil och lim. Nu ligger rekonstruktionen för härdning med tjocka böcker ovanpå som en rejäl tyngd. Sen blir det målning och golvläggning! 😀
  Kram och hälsa Mr B! ❤️

  1. Hola! Tack! Ja visst finns det mycket här. Och att titta lite extra på gatorna när man är ute är riktigt trevligt. Många landskapsgator är det.
   Oj, städdag! Länge sen. Hade det på Upplandsgatan, men det var länge sen. Men hyfsat väder fick ni men klart svalare när solen försvann. Kökstjänst låter bra.
   Kul med dockskåpet och fasadmålningen. Ett pyssel att få till detta också. Och rätt nyans- Roligt att du blev nöjd.
   Allt med dockskåpet är ju så fint och du är ju helt otrolig på att få till det.
   Mr B hälsar till er.
   Kram!

 7. Jag kan se mig bo där i dina kvarter. Det är hemtrevligt på något särskilt sätt och antagligen för att man har bevarat mycket av det gamla. Bryggartäppan ser också mycket inbjudande ut. Jag fascineras alltid av hur delar av Stockholm kan vara så fina. Tack för all den fina infon du har delat med dig av igen Ditte!
  hälsningar från oss ,en solig söndagsmorgon utan snö i Geta. Men kall har natten varit…

  1. Vi bor ju i en storstad men Södermalm har fortfarande delar av det mer småskaliga och en hel del parker, vatten och grönområden runt sig. Men tyst blir det sällan. Vi hör ju inte direkt bilarna här på kajen men måsarna är i god form röstmässigt.
   Fint med sol hos er. Även vi har sol just nu men bara +5 än så länge. Men en promenad blir det så småningom.
   Önskar er i Geta en fin söndag.

 8. Temalekparken känner jag väl igen efter dina besök där med barnbarnen. Nu vet jag att den ligger på Gotlandsgatan. Jag som bott i olika landskap tycker det är extra trevligt med landskapsgator. Skulle vara lättare att komma ihåg som nyinflyttad skulle jag kunna tro.
  Önskar dig en fin vecka.
  Kram

  1. Just Söder har många gator döpta efter Sveriges södra landskap. Lite kul! Stadsdelen Östermalm har många gatunamn från det militära som t.ex. Skeppargatan, Artellerigatan, Kaptensgatan, Styrmansgatan och Majorsgatan. Stadsdelen Kungsholmen har riktiat in sig på svenska vetenskapsmän. kul med “temagator”.
   Önskar dig också en fin vecka.
   Och tyvärr ingen vinst på vinstan. Men roligt att jag vann.
   Kram!

 9. Söder har en alldeles egen ambassadör 🙂 Landskapsgator – och gators namn i allmänhet är roliga att forska in och sätta in i en sammanhang – tillhörigheten hos och med land och folk!
  Stora kramen!

  1. Jag kan i alla fall vara en biträdande sådan. Och det är alltid roligt att veta ursprung och lite historia.
   Stor kram!

 10. Hej
  Undrar över varför vissa landskap har med ett s och andra inte. Närkesgatan. Skånegatan. Mfl.

  1. Hej!
   Jag har undrat detsamma men inte hittat något bra svar. Har letat tidigare.Kanske kan man få svar hos Stadsarkivet. Ska höra med den. För när första delen av ordet slutar på en vokal, t.ex Skånegatan sätter man inget -s – Men just i Närkesgatan gör man det. Såg att det även var så i en gatuförteckning från 1933.
   Kan bara tänka mig då att Närkesgatan blir enklare att uttala med ett -s-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *