Foto Resor utomlands

Labb- Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Labb är ordet att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Orden vi får att tolka är homonymer. Ord där stavning och uttal är lika, men ordet i sig har  olika betydelser. Här är det är  fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla är välkomna att vara med.Veckans ord gav mig vissa bryderier och jag svävade både hit och dit.  (Några bilder är helt nytagna och andra är från arkivet.)

Hand i hand. Dotter Liv och barnbarnet Williams händer. (Foto Liv Viberg. ) Här är det små labbar. 

Labb som sjögågel

Här kom jag först att tänka på labb som sjöfågel. Men en egen bild på labben har jag inte, tyvärr.  Men kom så att tänka på pingviner för det finns ett visst samband mellan åsnepingviner/gentoo pingviner och sjöfågeln labb. Och ett besök på Falklandsöarna och möte med pingviner blev det i februari-mars 2019 och i samband med en kryssning i Sydamerika. (Vi startade i södra Chile, fortsatte mot Kap Horn, vidare till Falklandsöarna sedan Uruguay och med mål i Buenos Aires Argentina.)

Falklandsöarna. Åsnepingviner/gen too pingviner. För deras ägg och små ungar kan labb ibland vara en fara. Här är ett gäng åsnepingviner på Falklandsöarna. För dessa pingviner utgör en del fåglar, däribland labb, en fara. För labbarna kan, om inte pingvinföräldrarna håller ett vakande öga, ta sig an både ägg och små ungar. 

Bäst att hålla utkik efter faror. 

Labb i betydelsen hand.

Förr tänkte man kanske mest på en stor näve. Och en sådan “La Mano”, (hand på spanska) finns som skulptur i Stockholm på Katarinavägen på Södermalm. Den är gjord av konstnären Liss Eriksson. (En av flera konstnärer jag fastnade för  vid ett besök i Arvika och  på Rackstadmuseet. 

“La Mano” är gjord i granit, är fyra meter hög och ett minnesmärke för de 500 svenskar som år 1936- 38 kämpade för Spaniens demokrati. Av dessa 500 förlorade ca 160 sina liv i den kampen. Platsen där “La Mano” finns har valts noga för det var många av dessa män som kämpade för Spaniens demokrati som just kom från den arbetarstadsdel som Söder var.

“La Mano” en stark symbol för demokrati.

Andra betydelser

Labb som förkortning av laboratorium.

Labb kan också vara en förkortning av laboratorium. Ett “labb” för provtagning besökte jag igår.

För ett par år sedan när äldsta barnbarnet Max, döttrarna och jag var i London besökte vi de enorma studios där filmerna om Harry Potter under flera år spelades in. För egen del var/är jag inte så insatt i vare sig böckerna eller filmerna men det var däremot Max som glatt och villigt lotsade mig genom allt.

London. Warner Bros. Studio. Här ett labb i "Hogwards" Harry Potters skolaHär ett labb i Harry Potters skola, “Hogwards”

Så kommer då den sista bilden. En bild på Curre , en labrador som jag är “mattemor” till. (Alltså mamma till matte Helen som är en av mina tvilllingdöttrar. ) Här är Curre valp och har just badat

En så fin labb med labbar. (Tassar är också en av synonymerna till labbar.)

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans temaord.

38 svar på ”Labb- Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Här var det många labbar att välja mellan. Den första lilla labben är helt klart min favorit och som nr 2 kommer den lille hunden. Kram

  1. Ja, en del blev det. Men sjöfågeln labb hade jag ingen egen bild på.Visst är den första labben fin. Och “labbe” Curre också.Favoriter även här.

 2. Vilken härlig tolkning av ordet labb! Dessutom trevliga bilder som verkligen förtydligar!
  Min första tanke var labb – som laboratorium och så labb som fågel. Men Labb som hand eller tass är ju också alldeles perfekt – liksom fågeln labb! Bra jobbat!
  Önskar dig en fin dag!
  Kram

  1. Tack! Ja, tankarna for åt olika håll och det är roligt att dels se var man själv landar och dels andras tolkningar av ordet.Visserligen är det ju ett fototema men med fri tolkning. Fågeln labb hade jag ingen egen bild på men den fick ju vara med på avstånd som fara för pingvinernas små ungar och ägg-
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Utgång väntar!
   Kram

 3. Det är inte dumt med en rejäl labb ibland.” El Mano” är ju en jätte. Jag minns när vi var på Teneriffa för första gången, blev jag informerad om att inte under några omständigheter nämna General Francos namn… Det var hårda tider så sent som i slutet av 50-talet!
  Bilden på din dotters hand och lillkillens är bara så fin!
  Kram

  1. Tänkte osökt här först på min pappa och hans “näve”/labb. De flesta av de han hälsat på minns det.Men hade ingen bra bild-
   Minns också detta med Franco från Mallorca i slutet av 50-talet. Visst var det hårda tider.
   Ja, de små labbarna är så fina.
   Kram

 4. Härlig tolkning av ordet labb och så många passande bilder till. Bra jobbat som vanligt 😀 Min första tanke var labb som hand men hade inte hunden i tanke för här säger vi labbe.

  Kram och god tisdag!

  1. Tack! Labbe är nog kanske mest vad man säger här också men även labb. Och en labrador är han förvisso. Idag hela åtta år. På bilden var han valp. Funderade på labb som sjöfågel men hade ingen till hands men kunde ju få med den lite i samband med pingvinerna. Lite långsökt men så kan det få vara ibland-
   Önskar dig en fin tisdag.
   Kram

 5. Underbara labb, labbar och labra …. och visst klickade jag på länken till Rackstad – minnena strömma på från ditt besök hos mig, snart 2 år sedan. Jag längtar inte efter boendet i Arvika, men att promenera och återse “min stad”, besöka Rackstad och det övriga.
  Händerna som Liv fotat är en särdeles god behållning från detta inlägg.
  Tack för innehållsrikt inlägg ännu en gång!
  Stor kram

  1. Tack för fina ord. Det var just i Arvika och vårt besök här som fick igång mig både på Liss Eriksson och han pappa. Stort tack,Tove. Och vilka fina dagar vi hade tillsammans. Visst är händerna som Liv tagit fina. De berättar något.
   Stor kram

 6. Så fina bilder av olika slags labbar! Mest gillar jag de med anknytning till hand och tass. Sista bilden är helt hjärteknipande, vilken blick! Första bilden “Hand i hand” ser verkligen kärleksfull ut! Bra jobbat igen, du har täckt in flera synonymer!
  Ha det gott i höstmörkret!

  1. Tack!Kunde inte riktigt bestämma mig så fantasin fick jobba på. Och en del labbar i variation blev det
   Ha det gott du också.

   1. Stor variation på ordet labb. Coolt med egen guide på Hogwards =) Vi var på utställningen när den kom till Norrköping, säkert inte lika storslagen som i London, men ändå så mycket att se. Ha en bra onsdag =)

    1. Labb var ett ganska svårt ord att tolka tyckte jag men det är roligt att fundera över ord och bild. Tur tolkningen är fri. Besöket på Warner Bros Studios i London var väldigt givande men tur att jag fick mycket förklarat av Max. Vad roligt att ni såg utställningen i Norrköping. Måtte helt ha missat den. Förstår att det var en hel del att se där också.
     Önskar dig också en bra onsdag.

 7. Ett härligt inlägg! Bilden med Williams och Livs händer är så himla bra, just att den är i svartvit förstärker intrycket. Fotot påminner om en reklamkampanj som Benetton gjorde för 10-20 år sedan.
  Att det fanns in sjöfågel som hette labb kände jag inte till. Undrar om den är lika söt som pingvinerna på din bild.
  Att svenskar kämpade för Spaniens demokrati var också helt nytt för mig. Hur var det då md min (obefintliga) allmänbildning;-)
  Unilabs har jag också besökt i förra veckan, men konstigt nog tar dom inga blodprover i Täby utan gör bara röntgenundersökningar.
  Å du, är det inte dags att läsa HP-böckerna!!!? Jag lovar att du skulle sträckläsa dom!
  Å Curre är ju såååå söt:-)

  1. Tack! Visst är den bilden fin och säger en hel del.Minns också Benetton´s kampanj. Labben, sjöfågeln, tycker jag inte är lika söt som pingvinerna. Och ett hot kan den utgöra för ägg och små pingvinungar.
   Detta med “La Mano” är det nog många som inte vet. Men jag har ju en bakgrund hemma med detta så jag har tidigt känt till och vetat. Minns även när vi var på Mallorca i slutet av 50-talet att det var tabu att tala om Franco och den tiden.
   Vad gäller H.P. så har jag läst ett par av böckerna och sett några filmen och med Max som ciceron. Kanske blir det fler.
   Ja, Curre har ju både labbar, tassar och är en labrador. Här som valp men nu åtta år och lika fin.

 8. Det klarade du galant 😀
  Första och sista bilden är bäst, det är kärlek i dem.
  När jag hör ordet labb, så tänker jag på laboratorium och labrador. Vi hade just en svart labb en gång, Tärna (Sooty Tern).
  Stor kram!

  1. Det är roligt att fundera över ord och se var man hamnar och sedan att illustrera tankarna och orden med bilder. Och bilder kan ju vara så mycket.
   Labb tyckte jag var ett lite knepigt ord men med lite tankeverksamhet och associationer hittade jag hem. Första och sista bilden är även mina favoriter. Men även pingvinerna som kan ha labb som fiende.
   Roligt att du också haft en labrador.Curre är så fin och nu hela åtta år.
   Stor kram

  1. Kul att fundera på orden, deras betydelser och med bilder till.
   Och visst är Curre fin! En så fin labb. Besöket utanför London, i Warner Bros studios, där Harry Potter spelades in under flera år var en verklig höjdpunkt på alla sätt och även labbet som fanns där.

 9. Jag tänkte också på labbe. Det är ju en underbart trevlig hundras. Så fint att du hade så många lämpliga bilder till veckans ord. Passade verkligen utmärkt.

  1. Tack!Visst är labradoren en fin hund. Vad gäller bilderna var det en del tur. Några från arkivet och några nytagna men jag tyckte det var svårt den här veckan. Kul att fundera över ord och bild.
   Önskar dig en fin vecka.

 10. Så många varianter av ordet labb du kom på. Undrar om jag kommit på handen, labben. En hand som man kallar labb är för mig en väldigt stor hand, någon har “riktiga labbar” dvs stora händer. Favoritlabben är ju förstås den sista bilden,
  Nu blir det nattikram från pörtet

  1. Även min tanke gick egentligen till stora stärka nävar här och en sådan fick jag ju med. Men när jag sedan letade så verkade även just tass och händer i största allmänhet räknas dit. Men,nja…
   Och visst är Curre fin. här är han valp men är liks fin idag som åttaåring. Men visst märks det att han idag är åtta år-
   Kram!
   Och jag önskar dig en fin onsdag.

 11. Härlig tolkning igen! Första bilden är ju bara så vacker och fin! Sen gillar jag verkligen pingisarna på Falklandsöarna, dom var sååå fina att se 🙂
  Bilden på Curre är himla kul också, gissar att det nog blev ett bad efter badet 😀

  1. Tackar! Ja, tur att tolkningen är ganska fri. För mig är nog labbar, stora rejäla händer, men när jag läste om ordet så accepteras idag också tassar och händer i stort. Första bilden är en favorit och likaså sista. Jodå, det blev nog ett bad efter badet-
   Önskar er en fin onsdag.

 12. Dett var en bra tolkning på labb. Min dotter jobbar på labbet i Uppsala och forskar om bröstcancer. Vilken fin bild på mor/ son labbar!
  Jag gillar även La mano- statyn.
  Bra kämpat av svenskarna!!
  Ha en bra dag!
  Kram

  1. Tackar! Och det är roligt att fundera över ord och göra egna tolkningar med bilder till. Och väldigt roligt också att se hur andra tolkar det ord som gäller. Intressant och så viktigt med forskningen om bröstcancer.
   La Mano är mäktig och en fin symbol. Frihet och demokrati är viktig. Minns att när jag i slutet av 1950-talet spm 10 åring första gången kom till Mallorca fick Francos namn inte nämnas.
   Önskar dig också en fin dag.
   Kram

 13. Men va trevligt och vilken otroligt vacker bild tagen av Liv <3 älskar ju att fota o älskar konst o den bilden föll mig i smaken 🙂 roligt att se hur folk tolkar saker det är en viss tjusning i det 🙂 kram å fin onsdag

  1. Tack! Ja, den bilden är jag också förtjust i. Och visst är det roligt att se hur andra tolkar orden vi får.
   Önskar dig en fin dag.
   Kram

 14. Så fin bild på mammans och sonen händer tillsammans, sånna bilder berör alltid mig, Så sött!
  Bäst att hålla utkik, åsnepingviner, pingviner är charmiga ,-) Labb , den ska jag söka på, blir nyfiken vad det kan vara ,-)
  Hoppas nu de allra flesta klarar sig trots farorna.
  Vilken staty, fint sätt att minnas de döda, demokrati är viktigt!
  Söt labb, ,-))
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Visst är det en fin bild som säger mycket.
   Pingviner är verkligen charmiga och så roligt att se dem på nära håll.
   Curre är min dotters familjs labrador och han är så fin. Nu är han åtta år och fortfarande så fin. På bilden var han valp och så söt här när han badat och rullat sig i sanden.
   Ha det fint du också.
   Kram

 15. Ha ha, du hade lika svårt med fåglarna som jag, men mina blev mer lokala. Jättefin svartvit bild. Sen var det kul att du fick med La manomonumentet en jättelabb. Förr i tiden samlades det en kör som hyllade dom som stupade i kriget mot Franco, Första Maj varje år. Om traditionen finns kvar vet jag inte.

  1. Vad gäller “La Mano” tog min pappa med mig hit just vid första maj från det jag var 10 år och uppåt. Och då var det en kör här. Jag vet inte heller om detta är kvar. Men har upplevt det.
   Några fågellabbar hade jag inte på lager men däremot åsnepingvinder där labbarna kan utgöra hot mot ägg och ungar.
   Visst är den svartvita bilden fin. Säger mycket.

 16. Heisann, tror ikke det fins flere tolkinger på ordet Lab, og det der med Harry Potter er mine barnebarn opptatt av nå, men det blir ingen reise på Saga som jeg lova en tid tilbake: når du har lært deg engelsk, skal vi to på tur til London. Jeg håper det ikke drøyer altfor lenge til, men jeg er fullt med på ikke å reise mer på en laaaang tid framover.
  Og Ditte, dine reportasjer om steder i og rundt Stockholm er fantastiske. Det må være gull verdt for historikere og folk som er glad i å vite noe om steder de besøker. Tummel´n upp!

  1. Jag var med barnbarnet Max, då 8 år i London och på Warner Bros studion för att se alla de miljöer där Harry Potters inomhusscener spelades in. Nej, nu blir det inga resor utomlands. Men vi får hoppas att Coronan ger sig iväg och att du och Saga kan ta er en tur till London. Max och jag vill göra en ny resa men det lär ju dröja.
   Jag har arbetat som guide i Stockholm i olika omgångar från det att jag var 19 år så Stockholm och omnejd känner jag till tämligen bra.Men sedan Corona kom i mars så har jag inte jobbat. Men det måste väl komma en annan tid.
   Tack, för dina fina ord.
   Ha det gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *