Stockholm

God underhållning med variation – Och det på nära håll

Än så länge en strålande fredag. Bara att tacka och ta emot och det känns som om sommaren är tillbaka. I alla fall just  och just nu. Och visst har augusti bjudit oss på flera vackra dagar. Jag var lite tvivlande, men när jag gick igenom bildarkivet för månaden konstaterade jag att det blivit en del fina stunder på balkongen och med, i mitt tycke, tämligen god underhållning dessutom. Kanske är jag lättroad men det känns bra att vara det också ibland.

Tidigt i morse såg det ut så här när jag tittade ut på balkongen. Helt stilla och endast solen och trutarna verkade vara vakna. 

God underhållning

och till viss del även varierad brukar en stund på balkongen erbjuda. Har jag med mig en bok ut, vilket jag oftast har, så är det mest fokus på den men å andra sidan kan jag göra två saker samtidigt. Så ofta ser jag, mer eller mindre, vad om sker på och i vattnet, i luften och längs kajen. En hel som kan vara både både intressant och händelserikt.

Extra underhållande har det denna sommar varit och tittat på  fritidsbåtar som ska slussa och  ta sig antingen från Hammarbykanalen och Saltsjön genom Hammarbyslussen och in i Mälaren. Eller också ska båtarna ta sig från Mälaren och till Saltsjön. (Nivåskillnaden mellan Mälaren och Saltsjön varierar men är ca 80 cm)

 Hammarbyslussen med Skansbron. Bron och öppnas på bestämda tider för segelbåtar och större, höga lastfartyg som inte går under. För båtar som inte kräver broöppning så öppnar slussen i princip när det kommer några båtar. 

Stockholm. Södermalm. Hammarbykanalen. Hammarbyslussen. God underhållning att se båtarna slussa. Gott om båtar som ska slussa. God underhållning är att se hur de gör när de tar sig in i slussen.Hur de tar sig vidare in i Mälaren ser vi inte men vi ser båtarna som kommer ut i kanalen. Och även det har sitt underhållningsvärde. 

Variationerna på båtarna är stor.

Stockholm. Södermalm. Hammarbykanalen. Ett glatt gäng ska ro in i slussen. Absolut god underhållning att se dem. Ett glatt gäng försöker ro i takt in i slussen.  Sannerligen en utmaning men absolut god underhållning att titta på. (Bilden är rejält inzoomad så tyvärr lite suddig)

Det är många sightseeingbåtar som passerar och roligt att se att de i sommar har ett uppsving vad gäller turister/resenärer. Förra sommaren var de också i gång men då med väldigt få resenärer.(Jag har åkt den här  turen “Under Stockholm broar” med äldsta barnbarnet Max  för flera år sedan. Men då var  “Karl Johan slussen” vid Slussen öppen. Men det är den inte nu längre utan Slussen byggs om.

Södermalm. Stockholm. Hammarbykanalen. God underhållning tycker turisterna det är att se Stockholm från vattnetTror turisterna tycker att det är extra roligt att se vackra Stockholm från sjösidan. Har förstått att också en hel del Stockholmare  gärna tar en tur med dessa sightseeingbåtar. Och visst kan en tur  med dessa vara god underhållning.

Polisbåten kommer från Mälaren och har slussat. Och vid sidan  finns en motorbåt fastsatt.

I luften

händer också en del.

En ambulanshelikopter är på väg in till det närbelägna Södersjukhuset.

Vad gäller luftballongerna har de inte varit så många i sommar. Men några har passerat och gett oss vissa spänningsmoment.

Luftballongen vi ser är först en bit ovanför Skanstullsbron men sjunker sedan. På bilden ser det ut so om den landar på taket till tunnelbanan som passerar bron. Men den sänkte sig alldeles bakom bron.

I går fick vi besök på balkongen. Sedan vår fula plastuggla kom upp för en del år sedan så har fåglarna i närheten inte kommit.I varje fall inte bär vi sett set. Alltså avsedd effekt. Men igår hände det.

Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Ett udda möte mellan en plastuggla och en levande fågelunge. Helt oavsett erbjöd mötet god underhållning för oss. Plötsligt hände det. Och för oss var det god underhållning att se hur mötet här utvecklade sig.  Fågeln flög sin väg efter ett tag och vi har inte sett den komma tillbaka.

När vi ändå är i luften så zoomade jag in Globen/Avicii arena och glasgondolen, “Skyview” som tog sig en tur upp. Nu har den också öppnat för besökare.

Många balkongkvällar har det blivit i sommar och även då har vi haft mycket som fångat vårt intresse på olika sätt. Och visst har vi även nu i augusti tillbringat kvällar på balkongen. Visserligen med en kofta på men behagligt ändå.

 

28 svar på ”God underhållning med variation – Och det på nära håll”

 1. Ni bor verkligen på första parkett och det händer alltid något på vattnet nedanför er. En trevlig vy att kunna njuta av. Hoppas att fågelns besök var en engångsföreteelse bara. Härligt att sommaren tagit sig lite igen. Så är det inte här utan dagens väder bjuder på höstkänsla i stället. Förra sommaren badade jag varje dag långt in i september men något säger mig att så blir det inte i år.

  Kram och god fredag!

  1. Här är det första parkett men högst upp. Perfekt för då ser vi än bättre vad som utspelar sig runt om. Vad gäller fågeln tror jag att det var en engångshändelse för den såg ganska förvirrad ut. Hoppas!
   Nu sent på em kom regnet men hitintills en riktigt fin sommardag och vi åt både frukost och lunch på balkongen. Middagen lär bli inne för vi har inget tak över balkongen.
   Minns dina bad in i september och håller med om att de nog känns tveksamma i år. Å andra sidan är du ju en badande person.
   Kram och trevlig fortsatt fredag.

  1. Vad trevligt med en tur till Saltis. Kanske lunch på Grand Hotell? Har varit där då och då och alltid både gott och trevligt. Men det finns ju andra ställen också. Önskar dig en fin dag.
   Att se Stockholm från vattnet är verkligen fint och även SL- båtarna går från Nybroplan till Ropsten (de flesta) några stannar vid Nacka strand. Blir det fint väder rekommenderar jag Nacka strand och en promenad där i omgivningarna. Man kan promenera därifrån längs vattnet nästan till Tapetfabriken. Trevligt med ett stopp vid mysiga Svindersviks brygghus och därifrån är det bara 1 km till just Tapetfabriken.
   Önskar en en fin kväll.

 2. Ni har då verkligen god underhållning på er balkong och fullt med händelser, så roligt!
  Jaså, fågeln var nyfiken på plastugglan? Men det var nog ingen rolig bekantskap 😉
  Jag har också kunnat utnyttja med balkong mycket i sommar. Ljuvligt.
  Trevlig fredag, stor kram!

  1. Jadå, underhållning saknas inte. Och den varierar dessutom en hel del. Kul!
   Fågeln kommer nog inte tillbaka för den såg förskräckt ut. (Det är just det som är vitsen med att platsugglan och det brukar fungera)
   Idag blev det både frukost och lunch på balkongen men middag får nog bli inne för det har just regnat. Men blir det uppehåll så kanske. skönt med värmen för den gör mycket till.
   Förstår att du också nyttjat balkongen en hel del. Vi var ju borta i fyra veckor så mest blev det i vårs och i juli men även nu i augusti har det ju varit flera fina dagar och kvällar.
   Trevlig kväll.
   Stor kram

 3. Har glömt de fina dagarna, ,-) för här har det öst ner och svinkallt , men de första fem dagarna var vädret bra här har vi hört ,-) Ja underhållningsvärdet är stort där du bor, här är det om ett barn gungar på ett ungefär ,-)
  Men idag var det varmt, men hållit oss i närheten, vi skulle få vårt golv men det kom aldrig, min man sitter i telefonkön just nu!
  Inget lyxigt golv alls, men snyggt, bara ett vinyl golv clic. med olika motiv av mosaik i blått. Visar sen.
  Modig och mycket söt fågel. Gillar ugglan också! Kul bilder med luftballong.
  Jättefina bilder ,-)
  Ha det jättebra trevlig Helg! KRAM Primrose ,-)

  1. Lite olika underhållning blir det ju beroende på var man bor. Skönt att ni också haft bra väder idag.
   Men synd att ni passade hemma för att golvet skulle komma och så kom det inte. Trist.
   Låter som ett jättefint golv och härligt med blått och färg.
   Fågeln har vi inte sett här och den blev nog förvånad när den såg plastugglan. Tror inte den kommer tillbaka. Numer brukar inga fåglar komma eftersom de har respekt för ugglan. Och jag tycker det är bra för trutarna som ibland kom var så aggressiva.
   Ha det fint du också och jag önskar dig en fin helg.
   kram

 4. Jag har också glömt de fina dagarna, men det är ju dem man ska komma ihåg! Ni sitter verkligen på första plats vad gäller underhållning från er balkong, så trevligt. Vi har inte lika fin utsikt och action från vår balkong tyvärr, men är glad att vi har en balkong i alla fall!
  Ha en fin helg!
  Kram!

  1. Visst är det lätt att glömma de fina dagarna men det har ju varit några. Vi sitter på första parkett här, men högt upp och det ger en extra bra överblick. Vi är nog bra gynnade vad gäller balkong men å andra sidan sitter vi ju inte där “hela dagarna”. Absolut inte. En balkong är skönt att ha och det helt oavsett. När jag bodde på Upplandsgatan i ett hus från slutet av 1800-talet hade jag balkong mot gården och var så nöjd med det.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 5. Vilken utsikt, vilken underhållning. Liv och rörelse i alla element!
  Vi bor utmed byvägen och då och då passerar en bil, eller möjligen en traktor. Någon gång per dag, så brukar någon i grannskapet varab ute på promenad….
  Gissa om jag gillar att sitta på ett fik i stan- räcker med en stad av Halmstads storlek- och bara kolla på folk. För att inte tala om vad man kan kolla på i en riktigt folkrik stad… ja, typ London… eller Stockholm…
  Nåja, jag får nöja mig med att gå ut och njuta av blommorna i trädgården. Inte fy skam det heller.
  Kram!

  1. Här hemma på balkongen ingår liksom lite av varje. Om man vill.
   Jag har bott på landet i Västergötland som barn och minns just detta att när det kom något på vägen så var det en händelse den dagen.
   Och jag tycker fortfarande det är fint att även ha mindre “underhållning”. Men nu ingår den. Dock är det ett lugnt område vi bor i med naturen nära och det uppskattar vi.
   Men kanske får jag en gång min udde i skärgården vid havet. Som extra boende.
   Kram

 6. Ni tycks bo på ett ställe som aldrig sinar på folk och båtar, kul att ha något att titta på. Fina bra bilder tar du, bra zoom.

  1. Vi bor väldigt bra och lugnt här men med naturen helt nära och även Söders och storstadens puls. Vatten och båtar tycker vi om. Och extra roligt har det varit i sommar att se alla som köpt en alltför stor båt men med brister i mycket vad gäller handhavandet. Är ju en fördel att veta lite om sjöregler och navigation.
   En bra zoom har jag på ena kameran men det blir lätt då lite grynigt.
   Önskar dig en fin helg.

 7. Ni har verkligen löst biljett till de bästa platserna och ingen kan komma och köra bort er. Riktigt ljuvliga bilder! Här har vi också en liten sommarkänning. I morgon åker vi til Varberg med hela familjen! Så mysigt!
  Kram

  1. Jadå! Parkett här men sex trappor upp och det ger oss en bra överblick-.
   Vi får nöja oss med kanalen men det fungerar bra det också. Inte direkt som på “bästkusten” men helt ok. Vad trelvigt med en tur till Varberg. Behöver jag säga att jag är avis. Nej, tänkte väl det. Men hoppas få se bilder och inlägg härifrån.
   Ha det allra bäst.
   Kram

 8. Kostnadsfri underhållning av högsta nivå och från första parkett. Bilderna är suveräna och den sista bilden är bara så WOW:-)
  Skrattade gott åt fågeln som inte alls lät sig avskräckas av ugglan – hahaha! Där sprack den idén;-)
  Variationen av båtar är enorm. Där finns ju allt man kan önska sig och lite därtill.
  Ett härligt inlägg som speglar våt stockholmssommar riktigt, riktigt bra:-)

  1. Tack! Ibland tänker vi inte så mycket på den underhållning vi har här på parketten sex trappor upp. Men det blir en hel del. Vi blev förvånade när fågeln kom (vet inte vilken sort men nog en unge)och den såg också förvånad ut när den tittade på plastugglan. Tror inte den kommer tillbaka. I övrigt har den fula plastugglan varit bra och avskräckt andra att ta sig hit.
   Just variationerna på båtar har vi också tänkt på och i år har många skaffat båtar som de inte klarar av. Intressant att se de som kör med radar och GPS i kanalen. Puh! Då ska man nog inte ens ta sig fram i en båt.

  1. Kul att du passerade här. Vi trivs bra och mycket att titta på har vi oftast. Och det gäller alla årstider.Kan tänka mig att du har liknande hemma hos dig.

 9. En sådan utsikt från sin balkong är ju perfekt, vem behöver en tv när man har detta att titta på, vackert är det ju också.
  Ugglan där ja, haha, helt fantastiskt, måste varit en förvirrad fågel det där 😉
  Har funderat länge på en uggla till vår balkong också, vi har visserligen ett skyddsnät men de är väldigt nyfikna på våra växter där och ett par ggr har de tagit sig in, nu är det igenbommat helt men en uggla kan ju vara ett fint komplement.

  Ha nu en fin Lördag Ditte och tack för ett fint blogginlägg.

  1. Här är det roligt att sitta och titta ut och god underhållning är det. Den fula plastugglan har gjort nytta och skrämt iväg många fåglar och trutarna vågar sig inte hit. Den här fågeln kom nog av misstag och tror inte den gör om det. Satsa du på en uggla som komplement. Här har den hjälpt-
   Tack för fina ord och jag önskar dig och hustrun en fin lördag.
   Ha det gott!

 10. Det var mycket och bra underhållning, något jag förstått att ni ofta kan njuta av! “Skilsmässodiken” kallades slussningarna förut, vet inte om du hört uttrycket. Karln står vid rodret o gapar på frun som ska ha hand om alla tampar, ibland låter det faktiskt riktigt illa…
  Kul att ni fick fågelbesök, kanske tyckte inte ni det, men det var ju högst tillfälligt. Men sen tyckte nog kråkan (?) att kompisen var en torrboll…
  Härliga bilder, kram från pörtet

  1. Tack! Vi är ganska lättroade och underhållningen finns helt nära. Vad gäller detta med karlar som skriker har vi inte hört det i någon större utsträckning de senaste åren. Och det är ju absolut en fördel. Nu är det bara några fendrar som ska ut så slussen här är ganska enkel. Och inte så stor skillnad mellan i höjd mellan Mälaren och Saltsjön. Att slussa i Göta kanal är knepigare.
   Ugglan har skött sitt jobb bra så det är få trutar och andra som tittat in. Det här var nog en unge som mest förvånad över ugglan som satt helt still.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *