Stockholm Utflykter

Bergshamra by och kafé Sjöstugan – Både kultur och historia

Vi lämnar Tivoliparken, i stadsdelen Bergshamra i Solna kommun och fortsätter en bit längs Brunnsvikens nordvästra strand.  Strax kommer vi till Bergshamra by, en väl bevarad 1800-tals miljö som ligger i det område där Bergshamra gård tidigare låg. Här finns flera fint bevarade hus och alla har sin historia. Här i “byn” alldeles vid Brunnsvikens vattnen hittar man  också kafé Sjöstugan.

Solna. Bergshamra. Brunnsviken. På väg mot Bergshamra by.Vi lämnar själva Tivoliparken och fortsätter en bit längs Brunnsviken. Och ganska snart kommer vi till Bergshamra by.

Vi lämnade Pipers park och fortsatte längs Brunnsviken till Kafé Sjöstugan.

Bergshamra by

ligger i det område där Bergshamra gård tidigare låg. Drottning Hedvig Eleonora, gift med kung Karl X, upplät någon gång i slutet av 1600-talet eller början av 1700-talet, gården till Samulel Bark som var anställd inom hovet. Släkten Bark kom sedan att ha förfoganderätt över hela området fram till 1917 då staten tog över ägorna.

Kung Karl XV arrenderade från mitten av 1800- talet område strax söder om Bergshamra gård och byggde här, helt nära Brunnsviken, tre villor som fick namnet Karlsro efter honom; Övre Karlsro, Nedre Karlsro västra och Nedre Karlsro östra. Och mellan dessa hus anlades en “engelsk park” som kännetecknas av mjuka former och mycket grönska. Dessa villor kom sommartid att hyra ut till kungens vänner. När kungen avled i slutet av 1800-talet kom kocken och grundaren till Grand Hotell i Stockholm, Jean- Francois Cadier, ta över arrendet. Och än idag finns en del av hans odlingar kvar i Tivoliparken.

Lusthuset Monte Carlo i Bergshamra by vid Brunnsviken Solna. I Bergshamra by passerade detta lusthus som heter Monte Carlo . Lusthuset är från 1890-talet och uppfört av fabrikör K.G. Lundström som då  hyrde nedre Karlsro. (Hans initialer finns i vindflöjeln på taket. )

Runt sekelskiftet kom ytterligare några hus till i Bergshamra by. Eftersom marken här tillhörde Ulriksdals slottsområde som ligger i närheten kom aldrig några tomter att bli avstyckade. Idag finns nio bostadshus kvar här och för att just bevara det kulturhistoriska värdet finns en plan och rivningsförbud råder.

Formgivaren Carl Malmsten. 

flyttade 1920 in i ett av husen i Bergshamra by, i Övre Karlsro som ligger på Pipers väg 18.  Under tiden han bodde här gav han byggnaden ett mer “klassiskt utseende” med låga flyglar på båda gavlarna. En brand  förstörde delar av villan 1970 men den kunde turligt nog återställas.

Carl Malmsten hade ytterligare en villa, den västra, på Pipers väg nummer 16. Denna byggnad var tänkt som stall med byggdes om.

Kafé Sjöstugan

ligger fint i Bergshamra by och alldeles vid Brunnsviken. Eftersom det regnade var vi tveksamma till om kaféet skulle vara öppet. Men se det var det. Regnet höll i sig och platserna under tak var upptagna så vi satsade på att sitta inne.

I Bergshamra by, alldeles vid brunnsviken ligger Kafé SjöstuganI Bergshamra by, helt nere vid Brunnsviken, på Pipers väg nummer 22, ligger Kafé Sjöstugan. Öppettiderna varierar efter säsong. (Bäst att titta på hemsidan. Finns i länken ovan)

Här satsar man på närproducerat, ekologiskt och hemlagat. Här finns bl.a.  smörgåsar, soppor, kakor, bullar och ekologiskt öl & vin.

Man beställer det man vill ha i en lucka och sedan kommer det man beställt till bordet. För vår del blev det kaffe och en smörgås med färskost med grönsaker.

Spännande inredning och avstånd mellan borden. (När vi var här var det bara vi som satt inomhus.)

Observera solglasögonen i taket.

Verkligen rejäla smörgåsar. Vi valde en variant med hemgjord färskost och mängder av grönsaker som serverades på helt färskt och gott grovt bröd.

Gott om platser att slå sig ner på  utomhus. Men just denna regniga dag lockade oss inte ens utsikten över Brunnsviken.

Kafé Sjöstugan har ett fint läge alldeles vid Brunnsviken. Badbrygga finns om man vill ta sig ett dopp. Men det ville vi inte.

Mätta och belåtna

lämnade vi Café Sjöstugan och Bergshamra by och styrde stegen vidare  längs Brunnsviken. Nu över till andra sidan vattnet, till Frösunda som också ligger i Solna.  Men i en annan del och granne med Hagaparken. Och hade regnet upphört hade vi kanske följt Brunnsvikens strandlinje från Hagaparken in till Stockholm. En sträcka som vi gick i maj i samband med att vi tittade närmare på Hagaparken.

Frösunda skymtar på andra sidan vattnet. Och dit är vi på väg.

Över vattnet ser vi en annan del av Solna, “Arenastaden”. Ett populärt område med många bostadshus, företag, Nordens största köpcentra,Mall of Scandinavia och  Friend´s arena. Helt nära finns också Hagaparken ligger helt nära och Råstasjön med alla sina fåglar. Och hit till Bergshamra by och Tivoliparken går man på drygt 30 minuter.

Från Bergshanra by och över vattnet ser vi över till en annan del av Solna. Till Arenastaden. Från Bergshamra by ser vi över till en annan del av Solna. Till Arenastaden.

 

20 svar på ”Bergshamra by och kafé Sjöstugan – Både kultur och historia”

 1. Vilket trevligt område ni fortsatte till och vilket fint café. Med tanke på vädret var det klokt att sätta inomhus och någon trängsel var det verkligen inte. Mackan såg verkligen delikat ut. Den enkla sanningen är att det är skillnad på bröd och bröd.

  Kram och god torsdagseftermiddag!

  1. Väldigt roligt att komma till ett för oss “nytt” område. Och kan tänka mig att det även var det för en hel del andra. Perfekt med kaféet här och att de hade öppet trots regnet. Väldigt gott bröd och hela smörgåsen var god. Rimliga priser dessutom.
   Regnigt här idag också men nu är det i alla fall hälften blått ute.
   Kram och trevlig fortsatt torsdag.

 2. Ett område med gamla anor.
  Gillar lusthuset =)
  Smörgåsen lät spännande och god, jag vart bara lite förundrad över att du inte åt en skagen….
  Ha en fin kväll, här skiner solen.

  1. Verkligen! Och jätteroligt roligt att det nu blev av för oss att ta en titt här. Vi båda har bott i Solna i många år men ändå hade vi inte varit här innan.
   Vad gäller “skagen” så fanns det ingen sådan. Ingen räksmörgås heller. Kan tänka mig att det inte är så många som passerar här en regnig tisdag. Men smörgåsen vi åt var väldigt god och enorm. (Man kunde få med en “doggy bag”)
   Här skiner solen också nu så det blir en stund på balkongen. Men det har regnat en del under dagen.
   Önskar dig en fin kväll.

 3. Bergshamra är jag mycket väl förtrogen med och har varit där mycket eftersom min pappa hade ett hus inom Ulriksdals slottsområde. Otroligt vackra omgivningar!

  Ha en fin kväller 🙂

  1. Vad roligt! I Ulriksdal och övriga Bergshamra har jag varit en hel del men inte i Tivoliparken eller i pittoreska Bergshamra by. Väldigt trevliga bekantskaper och så vackra omgivningar. Även kafé Sjöstugan var en fin överraskning.
   Önskar dig också en fin kväll.

 4. Spännande historia i mina nya hemtrakter. Lusthuset har jag inte sett, men Sjöstugan har jag cyklat förbi de två gångerna jag varit där i krokarna , men aldrig besökt ännu. Nu måste jag kolla deras öppettider, kanske hinner vi med ett besök innan de stänger, eller de kanske möjligen har öppet under vintern också, det får jag kolla upp.
  Tack för titten på andra sidan Brunnsviken!
  Ha en fin kväll!
  Kram

  1. Jag var inte innan medveten om alla denna historia här men det finns skyltar som berättar under vägs. Området är jättefint, både Bergshamra by och Tivoliparken. kaféet skriver öppettiderna på sin hemsida så titta där. Men jag tror de kommer att ha öppet en bit in i september. Veta att de också ibland har öppet på helgerna under vintern.
   Ja, du kan ju blicka över hit och jag tittade åt ditt håll när vi var här.
   Hoppas du får en bra natt.
   kram

 5. Vilka platser ni hittar, hinner inte vara inne så mycket, det är jakt på ny bil för oss, “beg” och golv i kök. Så det är fullt upp.
  Bra att de bevarar gamla bostadshus och att det är rivningsförbud. Fint lusthus ,-)
  Det rivs alldeles för mycket. Bra att det var öppet, ser hur gott ut som helst det du åt! Härliga bilder och en fin dag! Ha det fint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Ja det blev ett lyckat besök.
   Området här visste jag om men hade inte varit här tidigare. Men nu så blev det av och det var väldigt trevligt.
   Ja, att leta bil tar tid och det är ju också knepigt att hitta den rätta. Håller tummarna. Roligt med det nya köksgolvet men det tar ju sin tid det också.
   Håller tummarna nu för att både bil och golv kommer på plats.
   kram

 6. Vilken fin miljö och vilket roligt och mysigt ställe – Sjöstugan alltså. Gissar att de inte hade en räkmacka på menyn… därav smörgås med färskost;-)
  Vet att man inte kan göra nåt åt vädret, men tror det hade varit ännu roligare att besöka stället vid sol…

  1. Vi blev glatt överraskade. Nej, räksmörgås fanns inte. Helt rätt. Men det var ganska få besökare denna regniga tisdag så jag förstår att sortimentet var begränsat. Men den smörgås vi fick var supergod och gjord på helt nybakat bröd.
   Vi ska göra ett nytt besök i trakterna i sol och då gå genom Tivoliparken till Ålkistan. Vi har ju haft sol varenda tisdag vi varit ute och promenerat så detta var lite oväntat. Men trevligt var det ändå. Och regnponchon höll måttet.

 7. Fina vyer och gott fika!
  Ja, jag vill ha ett grovt bröd i botten. Måste jag beställa en räkmacka med tekaka, så lämnar jag det mesta av brödet kvar.
  Det såg delikat ut!
  Stor kram!

  1. Hela dagen blev väldigt lyckad och att dels hitta detta kafé, att det var öppet och att de hade så goda smörgåsar var verkligen plus. Fint att sitta inne och torka upp lite. Numer äter jag inte räksmörgås som är gjord på tekaka eller “svampigt” bröd. (Inte med andra pålägg heller)
   Stor kram!

 8. Bergshamra by var ju intressant, dessutom var det fint, bra kombination.
  Den där smörgåsen verkade ju nyttig och dessutom god, bra kombination det också 😉

  Tack för denna historielektion Ditte, helt underbart.

  1. Roligt att det äntligen blev av med ett besök här just i Bergshamra by. I stadsdelen Bergshamra har jag dock varit en hel del
   Vi blev jätteglada när vi såg att kaféet var öppet. Fint att torka upp lite och smörgåsen var jättegod och gjord på alldeles färskt bröd.
   Kul att du hängde med här på “lektionen”.
   Önskar dig en fin kväll.

  1. Ja, platserna under tak var upptagna men vi satt så bra inomhus och varmare var det. Skönt att torka upp lite.Själva Bergshamra och olika delar här har jag också besökt en hel del men inte just Bergshamra by vid Brunnsviken eller Tivoliparken.Men nu så har vi sett oss noga omkring här.
   Hoppas på en fin dag i morgon. Här kom solen vid 16-tiden och då satt vi ett par timmar på balkongen. Inte mer än +17 så kofta åkte på.
   Trevlig kväll.

  1. Visserligen regnade det en del men det blev en fin promenad ändå. Och kul att träffa på detta fina kafé som dessutom var öppet-
   Stor kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *