Skyltar Stockholm

Glad Skyltsöndag – Ett axplock från den gångna veckan

Söndag är det och tillika påskdagen så här på bloggen är det skyltar som gäller. Det är bloggvännen BP  som så förtjänstfullt förvaltar det hela och tolkningen är väldigt fri. Precis som förra veckan har det blivit en hel del promenader och både kamera och skyltögon har varit gott sällskap. Så jag passar på att önska alla läsare er en glad skyltsöndag och en så bra fortsatt påsk som det är möjligt att ha.

Inleder en glad skyltsöndag med påskjazz från en av husbåtarna hos oss i Norra HammarbyhamnenPåskjazz igår från en av husbåtarna på kajen i våra kvarter. Och visst passar bilden bra att inleda en glad skyltsöndag med. 

Glad skyltsöndag!

Idag bjuder jag på ännu en promenad. Kanske inte helt oväntat. Välkomna med på en runda runt på Södermalm och en glimt in i Gamla stan som ligger öde.  Bra och bekväma skor rekommenderas.

Skyltpromenaden börjar vid Hammarbykanalen på Söder och den röda markeringen och går sedan längs den streckade blå linjen i vänstervarv. Totalt är det 12 km att gå och med ett  inplanerat pitstop vid vattnet på  Boule &Berså. (Till höger på kartan vid Danviken) innan vi åter är vid startpunkten.

Tanto Livs vid Tantogatan. Glasspaus och så blir vi förevigade av ett filmteam.

Att bli upplyft? Ja,varför inte. Kan absolut behövas ibland och på olika sätt.

 

Vi tar oss vidare från Tanto till Hornsgatan

och viker in på Swedenborgsgatan. Färgglatt. Och som en händelse är det också lite påskfärger. Förutom då att gult och grönt också förekommer som skotska klanfärger. (Detta är en skotsk pub)

Fler skyltarr och som färmässigt kvalar in till Glad skyltsöndag. Fler skyltar och som färgmässigt  kvalar in till Glad skyltsöndag.Och vi går vidare mot Stockholms södra/Södra Station.

Vid Södra station går viker vi av mot Medborgarplatsen och passerar Fatbursparken. Och att ta sig runt här på Söder kan bjuda på en del överraskningar.  Nu var det ett plank som var uppsatt och enligt budskapet på planket ska Fatbursparken nu bli roligare.  Inte en dag för tidigt och jag ska återkomma senare i vår för att se vad som hänt.

Trist eller ej. Men några hade slagit sig ner vid planket  i vårsolen i väntan på bättre tider. Lite humor! Stockholm har många fina grönområden men man kan tycka olika. Och stolar och provisoriska bord tycker jag ändå är ett gott och kreativt initiativ.

Fatbursparken på Söder i Stockholm. Tycker bilden passar i en glad skyltsöndag denna påskdag. Tycker bilden gör sig även färgmässigt i påsktider och i en glad skyltsöndag.

Runt om i stan ser man mängder av dessa cykelvagnar från Vembla som kör ut matbeställningar från butikerna och som även plockar ihop varorna. “Personal shopping”. Praktiskt när butikerna har långa leveranstider.

 

Gamla stan, Slussen och ett “pitstop”

Ett sorgligt möte med en öde stadsdel. Det var jag och Gamla stan. Helt folktomt.Nästan alla butiker och restauranger stängda eller igenbommade. Stannade till vid anrika restaurangen “Den Gyldene Freden” med anor från 1722. Detta är världens äldsta restaurang som funnits på samma plats  och “utan avbrott”.  Konstnären Anders Zorn köpte restaurangen i början av 1900-talet när den  var på fallrepet och skänkte den senare till Svenska Akademien som fortfarande äger den. Restaurangen hade nu en skylt om att man erbjöd 50% rabatt på maten. Men trots det är detta en restaurang i den övre prisklassen. Milt sagt…

Glad skyltsöndag från Slussenområdet. Glad skyltsöndag från Slussen.

Ett pitstop lockade och redan innan vi startade hade vi siktat in oss på en favorit, nämligen Boule& Berså  alldeles vid vattnet under Danviksbron. Bra skyltat vad gällde avstånd. Och tydliga. Men sedan finns det personer som tycker att uppmaningar inte gälller just dem. I detta fall en man som inte tillhörde det yngre gardet.

Trots två skyltar i olika höjd tyckte mannen sist i kön att detta inte gällde honom. Märkligt!  Mannens damsällskap noterade att jag tog en bild men hade ingen tanke på att säga till honom. Men sedan gjorde personalen det.  (Ynglingen framför var “bärhjälp” till killen som handlade i luckan.)

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

36 svar på ”Glad Skyltsöndag – Ett axplock från den gångna veckan”

 1. Oj vad ni går och går, härliga omgivningar och så får man motion också, perfekt ju!
  Känner igen puben “Half way inn”, har besökt den några gånger.
  Så det görs om i Fatbursparken,spännande!
  Trist med ett tomt Gamla stan, och så sorgligt för alla småföretagare och restauranger.
  Mysigt med lite påskjazz där ni bor, ett fint och uppiggande inlägg denna ovanliga annorlunda påskhelg.
  Ha en fortsatt bra dag!

  1. Vi går på. Och bra friskvård är det. Jag kan tyvärr p.g.a. ryggbesvär inte jogga men gå fungerar bra om jag kan sitta så och så. Nödvändigt. Jadå, Fatbursparken görs om och det är verkligen behövligt. Log åt de som slagit sig ner här nu vid borden. Inte en så fin miljö men säkert en del att titta på. Gamla stan var så trist att se så öde. Känns tveksamt om butiksägare och krögare orkar komma igen.
   Kul här med jazz på kajen i en av husbåtarna och många stannade och lyssnade och på avstånd-
   Visst är det en annorlunda påsk alltid. Känns så märkligt.
   Önskar dig också en så bra påskdag som möjligt.
   Kram

 2. Så trevligt att få hänga med på en till promenadrunda, särskilt idag när det snöar utanför fönstren.
  Det var ett kreativt initiativ med påskjazz på kajkanten.
  Fint med sittplatser utanför planket till parken och snygga orangea tunnor dessutom. Gillade svarta planket också. 🙂
  Bra med cykelbud som kommer hem med matkassarna, tror inte att vi har det här. Men de kör ut med bilar eller så hämtar man vid butiken.
  Det är imponerande att Den Gyllene Freden funnit sen 1722 och hoppas att den fortsätter leva kvar framöver också. Jag kan tro att det kändes konstigt att gå i ett öde Gamla stan.
  Gillar den pigga skylten med Djurgårdsfärjan.

  1. Här blåser det rejält idag men dock ingen snö. Jättetervligt att du gick med och en bra bit blev det. Visst var det kul med påskjazzen och många stannade och lyssnade. Och avstånden hälls.
   Jag log när jag passerade Fatbursparken men mest för att den ska rustas upp. Har varit behövligt i många år. Tyvärr ett tillhåll här för både det ena och det andra men kanske kan det nu bli bättre. Kul i alla fall att tills vidare satt upp färgglada tunnor som bord och stolar. Återkommer med bilder när projektet är klart. Här kan man ringa utkörningsfirman så plockar de ihop och kör hem. Butikerna har så mycket att väntetiden där kan bli flera dagar eller en vecka. Men cykelbuden kommer snabbt. Men man får betala för tjänsten.
   Rundan i Gamla stan var dyster. Så trist att se landets historiska centrum helt öde. Och hade inte Svenska Akademien ägt “Freden” hade en ju inte heller överlevt.
   Skyltarna vid Slussen piggar upp och det behövs-

 3. Det var många och braiga skyltar från vardagen.. Jo, man får sina skyltögon. Och nu tycker jag att jag har avståndsögon. Jag tror att en del människor har svårt att läsa ibland (eller vill inte).
  I och med att jag fick nobben att fotografera av en utrusande sköterska, som krävde att jag skulle radera bilen (men jag hade tagit två) så kollade jag “fotoförbud” och kom fram till att det kan finnas förbud inne på avdelning, men inget om utomhus. Hon var nog skärrad. Jaja.
  Solen skiner, så bara glada miner.
  Stor kram!

  1. Det är ju nu i vardagen vi mest är. Och går gör vi ju mycket. Här vid Boule & Berså så struntade “gubben” i vad som var angivet vad gällde köavstånd och damsällskapet såg att jag tog en bild. Personalen sa till honom men det var knappt han brydde sig. Skulle jag stått framför honom hade jag helt klart sagt till. Säkert var sköterskan skärrad men med tanke på alla bilder som press och tv visar råder inget fotoförbud. Då ska det var speciella skyddsområden. Inomhus kan det vara så men inte ute.
   Ja, inget att hänga upp sig på. Mer en världslig sak.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Stor kram

  2. Måste kännas märkligt med ett folktomt gamla stan, där är ju alltid ett vimmel. Här på slätten blåser det som skrutt igår gick jag lite över en mil på morgonen, idag nöjde jag mig med hälften. Ha en fortsatt trevlig helg.

   1. Det var verkligen en märklig känsla att vara här i Gamla stan när allt var helt öde. Så sorgligt. Och tveksamt om man här som butiks eller restaurangägare kommer att överleva. Detta är ändå ett så unikt ställe.
    Visst är det fint att kunna gå ut och fint att under promenader rensa kropp och knopp. Det fick du ju verkligen gjort. Även här blåser det rejält idag men hoppas det mojnar tills i morgon.
    Önskar dig också en bra helg. Så bra som det nu går.

 4. Oj vad ni promenerar ,-)
  Kul med lite jazz.
  Det var ju ovanligt med halva priset, då skulle dom väl få gäster.
  Det är ju inte många som går på restaurang nu.
  Så fin cykelvagn som kör ut maten ,-))
  Bra med skyltar som visar var kön börjar, likadant i vår matbutik. Tänk hur det har blivit!
  Ser mysigt ut med stolar vid planket , tycker jag.
  Ha en fortsatt fin Påskhelg
  KRAM Primrose ,-)

  1. Ja, vi går mycket. Men visst vilar vi också och vi rusar inte fram. “Freden ” är dyra ändå så med halva priset närmar de sig en ändå ganska dyr restaurang. Men den ägs av Svenska Akademien så pengar saknas kanske inte. Jag ser många här på Söder på uterestaurangerna men det är ju än så länge mest dagtid. Men på många restauranger är det nog ganska öde. Vet att de flesta kör hem mat eller har “take away”.
   I det här fallet spelade det ju ingen roll att det fanns skyltar. Karln struntade ju helt i det så personalen fick säja till honom. Märkligt att en dle ska ha så svårt för att följa det som gäller.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

  1. En dag gör vi nog det. För går det gör jag dagligen. Och mycket nu på Söder. Men avstickare blir det.

 5. En lång och trevlig promenad och fina bilder! Skulle vara kul att följa med och inte bara sitta här och titta på! Många roliga skyltar … och visst är det konstigt att en del inte fattar!
  Ha en fin fortsättning på påskdagen!
  Kram

  1. När detta med virus tagit en annan vändning så hoppas jag du kommer till huvudstaden så att vi tillsammans kan ta oss an den. Välkommen!
   Och visst är det konstigt att en del inte begriper. Men jag tror damsällskapet här också sa till. Personalen gjorde det också. Fick en känsla av att “karln” var av sorten att “det är vi som byggt Sverige och vi gör som vi vill”. Ogillas här.
   Önskar dig också en fin påskdagskväll.
   Kram

 6. Sitter inne idag och tittar på dina vandringsbilder, tycker det blåser lite mycket ute. Det är som Jakob säger. antingen får man klä på sig ordentligt eller jobba sig varm. Jag ville inte göra något av det utan var inne och lagade lite god soppa och småstädade.

  1. Jag går mycket oavsett väder. Men går man raskt så jobbar man ju också. Sedan brukar vi ha noga koll på vindriktningarn när vi går så att det ska bli så lite motvind så möjligt. Och ibland skyddar också husen.
   Men visst är det skönt även med innedagar. Sådana kan jag ha. Ibland.
   Önskar er en trevlig kväll.

  1. Vad roligt att du är med via bloggen. Och en dle blir det både att promenera och att se. Men vi har ingen brådska. Glassen smakade riktigt bra.

 7. Tack för en härlig skyltrunda i trevlig omgivning.
  Påskjazz, absolut. vi gillar jazz i det här huset 🙂
  Kranpunkten som lyfter upp behövs också till många lyfta upp stunder i dagens läge. Symboliskt.
  Tack igen Ditte! Toppeninlägg!

  1. Tack! Vi rör oss mycket nu. Ibland i stan och en del i naturen.Jätteroligt med jazzen här på kajen och kul att de satt på däck i husbåten och spelade. Många lyssnade och avstånden var goda. Uppskattas.
   Visst behöver vi n alla lyft vi kan få och jag önskar så att Gamla stan också kunde få hjälp till ett lyft.Så trist att allt där nu är öde. Och visst finns symboliken med vad gäller lyften.
   Ha det så bra ni kan.
   Tankar till er.

 8. Snyggt promenerat och snyggt skyltat! Det är alltid lika roligt att få hänga med på era promenader, speciellt när man känner igen sig. Självklart hade det varit roligt att få hänga med ändå och du kan verkligen Stockholm. Sedan är det ju synd att en del inte är läskunniga men jag blev inte helt förvånad!

  Kram och god kväll!

  1. Tackar! Förstår och vet ju att du känner igen dig. Ja, Stockholm kan jag men jag lär mig hela tiden nya saker. Och kunskapen är aldrig tung att bära.
   Vad gäller mannen här så var jag milt sagt irriterad. Jag satt på min plats och såg honom och kunde inte låta bli att föreviga honom här. Hans damsällskap såg det men inte reagerade hon. Hade jag själv stått i kön hade jag sagt till. Nu gjorde personalen det. Men strax var han där han inte skulle vara. Så trist med dessa som anser” att jag har varit med att bygga upp Sverige så jag gör som jag vill”. Grrr.
   Önskar dig också en trevlig kväll.

 9. Påskjazz på båten – hoppas att det fanns några åhörare åtminstone, nu när de hade satt upp en skylt med swish;-)
  Fatbursparken har ju byggts om i minst två år nu. Hoppas den blir klar någon gång. Skrattade gott åt försöket att likna Slussens roliga skyltar. Man har lyckats nästan med det, fast bara nästan. Men en sak är ju helt klar – Slussens reklambyrå har satt en “trend” där. Älskar de orangea faten med en bordsskiva på. Enkelt och roligt!
  Vembla – vilken bra idé! Smart också. Kan tänka mig att fler utnyttjar den servicen.
  Half Way Inn puben känner jag också igen. Tror till och med att den har fått vara med hos mig också för ett par år sedan.
  Härligt att promenera runt med dig på Söder! En riktigt fin skyltsöndagspromenad blev det. Tusen tack för den och länken:-)

  1. Jadå, jag räknade till 30 stycken. Minst! Kul initiativ var det. Men alla stod på bra avstånd så det var knepigt att få med lyssnarna på bild.Hoppas också på att de ska bli färdiga med den här norra delen av Fatbursparken. Några tappra hade slagit sig ner vid planket.Stolar fanns det liksom bord i form av tunnor och några hade slagit sig ner. Och kreativa provisorier är inte så dumt det heller. Stolar /bänkar att vila på gillar jag som ju har en knepig rygg. Tänkte också på försöket att efterlikna Slussen i Skyltväg men helt fram når man inte.
   Vembla:s service verkar i alla fall på Söder vara väl använd och fungerar jättebra. Kul med lite nytt.
   Söder har mycket och en rejäl promenad blev det. Ren friskvård. Med pauser och en rejäl “pitstop”.

 10. Har funderat på varför det är så stor andel karlar som blir drabbade av viruset….ser man dina foton förstår man nästan varför…
  Fina skyltar har du skramlat ihop, en ny park, det var inte illa! Jazzmusiken, hörde ni den på balkongen? Är ingen jazzdiggare så jag hade förmodligen hållit mig inomhus. hihi
  Matvaror hem på 60 minuter, det var ett löfte som hette duga. Här i övriga landet får man vänta dagar eller ända upp till en vecka på hemtransport! Hur gör ni? Hemleverans? Jag handlar inne i affären som vanligt, skulle det vara mycket kunder kan jag alltid komma tillbaka senare, det har dock aldrig inträffat. Nu ska jag läsa om ditt besök i Uppsala. Kram

  1. Tänkte också så. Om nu karln inte fattat innan vad som gäller fanns det två tydliga skyltar här. En i ögonhöjd och en vid trappsteget. Men icke! Även personalen sa till. Hade jag stått framför i kön hade jag sagt till med hög röst. Vi hörde lite av jazzmusiken hit men stannade till en stund sedan på kajen och lyssnade. Här höll alla avstånd. Jag förstod det som om företaget här också tar betalt för sitt jobb. Mer än butikerna men det kan det ju vara värt i vissa fall. Vi handlar själva en gång i veckan och det fungerar bra. Vi har fler större butiker nära så det blir ingen trängsel. Tycker också man är bra på att hålla avstånd där. Finns även personal som påminner vid behov. När vi handlade före påsk var det en prydlig kö till potatisen. Ett led med tre.
   Kram!

 11. Gyllene Freden har jag aldrig ätit på, men förstår att det är dyrt eftersom Akademin själva får klara sig med ett glas vatten på mötena.
  Spännande promenad runt Söder.

  1. Jag har varit där förr några gånger med min pappa men då var det inte jag som betalade. Idag känns det extremt dyrt. Akademien äger den så tror inte de betalar något här.
   Många och långa promenader har det blivit.

 12. Godmorron denna annandag påsk! Så fick jag och de andra följa med på ännu en fin promenad i vackert väder <3 Härliga skyltar har du hittat också och jag gillar verkligen skyltarna vid Slussen, så positiva och glada 😀 Men jag blir så förtvivlad när jag ser hur nonchalant en del beter sig, som herrn i kön!! Han tänker verkligen inte på hur oansvarigt han handlar, både mot andra men också mot sig själv!
  Jag hoppas din dag blir lika solig och fin som på bilderna, här är det mer eller mindre snöstorm!! Ha det gott Ditte <3

  1. God morgon! En fin långpromenad i vackert väder blev det. Skyltarna vid Slussen är roliga och eftersom de byts ut efter hand, några i taget, så hittar man alltid någon med ett nytt budskap.
   Här vid Boule & Berså fanns tydliga skyltar och ändå hade den här mannen mage att strunta i dem. Personalen sa till men inte det heller hjälpte. Märkligt!
   Halvsol här idag men det är rejäl vind så hoppas det mojnar. Men snön har vi inte.
   Ha det gott du också.

 13. Tack för en härlig skyltpromenad som gjorde mig glad 🙂 Gillade nog Djurgårdsfärjans skylt allra bäst 🙂

  Sen kan man undra hur svårt det kan vara för vissa att se skyltar och lyda uppmaningen…

  Ha en bra start på veckan och en fin Annandag!

  1. Runt Slussen finns nu många roliga skyltar som piggar upp och det behövs i röran. De byts också ut då och då så man får lite olika varianter. En del har verkliga problem med att rätta in sig i leden. Men här såg damsällskapet att jag tog en bild och hade jag stått framför i kön hade jag sagt till. Nu gjorde personalen det. Men inte hjälpte det. Trist!
   Önskar er också en så bra start på veckan som det är möjligt.

 14. Så fint talande skyltbilder. Jag tycker det är respektlöst att inte följa regler som att vänta i sin kö. Trodde ett tag att det är bara yngre som inte kan läsa… Ja alla behöver lyftas upp denna tid. Vilken härlig promenad det sur att ha varit. På Gyllene Freden jobbade min livskamrats faster hela sitt liv (före min tid) hon bodde i gamla stan. Har blivit visad vart men minns inte… En fortsatt trevlig påsk nu.

  1. Tackar! Visst är det respektlöst att inte följa de regler som finns. Här fick personalen säga till extra och ändå hjälpte det inte så mycket. “Jag gör som jag vill..” mentaliteten tycks finnas. Hela Gamla stan är öde. Det var jag som var där.
   Önskar dig också en så bra påsk som möjligt.

 15. Så trist med ett folktomt Gamla Stan och att så mycket är stängt. Här håller allt öppet som vanligt men nog märks att antalet kunder har minskat.
  Vissa verkar vara “skyltblinda”, spelar ingen roll hur många det finns eller hur stora bokstäverna är.

  1. Jag blev så beklämd av att se hela Gamla stan så öde. Här på Söder där jag bor är det fortfarande nästan som vanligt men färre på restauranger.Men uteserveringarna har gäster.Och just i den här stadsdelen är avstånden goda. Men den här karln har fattat noll. Beklämmande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *