Stockholm

Södermalm – en stadsdel jag uppskattar.

En av alla de saker som jag verkligen uppskattar med att bo på Söder är att det gamla hela tiden blandas med det nya och att både Mälaren, Saltsjön och många grönområden finns alldeles inpå knutarna. Att sedan restaurang och caféutbudet både är stort och varierat gör det hela än bättre. Små och personliga butiker blandas med de större kedjornas utbud och allt finns inom gångavstånd. Helt perfekt.Och jag som innan jag flyttade hit knappast hade varit söder om Slussen,men efter att ha bott här i tretton är så känns Söder nu som hemma. Men å andra sidan så är jag ganska anpassningsbar till det mesta.

Gårdagens vandring började som vanligt ganska oplanerat och efter ett ärende i närheten av Stockholms södra fortsatte jag på den banan.

Stationshuset är från 1990 och det var då hela Södra stationsområdet började bebyggas.

Stockholms södra, Södra station, var ursprungligen slutstationför västra stambanan och även Stockholms första järnvägsstation som öppnades 1860. Några år senare bestämdes att järnvägen skulle gå vidare norrut och under 1870-talet byggdes nuvarande Stockholms central och Södra station kom att bli gods och lokaltrafikstation. Idag är Stockholms södra en station där pendeltågen stannar och även många av innerstadsbussarna passerar här.

Pollare och klot, en skulptur som är en belysning och placerad på utanför Södra station, på Swedenborgsgatan.

För närvarande är de tolv pållarna borta  p.g.a. byggandet av den nya Citybanan men när den är klar ska de åter vara på plats.  Konstnären Mats Olofgörs fick i uppdrag av Stockholm stad att utforma belysningen till Södra station och att forma en lysande  skulptur alldeles framför stationsbyggnaden som skulle markera att den  här delen är en gågata.  (Bussar kan passera.)

“Haglunds pinne”, 86 meter hög och med 24 våningar.

Från Stockholms södra syns “Haglunds pinne” genom Fatbursparken. Namnet kommer efter stadsbyggnadsborgarrådet Sune Haglund som i slutet av 1990- talet var drivande både för att få till en skyskrapa här och att området bebyggdes. Tanken var från början att bygga en skyskrapa här i bästa “Manhattanstil” med 50 våningar, men av det blev det intet. Haglund ville ge Södermalm en ny siluett och hade yviga planer. Den danske arkitekten Henning Larsen kontaktades och han ritade ett tiotal förslag innan något kunde godtas. Men han tyckte att det blev alltför många kompromisser och hoppade av projektet innan det var klart. Byggnaden är en oktagon och är 24 våningar hög och består till största delen av bostadsrättslägenheter.  Varje våningsplan har fen lägenheter och den översta våningen är en festvåning med stora glasfönster och fin utsikt över hela Stockholm med omnejd.

Jag fortsatte min promenad och hamnade upp på Mosebackeområdet och kände mig som en kuliss i Stieg Larsson böckerna och gick lite här i Lisbeth Salanders fotspår. (Hon köpte i boken en lägenhet högst upp i ett hus på Svartstensgatan med utsikt över hela Stockholm.)

Hitttade detta fina hus med tillhörande torn och utsiktsbalkong uppe vid Mosebacke torg tittade en stund och fortsatte vidare ner mot Svartstensgatan och Fiskaregatan med sina vackra trähus. Detta är ett område som var bebott redan på 1600-talet men dessa hus betydligt nyare eftersom många brunnit ner.

 

En del av Svartstensgatan.

Detta område på Södermalm var förr riktigt fattigt och med mycket bråk och få vågade sig hit men idag är det, precis som många andra områden på Söder, väldigt populärt och priserna för lägenheterna stiger hela tiden.

Fin utsikt över Stockholm och det trots att solen lyser med sin frånvaro.

Jag fortsatte hemåt och passerade fler äldre hus på vägen. Stannade till på Bondgatan och tittade extra på även de gamla husen där. Namnet var från början Boendhe gathan och fanns resan på 1600-talet. Troligen har gatan fått sitt namn eftersom bönderna som skulle in till staden, Gamla stan, fick parkera sina hästar och hölass utanför stan eftersom det annars skulle bli för mycket trafik inne i “staden”.  Och under tiden jag står här fastnar ögonen på caféet Il caffe tvärs över gatan. Med tanke på att det är semmeldagen så blir det ett besök men det var inte givet att en semla skulle följa med hem.

Mycket gott att välja på och allt nybakat på plats. Men det blev en supergod semla som fick följa med hem

40 svar på ”Södermalm – en stadsdel jag uppskattar.”

 1. Intressant ny information som vanligt, och Haglunds pinne, det begreppet kände jag heller inte till! Härliga söderbilder!
  Och förra inlägget om ordet först, lika underhållande som dina övriga ordexposeer!

  1. Tack för uppmuntran och roligt att jag kan tillföra lite info. Stockholm kan jag tämligen väl.
   Ord är spännande och ett har ju ofta många betydelser som det är roligt att fundera utifrån.
   Kram och många hälsningar till er båda från oss.

 2. Det finns många vackra smultronställen hos er! Härligt att strosa runt och njuta och sen avsluta med en god semla!
  Stor kram

  1. Jag går ofta planlöst och alltid hamnar ja någonstans och det finns mycket att titta på och uppleva.
   Semlan var brekligen god, lika god som om jag själv gjort den från grunden med egengjord mandelmassa.
   Stor kram! Saknar dig!

 3. Tack för en trevlig promenad på Södermalm. Lite känner jag igen men långtifrån allt. Själv tycker jag att det är en mycket trevlig del av Stockholm men jag minns när jag var liten att det talades ganska nedsättande om söder. Men allt förändras och tur är väl det. Härligt att ni trivs så bra men ni bor onekligen väldigt vackert!

  Kram

  1. Visst var det så. Söder var ju länge en arbetarstadsdel men idag är det en bra blandning av allt och en stad i staden. Allt är lättlillängligt och fint med alt vatten som omger ön.
   Förstår att du känner igen dig här.
   Kram!

 4. Här har jag lärt mig nå’t nytt igen. Haglunds pinne – trodde byggnaden hette Fatburen. Där ser man.
  Söder är toppen, ingen tvekan. Extra kul att du gick i Salanders fotspår och visade hennes lägenhet:-)
  Din promenadväg känner jag igen, men himla kul att få bakgrundsinfo om byggnaderna och gatorna:-)

  1. “Haglunds pinne” är namnet i folkmun men bygganden heter Söder torn. Fatburen var en sjö som för länge sedan låg här och även där södra stationsområdet byggdes. Bofills båge i Farbursparken är också byggd där sjön låg.
   Visst är Söder charmigt och just blandningen här tycker jag om. Förstår att du väl känner till området där jag gick idag och det är en fin runda att ta.

 5. Så fina bilder ifrån “ditt” Södermalm. Som vanligt tyckte jag om att följa med på din utflykt.
  Kände igen en del, men inte allt och det oroar mig. Har Söder ändrat sig så mycket sedan jag bodde där och sedan jag vandrade där. Mysingen och jag har ju gjort många promenadutflykter till Söder.
  Söders höjder, en härlig utsikt från många ställen.
  Svartstensgatan har vi vandrat på, liksom Bondegatan, så det känner jag igen.
  Söder har ju Sthlms längsta gatunamn. Katarina Östra Kyrkogårdsgränd, tror jag och även att det i nästa kvarter, om inte minnet sviker, så finns Sthlms minsta hus.
  Södra station känner jag inte till mycket men “Haglunds pinne” har jag sett. Måste vara en härlig utsikt där uppifrån.
  Så gott det ser ut där på brödfatet. Jag ser ingen Semla så jag tar en kanelbulle istället.
  Kram och sköt om dig.

  1. DEt mesta här är sig ganska likt med många gamla miljöer. Södra stationsområdet har ju ändrat sig sedan 1990-talet med många nya hus som byggts där. NU byggs det ganska mycket på västra Södermalm runt Mariatorget och vid Hornstull och dte har byggts mycket på andra sidan Skanbron i FRedriksdalsområdet, men det ligger ju inte på södersidan. Jag tror anars att su väl känner igen dig om och när du kommer hit.
   Här är ju alltid trevligt att promenera och man går ofta i Fågelströms fotspår. Du har helt rätt att Stockholms minsta hus lär finnas här men just äfr passerade jag inte denna dag. Men en annan dag så..
   Jag tänkte att så många andra hade bilder på semlor och expediten hämtade mina från köket så de låg i en kartong när jag fick dem…
   Önskar dig en fin torsdag.
   Stor kram!

 6. Tänker på de där “fattigkvarteren”.

  Kommer ihåg när jag bodde vid Högalid (då var Södra Station en trist och ruggig historia, inte kul att vänta på tåget där!) var det en kompis som bodde vid Zinkensdamm, de hade inte varmvatten i sin lägenhet. Vi hade det men vi hade å andra sidan inte dusch, vi fick gå ned i källaren och duscha.

  Tänk vad man vänjer sig.

  1. Förr var ju stora delar av söder fattigkvarter men idag är det ett av de områden där det är trendigt att bo och många söker sig hit och de blir lätt kvar. Jag hade ju knkappast varit söder on Slussen innan vi flyttade hit men nu känns Söder verkligen som hemma och allt finns och på gångsvstånd.

   Idag är Södra stationsområdet, inklusive stationsbyggnaden, väl iordninggjort och har varit det sedan början av 1990 -talet när området runt om började bebyggas.
   Idag är det även så att många familjet väljer att bo ganska trångt på Söder för att kunna bo kvar här och Katarina Bangata är den gata i Stockholm som har flest invånare km2.
   Och visst vänjer man sig vid det mesta…Både att ha dusch i källaren och att bo trångt.

 7. Visst är Söder en härlig stadsdel! När vi kände oss färdiga med huset i Sollentuna så tittade på vi flera lägenheter inne i Stockholm – bland annat på Söder – fast det blev inget med det. Vi kom på att vi redan hade en central lägenhet, den här i Torrevieja 🙂

  Men jag hade absolut kunnat tänka mig att bosätta mig på Söder 😀

  1. Vi trivs väldigt bra här och allt finns inom räckhåll och just närheten både till vatten. storstad och görnområden uppskattar vi.
   Och en lägenhet centralt i Torre är ju toppen det också.

 8. Hej Ditte!
  Nu har jag läst, tittat och läst igen alla dina härliga inlägg som jag missat! Du skriver så bra och visar så fina bilder både nya och gamla. Tack för intressant läsning och mycket vackra bilder inte minst från Söder❣
  Ha det gott!
  Kram

  1. God sen kväll! Tack för fina ord! Och vad roligt att du följer med mig i stadens virvlar.
   Ha det fint du också och jag njuter av dina inlägg och allt jag lär mig där.
   Kram!

 9. Jag kommer osökt att tänka på Fogelströms Stockholmsskildringar när jag ser trähusen på söder. De böckerna är bland de bästa jag läst och de gjorde ett mycket starkt intryck på mig. Alla personer blev så levande att jag nästan (men bara nästan) kan komma ihåg dem än idag. Så mycket det finns av dåtid och nutid på söder! Bra att semlan fick följa med hem! Kram!

  1. Mycket av i Söder och särskilt östra Södermalm, uppe på Åsöberget, är ju förknippat med Fogelströms böcker och där går jag ofta och hamnar då lätt tillbaka till den tid det begav sig när han berättar historien om Henning och lOtten och alla de andra. Väldigt fin läsning och jag har nu läst om några av böckerna.
   Semlan var riktigt god och smakade verkligen som om den var hembakad.
   Stor kram och många tankar till dig.

 10. Jag njuter av din promenad! Tack för att få följa med! Där bor två av mina barn och några vänner, det blir besök på Söder under sommaren. Maken ska åka till Stockholm i slutet av mars på en födelsedagsfest, tyvärr har jag inte möjlighet för ledighet då . En av våra allra bästa vänner fyller år då och festen är på Riddarhuset. Kram

  1. Vad trevligt att du gick med mig. Jag vet ju att du har förankringar här och Söder är ju alltid trevligt men kanske allra finast vår, sommar och tidig höst. Men det är alltid en levande stadsdel.
   Hoppas innerligt att vi ses här i sommar.
   Vad roligt med fest på Riddarhuset, men förstås trist att du inte kan komma med. Du får vara med i tankarna.
   Stor kram!

 11. Härliga bilder från din promenad på söder!
  Vädret såg ju riktigt skapligt ut där hemma!
  Det blev en semla för oss också på Matboden i går!
  Ha det så bra!
  Kram!

  1. Vädret kan man inte göra så mycket åt men här finns alltid något att göra så vädret känns inte lika viktigt här hemma som i Torrevieja. Men vissa dagar har det verkligen varit fint och då lockar ju långpromenader förstås.
   Fint att ni fick tag på semlor denna semmeldag.
   Kram!

 12. Söder är ett väldigt vackert område. Där förstår jag att du gillar att strosa och ta reda på saker. Bra för oss som läser då vi får lära oss mycket om Stockholm (och en massa andra platser ?

 13. Så fina bilder från Söder. Det är onekligen en fin stadsdel och främst på grund av mångfalden och blandningen, som du säger.
  Kram!

  1. Visst är det! Och det blir aldrig trist att promenera eller vistas här. En verkligt levande stadsdel.
   Kram!

 14. Söder om söder till söder om norr till väst om norr så söder så söder. Det klingar ochså vackert detta söder! Södermalm 🙂
  Södra Station var roligt att få en bild av, jag köper den och de övriga stationerna så ofta jag kan när jag och Pontus spelar Monopol:-)
  Alltid fin tur med dig, du får med dig så mycket och det blir så hela inlägg!
  Söderböna du är kära vän!
  Stor kram!

  1. Södermalm är en fin del av Stockholm och liksom en stad i staden. Och visst låter det fint, liksom lite soligt.
   Nu vet du hur Södra station ser ut och kan tryggt fortsätta att köpa den även i fortsättningen när ni spelar Monopol.
   Och Tove, det är alltid roligt när du är med mig på promenaderna vare sig set är i verkliheten eller via bloggen.
   Stor kram

 15. Så givande promenad du tog med oss på genom Söder. Vilka fina hus från etage våningar till små skokartonger till bostäder. Jag gillar även dessa klotskulpturer som avgränsar för gågatan.
  Haglundspinne har jag inte hört talas om men tur att det bara blev 24 våningar=)Tack för ditt fina inlägg med historia. Även om jag är född i Stockholm känner jag mig som en turist varje gång jag kommer på besök=)Kram

  1. Här är det en salig blandning av det mesta och det är en av orsakerna till att söder är en så levande stadsdel.
   Du har ju levt utamlands länge och Stockholm är ju en stad, som så många andra, som är i ständig förändring.
   Kände mig också lite som turist när vu från Peking kom hem på somrarna så jag känner igen mig där.
   Kram!

 16. Hola! Vilket härligt inlägg om “vår” stadsdel! Har nu bott på Åsöberget i drygt 8 år och vill aldrig flytta härifrån – om jag inte “blir nödd och tvungen”. Trivs så himla bra! Såg kommentaren om Fogelströmsböckerna. Förebilden för Hennings och Lottens hus ser jag från vårt vardagsrumsfönster! 🙂

  Kram!

  1. Tack! Visst har vi det bra här på Söder! Och du lever ju mitt i Fogelströns värld.
   Har passerat där många gånger och stannar alltid upp lite extra och tänker tillbaka på hur det var då. Vilket slit!
   Kram!

  1. Söder är fint och extra fint under den varmare årstiden och nu är det i alla fall mars och en vårmånad. Har idag sett flera vårtecken så jag hoppas den skyndar sig på.

 17. Åh, vackra söder! Tack för härliga bilder och info! Haglunds pinne minsann!
  Jag åker ju en del till Södra station för att träffa vänner som bor söder om stan, vid medborgarplatsen på sommaren är det ju underbart att sitta och njuta !

  1. Söder är fint och än finare vår, sommar och tidig höst . Finns många trevliga ställen här både för picknick och annat.
   Medis sommartid är ju så mysigt och alltid händer det något.

 18. Jag gillar oxå Söder! Jobbade ju i Fatburen i sex år, så många av dina bilder känns “hemma”. Nu sitter jag på Fleminggatan, men det är ok det också 🙂

  1. Söder är ju Söder, men visst vänjer man sig även vid annat. Och Kungsholmen är ju helt ok och du har ju promenadavstånd vilket är en fördel. Hade tagit längre tid att gå till Söder, drygt en timme. Jag har provgått några gånger…

  1. Här på Söder finns mycket fint i husväg och med trevliga promenadvägar där färgglada hus kantar vägen. Även uppe på Skinnarviksbergens små gränder finns vackra färgglada hus liksom här vid Mosebacke och en hel del andra ställen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *