Foto Kina Resor utomlands

Munk – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Munk är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild /och/eller/ text tolka det angivna ordet. Orden vi fått att tolka är homonymer, ord som stavas och uttalas lika men som har olika betydelser. Här är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla är välkomna att vara med.

Tibet och en bit utanför Lhasa. I Gandenklostret- Och givetvis blev det en bild med mig och en munk.Vi är i Tibet och en bit utanför Lhasa. I Gandenklostret. Och är mitt första möte i klostret med en munk.

Både en och flera munkar

Och jag tänker då inte på de flottyrkokta bakverken och inte heller på  en jacka med kapuschong som kallas  ”munkjacka”. Nej, tankarna hamnade, kanske inte helt oväntat, på en resa. En av de mest spännande resor vi gjort. Nämligen till Tibet. Och  till Lhasa  reste vi med tåg från Peking  i samband med första majhelgen 2009. (Vi bodde då i Peking)

En spännande resa blev det på alla sätt – alltifrån tågresan till klosterbesök, utflykter och förstås huvudstaden Lhasa i sig. Men idag är det munkar som gäller. Ända sedan 1600-talet när den femte Dalai Lama styrde Tibet har landet haft väldigt många munkar. Målet var att så många män som möjligt skulle bli munkar, i varje fall under en del av sitt liv. Man uppskattar att det under 1959-talet fanns 2700 kloster i Tibet och ca 120 000 munkar, vilket då motsvarade ca 1/4 av befolkningen. Och vill man läsa mer om detta är det bara att ”slå upp det” .

Längs slingriga vägar tar vi oss genom ett fascinerande landskap upp till Gandenklostret.

Mot Gandenklostret

Idag blir  det en tur utanför Lhasa. Vårt mål var Gandenklostret, beläget 4500m över havet. Men redan resan dit bjuder på naturupplevelser av stora mått.
Gandenklostret ligger 60 km öster om Lhasa och vi följer Lhasafloden under delar av bilresan. Floden är lång och rinner så småningom ihop med Bramaputrafloden i Indien.

De sista två milen till Gandenklostret innebär en rejäl stigning. Vi skall alltså uppför nästan till 4500 m höjd.  (Lhasa ligger på en höjd av 3656 meter så det blir en stigning på dryga 800 meter.) Sedan 2005 finns det en asfalterad och MYCKET KURVIG väg upp  till klostret och innan dess fanns en grusvä. från 1956. Och tidigare än så var det upptrampade stigar som gällde.

Vi närmar oss klostret.

Ganden betyder Paradis på tibetanska.

(Det tibetanska språket härstammar från sanskrit och har likheter med detta.)
Klostret grundades år 1409 av Tsongkaba, även grundare av ”the yellow hats”, den gula sekten.  Han var också den person som moderniserade buddhismen. Det finns fortfarande kvar ”red hats”, den mer ålderdomliga buddhismen, men de har idag färre anhängare och färre kloster. (De olika riktningar inom budhismen har fått sina namn efter färgen på munkarnas huvudbonader.)
I Tibet finns numer sex levande kloster för den ”gula sekten” och bara ett för den röda.
Från början fanns i Gandenklostret över 3000 munkar, men för närvarande lever och verkar här runt 300. Vi besökte olika delar av klostert och var också men under bönen som munkarna förrättade både tillsammans i stora salar, där de också sover och mer enskilt.

Gandenklostret en bit utanför Lhasa i Tibet.Här blir vi mötta av en munk som ska visa oss runt. Gandenklostret. Här möts vi utanför själva klosterområdet av en munk som ska visa oss runt.

Gandenklostret i Tibet. Det finns en munk som läser verserna före och de övriga läser efter Det finns en munk som läser före och hans röst hörs genom en raspig högtalare.

Munkarna 

läser sina mantra, verser, utantill och i korus. Det är mörkt inne i templet och det är svårt att se. Böckerna eller snarare bladen är till mest som stöd för minnet och dessa böner tar flera timmar att genomföra.

Vi besöker flera mindre bönerum i klostert och ser många olika Buddhor och kan förekomma i över 1000 olika skepnader. Några  är särskilt viktiga i den tibetanska buddhismen; den Närvarande Buddha, Shakyamoni; Visdomens Buddha och den Barmhärtige Buddha. Vår kunnige guide/munk förklarar och går igenom på engelska, men det är ändå  svårt att hålla isär dem.
Att Buddhorna och klostren är betydelsefulla i Tibet förstår man.  Överallt ser man människor som strömmar till klostren och templen för att offra. Ofta är det jaksmör, jakost eller en liten slant som man ger i gåva.

Det finns många som bor i klostren. En del  för hela livet och andra under perioder av sitt liv.  (Nu var temaordet denna vecka munk men  det finns också i Tibet många buddhistiska nunnekloster)

Gandenklostret. Sovsalar och så här kan en munk bo. Gandenklostret. Så här kan en munk bo. En säng i en stor sovsal. 

Gandenklostret i Tibet. Vår guide, en munk, väntar på oss för att vi ska vandra runt klostret. Vår guide, en munk, väntar på oss för att vi tillsammans ska vandra runt klosterområdet.

Vandring runt klostret

Så är det då dags för vår vandring runt Gandenklostret, ”en cora”. Detta är vad många pilgrimer och besökare gör och vandringen tar omkring en och en halv timma. Vi som inte är tränade för denna höga höjd behöver längre tid. Vi måste ju stanna och hämta luft. Men vår guide berättar att han får göra likadant när han kommer till låglandet. (Alltså 1000 m ner) Kanske var det bara för att uppmuntra oss? Men luften här uppe är tunn och det känns tydligt när man går uppför.

Dessa flaggor kan man se på många ställen och ju högre upp på berget de är placerade, ju bättre är det. Just att komma nära himlen är viktigt.Den blå färgen står för himmel, den vita för molnen, den röda för elden, den gula för jorden och den gröna för vatten.

Böneflaggor.

Maken och jag tar en paus. Vi går ”bara” ett varv runt området men det tog oss drygt en timme. Med pauser.

Och att luften är tunn märker vi hela tiden här uppe på en höga höjden. Luften blir tunnare ju högre upp man kommer därför att man har inte lika mycket luft ovanför sig so vid jordytan. På höga höjder måste man därför ta många fler andetag för att få i sig samma mängd syre.

Tillbaka i Lhasa och inte oväntat ett nytt möte men en munk. Tillbaka i Lhasa och möte med en annan munk. Nu på en gata.

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av  ”munk”

 

40 svar på ”Munk – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

  1. Vilken spännande resa, och så många munkar ni träffade på. Och utsikten är ju fantastisk.
    Så spännande med alla minnen. Ha en skön Annandag påsk, vågar man gå ut i kylan och blåsten tro? Jo, lite frisk luft vill jag ha!
    Kram Kram

    1. Resan i sig var helt fantastisk och när det nu handlade om munkar så är nog Tibet det land i världen som borde ha flest. Väldigt många är det
      Vi har idag avverkat totalt 9 km och i två omgångar. Men vi har försökt att gå i lä. Inga varma vindar och det blåser från nordväst.
      Önskar er en fin annandag.
      kram

  2. Vilken spännande upplevelse. Det är onekligen fascinerande med de tibetanska munkarna. Det finns så mycket myter och sägner, filmerna är fulla med dem och det verkligen intressant.

    Jag har varit några gånger vid den vackra stupan i Benalmádena, där hänger dessa flaggor också kors och tvärs.

    Tänk att bo så, där man delar sovsal med andra. Både en trygghet och källa till irritation, kan jag tänka mig. Undrar hur många det är som snarkar … D

    1. Hela resan hit var helt fantastisk på alla sätt. Inte minst tågresan. Hem flög vi. Och gott om munkar och kloster är det. Mycket lärde vi oss och kunskap är sällan tung att bära. En del munkar är här för en kortare tid och det är ju bra att testa först. Sovsalarna är väldigt stora men också många som bor i dem. Kanske är det så att munkar inte snarkar.

  3. Enda chansen en annan skulle ha till att bli munk är ju via taize-klostret i Frankrike.
    Är en intressant företeelse det där tycker jag, att bara lämna allt….ganska mäktigt kan ju jag tycka.
    Fast jag låter nog bli 😉

    Det var ju en rejäl promenad där i den tunna luften, gäller nog att ha lite motion antar jag, inget för mig således 😉

    Bra jobbat där….ha det fint.

    1. Ingen tillvaro som nunna för mig heller. Men här kan man vara munk resp. nunna i kortare perioder och en del testar det. Hela resan till Tibet var fantastisk både själva resan dig med tåg från Peking, 48 timmar och sedan allt vi upplevde. Fort går det inte direkt att röra sig men vi tog oss runt. Bra så!
      Önskar dig en fin annandag påsk och en bra start på veckan.

  4. Tack Tack för din berättelse, intressant. Själv tänkte jag direkt på flottiga munkar, kanske för jag var fikasugen hahaha

    1. Tack!Nej,de flottigare, men ändå så goda munkarna, blev det inte. Utan en tur till Tibet och Gandenklostret där kändes mer bestående. Kanske blev det ändå en munk för din del En ätbar!Eller annat gott.

  5. Som vanligt så bjuder du på en intressant och lärorik tolkning. Så givande det måste ha varit att besöka klostret och få se det även inifrån. Måste säga att den tolkningen tilltalade mig mycket mer än bakverket. Ni har verkligen upplevt och sett mycket under era resor!

    Kram och god kväll!

    1. Bakverk och ”munkjacor” var inte det jag först kom att tänka på. Utan jag hamnade här i Tibet och hos buddhistmunkarna. Hela resan var fantastisk på alla sätt, inte minst tågresan på 48 h från Peking till Lhasa och sedan allt annat. Minnesvärt-
      Kram och trevlig kväll.

  6. WOW! Vilken resa och vilken upplevelse! Snacka om kulturkrock. Gissar att du kommer bli ensam om att visa tibetanska munkar till temat.
    Utsikten från klostret är ju magnifik, speciellt den på husen som ser ut som de är klistrade fast vid bergsväggen. En mycket minnesvärd resa.
    Har faktiskt aldrig besökt varken ett kloster med munkar eller nunnor, så jag är rädd att det blir en flottig munk hos mig imorgon;-)

    1. Det är kanske inte så många som är med i temat som just varit kanske i Tibet. Men hela den resan var en verklig ”höjdarresa” – både bildligt och bokstavligt och på många olika sätt. Resan var fantastisk och inte minst tågresan hit från Peking men också allt vi såg och upplevde. Och Tibet är milt sagt ett ”munkrikt” land.
      Flottiga munkar är ju munkar de också liksom munkjackor. Kul med variation i temat.

  7. Så mycket intressant du fått vara med om, möte med en munk i klostret ,-)
    Den enda munk jag känner till är de flottiga som min man älskar ,-))
    Gandenklostret verkar intressant!
    Att bo i Peking verkar spännande, du har varit med om mycket!
    Jag som aldrig känt på tunnare luft , det skulle ju var kul att prova,-)
    Kul att få se hur det ser ut inne i Gandenklostret ,-))
    Något jag annars aldrig skull fått se.
    Intressant att få veta böneflaggornas betydelse, det var vackert!
    Fin bild på maken och dig! Vilket spännande liv ni levt, sett mer än de flesta.
    Jättefina bilder ,-)
    Ha det fint
    KRAM Primrose ,-)

    1. Tack! Ja, en hel del roliga, intressanta och spännande upplevelser har jag med mig in på ålderns höst. Tacksam för att jag haft förmånen att få ha varit med om. Resan till Tibet, med tåg i 48 timmar från Peking ,var en fantastisk naturupplevelse. Väl på plats i var det också så mycket att se och uppleva. Minnesvärt med besöket här i klostret och intressant att få höra om och se lite av livet i klostret.
      Ha det fint du också och hoppas du nu är bättre.
      Kram

  8. Häftigt inlägg med en resa som jag hade velat göra! På tal om Tibet, så hade min svägerska en tibetansk terrier en gång och en nuvarande väninna har en tibetansk spaniel (som sägs att munkarna i Tibet förr hade som huvudkudde och för att hålla värmen).
    Fantastiska vyer! Wow!
    Jag har besökt kloster och träffat både munkar och nunnor. Det är något speciellt med dem. Nja.
    Ha det fint, stor kram!

    1. Resan hit med alla upplevelser och möten var helt fantastisk. Några hundar i klostren såg vi dock inte. Inte så många i övrigt heller.
      Vi har också besökt kloster och munkar runt om i världen men just Tibet är verkligen ett land med enormt många munkar och kloster och där buddhismen är verkligt viktig.
      Ha det fint du också.
      Stor kram

  9. Bättre munk än det här kunde det ju knappast bli. För munken, den mänskliga, är väl också den som har givit namnet åt bakverksmunken? Är osäker nu men jag har för mig att munken är pappa till alla munkarna, vilket i och för sig är förbjudet i sig för de lever ju i celibat men du förstår nog vad jag menar. Tror jag. Nu ska jag i alla fall googla på munk med tanke på bakverk. Tack för ett mycket intressant och trevligt inlägg om Tibet och livet där.
    Ha det gott i blåsten!

    1. Tackar! Visst har du helt rätt vad gäller bakverket ”munk” – oavsett celibatet. Ett spännande besök var det hos de buddhistiska munkarna. Gott om dem och kloster var det. Hela resan var fantastisk på alla sätt.
      Har glömt historien om ”munkarna” så jag får nog också friska upp minnet.
      Önskar er en fin tisdag och kan tänka mig att det blåser även hos er. Men håll i hatten!

  10. Åh, Ditte, jag läser, jag ser dina bilder och tårarna rinner nerför kinderna…jag blir så ledsen och samtidigt uppskattar jag förstås dina ord och bilder. Kommer jag/vi någonsin mer att få uppleva liknande resor, möten med andra kulturer och livsbejakande människor?
    Din tolkning är suverän och dina minnen likaså, dina minnen som även är mina minnen, i alla fall lite nära. Tågresan går inte av för hackor och definitivt inte Lhasa…en av de häftigaste och mest intressanta städer jag har besökt.
    Ha det gott min kära resevän, ha det så gott det går och du…tappa inte hoppet som jag nästan har gjort!
    KRAM!

    1. Tack, Gertie för dina fina ord. Jag blev också sorgsen när jag skrev inlägget och även innan när jag gick igenom en del bilder från tågresan hit, från Lhasa och de utflykter vi gjorde. Mina funderingar gick också åt samma håll som dina. Men Gerite, vi har våra minnen, möten och upplevelser med oss. Kan fnittra än idag åt komiska episoder under tågresan. Och tänk vilken natur vi omgavs av.
      Ha det så gott du kan och vi får hålla hårt i det hopp vi har. Och visst gör vi det!
      Kram

  11. Vilket fantastiskt minne du bär med dig! Och du ser så otroligt avslappnad och nöjd ut på fotona. Fullständigt harmonisk, wow! Jag är inte religiös men om jag skulle sälla mig till någon tro skulle jag gärna välja buddhismen där man får leva flera gånger, göra misstag, försöka igen för att sen bli klokare och klokare för varje reinkarnation tills man hamnar i Nirvana. Eller blandar jag ihop religionerna nu? Tack för den lilla utflykten tvärs genom jordklotet! Kram

    1. Minnen för livet är både resan hit inklusive allt vi fick se uppleva och möta. Religiös kan jag inte säga att jag heller är men buddhismen har något i sig som jag uppskattar. Och en ”fredlig” religion är det. Tibet och mycket av kulturen här har buddhismen som grund och spännande att få lära sig mer.
      En lång resa blev det och jag tror du hade gillat den. Nu fick du ett smakprov.
      Kram

  12. Vilken underbar tolkning och tillika fantastisk resa! Perfekt till veckans tema 🙂

    Bilden på er två som rastar är verkligen jättebra den med 🙂

    Ha en braig dag!

    1. Tack! Med tanke på alla munkar som finns i Tibet och som vi mötte på olika sätt föll det sig naturligt att de fick vara med i veckans temaord. Resan var helt fantastisk på så många sätt. Och i den höga, tunna luften behövdes pauser.
      Önskar er också en så bra dag som möjligt.

  13. Tack för en trevlig resa till Tibet! Där har jag aldrig varit men har hört att det är ett vackert och annorlunda land! Jag gillar ju bilder på munkar så det här är mitt i prick! Böneflaggorna ger en extra krydda för mig.
    Ha det gott!

    1. Vad roligt att du hade nöje av resan för det hade vi också. En helt fantastisk resa på alla sätt och gott om buddhistmunkar och kloster var det. Ja, väldigt mycket vacker natur och andra minnesvärda upplevelser. Böneflaggorna tyckte vi också piggade upp.
      Ha det gott du också.

  14. Så många intressanta resor ni gjort genom åren. Och många fler kommer det med all säkerhet att bli!
    Spännande att få följa med via bloggen!
    Stor kram!

    1. En hel del resor har det blivit och gett upp hoppet om fler har vi inte. Just nu hoppas vi förstås som alla att läget på virusfronten ska lägga sig.
      Saknar er!
      Stor kram

  15. Heisann, disse farverike bønneflaggene har jeg veldig stor sans for. Hadde planer om å bruke tilsvarende i undervisningen i et tema som heter Tankekraft. Nå er det opplegget forandra, men håper å kunne ta det opp igjen senere i noe som heter Livsmestring og folkehelse i nye læreplaner.

    1. Vi upplevde verkligen så mycket fantastiskt när vi besökte Tibet både i form av kultur, den buddhistiska religionen, klostren och inte minst all natur. Och i Tibet, om något, är ju de buddhistiska klostren och munkarna så viktiga.

  16. Se der ja! Du har jo bidratt med noen skikkelige munker! For en spennende reisemål. 🙂 Verden er full av slike. Måtte vi bare få opplevd noen til i løpet av tiden vi har her.

    1. Ja då! Tibet har gott om munkar och kloster så visst skulle några av dem få vara med här i utmaningen. Ja, vi får se vad som händer när detta är över men nog hoppas jag på några fler resor.

    1. Tack! Hela resan inklusive 48 h med tåg från Peking förblir ett minne för livet. Så mycket att se och uppleva på alla plan. Och naturen och kulturen inte minst. Tibet och munkar hör liksom ihop och man ser dem överallt.

    1. Ja, visst är det både intressant och mycket spånnande med Tibet. Resan dit är ett minne för livet.

  17. Vilket spännande inlägg med munkar på hög höjd! Kul att se något annat än det vi har i vår närhet när vi får hålla oss på hemmaplan, men jag kan drömma mig bort när jag ser dina bilder.

    1. Tack! Och en både väldigt spännande och intressant resa var det. Så annorlunda. Väldigt givande på alla sätt. Och munkarna kom väl till pass här i veckans temaord.

    1. De här temana är riktigt roliga. Och man kan ju vara med ibland. Jag väntar nu på ditt nästa tema. Med spänning. Vill gärna vara med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *