Stockholm

Längs kajen – I våra kvarter på Söder i Stockholm

Vi bor alldeles vid vattnet, längs Hammarbykanalen. Kanalen är en del av Hammarby sjö som i sin tur är en vik av Östersjön som går in här mellan stadsdelarna  Södermalm och och Södra Hammarbyhamnen, Hammarby sjöstad,som ligger  på andra sidan kanalen. Området är till viss del präglat av just närheten till vattnet och båtar. Och flera av de små gatorna i området som leder ner till vattnet har namn efter olika fiskeredskap som t.ex. Trålgränd, Ljustergränd, Mjärdgränd, Nätgränd och Dörjgränd. Namn som gatorna fick när husen blev inflyttningsklara 1994. Dagens promenad (fredagens) tar oss en bit här längs kajen och det i ösregn.

En del av kajområdet och bebyggelsen i Norra Hammarbyhamnen sett från Skanstullsbron i våras.  (Mer info om kajen och området i sig finns via länken, i ett blogginlägg jag skrev 2015)

Följ med längs kajen

Vi startar på kajen vid broarna, Skansbron längst ner och Skanstullsbron ovanför. Båten som syns till vänster på den första bilden är “Thaiboat”, ett landmärke, som är kombinerad en bar och thailändsk restaurang. Här finns sommartid även en egen sandstrand där man med fördel kan slå sig ner i en solstol och för ett tag.

En av stans Sjöräddningsstationer är strategiskt placerad här och deras gula och röda båtar ffår göra många utryckningar och så hela året.  De röda tegelhusen hör till vår bostadsrättsförening, Tullstugan, och består av fem hus i två kvarter med 263 lägenheter i olika storlekar varav de flesta idag är bostadsrätter.

I bakgrunden syns Skansbron och Skanstullsbron (överst) och glasbyggnaden är Whites arkitektkontor.

Whites arkitektkontor är en fem våningar hög “glaslåda” och där automatiska solskydd fälls ner när solen ligger på . På håll kan man genom glaset se interiören av björk och betong. För att ha ett så jämt inomhusklimat som möjligt hela året leds vatten upp från Hammarby sjö och in genom rörslingor. Klimatsmart och energisnålt då värme och kyla nästan är gratis. Högst upp i huset ligger en takterrass, lunchrestaurang och festlokaler för uthyrning. När vi flyttade hit 2004  fanns det under ett par år en  restaurang och en nattklubb i bottenvåningen. Men det är historia.

Whites arkitektkontor.

Stockholmskarta. Norra Hmmarbyhamnen är den sträcka på söder som går från väg 222 och följer vattnet fram till broarna. En sträcka på ca 2 kilometer.  

På kajen

finns det gamla järnvägsspåret kvar och är klassat som riksintresse för försvarsändamål. Förr användes spåren för att forsla varor från Södra station, längs kajen och bort till Stadsgårdshamnen  för att där lastas på båtar och tas vidare. Man trodde att det här skulle bli en omfattande järnvägstrafik så kajen gjordes bred.  Även avståndet till bostadshusen blev rejält tilltagen. Numer används inte spåren alls och den forna hamnen som låg här är ersatt av bostadshus.

 

Utanför vårt hus. Här syns tydligt de gamla järnvägsspåren.

De flesta båtarna som ligger längs kajen är husbåtar och de ligger här året runt och hyr kommunala platser. Alla båtar som ligger här måste var flyttbara p.g.a. brandfaran och ska då och då köras iväg på besiktning.

Fina innergårdar som grönskar. Så  även den sista november. (En firma har hand om skötseln och planteringen av alla växter.)

Lite längre bort

kommer nästa område  där kvarteren/bostadsrättsföreningarna heter “Hönsfodret”, “Trålen och Mjärden”. Olika arkitekter och  byggfirmor har varit inblandade i byggandet och satt sin prägel. Där finns också ett speciellt ljudisolerat hus som ingick i ett forskningsprojekt och där mätningar visade att det var Sveriges tystaste. (Hur man nu kan mäta det, men de boende är väldigt nöjda med den fina ljudisoleringen.)

Fint att gå och ha närkontakt med vattnet. Men skiner solen är det mer njutbart.

Tegelmurar, trappor, räcken och grindar avgränsar mot kajen

Här har fasaderna utformats i “Stockholmsstil” , modell lite äldre, med 160 cm höga fönster och puts i gula och röda nyanser. Även på gårdarna här finns fina planteringar och utemöbler.

 

Många flyttbara husbåtar ligger längs kajen i Norra Hammarbyhamnen. På andra sidan kanalen ligger Södra Hammarbyhamnen och gränsen till Södermalm går mitt i kanalen.

Kajen är princip bilfri men buss nr 57 som går härifrån till Karolinska sjukhuset kör här en liten bit innan den svänger av.

Sista stoppet för nu blir ett fint grönområde, Anna Lindhs park. Anna Lindh med familj bodde alldeles här i närheten och efter mycket om och men så ändrades parkens namn 2013 från Vintertullsparken (området här heter Vintertullen) till  just Anna Lindhs park. (Varför det heter Vintertullen har jag skrivit om här)

Anna Lindhs park finns också här längs kajen vid Hammarby sjö.Anna Lindhs park ligger fint med utsikt mot Hammarby sjö och Södra Hammarbyhamnen/Hammarby sjöstad.

 

För egen del lämnar jag nu på morgonen både kajen och Södermalm och beger mig västerut i landet. Värmland och en jobbrelaterad resa väntar.  Men jag återkommer därifrån i morgon. Önskar alla en trevlig första advent och kanske följer ni med till Värmland.

 

28 svar på ”Längs kajen – I våra kvarter på Söder i Stockholm”

 1. Ni bor verkligen jättefint till och det finns oerhört många detaljer att titta på också 🙂

  Ha nu en riktigt fin jobbresa, ska bli kul att se vart färden går denna gång 🙂

  1. TYvärr har regnetvräkt ner sedan i torsdags men ut tog jag mig ändå igår. Och visst är det trevligare att gå här längs kajen och titta i sol. Men en kan inte få allt.
   Jobbresan gick till Värmland och jag och gruppen är installerade på hotellet i Säffle och inväntar kvällens teaterföreställning på Säffle operan som är “Spelman på taket”. Huvudrollen gör Mikael Samulesson som en gång gjorde stor succé som Fantonen i “Fantomen på operan”. I morgon blir det bl.a. julmarknad i Frödings trakter och ett besök hs Lars Lerin. Bara trevligheter.
   Önskar er en fin första advent.

  1. Tack! Jo, visst blev det stopp i din hemstad men denna gång julbord uppe i “Svampen”. Inte som Carlslunds herrgård, men ändå riktigt bra.
   Ha det fint!
   Kram!

 2. Kring de stora husen i gränderna vid hamnen blir min kommentar och tänker då på sången kring de små husen ….
  och jag jag går ju där längs kajen …
  Värmland hälsar dig välkommen!
  Stor kram!

  1. Ja, lite så är det. Och vi har ju gått här tillsammans-
   Tack, nu är jag installerad i Säffle på hotellet och har en timme att inte göra “något” innan det bär av till Säffleoperan och “Spelman på taket”. Och i morgon blir det både julmarknad på Alsters herrgård, lite Fröding och en stor dos Lars Lerin.
   Önskar dig en fin första advent.
   Stor kram!

 3. God förmiddag 🙂 ja du/ni bor väldigt fint o en härlig del av staden förstår jag …som vi bor oxå fint med vatten som utsikt 🙂 önskar dig en fin 1 dec kram

  1. Visst bor vi bra. Och Söder är verkligen en levande stadsdel hela året. VI har ju inte direkt havet utanför, bara en vik, men vatten är altid fint. Förstår att ni också njuter av att bo vid vattnet.
   Önskar dig ocksp en fin första advent.
   Kram!

 4. Kul se dina bilder, där har vi promenerat många gånger.
  SKB har lägenheter i området, maken har kvar sin köplats där.
  Han har stått i kö sedan 1979!
  Ändå är det en hel del lägenheter i innerstan man måste ha stått i kö för ännu längre.
  Ha en trevlig adventshelg i Värmland.
  Imorgon ska vi julfira med äldste sonen och familj.
  8 personer på restaurant.

  1. Här är fina promenadområden och det går ju bra att promenera runt hela Södermalm och gå längs vattnet. Här i området finns mn mest bostadsrätter och om någon flyttar så säljs hyresrätterna ofta vidare som just bostadsrätter. Jo, i STockholm kan man få stå länge i kö för i innerstan finns numer ett bergränsat antal hyresrätter.
   Jag hoppas på en fin helg i Värmland och i kväll blir det Säffleoperan med Spelman på taket.
   Önskar er en fin advent och ett trevligt restaurangbesök.

 5. Dina kvarter påminner mycket om husen som byggdes utmed Göta Älv i Göteborg efter att varven lades ned. Så bra att man tar tillvara på attraktiv mark. Det är fantastiskt att promenera utefter kajerna. Kramar och trevlig advent!

  1. Visst är det bra att marken kan användas till bostäder när annat flyttas eller läggs ner. Får nog ta mig en rejäl titt om detta område i Göteborg. Ja, många andra också. Göteboerg gillas!
   Önskar dig också en fin advent och jag vet ju att ni har det bra.
   Kram!

 6. Absolut följer jag med till Värmland. Blir det månne Lars Leirins permanenta utställning igen? Dit kom jag inte i år heller, men jag hoppas hänga med ytterligare ett år! 🙂

  1. Var dtrevligt att du följer med. Välkommen. Jodå, den blir Lars Lerins permanenta utställningslokal, Sandgrund, i morgon plus en hel del annat smått och gott. I kväll ser vi “Spelman på taket” på Säffleoperan med Mikael Samuelsson i huvudrollen. Ska bli jättetrevligt.
   Önskar dig en fin advent.

 7. Ni bor så fint! Kan tänka mig att det är underbart att sommartid sitta på balkongen och titta ut över vattnet!
  Hoppas du får en fin jobbhelg!
  Stor kram!

  1. Visst bor vi bra! Och sommartid eller soliga dagar blir det en helt annan känsla.
   Jobbhelgen har börjat riktigt bra och hoppas den fprtsätter så.
   Stor kram och trevlig första advent.

 8. Ni bor verkligen fint och det var roligt att följa med på en promenad i dina trakter. Det är ju sonens trakter också men än har jag inte sett hans inte längre så nya lägenhet. Mina ledigheter har krockat med hans resor. Hur som helst så önskar jag dig en trevlig jobbrelaterad resa som jag är säker på att du klarar galant!

  Kram

  1. När du kommer så blir det en vända och jag vet ju att er son bor i närheten. Passerar de kvarteren då och då.
   Resan har gått väldigt bra idag och kvällens freställning av “Spelman på taket” var enastående. Mikael Samuelsson, som gjorde “Fantomen” spelade huvudrollen. Imorgon blir det nya vyer. Snarare ntgamla men jag gillar både Sandgrund, Lars Lerins tavlor och Alsters herrgård , Frödings födelsegård där det är julmarknad. DEn enda julmarknad som jag tycker om. DEn ör helt “tingel tangel” befriad.
   Kram och natti från Säffle.

 9. Där var hon igen, fina Gratia:-)
  Det roliga med dina trakter är i mina ögon mixen av “husstilar”, mångfalden helt enkelt. Mycket att upptäcka. Det blir liksom aldrig tråkigt i och kring Hammarby Sjöstad. Är ingen direkt vän av arkitekter, men i ditt område gäller inte talesättet “många kockar förstör soppan.
  Ha det så bra i Säffle och imorgon på Sandgrund. Perfekt sysselsättning i gråvädret.

  1. Gratia tittar vi på var dag och även efter katten som bor där. Sommmartid odlar ägarna så otroligt många ifna växter ute på däck i olika tunnor, krukor och annat så båten ser ut som ett växthus. Uppiggande! Husen i kvarteren här längs kajen har olika stil beroende på “byggherrar” och arkitekter och det finna mängder av detaljer att upptäcka. Även i Sjöstan är det roligt att se hur olika arkitekter och byggfirmor valt att bygga och utfoma sina områden.
   Är inte heller så förtjust i alla dessa arkitekter men här tycker jag man fått till olikheterna och personligheterna på husen. Om nu ett hus kan vara personligt…
   Vi har haft halvsol halva resan och hoppas på liknand ei morgon. Och resan känns väldigt bra. I morggon laddar jag för skyltsöndag och får ställa klockan så den hinns med innan dagen tar fart. Och det gör den tidigt.
   SEr fram emot både ett besök på Alsters herrgård (Frödings födelsegård) och givetvis på Sandgrund.

  1. Stockholm är en vacker stad och nu har staden lysts upp fint på många olika sätt. Behövligt o mörkret.
   Önskar idg en fin adventshelg.
   Kram!

 10. Vad trevligt att få följa med på den här promenaden. Där promenerade jag ofta förr i tiden då sonen gick på förskola på Tullgårdsgatan. Vi åkte oftast båten över från Hammarby sjöstad så jag har gått många gånger utmed kajen i både ur och skur. 🙂 Intressant att läsa om järnvägsspåret, jag har alltid undrat vad det använts till.

  1. Denna promenad går jag ofta och i motsatt riktning. Tar den ett par gånger i veckan och båten över kanalen är alltid trevlig. Precis som Sjöstaden. Och järnvägsspåren kommer att bli kvar. Enn minne från forna tider och anses viktiga för försvaret. Kanske vi ses här på kajen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *