Stockholm Trevligheter

Goda smaker i god variation

Goda smaker med tydliga italienska inslag fick jag ta del av igår. Det var det onsdag och det var dags igen för träff med Promenadklubben. Någon längre promenad blev det inte denna gång. Men den blev “god”. Förra veckan blev det en tur några mil söder om Stockholm och ett besök på Djursnäs gård där det var fullt fokus på djur och natur. Nu skulle vi starta med en promenad från Odenplan till Sankt Eriksplan som tog oss 10 minuter.

Vi träffades vid Odenplan och korvkiosken och gick genom Vasaparken bort till Sankt Eriksplan.

Till Sankt Eriksplan och Atlasområdet

Vasaparken ligger mellan Odenplan och Sankt Eriksplan och är en av huvudstadens alla gröna lungor. Många söker sig hit och i våras invigde man här i parken en yogapaviljong  uppe på en kulle. Hur mycket den är i bruk vet jag inte men den finns.

Promenaden genom parken och till Atlasområdet tog oss dryga 10 minuter.Området ligger i Stockholms innerstad och i stadsdelen Vasastan. Namnet kan en fundera över och det kommer från ett verkstadsföretag som hette AB Atlas. Och företaget i sig har namn efter Atlas, en av jättarna i den grekiska mytologin. Atlasfabriken tillverkade bl.a järnvägsvagnar och några broar. Företaget blev omorganiserta i slutet av 1800-talet och in på 1900-talet. Så småningom blev namnet på företaget Atlas Diesel och 1957 blev det Atlas Copco

Man rev fabriksbebyggelsen  och i slutet av 1920-talet byggde man bostäder här. Flera av gatorna och även  kvarteren har kvar namn från den gamla industriverksamheten ex.  Atlasgatan och Vulcanusgatan.

Lägenheterna här var små, med ett rum, kokvrå och litet badrum. De flesta hade också öppen spis. Men några innergårdar fanns inte. De flesta hus hade 6-7 våningar så området blev kompakt och ett av innerstans tätast bebodd.

Atlasområdet  med sin vackert målade hus når man genom trappor eller hiss ner hit från Sankt Eriksplan.

Goda smaker

skulle vi få testa i denna denna specialinriktade italienska  mat och vinhandel.

Italien. Goda smaker och blandade italienska charkuterier. Goda smaker från Italien. Här utvalda charkuterier; fänkålssalami, mortadella (en italiensk korv) och prosciutto (en speciell italiensk lufttorkad skinka)

Tre olika ostar att testa.

Goda smaker från Italien. Vin, robiola ost, andra ostar och charkuterier. Min tallrik fylld med goda smaker. Charkuterier, italienska oliver och små gurkor. Och ytterligare en ost. En “robiola pura capra”. En krämig variant kan påminna om en väl mogen camembert i konsistensen.(Mer om den i länken till vänster)

Parmesanost är viktig i den italienska matlagningen. Och det är stor skillnad på ost och ost. Och givetvis prismässigt. Många i Promenadklubben är  på olika sätt verksamma inom restaurangbranschen. Och att få tips om varor tillagningssätt m.m. är  så roligt. Vi hade nu också här möjligheten att få handla med oss matvaror hem och en del inköp blev det för min del-

Gigantiska parmesanostar och visst ville jag köpa med mig en bit hem.

Italien. Italienska varor med goda smaker kunde jag köpa med mig hem- Visst fick en del goda smaker följa med mig hem. Fyra olika ostar fick följa med hem; parmesan till vänster och ovanför den i paket, robiola. Plus yttrerligare två smakrika ostar. Och så pastan “Pasta di Semola di Grano Duro” en specialvariant.

Dags för lunch

blev det men hungriga var det nog ingen som var. En hel del gott hade vi  fått smaka  så en promenad i Atlaskvarteren/Atlasområdet kunde absolut vara välgörande. Dessutom var ju också vädret inbjudande.

Rakt fram går trapporna och en hiss upp till Sankt Eriksplan.

Uppifrån Sankt Eriksplan ser det ut så här när man blickar ner över en del av Atlasområdet. Längst bort i bild skymtar stadsdelen Kungsholmen.

Gruppen samlad utanför restaurang Portal vid St. Eriksplan. För mig skulle detta bli första besöket här. Men efter att ha ätit här så vet jag att det inte var det sista.Väldigt gott och trevligt.

Dags för lunch.

Stockholm. Restaurang Portal bjöd på goda smaker till lunch. Även lunchen bjöd goda smaker och vacker uppläggning. Kryddstekt kycklinglår med rostad blomkål, picklade salladskål, gräslöksmajonäs och rödvinssky. 

28 svar på ”Goda smaker i god variation”

  1. En ganska kort runda denna onsdag men med fokus på det goda. JUst den lilla butiken vi besökte importerar direkt från olika platser i Italien så kvalitén är hög. Vilka ostar och vilken pasta! Och härliga charkuterier. Den här pastan vi kunde köpa är speciell smakmässigt och vi testade den hemma igår. Så god.
   Jodå, jag vet att det även i vår by i thailand finns lite italienisnprerat men det brukar vi hoppa över. Blir det thailändska köket för det gillar vi.
   Men tror att maken slagit till på carbonara några gånger och även pizza- Båda har varit bra.
   Önskar dig också en skön helg och hoppas ni slipper regn.

 1. Vilken trevlig dag med Promenadklubben även om själva promenaden inte blev så lång. Intressant att smaka olika italienska produkter. Nog är det skillnad på parmesan och på parmesan. Till vissa rätter tycker jag att det passar bättre med en med kortare lagring men till andra rätter är det precis tvärtom.
  God lunch blev det dessutom.

  Nu önskar jag en god kväll!

  Kram

  1. Det blev en riktigt lyckad och god dag men promenaden blev bara att par km. (Gick sedan på egen del en bit till) många i Promenadklubben är i restaurangbranschen eller har varit så det är fint med alla tips-
   Ja, olika sorters parmesan kan behövas till olika rätter. Osten, den lilla runda robiola, var en upplevesle- Så god.
   Och en riktigt god lunch blev det. Men sen avstod jag middag och åt en liten sallad.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 2. Italiensk plockmat med goda ostar är verkligen gott och hade nästan räckt som en hel lunch. Här har vi Falbygdens Ost som har en enorm sortering av ostar. Där åker det ofta med både det ena och andra när vi handlar där, bl a bitar av vällagrad parmesan….

  1. Just så kände jag också. Och flera med mig. Jag har med stort nöje besökt ert fina Falbygdens ost och handlat där. (Min famnor var en gång ysterska på ett mejeri i er trakt men jag minns inte vilket. Men detta var på 1920-talet och då var det mer “vanliga” ostar som gällde.
   Återkommer gärna till Falbygdens ost och vill se mer av trakterna där i Falköping som farmor växte upp i.

  1. En matpromenad blev det. Med tonvikt på mat denna dag.
   Och vi är nu välförsedda. För egen del gick jag en bra bit till och det var skönt för det blev en del inmundigat.

  1. Så sant! Sen tog jag en extra runda på vägen hem för att smälta maten. Men en riktigt god onsdag blev dte. På alla sätt. Och väldigt trevlig.
   Njutning på många sätt.
   Kram

 3. Ja, det där var ju en kulinarisk promenad i Vasastan. Din Promenadgrupp är verkligen kreativ och hittar på allt möjligt positivt. Så himla skoj!
  Atlasgatan känner jag igen. Där bodde en av mina fotbollstränare på 1980-talet. I en mörk etta. Inte min smak alls, men han var överlycklig att bo mitt i stan så att säga.
  Kul med italienska “tapas”. Alltid gott och det förvånar mig inte att du inte gick tomhänt därifrån. Å lunch på den “avsmakningsmeny” – oj då! Men den lunchen gick ju ned den också:-)

  1. Jag är så glad av att jag genom en lyckosam slump, via min blogg, blev kontaktad av Promenadklubben och efter min guidning blev inbjuden att vara med. Programmet är helt fantastiskt. Jag bara tackar, ler och njuter av att få vara en del av detta. Och genom en lyckad slump.
   Atlasområdet är ju speciellt och var ju förr väldigt att tätbebyggt område.Men idag är detta ett tämligen eftertraktat område och bostäderna har ju förbättrats och blivit större.
   Väldigt roligt och”gott” att besöka denna lilla delikatessbutik som förser många av Stockholms restauranger och inte minst att provsmaka.Ja, det blev lite tätt här med maten men en lagom portion gick ner. Och sedan blev det en rejäl runda för min del-

 4. Vilken trevlig dag ni fick, och ni var alldeles i närheten av min son och hans lilla familj som bor på Atlasmuren, kände igen mej på dina bilder, just genom den portalen går vi när vi ska till Atlasmuren, och tack för info varför det heter Atlasområdet, det visste jag ingenting om! Huset där “min” familj bor är byggt 1929 ..tror jag, och de bor i en liten tvåa, få se hur länge de kan bo kvar med en liten kille 😉

  De italienska delikatesserna, mums!
  Så kul att du var på Restaurang Portal, känner igen namnet då det är en samtalsvänlig restaurang ,som finns med på: https://matro.nu/om-matro-nu/ , om ljudvänliga restauranger, så dit vill jag gå, allra helst om maten också var bra! https://matro.nu/5852/portal/
  Ha det gott!
  Kram!

  1. En riktigt trevlig dag. Men inte just så mycket promenerande. Tog igen det senare när jag strosade genom stan hem till Söder.
   Atlasmuren är verkligen ett trevligt område och säkertv kan de bo kvar här ett bra tag till. Verkar ju inte nu vara läge att byta bostad,. Min dottter Liv i Uppsala bor med man och barnbarnen i en liten tvåa men mitt i stan och dte är värt mycket.
   Så gott att få smaka dessa italienska delikatesser i den här trevliga miljön och även få chans att handla.
   Besöket på Portal var mitt första och gott och väldigt trevligt. Ägaren visade oss också runt och berättade om restaurangen.
   Tror det också är bra att säga till om man går dit att man vill ha ett bord som är lugnt. Vi var här lunchtid, men lite senare och jag tyckte det var ok med ljudet.
   En restaurang jag återkommer till-
   Ha det gott du också.
   Kram

  1. Jag också! Och dessa direktimporterade från Italien vi fick smaka var helt perfekta.Roligt att också köpa med sig lite hem- Gruyère tycker jag också om och köper den då i Östermalmshallen. Väldigt smakrik och även av den finns ju många varoanter.
   Atlashusen är charmiga och väl bibehållna så fint att ta en sväng där innan maten.

 5. Vilken trevlig dag med Promenadklubben! Roligt att få följa med så här genom dina fina bilder och trevliga text! Många godsaker att njuta av!
  Ha en fin fredag!
  Kram

  1. Just denna dag blev det en kort promenad utan fokus var mer på det ätbara. Trevligt det också- Men jag vandrade hem till Söder så det blev ändå en rejäl promenad för min del.
   Önskar dig också en fin fredag från ett Stockholm i solsken.
   Kram

 6. Men så mumsigt o kul att köpa med lite gott hem ..promenader är alltid njutbara hoppas du får en fin fredag oavsett vad du förtar dig Ditte 🙂 kram

  1. Väldigt gott och trevligt. Och fint att kunna köpa med lite goda italienska matvaror hem. Butiken direktimporterar och säljer sedan vidare till butiker och restauranger och nu fick vår grupp chans att både provsmaka och köpa om vi ville.
   Strålande sol här idag men inget direkt planerat.
   Önskar dig en fin fredag.
   Kram

 7. Vilken trevlig idé detta är med Promenadklubben. Ni har gott sällskap av varandra och ser till att leva gott, den här gången med Italien som en röd tråd. Italiensk mat är oftast en höjdare.
  Tack för att jag fick hänga med på ett hörn!
  Kram

  1. Jag är så glad att jag av en slump kom med här. Det ger så mycket på många sätt. Denna gång blev det en kortare runda men mer fokus på mat. Men väldigt fint att smaka på, och om en så ville, köpa med sig lite hem.
   Kändes skönt sedan efter allt gott att promenera hem till Söder.
   Alltid roligt att du är med.
   Kram och trevlig fredag.

 8. Vilken härlig dag med promenad klubben, Italienska köket kan vara en hit, älskar parmesan blev sugen på rödvin o ost i kväll nu haha, så härliga bilder från eran dag ,kram

  1. En lyckad och väldigt “god” dag på olika sätt. Väldigt roligt både att få smaka och sedan om man ville handla. Och det ville jag förstås. Men en promenad blev det senare hemåt efter allt gott. Det var ju även lunch.
   Kram !

 9. Det var en riktigt god dag ni fick med allt det du visade på tallrikarna. Vi är helt hopplösa när det gäller ost, det går inte att gå in och köpa bara en ost. Nej vi kommer alltid ut med 4-5 olika sorter och sedan mumsar vi oss allt. Gott gott. Den butiker du nämner, är den för allmänheten att handla i eller hade ni så att säga “kontakter” för att komma dit?
  Trevlig helg

  1. Verkligen! Så roligt att besöka en liknande butik som importerar direkt från Italien.Och att handla ost gör vi också gärna. Har en väldigt bra ostbutik på Nybrogatan vi handlar i eller i Hötorgs eller Östarmalmshallen. Smidigt när jag ofta är i trakterna-
   Butiken vi besökte har tyvärr inte öppet utan säljer till handlare och restauranger så det var genom känningar vi kunde komma hit.
   Så mycket gott. Så visst blev de en del handlat. Och den här pastan går inte att jämföra med annan jag ätit så god.
   Önskar dig också en fin helg.

 10. Imponerad över Promenadklubbens aktiviteter, varje vecka! Det kan väl inte vara en och samma person som organiserar och bokar alla besök? Turas man om?
  Det enda jag hade avstått (men tagit mer av det andra) är mortadellan som inte fallit mig i smaken.
  Roligt att du som känner till så många restauranger i stan får pröva nya ställen!
  Kram

  1. Det äe jag också. En otrolig programgrupp. Nej, de är fler som har hand om aktiviteterna. Är så glad att jag av en slump kom med häroch roligt med nya bekanta.
   Mortadellan hade du kunnat avstå. Charkuterierna var upplagda gruppvis så man visste tydligt vad som var vad.
   Mycket mat blev det så för min del blev det en promenad sedan hem till Söder.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *