Stockholm

Flera stopp på vägen från Östermalm till City

Gårdagen bjöd på lite miljöombyte när jag för några timmar bytte stadsdel  bytte stadsdel. I och för sig är det något  jag gör ganska ofta. Så ofta att jag sällan ens tänker på det. Stockholm är ändå en stad där det mesta ligger centralt och det är enkelt att till fots ta sig från en stadsdel till en annan. Många cyklar och det är gott om allmänna kommunikationsmedel. (Här ingår också pendelbåtarna) För egen del hade jag inget direkt jag skulle göra eller uträtta efter att tandisbesöket var avklarat så jag strosade runt både planlöst och utan tid att passa. Och några ytterligare stopp, längre och kortare, blev det på vägen efter Östermalmshallen

Stockholm. Dramatiska teatern. Här blev det ett stopp. Från Östermalmshallen gick jag Nybrogatan ner till Dramaten. Och detta var det första av flera stopp på vägen till City.

Flera stopp

kom det att bli och när jag passerade Dramaten så stannande jag till. Dramaten, Kungliga Dramatiska Teatern, grundades 1788 av Gustav III. Men på den tiden fanns teatern och operan i “Bollhuset” bredvid slottet. (En sorts idrottslokal, därav namnet) Den nuvarande byggnaden är byggd i vit marmor och invigdes 1908. (Arkitekt är Fredrik Liljekvist) När jag ändå var på Strandvägen, “Stockholms paradgata” kom jag på att det kunde vara trevligt med ett besök i butiken Svenskt Tenn. Både Strandvägen och Svenskt Tenn är “gamla bekanta” och det blir en hel del besök här. Ofta är det ju så att man har olika ögon på sig, ser och tar till sig det man kanske inte tidigare noterat. (I länken ovan om Stockholms paradgata har jag också berättat om varför firmanamnet av just Svenskt Tenn)

Svenskt Tenn erbjuder mycket av det mesta vad gäller design. Och tidlös sådan. 

I ett tidigare inlägg har jag berättat en del om Svenskt Tenn och om Estrid Ericson och Josef Frank som finns bakom butiken. Förra sommaren, på ett resejobb runt Vättern, besökte vi Hjo som är Estrid Ericsons födelsestad. Här såg vi där en utställning med fokus på färg och form kapade av dessa två.

Bilder från några olika miljöer på Svenskt Tenn.

Stockholm . Butiken Svenskt Tenn. Flera stopp blev det för min del i butikens olika avdelningar. Här kanske lite mat. Flera stopp blev det i butikens olika avdelningar. Funderade på om jag skulle slå mig ner här vid bordet och se om jag blev serverad.

Vad gäller de flesta tyger är det Josef Frank som designat dem och många möbler. Så här säger han; ” Det spelar ingen roll om man blandar gammal och nytt. Blandar möbelstilar, färger och mönster. Saker man tycker omkommer ändå av sig själv att smälta samman till en lugn enhet. ”

Inspirerad av Josef Frank

är arkitekten och inredningsdesignern India Mahdavi och här på Svenskt Tenn hamnade jag på hennes utställning; “Frankly Yours”.  (En utställning som öppnade den 5/9 och pågår till den 9/10-2022) Hon är känd för att skapa unika miljöer där hon kombinerar en känsla av bekvämlighet med elegans, färg och humor. India Mahadavi har alltid beundrat arkitekten och formgivaren Josef Frank. Hon har också i många projekt genom åren använt sig av hans textilier och mönste. r Och just det faktum att Svenskt Tenn grundades av en kvinna har också påverkat henne mycket. (Idag är det en stiftelse, Kjell och Määrta Beijers stiftelse, som äger företaget.

Visst märks det att India Mahavid är inspirerad av Josef Frank. I utställningen var det även detta blommiga tyg som tapet. Väl mycket blommor för mig.  Men en fåtölj och ett par av de runda brickborden kunde få flytta in hos oss. (Har inte frågat maken)

Rummet i sin helhet.

Mot Norrmalmstorg och Kungsträdgården

styrde fötterna mig efter att ha lämnat Svenskt Tenn. Och detta med att se “nya” saker fast de är gamla gjorde jag på Norrmalmstorg. Nästan i mitten av torget finns en skulptur som jag måtte ha passerat hur många gånger som helst. Passerat men ändå inte lagt märke till. Skulpturen heter “Frihetens källa”och har funnits här sedan 1994. Konstnären är Björne Selder.

1990 startade här på Norrmalmstorg “Måndagsrörelsen” sina manifestationer för att visa stöd och solidaritet  med de baltiska ländernas strävan efter självständighet. För egen del arbetade jag men var här de måndagar jag kunde. Och nu efter ockupationen av Ukraina har jag också varit här och visat min solidaritet för landets rätt att vara fritt och självständigt.

Här på torget kom jag också att tänka på bloggvännen Paula som jobbade här på bank under många år. Ja, du var med mig i tankarna.

“Frihetens källa” består av tre stående granitblock med vatten som sköljer över stenarnas polerade delar. Mängder av värmeljus och några blommor fanns vid skulpturen. Nu är det Ukraina man manifesterar för. Önskar och hoppas på deras frihet

Från Norrmalmstorg är stegen till Kungsträdgården få. Detta var förr just kungarnas trädgård men dit allmänheten fick  tillträde först på 1800-talet. (Mer om Kungsträdgården har jag berättat om i länken ovan)

Kungsträdgården  den sista september 2022. 

36 svar på ”Flera stopp på vägen från Östermalm till City”

 1. Tack för en trevlig promenad i city! Svensk Tenn är en personlig favorit. Även om det inte alltid blir inköp så är det en trevlig butik att strosa runt i och inspireras av.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Roligt att bara strosa utan direkt tänkt mål. Men visst är det så att är jag i närheten blir det ofta ett besök på Svenskt Tenn. Utställningen här med tyger och mönster av India Mahdavi. ” Frankly Yours” är väldigt inspirerade av Josef Frank men det blev väl mycket blommor. Ett brickbord eller två hade kunnat få ta plats här hemma- Men maken såg inte helförtjust ut när jag presenetrade idén-
   Önskar dig också en fin kväll och ett trevligt kalas.
   Kram

  1. Kungsan besöker jag hela året och det är roligt att här följa årstidernas skiftningar. Fint att sitta ner en stund och titta på alla människor.
   Ja, väl blommigt hos Svenskt Tenn. Men blommor är ju en del av Josef Frank och hans mönster. Men ett par av de blommiga borden skulle jag vilja ha hemma. Gärna en eller ett par kuddar också. Maken är inte lika på…

 2. Lite väl blommigt med tapeterna. Ibland är det bättre att inte fråga utan bara att överraska!=) Prunkande urnor vid Kungsträdgården. Ha en skön kväll ♡

  1. Visst var det! Blev nästan yr. Men ett par av brickborden skulle jag gärna ha här hemme och gärna en kudde. Maken har ännu inte nappat på tanken.
   En skön dag blev det och någon brådska hade jag ju inte.
   Önskar dig också en fin kväll.

 3. Så trevligt att bli guidad av dig i Stockholm!
  Josef Frank och främst hans tapeter älskar vi verkligen. När vi bodde i vårt hus tapetserade vi vårt lilla kök med hans ”Eldsblomma,röd” och varje morgon blev jag lika glad när jag klev över tröskeln. Vårt gästrum fick istället hans ”Vårklockor”. Sedan flyttade vi till en nybyggd hyreslägenhet där allt är vitt. Då blev det istället mörkröd soffa och två storblommiga fåtöljer, färg kan vi inte vara utan!

  1. Tack! Roligt att ni hänger på. Åh, vad roligt att ni hade tapetserat köket med “Eldsblomma, röd”. Såg den igår-
   Även “Vårklocka” tycker jag om och så fint att ha den i gästrummet. Färg tycker jag också om-
   Fint nu i den vita lägenheten med en röd soffa och blommig fåtölj- Låter väldigt fint och glatt-
   Blev nu när jag var här i butiken förtjust i ett par blommiga brickbord och ett par kuddar. Så lite funderande får det allt bli-
   Så inspirerande att titta runt-

 4. Fina Stockholm! Nu blev jag väldigt sugen på nya soffkuddar, och varför inte i Josef Franks härliga mönster. Får fråga maken jag också, hihi!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Svenskt Tenn har mycket fint men det vill nog till en stor våning med allt mönster. Men i liten skala- En kudde eller ett par, liksom ett par brickbord lockade mig.Make är mer tveksam så vi får se.
   Jag har en del saker från Svenskt Tenn och de är ju tidlösa och alltid moderna-
   Ha det fint.
   Kram

 5. Så vackert med bilden av Kungsträdgården. Nu var det länge sedan jag var där, så därför är det dubbelt så roligt att få följa med dig.
  Svenskt Tenn, känner jag igen fast nu är det många år sedan jag var där senast.
  Tack för alla fina bilder därifrån och all information. Jag suger åt mig som en svamp, och hoppas att det sitter kvar i mitt minne.
  Dramaten är ett pampigt hus.
  “Frihetens källa” var något nytt för mig.
  Trevlig helg och sköt om dig.
  Varm kram!

  1. Jag är bara glad att du vandrar med mig. Och vi tar de pauser vi tycker vi behöver. En blev ju här i Kungsträdgården.
   Svenskt Tenn är ju en klassiker och roligt med dessa klassiska mönster som än idag är populära.
   Tänk att jag missat Frihetens källa trots att jag passerat Norrmalmstorg så många gånger under årens lopp.Har ju nu varit där för att manifestera Ukrainas frihet och förr när det gällde Baltikums frihet.
   Önskar dig också en fin helg och hoppas ni har det så bra som det går.
   Varm kram

 6. Vilken härlig utställning med de blommiga tapeterna! Underbar! Måste också säga att layouten på din blogg blivit väldigt snygg! Stilren och lättillgänglig!

  1. Tack! Jag är ju amatör och bloggar för att det är stimulerande. Roligt att du tycker bloggen blivit merstilren och lättillgänglig.
   Roligt är också att många nya läsare kommit till.
   Jag har hjälp med att ordna bloggen av Sanna som har stöttat mig sedan 2008 och fortfarande finns till min hjälp. Tacksam för det.
   Alltid roligt att titta in på Svenskt Tenn och nu att se den påverkan Josef Frank haft på India Mahdavi här med mönstret “Frankly Yours” .

 7. Jättekul med dina “pitstops”, som inte är några sådana;-)
  Måste säga att India Mahdavis “rum” är bara för mycket för min del. Jag skulle bli vansinnig om jag ska vara ärlig. Blommorna blir till levande kräldjur i min lilla hjärna.
  Däremot ÄLSKAR jag mattan i tredje bilden. Den skär sig i och för sig med de randiga möblerna, men det är troligen meningen…
  Det märks att sommaren och turistsäsongen är över – Kungsträdgården är ju folktom…

  1. Nej, det blev ju mer stopp. Hade funderingar på att slå mig ner utomhus på Strandvägen men tyvärr var borden upptagna så det blev sop men utan “pit” denna gång-
   Visst är detta rum med mönster av India Mahdavi “Frankly Yours” för mycket. Instämmer helt. Men jag kunde tänka mig en kudde och ett eller två brickbord i mönstret. Men det syns ju tydligt varifrån hon fått inspirationen-
   Mattan gillar jag också och en hel del annat men mycket av dessa mönster och möbler kräver ju stora rum med högt till tak-
   Kungsan var ganska tom men Nybrogatan, Drottninggatan, Gallerian och Biblioteksgatan hade många besökare denna fredag eftermiddag.

 8. Den röda soffan och de röda fåtöljerna är helt i min smak, även om jag inte har något sådant. Men jag gillar det varma härliga rummet. Jag tycker om färg. Däremot är jag inte lika förtjust i det möblemang som kommer efteråt, tapeter osv. Det blir lite väl mycket för min del. Jag känner mig lite yr 😉
  Tack för trevlig stund här hos dig igen Ditte!
  Kram

  1. Mycket färg är det! Och till en del av tygerna och möblerna krävs det en stor våning med rejäl takhöjd- Ja, detta blommiga rum tyckte jag också var alldeles för mycket. Det gick nästan runt i huvudet när jag såg mönstret på väggarna. Men att India Mahdavi blivit inspirerad av Josef Frank märks ju tydligt.Skulle kunna tänka mig att ha ett brickbord här hemma och en kudde från mönstret. Men inte mer än så.
   Jag kände mig också yr när jag var här bland allt det blommiga och fick pausa på vägen vidare mot City.
   Kram och jättekul att du var med.

 9. Vilket härligt inlägg! Och vad fantastiskt att få följa med in på Svenskt Tenn. Tänk att nu har jag en ny plats att besöka nästa gång jag ska till Stockholm. Svenskt Tenn….
  Jag gillar blommor i inredning men India Mahdavis blommiga rum blir lite väl mycket för min smak, även om det samtidigt ser intressant ut 🙂 Hade nog precis som du nöjt mig med några detaljer som brickor och kuddar… Och gärna en fåtölj – de ser läckra ut.

  Allt gott!
  Ha en fin helg!
  Kram Christina

  1. Tack! Svenskt Tenn är en butik som sprudlar av design, konst och färg Tror du skulle tycka om ett besök här.
   Instämmer helt i att rummet med tyger och mönster av India Mahdavi blev väl mycket. Oroligt i mitt huvud. Men en kudde eller ett av brickborden skulle jag gärna vilja ha. Det märktes verkligen att hon blivit inspirerad av just Josef Frank. Fåtöljen var läcker men kräver en del rymd som vi inte har hemma.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 10. Hola! India Mahavid var snyggt! Lite mycket som tapet dock – men några kuddar eller brickbord funkar om man inte har en massa annat mönstrat i rummet. När vi bodde i hus hade vi Josef Franks vårklockor som fondvägg i vårt sovrum. Piggade upp! Stormönstrat kräver dock en större ”ren” yta i omgivningarna för att funka tycker jag. Blir lätt oroligt annars. 😊 Passar därför bäst i bostäder med högt i tak och bra rymd. Men det där är ju tycke och smak såklart.

  Här har det pluggats text i 3 timmar idag. Maken har jobbat ikapp administrativt. Är högt tryck nu på firman mtp elpriserna. ”Alla” vill ha hjälp med att justera och optimera värmesystemet i sina fastigheter. Jobben hinns knappt med – och sen gäller det ju att hitta tid för att skicka fakturor också. 😉 Som egenföretagare är det då bara helgen som återstår.

  Kram och hälsa Mr B! ❤️

  1. Håller helt med dig! Vi hade också i huset i Väsby en fondvägg men Josef Franks tapet och då även överdrag till stolar. Funderar på ett par brickbord i med mönstret av India Madahvi och en kudde. Men även Josef Frank har snygga bruckbord för att inte tala om mönster till kuddar.
   Ska man ha mer av Josef Frank så krävs det stora rum och högt till tal
   Kan tänka mig att detta med elpriserna ger än ökad efterfrågan på jobb och det är ju bra i sig.

   Önskar er en skön sönda.
   Mr B hälsar
   Kram

  1. Skönt att strosa utan några direkta mål utan man tar det efter hand.
   Önskar dig också en skön söndag.
   Kram

 11. Frankly Yours var ju väldigt elegant får jag ju säga, sådana tapeter hade aldrig fungerat här, frugan hade fått en anfall, jag med tror jag. 😉
  Men fint var det ju trots det.

  Lite färginslag i hemmet tror jag de flesta uppskattar, blir ju lätt lite trist annars.

  Ha en fin söndag Ditte.

  1. Instämmer helt! Rummet började nästan snurra när jag varit där ren stund.Men ett brickbord och en kudde skulle jag gärna vilja ha. Mönstret tyckte jag om men i mindre “delar”. Och visst är det trevligt och uppiggande med lite färg.
   Önskar dig också en fin söndag.

 12. Visst finns det väl mycket fint på Svenskt tenn men jag tycker egentligen väldigt illa om den där butiken där ingenting verkar kunna bli för dyrt för kundkretsen – som jag alltså uppenbart inte tillhör. Med ett undantag: jag har köpt Estrid Ericssons hand som halssmycke. Jättevackert!

  1. Jag gillar butiken och mycket av designen men är inte alls avundsjuk på att jag inte kan handla “allt”. Har ingen önskan om det och tillhör inte alls kundkretsen som vill eller har möjlighet att köpa så mycket. Visst är en del saker dyra, väldigt dyra. Men de fäster jag inte så stor vikt vid. Ett brickbord som jag gärna vill ha kostar ca 2000 kr och det tycker jag är ganska ok. Har lite annat härifrån också och även ett par smycken- Men har heller aldrig tröttnat på sakerna utan de består på många sätt.
   Estrid ERicsons “hand” är verkligen vackert.

 13. Fina bilder och interiörer. Härligt att strosa runt och titta.
  Sista bilden från Kungsträdgården är ljuvlig.
  God söndag med stor kram!

  1. Det blev en riktigt skön fredag och med lite uppiggande stopp längs vägen.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Stor kram

 14. Ibland blir strosandet i hemtrakterna som en nyhet i det gamla. Nya saker, tankar kan dyka upp. Svenskt Tenn skulle jag vilja besöka. Nja. För mig blev det lite väl mycket blommor på andra stället. Lagom är bäst. Hoppas besöket hos tandis gick bra och smärtfritt.
  Kram från ösregnsVisby

  1. Just så! Och visst blev det väl mycket blommor här i ett av rummen. Blev nästan yr.Men om en bortser från det fanns/ finns mycket annat. Och att strosa runt och stanna lite här och där passar mig bra. En del nygammalt blir det😀
   Kram

 15. Tack snälla du för att du tänkte på mig där vid Norrmalmstorg. Monumentet känner jag inte igen, det har nog kommit dit senare. Det var ju lite lustigt att när jag bytte från Nordea till Okobanken så flyttade jag bara ett stenkast, från NKhuset till torget…
  Älskar Svenskt Tenn, även om sista inredningen var lite i överkant, skulle nog bli yr i mössan av de väggarna hemma. Mattan på första bilden, den skulle jag välja av allt fint jag ser där.
  Nu ska jag hoppa vidare till skyltarna…

  1. Ja, du var med mig här i tankarna. Men hur har jag kunnat missa denna skulptur som kom hit 1994. Förstår det inte.
   Vad gäller det mest blommiga här på Svenskt Tenn så böev det alltför mycket. Men en kudde och ett “brickbord” kunde vara något.Mattan på första bilden gillar jag också och jag såg fler i butiken. Men priserna ogillade jag. Å andra sidan är det hantverk.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *