Resor i Sverige

I Hjo – Med färg, form och “Firma Svenskt Tenn”

Efter gårdagens inlägg, med en avstickare till Skövde och Axvall i Västergötland, blir det även idag en vända till Västergötland. Till den charmiga staden Hjo. Förra helgen var jag  från fredag morgon och till söndag kväll på en jobbresa runt Vättern. En fin resa som kantades av vacker natur och historia och kultur.  Idag är vi tillbaka i Hjo och ska besöka “Kulturkvarteret” och titta på en utställning om Estrid Ericson, som kom att grunda Firma Svenskt Tenn i Stockholm. (Mer om Svenskt Tenn och Estrid Ericson finns i länken ovan)

I Hjo finns detta hus kvar som förr var hotell Royal. som hennes pappa ägde. Här tillbringade Estrid Eicson sina ungdomsår. I Hjo, i det här huset  på Hamngatan12, mitt emot torget, låg entrén till det hotell som Estrid Ericsons pappa drev. Och här tillbringade Estrid sina ungdomsår. 

I Hjo

besökte vi Kulturkvarteret och fick en fint guidad tur av utställningen om Estrid Ericson som grundade Firma Svenskt Tenn. Estrid föddes i Öregrund i Uppland 1894 men kom hit till Hjo när hon bara var  några månader gammal. Här var pappan källarmästare och ägde hotell Royal och badhotellet  Bellevue. Estrid kom att växa upp här  i Hjo men reste som 19-åring till Stockholm  för att under några år  utbilda sig till teckningslärare. Estrid reste tillbaka till Hjo och arbetade som teckningslärare någon termin. Estrids pappa avlider 1924 och hon ärver då en liten summa pengar, reser till Stockholm och grundar Svenskt Tenn på Smålandsgatan. Detta gör hon tillsammans med tennkonstnären Nils Fougstedt.Estrid själv arbetade en hel del i tenn och namnet på firman kom just därifrån. Till Strandvägen flyttar firman 1927.

Estrid Ericson samarbetade med flera olika designers och konstnärer. Men från 1934 kom det att bli ett intensivt samarbete med den österrikiske arkitekten och formgivaren Josef Frank. 

Kulturkvarteret i Hjo består av  olika byggnader bl.a. en gammal skola. Och det är på övervåningen i skolan som utställningen om Estrid Ericson och Josef Frank pågår.

I Hjo är den gamla samskolan en del av kulturkvarteret. Här pågår ockå utställningen om Estrid Ericson och Firma Svenskt Tenn. Den gamla “samskolan” i Hjo är en del av kulturkvarteret.

Trappan upp till utställningslokalerna i de gamla klassrummen är väl nött.

Utställningen

såg vi i två grupper så någon trängsel var det inte och lokalerna är stora. Och den grupp som inte såg utställningen var och tittade närmare på Hjo och sedan blev det byte. Vi hade en guidad tur men utställningen är kostnadsfri så har man vägarna förbi Hjo så ta gärna en titt.

Bilder, textilier och en lykta från det hotell som Estrids pappa ägde välkomnar oss till utställningen.

 Här är vi i ett av rummen där det samlats många tennföremål som Estrid Ericson tillverkat; både smycken, prydnader och bruksföremål. 

Vid de höga fönstren i de gamla klassrummen har man i “tennrummet” byggt vitrinskåp i glas. Här kommer föremålen verkligen till sin rätt.

Josef Frank ritade möbler och designade ofta mönstren till tygerna men det var Estrid Ericson som hade blicken för hur de bäst skulle komma till sin rätt.

Några av alla de tyger som Josef Frank designat, Från vänster mönstret “Hawaii, i mitten “La Plata” och till höger “Teheran”

Tänkvärt budskap på en kudde.

Brickor och ett skåp som Josef Frank designat.

Estrid Ericson flyttade själv till Strandvägen , gifte sig med en sjökapten 1944 och drev företaget fram till 1978. Och de sista åren återvände hon till att skapa i tenn. Och det var ju med tenn som hon startade sin bana. Estrid avled i Stockholm 1981 men är begravd i Hjo.

Mer från resan runt Vättern kommer efter hand och då  med besök i Jönköping, Gränna, Visingsö, Ellen Keys “Strand” vid Vättern och Omberg och i Vadstena.

18 svar på ”I Hjo – Med färg, form och “Firma Svenskt Tenn””

 1. Vilken intressant och givande utställning! Tack dessutom för lite nyttig kunskap om Estrid Eriksson för helt uppdaterad var jag inte. Däremot tycker jag mycket om Svenskt Tenn så det blir alltid ett besök i butiken. Fast alltid och alltid, nu känns det som en evighet sedan jag var i Stockholm…

  Kram och god torsdag!

  1. Utställningen här i Hjo var verkligen givande och fint att se den med en bra guide. Jag tittar ofta in på Svenskt Tenn på Strandvägen och är förtjust i mycket av det som finns där. Några saker finns här hemma , dock inga möbler. Tyvärr.
   Säkert tar du dig en titt på Svenskt Tenn nästa gång du kommer till Stockholm.
   Önskar dig en fin torsdag. Här är det +23 och ett ljuvligt väder.
   Kram

  1. Tack! Svenskt Tenn i Stockholm besöker jag ofta och nu var det väldigt roligt att i Hjo och på utställningen få veta mer och inte minst se många fina tennföremål, tyger, brickor och annat. Extra roligt med vår guidade visning.

 2. Den kudden, den texten var riktigt bra. Sen har jag inte läst så mycket av boken… det har blivit Europasidorna till största delen…Men dom är ju lite spännande de också.
  Riktigt snyggt fönster.
  Får bli en boksida i Hjo, det inser jag!
  Tack för turen! Kram !

  1. Hjo är en stad jag besökte en del när jag växte upp i Töreboda men nu var det länge sedan jag var här. I början av 2000-talet tror jag det var. Men en stad jag tycker om och särskilt fin är den ju i fint väder. DEn som så många andra städer.
   Fönstren här i samskolan gjorde sig extra bra i detta utställningssammanhang och ljuset kom in så vackert.
   Jätteroligt att du var med.
   Kram

 3. Intressant! Roligt att utställningen är kostnadsfri att besöka, bra där.
  Det jag mest reagerade på är fotot på Estrid. Hon ser så sorgsen ut på bilden med sina stora ögon som ser så ledsna ut…
  Sedan älskar jag brickorna och skåpet som Josef Frank designat. Skåpet skulle jag absolut inte tacka nej till.

  1. Jag gillar Svenskt Tenn och att här på plats, i liten grupp, få en riktigt bra och personlig guidningar var både roligt och intressent. Mycket färg är det ju i Josef Franks textilier och sedan var det intressant att få veta mer om hans och Estrid Ericsons samarbete. Brickorna är så fina.Har ett par som jag flitigt använder.
   Det här skåpet var ju väldigt populärt och så även utan tyget på framsidan. Finns även i varianter där träet är synligt.
   Jag tänkte också på att Estrid Ericson här såg ledsen ut men såg andra bilder där hon var betydligt gladare.

  1. Här i stan och i närheten finns en hel del att se och uppleva. Men allra bäst är nog Hjo sommartid eller från maj till september. Att köra runt Vättern är en bra tur och att även ta en vända ut till Visingsö. (Här såg jag flera husbilar på ställplatser. Men att cykla runt Visingsö är ju en fin upplevelse det också och att ha kvar husbilen i Gränna.)
   Visst ska man ha en del kvar att se.

 4. Så vemodigt vacker Estrid är på porträttet.
  Eftersom jag gillar sprakande färger förstår du säkert att jag är förtjust i Josef Franks tyger…
  När jag jobbade vid Norrmalmstorg hände det rätt ofta att jag traskade längs Strandvägen för att insupa Svenskt Tenns skyltfönster, ibland blev det ett besök i butiken, men några inköp var inte att tänka på…
  Kram

  1. Jag tyckte också att Estrid var vacker men att ögonen var sorgsna. Många av Josef Franks tyger tycker jag också mycket och de är ju tidlösa- Lika populära nu som de var när han designade mönstren.
   Jag tittar ofta in i butiken på Strandvägen och har ett par brickor, en ljusstake och lite till härifrån. Men inga möbler.
   Här i Hjo var det väldigt roligt att se utställningen och en bra guide som berättade så levande.
   Utställningen visas i den gamla Samskolan som hör till Kulturkvarteret och väldigt generöst är att det är gratis entré .
   Kram

 5. Tänk jag vet vart butiken ligger på Strandvägen, men jag har aldrig varit in där! Tror väl att det mesta är för dyrt at tköpa för mig där. Jag gillar ju Josef Frank, så kanske jag ska ta mej en titt i alla fall?
  Så kul att få följa med på utställningen i Hjo, och få veta lite om grundaren till Svensk Tenn, jag hade ingen aning om henne!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Man kan alltid titta in i butiken. Jag gör det gärna men det är sällan jag köper något. Och några möbler har vi inte härifrån men lite andra mindre saker finns. Och Josef Franks textilier är ju alltid gångbara.
   Jätteroligt att du följde med hit.
   Önskar dig en fin fredag.
   kram

  1. Verkligen! Och hon, Josef Frank och Firma Svenskt Tenn håller än idag. Väldigt roligt att se utställningen i Hjo.
   Önskar dig också en trevlig fredag

  1. Tack! Väldigt roligt att se utställningen här och extra roligt att den var just i Hjo.
   Önskar dig också en fin fredag .
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *