Stockholm

Visst miljöombyte – Från en del av stan till en annan

Redan fredag!  Ännu en vecka har rusat fram och trevligheterna har avlöst varandra. Veckan har också på olika sätt fört med sig visst miljöombyte och det uppskattar jag också. Miljöombyte blev det även idag när jag lämnade “mitt Söder” för att ta bussen till tandläkaren på Östermalm. Jodå, man kan med lätthet gå och hemifrån mig till tandläkaren är det 4 km. Men nu blev det buss. Och när jag ändå befann mig på vift så tog jag god tid på mig. Detta att strosa planlöst och utan brådska ,slå mig ner och titta på folk som passerar och ta in olika miljöer sätter jag på en del av nöjeskontot.

I ett par rabatter utanför tandläkarmottagningen var det fortfarande vackra rosor i blom. Så visst stannade jag till och tittade.

Lite miljöombyte

eller kanske ett litet miljöombyte blev det alltså idag. Tandläkarbesöket, en undersökning, avlöpte väl. Och det kändes skönt att efter besöket veta att tänderna mådde bra. (För det är ju inte vad man kan säga om rygg och höfter)

När jag nu ändå tillfälligt bytt Södermalm mot Östermalm så bestämde jag mig för att spendera några timmar här. Detta är två stadsdelar med liknande bakgrund som förr och fram till mitten av 1800-talet var fattiga, smutsiga och fyllt av sjukdom

Lämnade med lätta steg “Bene tandvård”.  En tandläkarmottagning med många specialiteter och där man känner sig trygg. 

När jag nu ändå var i området nära Östermalmshallen så bestämde jag mig för att titta in där. Men på vägen dit såg jag en blommande husvägg så där blev det ett fotostopp. Detta är en s.k. “Vertikal trädgård” med adress Storgatan 1, helt nära Östermalms torg.  Vertikal är den och är planterad lodrätt upp på en husvägg och den täcker i nuläget hela fasaden. Detta är ett projekt av AB Greenworks som byggt den och tanken är att låta det växa på ytor som tidigare varit obrukbara.  Mer grönska i städerna är bra för miljön och bidrar till att insekter och fåglar trivs bättre. Här bland växterna på väggen har man sedan växtväggen kommit till  sett många humlor och solitärbin. (Mer info. om “den Vertikala trädgården finns i länken ovan)

Den vertikala trädgården täcker nu hela fasaden och har funnits här här vid sedan maj 2022 och har växt under tiden.Den har  helt klart inneburit visst miljöombyte för fåglar och insekter. Även förbipasserande har uppskattat den här “väggträdgården”

Närbild av en del av den Vertikala trädgården. Under tiden jag stannade till här var det även många andra som gjorde det. 

Östermalmstorg är nu en byggarbetsplats och som ska bli ett förstärkt tak till tunnelbanan.Och vad det senare ska bli av torget vet man inte. Men förhoppningsvis blir det ett levande torg igen med restauranger och serveringar.

Östermalmshallen

har sin egen historia och med anor från slutet av 1800-talet. Hallen evakuerades mellan 2015 och i mars 2020 kunde handlarna på nytt flytta tillbaka. Hit tar jag då och då en tur och det även om jag inte har några andra ärenden i trakten. Och visst blir det ibland några inköp. De olika butikerna här är verkligen välsorterade och har väldigt bra varor. Högt prisläge också. Men det är alltid god kvalité och man handlar i manuella diskar.

Många olika typer av restauranger finns också i hallen och ofta hör butiker och restauranger ihop.

Huvudingången till saluhallen sker från Östermalms torg.

Öststermalmshallen. Viss omväxling är det att titta in här och botanisera bland allt gott. Östermalmshallen- Visst miljöombyte är det också att titta in här ett tag och gå ett par varv. Jag var här strax efter 11 så någon lunchrusning var det inte. Lite senare en fredag är det kö både till serveringar och handlare.

Jag är väldigt förtjust i en god räksmörgås och det hittar man här. Rejält tilltagna  med handskalade räkor på mörkt danskt bröd. Räcker mer än väl att dela på- (Är man allergisk görs smörgåsar på begäran)

Fiskspetten här hos “Melanders” är en favorit. Ja, allt i bild är gott. Och man kan få inspiration för att göra liknande hemma. Innehållsförteckning finns i skylten.

Närodlade grönsaker, mängder av ostar och ett stort utbud av kött som säljs manuellt.

Man hade också fått in en del svensk hummer till ett pris av ca 1400kr/kg. Men det var inte riktigt i min prisklass även om jag tycker om både färs och svensk hummer.

Stockholm. Östermalmshallen. Visst miljöombyte har också de svenska humrarna och räkorna fått. Hav och frihet har bytts mot att bli uppskattad mat. Visst miljöombyte har nog också  de svenska humrarna och räkorna fått. Hav mot land.

Jag lämnar Östermalmshallen med några paket i ryggsäcken och avvaktar i vilken riktning fötterna tar mig.

Nybrogatan. Klockan har hunnit bli 12 och många verkar vara ute på lunch. Ja, lunch eller ej. Kanske en ledig fredag.

 

30 svar på ”Visst miljöombyte – Från en del av stan till en annan”

 1. Så skönt att statusen på tänderna var god. Nog så viktigt.
  Jag tycker mycket om att besöka saluhallar och Östermalmshallen är verkligen fin. Dessutom har den ett tilltalande utbud och jag konstaterade direkt att räkmackorna tilltalat mig. Rågbröd ska det så klart vara.

  Önskar en god fredagskväll nu!

  Kram

  1. Alltid bra att veta och numer går jag två gånger om året för att vara säker.
   Att efter tandis ta en runda här i trakterna på Östermalm blev bra. Och Östermalmshallen gillar jag verkligen.
   Räkmackorna är stora så är man på plats eller tar med hem kan två lätt dela på dem.
   Och rågbrödet är viktigt.
   Önskar dig också en skön kväll.
   Kram

  1. Alltid trevligt att ta en vända här. Och de har ju så mycket gott. Hummer kom med hem och en bit svensk oxfilé.
   Visst är den här vertikala trädgården fin. Och nytta gör den också.
   Önskar dig också en bra helg.

 2. Ooooo vilka lyxiga räkmackor. Det vill till att ha stora plånboken med sig när man går in där och kanske bör man ha ätit lunch innan man ska handla?=)
  Skönt att ha tandläkarbesöket avklarat . Ha nu en fin helg!

  1. Räkmackorna är stora men om vi är två så brukar vi dela och då blir inte kostnaden så stor.
   Jag tittade runt och visste vad jag sedan skulle handla. Och inte var jag heller hungrig. Tandläkarbesöket gjorde sitt till vad gällde mättnadskänsla.
   Önskar dig också en fin kväll och en bra helg.

 3. Visst rusar tiden fram! Det är måndag, fredag så fort det hinner…
  Vilken häftig vertikal trädgård och Östermalmshallen är bara så fin. Vi tar gärna en sväng dit även om inte vi kan köpa några färskvaror när vi är på Stockholmsbesök.

  1. Jag traskar gärna runt här i Östermalmshallen och trakterna runt om och när jag är här blir det ofta skaldjur, fiskspett eller en bit bra kött jag tar med hem. Men ibland blir det bara en titt . Och man måste ju inte handla utan trevligt att bara strosa runt.

 4. Så nu är det Östermalmstorg som går under hammaren – inte bokstavligt talat;-) Det visste jag inte. Hela ombyggnaden av Östermalmshallen drog ju ut på tiden och nu torget. De som bor runt kring där lär knappast vara överlyckliga…
  Skoj med det vertikala “växthuset”. Ett liknande, fast i mycket mindre format fanns/finns ju vid Drottninggatan nära Åhléns. Minns att jag såg den första vertikala växtväggen i Spanien i San Vicente de Raspeig utanför Alicante. Tror det var 2015. Jag var helt ställd och tyckte det såg såååå fint ut, men tänkte att jag inte skulle vilja bo i ett sådant hus. Jag menar plantor attraherar ju insekter…

  1. Japp! Så är det! En riktigt trist byggarbetsplats som en snabbt passerar. Efter ha sett väggen med blommor och växter skyndade jag in i Östermalmshallen.
   Visst är det en kul idé med dessa vertikala växthus. Har ocksåsett likande i Spanien och i Frankrike. Men här är de inte vanliga-
   Och just insekterna här vid Östermalmstorg ville man ju ha.Men det var inga balkonger i närheten. Bra så!

 5. Grattis till god tandhygien och att allt är som det ska vara med den delen av din kropp. ‘Östermalmshallen var roligt att få besöka tillsammans med dig. Det är längesedan jag var där. Räksmörgåsarna är ju bara WOW!
  Blomsterväggen är super! Det kommer mera o mera av sådant i Europa har jag förstått. Undrar hur väggarna klarar av det men troligen finns det knep och finter som gör att allt funkar som det ska.
  En skön strosarstund blev det för din del! Tack för att jag också kunde komma med från mitt hörn i världen.
  Trevlig helg! Bom fim de semana!
  Kram!

  1. Tack! Kändes fin att få veta att tänderna var i ok form. Brukar nume gå två gånger per år. För säkerhets skull-
   Kul att du var med. Jag fastnade en bra stund vid blomsterväggen. Visst ä detta en god idé . Och vi var flera som tig en paus här och tittade.
   Jag undrade också hur väggen klarar fukten men det finns nog en tanke. Hos oss har vi vildvin på husväggarna men ingen fukt.
   En skön dag blev det och just att inte ha planerat något blev extra bra.
   Och lite godsaken fick/köpte jag med mig hem från Östermalmshallen.
   Alltid kul att du är med. Bara så du vet-
   Önskar dig också en fin helg.
   kram

 6. Hola! Trevliga och bekanta kvarter! Och fastigheten där ”min” teater huserar är med på bild ser jag. 😊 Hade ju mest hängt i de södra delarna av stan innan jag började spela teater på Östermalm. Tyckte att allt kändes främmande till att börja med men är nu mycket förtjust omgivningarna runt Nybrogatan. 😍

  Har flera kompisar som har delat bilder på den vertikala väggen på Storgatan. Riktigt vackert – ska försöka ta mig dit någon dag. 😎

  Kram och hälsa Mr B!

  1. Hola! Tänkte just på teatern och dig när jag passerade. Jag är ju här i trakterna då och då och det blir som ett litet miljöombyte.Har en del vänner som bor här i trakterna så en del promenader i omgivningarna blir det.
   Gillar ju verkligen Östermalmshallen och deras utbud så där blir det ofta en titt och lite inköp. Lärkstan är en annan favorit här i trakterna med många dolda “skatter”.
   Den vertikala vöggen blommar fortfarande vackert och lär nog göra det ett tag till. Väl värd att se om man är här i närheten-
   Mr B hälsar!
   Ha det bra!
   kram

 7. När jag läser om Östermalmshallen och liknande, undrar jag alltid:
  Vad händer med sådant som inte blivit sålt, när affärerna stängs`?
  Tånker givetvis på fisk, räkor, hummer o.dyl som ju måste hållas
  kallt och förstörs väldigt kvickt. Det är ju inte precis mat som
  serveras på äldreboenden eller av hjälp-kök. Det kan väl inte
  slängas? – Kan väl inte frysas och säljas som färskt en annan dag`?
  Kanske priserna gör ett djupdyk den sista halvtimmen. Är det nån som vet`?

  1. Jag har också funderat på detta men vet att restauranger också kan köpa en hel del av varorna, inte minst kött. Och köttet håller sig ju också ganska bra ett par dagar i kyldisken.
   Vad gäller fisk och skaldjur tror jag man köper in begränsad mängd som man räknar med ska gå åt under dagen eller nästa. Tror ingen mat, eller ytterst lite förfars.
   Omsättningen i Östermalmshallen och Hötorgshallen är stor och har förstått att handlarna har bra överblick på åtgången. Och handlarna ligger ju ute med stora summor på sina inköp.

 8. Grattis till god tandstatus!
  Tänk att storstadsbo och lantis har samma intresse, iaktta människor och utforska nya miljöer. Rent nöje!
  Vilken vägg! Klart värd att stanna till vid…Länge.
  Funderar på om ( i mina ögon svindyra) saluhallen får avsättning för att sllt gott folk ligger färdigt i diskarna… Känns så frl att kassera ..slänga… matvaror av hög kvalitet.
  Ha en fin dag! Kram

  1. Tack!Känns bra för detta kan ju snabbt ändras. Brukar gå två gånger om året för att vara säker.
   Detta med att sitta en stund och se vad som händer i närheten tror jag är lika både i stad och land och i platser runt om i världen-
   Visst är det fint med den “Vertikala trädgården och den var fortfarande i full blom.
   Priserna i saluhallen är höga och priset generellt på svenskt kött från frigående djur ligger högt. Men saluhallarna har många besökare och som handlar just för att det är bra kvalité och många är beredda att betala mer för bra varor. Hallarna vet ju hur mycket som brukar gå åt.
   Svinnet här är nog litet om man jämför med det färdigpackade köttet hos de större kedjorna.
   Hoppas på lite sol här så att det då blir trevligare att “ta ut svängarna”
   Önskar dig också en fin lördag.
   kram

 9. En fin bildkavalkad från huvudstaden, jag tackar.
  Saluhall har vi ju här i stan också, ett tag sedan jag var där nu men de har ju verkligen allt som passar mina smaklökar. 🙂

  Tillönskar dig en fin lördag Ditte.

  1. Tackar! Jag tar ofta en vända hit eller till Hötorgshallen.(Men där fick tyvärr en del handlare stänga i samband med pandemin)
   Har besökt er saluhall och det var ett minnesvärt möte. Men vi bodde på hotell så vi handlade med oss det som var klart att äta-
   Önskar dig också en bra lördag.

  1. Kul med den här Vertikala trädgården. Hade helt missat den. Och den var fortfarande i fin blom.
   Saluhallen ser ut ungefär som den gjorde innan renoveringen men uppfräschad är den förstås. Renoveringen tog ju många år-

 10. Skönt att allt var OK i munnen!
  Häftigt med den vertikala trädgården!
  Saluhallar är alltid trevliga att besöka. Östermalmshallen har jag aldrig varit i, men jag har varit i Budapests största en gång för länge sedan 🙂 En häftig upplevelse!
  Kram

  1. Jag går numer två gånger om året för att det inte ska bli trassel med tänderna. Ingen favoritsyssla men nödvändig. Mamman hade så stora och svåra problem med tänderna så jag vill helst undvika det.
   Saluhallen i Budapest minns jag också, En härlig upplevelse.
   Och även om jag här i Östermalmshallen inte köper så mycket så är det roligt att botanisera här.
   Kram

 11. Även om dom höga priserna hade stoppat mig att handla något i saluhallen hade jag älskat att strosa runt där bland alla varor, och enstaka gånger unna mig något givetvis.
  Så vackert med den vertikala trädgården, förstår att den är uppskattad av både människor och djur.

  1. Dyrt är det men om vi ska köpa kött eller något speciellt så gör jag det här och avstår ev. annat. Men miljön är i sig så fin och fint att bara strosa runt och ta i den.
   Visst är den vertikala trädgården vacker och en himla god idé att liva upp en husvägg.

 12. Fint att tandläkarbesöket gick bra, det är viktigt med tänderna.
  Hoppas att din rygg och höfterna ska “sköta sig” så du slipper att ha så ont.
  Vilken fin bild du har tagit av rosen.
  Härlig väggträdgård, och så fin ännu.
  Saluhallen var häftig att besöka, kommer jag ihåg, länge sedan nu. Roligt att få se hur det ser ut nu.
  Tack för alla fina bilder.
  Varm kram!

  1. Jag ogillar tandläkarbesök men går nu ett par gånger om året för att inget ska hända. Och om något sker ska det kunna upptäckas i tid.
   Ryggen och höfterna är båda en belastning och jag har tack och lov smärtplåstret jag byter varje vecka. Det utsöndrar ju en jämn dos och det är bra. Och sedan kompletterar jag med alvedon.
   Jag uppskattar att strosa omkring utan bestämt mål och har heller ingen brådska. Vackert med rosorna i sina rabatter och likaså den här vertikala trädgården.
   Saluhallen är sig ganska lik så du skulle nog känna igen dig.
   Trevligt som vanligt att du var med.
   Varm kram!

 13. Du måste ju ha med en varning i rubriken när du tänker fresta med såna här läckra skapelser som de i Östermalmshallen! Här sitter jag och dreglar ner mitt nya tangentbord men klockan är halv tolv och det är absolut inte tillrådligt att stoppa något mer i munnen. Inte kan mitt kylskåp heller erbjuda något som ens för tankarna till saluhallen….visserligen intog jag en bakpotatis med räkröra igår, men någon vacker skapelse var den inte.
  Läser vidare

  1. Jag ska tänka på detta! Missade!
   Men jag kom senare på min runda till dina trakter, Norrmalmstorg. Och tänk där stannade jag och liksom pratade med dig. Nu noterade jag öfr första gången, trots att jag varit här så många gånger, den staty som finns. Hur kan jag ha missat den i alla år. Fattar inte.
   Bakpotatis med räkor låter väldigt gott.
   Kram och natti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *