Stockholm

Manifestation för Ukrainas frihet på Norrmalmstorg i Stockholm

Måndag förmiddag och jag är på väg till Norrmalms torg i Stockholm. Ett torg jag ofta passerar, men idag är det inte passera som gäller. Måndagsrörelsen har återuppstått. Måndagsrörelsen och Måndagsmötena startade i mars 1990 och var en opinionsrörelse (partipolitisk obunden) för de de baltiska staternas frihet från Sovjetunionen. Norrmalmstorg blev varje måndag klockan 12 en samlingsplats för alla som ville stödja de Baltiska staternas frihetskamp. I september 1991 hade 79 måndagsmöten ägt rum när så de Baltiska staterna äntligen kunde uppleva sin självständighet och frihet. Detta efter Sovjetunionens kollaps. Och nu är Måndagsrörelsen i gång igen. Denna är det en manifestation för Ukrainas och folkets frihet. Hela världens frihet.

Ett sent inlägg idag men i sammanhanget här på Norrmalmstorg hamnade jag i mer väsentliga tankar och en del annat ”pyssel”  än just bloggen.

Stockholm. Hamngatan. På väg mot norrmalmstorg och den manifestation som nu är där varje måndag klockan 12. Måndag  den 14 mars, klockan är 11.30 och jag korsar Hamngatan och närmar mig Norrmalmstorg för att vara med på dagens manifestation mot Rysslands angrepp och krig i Ukraina.

Manifestation för Ukrainas frihet.

Varje dag ser vi, hör och läser om allt det hemska som sker i Ukraina. (För övrigt på många ställen i vår värld)  Och ett sätt, bland många, att stötta Ukrainas frihet är just genom att på olika sätt manifestera. Så för ett par veckor sedan, den 28 februari, blåste Liberalerna luft i Måndagsrörelsen och Måndagsmötena äger åter rum klockan 12 här på Norrmalmstorg i Stockholm. Jag var även här på en del måndagsmöten 1990-1991och fint att se att solidariteten i Sverige verkligen finns kvar.

Stockholm. Norrmalmstorg. Manifestation mot Rysslands hemska krig i Ukraina- Manifestation på Norrmalmstorg för Ukrainas frihet och för att få Mr. Putin att genast upphöra med sina hemska övergrepp.Här  idag  var många olika nationaliteter samlade och gav sitt stöd.

Stockholm. Norrmalmstorg. Antikärnvapenmärket, fredsmärket är i sig en viktig manifestationI mitten av Norrmalmstorg står sedan ett tag fredsmärket, antikärnvapenmärket, tillverkat av gröna växter. Detta märke är ju också en manifestation. 

Norrmalmstorg fylls med besökare i alla åldrar som vill visa sin sympati för Ukraina och dess frihet. Många ukrainare har sökt sig hit. Här fanns även ryssar som också djupt tar avstånd från kriget som pågår.

Här på ”Måndagsmötena” på Norrmalmstorg är det sakfrågor som gäller. Något som var tydligt, i alla fall idag, hos de som talade.

Till vänster reperesentant från Liberalerna, Annie Lööf,  bakom henne moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer. Kvinnan i orange jacka är journalist med ursprung i Ukarina.  

Norrmalmstorg. Manifestation mot mot Rysslands angrepp på Ukraina. Gunnar Hökmark tillsammans med en ukrainsk journalist. Till vänster Gunnar Hökmark, moderat politiker och en av initiativtagarna till ”Måndagsrörelsen” 1990, ledde dagens manifestation. Här den ukrainska journalisten som berättar om Putins lögner . Bl.a.om ryska framgångar i Sverige.  

På bilden ovanför Annie Lööf talar Christian Danielsson, EU kommissionär, om att EU är helt enade i sin stöttning av Ukrarina. Bredvid Annie Lööf är det franske ambassadören som talar.  Glädjande att alla höll sig till sakfrågorna och utan partipolitik-

Stockholm. Norrmalmstorg. Måndag och "Måndagsmöte" Här har också moderaternas partiledare anslitit sig till dagens manifestation mot Rysslands angrepp på Ukraina Här har också moderaternas partiledare Ulf Kristersson anslutit sig till manifestationen-

Välbesökt på Norrmalmstorg

Måndagsmötet

håller på ca 45 minuter och när det är slut tar jag med mig mängder av tankar och går mot Kungsträdgården. Och hit är det många lunchande stockholmare som tagit sig. Efter lite letande hittade jag en solig bänk där jag kunde sortera tankarna innan jag sedan traskade genom Gamla stan och hem till Söder. Tittade lite extra på körsbärsträden om de hade någon antydan till blommor. Men inte vad jag kunde se. Vet att jag förra året  här i Kungsan såg den vackra körsbärsblommingen

 

26 svar på ”Manifestation för Ukrainas frihet på Norrmalmstorg i Stockholm”

  1. Känns väldigt viktigt att vara här även om det för Putins del inte gör skillnad. Men tankarna går ju från alla till det ukrainska folket och till Ukraina. Hemskt det som händer. Norrmalmstorg var fullt. Och här var människor i alla åldrar.

 1. Undrade faktiskt vart du tagit vägen idag. Nu har jag fått svaret…
  Måste säga att jag nästan skäms. Kan inte minnas Måndagsrörelsen och Måndagsmötena som startade 1990 för att stötta de baltiska staterna. Undrar just vad jag gjorde under 1990-talet – förutom att jobba och spela fotboll då. Uppenbarligen var det det enda jag höll på med. Borde skämmas, jag vet.
  Bra att Lööf och Kristersson dök upp på mötet, som verkligen var väl besökt. Bra där! Stort tack för reportaget. Den här gången lär jag då minnas mötena – tack vare dig alltså:-)

  1. Jag hade ”giltigt” förfall. Helt klart och på olika sätt.
   Döttrarnas pappa är estländare och hans föräldrar kom hit i en liten roddbåt. Men 1991 blev de Baltiska staterna fria och Sovjet kolapsade. En glädjens dag. Men nu en sorgens dag, sorgens dagar, med detta hemska.
   Fint att man som politiker kan se till saken och bortse från partipolitiken.
   Ja, nu minns du.

 2. Viktig manifestation i dessa tider.
  Förstår du behövde sortera dina tankar.
  Tankarna blir många.
  Har begränsat mitt nyhetsintag angående Ukraina till en stund morgon och sen e.m.
  Läser då via datorn.
  Ser inte på TV.

  1. Så viktigt! Jag var ju med här under en del 1990 också och då var det de Baltiska staterna som det gällde.Nu Ukraina och vem vet vem som är på tur. Illa.
   Jag följer med ganska mycket i ändelseutvecklingen men dock inte efter 22 nyheterna på tv. Tycker inte alltid att tidningarna är så bra på att rapportera utan hör gärna reportrarna i radio och tv som är på plats i närheten.

    1. Nej, tidningarna vet man inte alltid var de efår sin fakta ifrån. Jga lyssnar också mycket på radion som har bra rapportering och tittar en del på BBC-

 3. Läser kommentator och känner som du, bevakningen på tv och radio är den man tror på. Tidningsrubrikerna… de är ännu mer skrämmande i sitt utförande.
  Nej, Putin kan ju inte se. Undrar vad som rör dig i hans hjärna. Kan vara så att det är en riktigt rädd en….
  Fint att kunna vara med i en stor manifestation. Tillsammans är viktigt nu. Kram.

  1. En fin manifestation var det och fint att vara här på plats. Och jag var ju med en del 1990 och 91 och då var det Baltukum det gällde. Men med Sovjetunionens kollaps fick de ju också tillbaka sin frihet.
   Kändes väldigt bra att manifestationen inte är partipolitisk utan annat var viktigare.
   kram

 4. En viktig manifestation minst sagt! Krig förekommer på många ställen i världen men när det kommer så nära så blir det väldigt påtagligt och obehagligt. Här måste partierna stå enade.

  Kram och god kväll!

  1. Ja, visst är det. Döttrarnas pappa är estländare och deras farföräldrar flydde över Östersjön i en liten båt. Flydde från ryssarna. Så redan 1990 var jag på plats här då och då för att stödja de Baltiska staternas kamp för frihet. Och den kom ju.
   Illa med alla krig som alla för elände med sig. Men visst är det mer hotfullt när det är så nära- Och när man vet att kärnvapen finns att tillgå-
   Den här manifestationen är helt partipolitiskt obunden och det känns bra att man är enade-
   Kram och natti

 5. Så fint att du var på plats idag , och flera med dig! Skönt att de höll sig till sakfrågorna , politikerna som talade.
  Jag var faktiskt på Rosenlunds sjh idag, med kort varsel behövde jag en läkartid för att förlänga min sjukskrivning, och det ordnades snabbt, är så nöjd med all samordning vad gäller min hörsel.
  Ha det gott!
  Kram

  1. Jag hade pappa med mig i fickan (en bild) och han är ju inte bara min hjälte i dessa sammanhang utan mångas. Alla länders och människors rätt till frihet. Så viktigt. Minns ju att jag var här även under manifestationerna för de Baltiska staternas frihet. Och den kom ju.
   Så fint med samordningen vad gäller din hörsel. Väldigt viktigt. Och helt nödvändigt att din sjukskrivning är förlängd så du inte nu behöver tänka på det.
   Varm kram

  1. Bra om det håller i sig. Jag var här 1990 -91 och då var det också måndagar klockan 12 som gällde. Då en manifestation för ett fritt Baltikum och nu för att fritt Ukraina. Baltstaterna blev fria efter sovjets kollaps. Men vågar man hoppa här.

 6. Minns manifestationerna på 90-talet – och glädjen då de baltiska staterna äntligen blev fria. Önskan är ju att det ska gå åt samma håll med Ukraina och att det blir fred, men läget nu är ju helt annorlunda.
  Trevligt att se att även en del politiker är med där och tar ställning – ja, hela världen, eller nästan i alla fall, står väl på Ukrainas sida. Tack för detta intressanta inlägg och de fina bilderna!
  önskar dig en fin tisdag!
  Kram

  1. Döttrarnas pappa är estländare men född i Sverige och farföräldrar kom till Norrköping/Åby när de flydde från Estland över Östersjön. Så manifestationerna då på Norrmalmstorg är med i tankarna. Hoppas och önskar innerligt att Ukraina snarast ska bli fritt igen.Ja, läget är annorlunda men hoppet har vi kvar.
   Fint att dessa måndagsmöten är i gång och de är ju ett viktigt ställningstagande.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

 7. Vilket bra möte och behövligt just att stå upp för Ukraina i nuläget. Tänk att det ändå finns så mycket solidaritet på en enda plats. Jag tycker det är underbart att se ♡
  Trevlig tisdag!
  Kram

  1. Ett väldigt gott initiativ och jag var ju med redan på 90-talet men då handlade det om frihet för de Baltiska länderna och den kom ju i samband med Sovjetunionens kollaps
   Fint att så många visar sitt stöd och helt oavsett ålder.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

 8. Fint med en sån manifestation! Fast jag blir lite mörkrädd när jag ser sån där trängsel och inte ens ett endaste litet munskydd…

  Ha en fin dag!

  1. Verkligen! Och likaså att det hela är partipolitiskt obundet. Här är det en gemensam sak.
   Här har man nu mest munskydd inomhus och så har det nog varit hela tiden. Några hade munskydd men de var få.
   Önskar dig också en bra tisdag och hoppas regnet är borta.

 9. Så bra, fint att få se!
  Fredsmärket av gröna växter, fantastiskt!
  Härligt att folk samlas för gemensam sak, oberoende av politisk tillhörenhet.
  det här är bara så fruktansvärt det som händer. Är så imponerad av ryssarna som tar avstånd så tydligt i sitt eget land, vilket mod! Det gör mig glad, djupt rörd och främst imponerad. Ja hur ska det sluta och stackars människor. Krig är fasansfullt var än det är naturligtvis.
  Ha det fint KRAM Primrose

  1. Känns viktigt att vara här och jag bor ju ganska nära. Var här på Norrmalmstorg då och då 1990 och då var det manifestationer för att de Baltiska staterna skulle bli fria från Sovjetunionen. Och det blev de ju.
   Visst är det fruktansvärt det som händer i Ukraina men hörde igår från den ukrainska journalisten ockå om vilka lögner Putin skriver och ljuger för det ryska folket. Enastående att ryssarna bidrar till att ta avstånd från de sina och övergreppen-
   Många tankar och en varm kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *