Skyltar Stockholm

Kors och tvärs i Stockholms City – Skyltsöndag #386

Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar att det också är dags för “Skyltsöndag,” ett tema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är som vanligt väldigt fri. Så välkommen till Skyltsöndag #386. I fredags besökte jag tandläkaren så det blev en tur till en annan del av stan, till Östermalm. Och härifrån tog jag mig  jag mig sedan lite kors och tvärs runt City.

Kors och tvärs

och med några stopp kom jag till Kungsträdgården där jag mötte spårvagn nr 7 som går från Stockholms Central ut till Waldemarsudde på Djurgården.  (Ett konstmuseum med olika utställare och en vacker park)

Stockholm. Kungsträdgårrden. Att ta spårvagnen ut till Waldemarsudde är trevligt och blir en resa kors och kvärs genom delar av stan. Att ta spårvagnen ut till Waldemarsudde är trevligt och det blir samtidigt en sightseeingtur kors och tvärs genom delar av huvudstaden. SL-kortet gäller. 

Jag kom på att jag också hade ett ärende att utföra. Nya smärtplåster (för rygg och höfter) skulle hämtas ut men det är en utmaning i sig. Många läkemedel är nu en bristvara och dit hör dessa. Chansade på att ett apotek på “Plattan” , under Sergels Torg kunde ha plåstren- Men icke! Den vänliga receptarien tittade runt på datorn och konstaterade att dessa verkligen var en bristvara.( Något jag redan visste) Men hon fick ett napp och et var på det gamla anrika apoteket Ugglan på Drottninggatan. Alltså bara dryga 500 meter bort. Jag tackade för hjälpen och begav mig dit.

Drottninggatan utanför varuhuset Åhléns.

Här finns ett par av de lejon som kom på plats efter terrordådet som ägde run här 2017 och lejonen ska förhindra tunga fordon att passera. Mer om tanken bakom och terrordådet finns att läsa i länken ovan.

Stockholm. Drottninggatan norrut. Här gäller det att gå kors och tvärs och sicksaka för att ta sig fram. Lunchtid fredag. Drottninggatan norrut. Här är det gågata men det gäller att ibland gå både kors och tvärs för att ta sig fram.

Apoteket ugglan

 Så var jag på plats utanför Ugglan, ett av Stockholms äldsta apotek. Apoteket har funnits här i byggnaden sedan 1798 och man har försökt att verkligen behålla den gamla stilen. ( I våras besökte jag och väninnan Agneta några gamla apotek i stan och berättade om dem. Så vill du läsa mer om “Ugglan” så tittat in i länken ovan)

Apoteket Ugglan ligger på Drottninggatan 59, nära Kungsgatan.

Recept gällde det för min del så det var till den luckan jag gick. I övrigt är apoteket välsorterat och med varorna väl synliga i de gamla hyllorna av trä. Jag lyckades få mina plåster och var nöjd med det och passade sedan på att titta runt i det gamla apoteket.

Receptutlämningen

Verkligen välutrustat och med tydliga skyltar vad som finns i hyllorna.

Stockholm. Drottninggatan. Apoteket Ugglan. När jag gått kors och tvärs genom apoteket avslutade jag med att testa den gamla vattenkranen. När jag tagit en runda kors och tvärs genom apoteket såg jag vattenkranen i gammal stil Och visst ville jag testa den. Kul att man bevarat den. 

Hötorget nästa.

Hötorget har gamla anor. Egentligen från 1200-talet när det låg en gammal gård här so hette Väsby.  Och man har faktiskt  sålt hö här en gång i tiden. Idag säljs det mest frukt, grönsaker och blommor här på torget. Så här års också en del svamp.

Förr fanns det gamla anrika varuhuset PUB här, Stockholms äldsta, som grundades som liten butik här av Paul, Urban, Bergström 1882. Och från 1917 – 1924 växte varuhuset.  Handlade mycket här från det jag kom till Stockholm 1960 och fram till att varuhuset stängde 2015. Hotell “Haymarket by Scandic” byggdes och invigdes i maj 2016. Olika barer och restauranger finns också här och här slår jag mig ner då och då. Vid Hötorget finns också Konserthuset och “Filmstaden Sergel”. Mer om Hötorget nu och då finns här om du vill läsa.

Hotellet och en del av Hötorget.

Gott om blommor till försäljning. Gick kors och tvärs mellan stånden –

-och hamnade bland svamparna och en del grönsaker. 

Jag hade tidigare under dagen varit i Östermalmshallen där det blev några inköp och tog nu en tur ner i Hötorgshallen. Alltid trevligt att botanisera här.  Gott om utländska diskar förhöjer det hela. Men konstaterade att en del handlares verksamheter trist nog inte överlevde pandemin.

Rulltrappan ner.

Och visst var det många besökare även här. En restaurang jag gärna jag gärna besökerr och rekommenderarr för lunch är Kajsas fisk. Bra mat och bra priser. Fisksoppan med räkor, musslor och aioli för 125 kr är absolut prisvärd. Och en hel del annat finns ockås på menyn till “bra priser”.  (Mer om meny och restaurangen i länken ovan)

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

28 svar på ”Kors och tvärs i Stockholms City – Skyltsöndag #386”

 1. Besvärligt med brist på läkemedel. Måste ställa till det ordentligt för många.
  Bekanta platser för en stockholmsturist!
  Paul U Bergström lär ha rötter från min barndomsort, Rångedala.
  Där finns fortfarande ett antal bergströmmare kvar.
  Spårvagnen har ändrat utseende och ser betydligt modernare ut än den vi åkte med gör tja… bortåt tio år sedan. Trevligt sätt att ta sig ut på vackra Djurgården.
  Ha det gott! Kram

  1. Har förstått att det är brist på en hel del läkemedel och en hel del av dem importeras också. Jag hade tur men varit till flera apotek i man. Ja PUB handlade vi en del på. Vad roligt att grundaren är från din hemtrakt. Visste jag inte.😀 Här togs ju spårvagnarna bort och ersattes av bussar men den här linjen är återinsatt och väldigt populär.
   Kram och trevlig söndag.

 2. Så trevligt att så mycket gammalt bevarats i apoteket. Jag tänker på de nybyggda som jag är hänvisad till. Allt är så sterilt och trist. Vilket utbud av varor på torget . Där måste man väl ändå kunna hitta något som slinker med hem, kan jag tänka mig. Synd att jag har så långt till Stockholm. Kram

  1. Har passat på att besöka ett par av dessa gamla apotek tidigare i studiesyfte. Och nu hade jag turen att ”Ugglan” hade mina plåster. Så jag tittade runt lite när jag ändå var här. Och att sedan titta ner i Hötorgshallen och en sväng på Hötorget var också trevligt. Jättetrevligt att du var med.
   Kram!

 3. Så skönt att det löste sig med dina smärtplåster. Tyvärr är det ganska så vanligt att vissa läkemedel är en bristvara eller restnoterade. Väldigt illa när det blir så och om det inte finns något likvärdigt alternativ.
  Härliga och varierade skyltar som vanligt!

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Tack! Jag fick leta ett tag för att hitta ett apotek där de fanns. Just nu är det brist här i stan på en del läkemedel som importeras.
   Aha, är de lika illa hos er också att läkemedel saknas på apoteken. Hörde av Micke att det var liknande i Göteborg.
   För min del finns ett liknande alternativ men det är också en bristvara.
   Hoppas du haft en bra söndag-
   Kram

 4. Så bra att du fick tag på smärtplåstren och samtidigt kunde ta bilder till Skyltsöndag i apoteket. Fint att de har kvar gamla kranen.
  Läste länken om lejonen, tyckte att de såg annorlunda ut än de som var där tidigare och fick svar där att de är större och tyngre.
  Det är svårt att tänka sig att det fanns en gård, där Hötorget ligger, när man ser det idag. Det är för övrigt en trevlig plats med torghandeln och Haymarket blev ju fint. Där bor man verkligen i city.

  1. Det blev en bra kombination. Och jag var glad att jag efter en del letande hittade ett apotek som hade plåstren.
   Och visst passade det bra att ta bilder till Skyltsöndag när jag ändå var ute i farten.
   Ja, lejonen blev utbytta och hoppas och önskar att de ska förhindra tyngre transporter.
   Hötorget är lite av en klassiker och har sin gamla historia.
   Fint också att Hötorgshallen finns kvar.
   Hotellet ligger ju centralt och här tittar jag i då och då. De brukar också ordna trevliga musikkvällar i en av barerna. Flera olika restauranger finns också liksom ett café.

 5. Det apoteket har sin charm verkligen.PUB är barndomsminnen där fikade jag alltid med mamma och mormor efter vi gjort stan hotellet har jag inte besökt än men vill gärna bo där en natt 😍så härliga bilder och tack för tips ang Hötorgshallen gällande lunch man glömmer alltid bort den i alla fall jag.kram och ha en trevlig kväll

  1. Verkligen. Det finns ju några riktigt gamla apotek i Stockholm och de har sin charm. Blev så glad när mina plåster fanns just här.
   Visst är det fint att minnas PUB. Jag gör det också.
   Hotellet idag är trevligt att slinka in på både för lunch, till en jazzkväll, eller en drink.
   Kajsas Fisk serverar riktig bra lunch och “prisvärd” och en vardag är det nog mindre besökare. Inget ställe där man sitter så länge men god mat.
   Sen kan man slå sig ner på hotell Haymarket med en kaffe på maten.
   Hoppas du haft en bra söndag.
   Kram

 6. Jodå, en del mediciner har blivit en bristvara nästan överallt, man blir ju lite orolig om det är en medicin man bara måste ha, tur de kan leta upp ett annat apotek som har medicinen iallafall men ibland finns det ingenstans.
  Själv är jag ju en “prepper” även när det gäller mediciner så jag klarar mig länge om det skulle bli lång väntetid.

  Spårvagn gillar jag, ett bra sätt att ta sig fram med. 😉

  Ha en skön avslutning på denna söndag.

  1. Aha, likadant o din stad alltså vad gäller brist på mediciner. Jag hade nu varit runt på flera apotek innan jag fick det jag skulle ha. Och alla apotek kan inte se hos andra kedjor vad som finns i deras sortiment eller på deras lager. Jag får ju bara ut ett fåtal plåstre i taget och kan inte hämta fler förrän just innan de är slut. Lite begränsande.
   Här i stan fanns ju förr gott om spårvagnar men så tog man bort dem och ersatte med bussar. Men nu är i alla fall linje 7 som går genpm stan från Centralen till Djurgården tillbaka och många tar den. Ute på Lidingö har det funnits spårvagnar i “alla tider” och de finns kvar.
   Hoppas du haft en bra helg.
   Önskar dig en bra start på veckan.

 7. Fint att du fick dina plåster! Du kan inte beställa så du säkert vet att du har och får tag på?
  Du fick ihop väldigt många fina skyltar idag! Hur många som helst! Det gamla apoteket Ugglan såg väldigt mysigt ut, med all blandad inredning av gammalt och nytt.
  Nu vet jag varför PUB hette PUB. Har undrat men aldrig tänkt på att ta reda på det själv. Det var stort för en flicka från Åland att komma till Stockholm och handla på PUB.
  Halloweentider är det på gång om en månad eller så, det såg jag tydligt 🙂
  Trevlig kväll önskas!
  Kram!

  1. Tack Jag fick jobba hårt att för att få tag i plåstren. Nej, tyvärr kan jag inte beställa dem i förväg, möjligen en dag innan jag måste ha nya. Dessa plåster är riktigt “strängt hållna” och man får bara några i taget. Väl reglerat det också.
   Att plåstren nu fanns på Ugglan var ju tur för ett besök här är också ett stycke historia.
   Man har verkligen på Ugglan förmått behålla en hel del av det gamla. Bra så.
   PUB besökte jag mycket som barn och tonåring och även som vuxen. Här fanns ju det mesta.
   Det var stort även för mig som liten när jag flyttade till Stockholm 1959 som 10 åring att besöka PUB första gången. Pappa hade handlat en del där till mig innan och det var alltid lycka med ett paket härifrån eller från NK.
   Halloween ogillar jag men noterade att man flaggade för det.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 8. En härlig Skyltsöndag! Apoteket Ugglan är ju rena kulten. En himla tur att man behöll interiören. Ännu bättre såklart att de hade dina smärtplåster- Undrar om man kan skylla alla brister på mediciner och andra varor på pandemin och Ukraina. Ibland undrar jag…
  Hötorget är alltid charmigt. Måste säga att försäljaren som delade på svamparna bredvid kantarellerna gjorde ett riktigt bra jobb – typ ett konstverk;-)
  Kajsas Fisk har ju också varit med i decennier och håller absolut samma klass som för 30 år sedan. Stället var ett av våra stamställen när vi befann oss i stan.
  Synd att många stånd i Hötorgshallen fick ge sig under pandemin. Tyvärr förvånar mig det inte.

  En toppen Skyltsöndag blev det i alla fall. Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tack! Jag blev själv nöjd med dagens skyltning och den föll liksom på plats.
   Och när jag fick besked att plåstren fanns på Ugglan så kändes det bra. Var ju här i våras när jag gick runt till olika gamla apotek i stan och nu fick jag gå hit och hämta ut plåstren.
   Vet att det är brist på en del mediciner på apoteken och många måste importeras hit. Men nu fick jag tag på det jag skulle ha- Mina plåster är ju speciella och man kan bara hämta några i taget.(De ska bytas en gång i veckan)
   Kul med alla svamparna. Tror de flesta har ursprung i Baltikum . Köpte en påse och de smakade riktigt bra.
   Kajsas fisk håller nog ställningarna men i fredags var kön lång så jag hoppade över.
   Minns att ni också brukade gå hit.
   Och det blev även lite handlat i Hötorgshallen. Alltid kul att ta en sväng dit.

 9. Vilken tur att du fick dina plåster till sist, galet att det ska vara så svårt att få tag på! Tur att det var i närheten, och så fint med de gamla apoteken. Just på Haymarket var jag och Ylva och firade med champagne när hon blivit mormor här i mitten av september.
  Snyggt skyltat som vanligt!
  Ha en fin söndagkväll!
  KRAM

  1. Tack! Verkar vara knepigt nu med en del läkemedel och alla apotek kan inte heller se vad alla andra har. De är bu i olika “regi”. Kul nu att plåstren fanns på gamla Ugglan så jag fick chans att komma hit igen.
   Haymarket är riktigt trevligt så kan väl förstå att ni tittade in där och firade.
   Har haft en bra em och kväll och var i Uppsala med döttrar och barnbarn. Så trevligt.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 10. Första bilden vid blomsterhandeln åååå, jag skulle ha svårt för att bara passera utan att ha något med mig hem. Bilden från svampståndet…..aldrig sett ett sådant tidigare. Inte där man har delat sopporna på mitten, att det säljs kantareller och trattisar – det där vore något för Paula och Anki att ta efter=)

  1. När jag passerar Hötorget så tar det lite tid för visst stannar jag och inte bara det. Ska välja blommor också. Ibland en färdig bukett och ibland en där jag väljer. Kommer man innan de stänger så är det extra bra priser. Och visst är det läckert med svamparna. Tror de flesta är plockade i Baltikum.
   Men visst är de fint presenterade. Brukar bli en del med hem.
   Kul att du var med.

 11. Vad skönt att du fick tag i medicinen till slut! Det gamla apoteket är ju så fint med träinredningen. Tack för promenaden, känner igen mycket av ställena, men det vara ett bra tag sedan jag var i Stockholm och promenerade runt.

  1. Plåstren är lite knepiga och man kan bara hämta ut några i taget. Just nu är det brist i Sverige på en del mediciner för en del importeras ju och det är ju fler länder än Sverige som vill ha. I våras besökte jag och en väninna flera gamla apotek i Stockholm för att vi var intresserade av deras historia. Även då var vi till Ugglan och mest för att titta. Nu blev det ju träff där och jag fick hämtat ut mitt recept.
   Kul att du kände igen dig här i Stockholm.

 12. Bilder och platser fulla av nostalgi! Men du vilka mängder med svamp! KarlJohansvampen såg ju fantastisk ut, plockad här hemma i Sverige antar jag? Hötorgshallen blev jag bekant med direkt efter flytten till Stockholm då det på den tiden 1978 var enda stället att handla orientalisk mat som couscous och harissa som mitt ex ville äta allt som oftast. Jag minns också det anrika gamla apoteket från ett tidigare blogginlägg. Inte visste jag dock att det var brist på många mediciner! Vet du vad anledningen är?Jag äter inga receptbelagda värkmediciner, de fungerar inte tillsammans med mina andra medikamenter så jag får tåla smärtan och har blivit rätt duktig på det. Alvedon tar ju bort udden om det blir alltför besvärligt. Jag är glad att höra att plåstren hjälper dig, min erfarenhet var inte lika positiv. Nu går jag och min kurrande mage till sängs, hoppas bli distraherad av min gonatt-bok.
  Kram

  1. Kan tänka mig en del nostalgi hos dig. Vad gäller Hötorget och svamparna tror jag att en del av dem är plockade i Polen och en del i Balitkum.
   Hötorgshallen med sitt orientaliska “stuk” tycker jag också om att besöka. Ofta får något också följka med hem-
   Vad gäller bristen på en del mediciner har jag genom kommentarer från andra delar av landet förstått att det är så även där. Apoteken säjer att vi ju importerar en hel del och det är många länder som vill ha och att de inte hunnit leverera.
   Jag har nu ganska stark dos av plåstren och detta tillsammans med alvedon är det bästa jag kan ta. Men visst har jag ont ändå men detta lindrar.
   Har förstått att plåstrens smärtlindring kan variera. Synd att du inte blev hjälpt. Men visst blir kroppen bra också på att tåla smärta.
   Jag är inte alls smärtfri men utan plåstren skulle jag nog inte kunna lämna lägenheten.
   Kram!

 13. En mycket vacker och bitvis gammaldags skyltning. Gillar det gamla apoteket och allt som de har bevarat. Kul.
  Nu har vi halkat in på måndagen och jag önskar dig en fin sådan.
  Stor kram!

  1. Tack! Och det blev en fin tur genom stan och ett trevligt besök på apoteket Ugglan. Tur att min medicin fanns just där. Var i våras runt till några gamla apotek i stan och det var intressant att ta del av deras historia.
   Måndag igen och här vackert väder just nu. Hoppas det fina vädret håller i sig.
   Stor kram

 14. Så bra att du fick hjälp att kolla upp var du kunde hämta ut dina smärtlindrande plåster. Svårt när det är brist på så viktig medicin för många.
  Svamparna där ser verkligen fantastiska ut … säkert från andra sidan Östersjön … men kollade du något på dem som ser ut karljohan? Vet att det för några år sedan skrevs mycket om att det såldes kungsmussling … även det en bra matsvamp, men såldes då under felaktigt namn …
  Snyggt skyltat och härligt att få följa med, men jag är glad att jag slipper trängas där bland alla människor!
  Kram

  1. Tack! Och kul att du var med. Hag förstår dig vad gäller trängsel och försöker också att inte vara där det är så trångt. Men ibland så hamnar jag där. Nu just till apoteket blev det sp.Jag är glad att jag fick hjälp att hitta ett apotek som sålde plåstren för jag hade besökte en del. Och tänk så illa för andra som är än mer beroende av sina mediciner.
   Svamparna på Hötorget är till största delen från Baltikum och Polen. Jag var också tveksam om dessa Karl Johan och kan mycket väl tänka mig att det var kungsmussling. Men att fråga är ju lönlöst. Ska höra med några i Promenadklubben som jag träffar i morgon.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *