Stockholm

Jag fortsätter längs Strandvägen – Och med några stopp

Förra veckan bjöds vi här i Stockholm på några riktigt sköna vårdagar. För min del blev det en hel del utevistelse, både i mer okända trakter utanför tullarna  och mer kända trakter på Östermalm. Och är det fint väder så är jag inte sen med att ge mig ut. I lördagens inlägg befann jag mig på Strandvägen, “Stockholms paradgata” och jag fortsätter idag att röra mig västerut- Några kortare stopp blir det längs Strandvägskajen och det blir också  ett längre besök i inredningsbutiken Svenskt Tenn.

Jag fortsätter Strandvägen västerut och här längs kajen och bryggorna ligger både en del gamla skutor och en del mer moderna charterbåtar för uthyrning.

Jag fortsätter Strandvägen fram-

en 900 meter lång gata längs Nybroviken. Strandvägen kom mer bli som en boulevard när man började bygga den efter fransk inspiration på 1880-talet. Och de så viktiga träden blev planterade i mitten. Från början hette Strandvägen Ladugårdslands Strandgata, ett passande namn, eftersom Östermalm förr hette Ladugårdsgärde. Gatan var då svårframkomlig, det var otroligt smutsigt och husen var bedrövliga ruckel. Något man idag inte tänker på. Men så var det runt om i hela Stockholm.

I slutet av 1800-talet ansåg man att  namnet Ladugårdsgärde var opassande och det blev utbytt mot Östermalm.Detta  i samband med att man började bygga fem-våningshus och rusta upp den slum som varit. Upprustningen låg bra till i tiden eftersom den  stora Stockholmsutställningen som skulle äga rum1897.

Jag zoomar in och får en bättre bild av Skeppsholmen och alla båtar/fartyg som ligger där vi kajen.

Stockholm. Östermalm. Strandvägen. Innan jag förtsätter stannar jag till och tuttar på några av de vackra husfasader. Innan jag fortsätter till inredningsbutiken Svenskt Tenn stannar jag till och tittar på några av fasaderna. Flaggorna längre fram och de röda markiserna hör till hotell Diplomat.

En av fasaderna jag stannade till vid. Inte alls dumt med en balkong här uppe i söderläge och med sjöutsikt

Svenskt Tenn

är en av mina favoritbutiker i Stockholm. Ett inredningsföretag med ateljé, stor butik i många olika avdelningar och en teasalong. Även en webbbutik finns- Företaget grundades 1924 av Estrid Ericson som var teckningslärare från Hjo i Västergötland och jobbade också med att skapa saker i tenn. Och att butiken heter Svenskt Tenn har att göra med att man från början bara sålde just tennsaker. Men några år senare kom butiken även att få en inredningsavdelning. Formgivare som ofta förknippas med Svenskt Tenn är bl.a. Josef Frank som både ritade möbler och tyger. Josef Frank avled 1967 men hans design är populär världen över och inflytande är stort än idag .Mer om Svenskt Tenn finns att läsa här på deras hemsida.

Svenskt Tenn är en stor butik och nu används en separat in och en annan utgång.  

Inne i butiken finns många olika avdelningar bl.a. möbler, tyger, kuddar, lampor/lampskärmar, en avdelning för brickor,bordstabletter, ljusstakar och mindre presentartiklar.

Mycket färg är det som gäller.

Dukat till middag.

En av flera påskdukningar.

 Färgglada påskägg att hänga i sitt ris.

Några tuppar som jag fastnade för. Ångrar att jag inte köpte med en hem. 

Elefanttyget är designat av grundaren till Svenskt Tenn, Estrid Eriksson och går igen även här i dessa påskdekorationer.

 

 

 

34 svar på ”Jag fortsätter längs Strandvägen – Och med några stopp”

 1. Som sagt en av mina favoritbutiker som jag alltid besöker när jag är i huvudstaden! Så fina och färgglada tuppar! Ärligt talat så är det svårt att komma tomhänt ut från den butiken. Josef Franks alster tycker jag mycket om och en av tapeterna hamnade ju som fondvägg i vårt kök. Dessutom så är han välkänd här genom “Falsterbovillorna”.

  Kram och fortsatt fin måndag!

  1. Instämmer helt. Jag gick här länge. Visst är det svårt att komma ut tomhänt. Nu blev det servetter och lite annat smått- Men jag är väldigt sugen på en blå tupp.
   Aha, nu lärde jag mig något nytt. Josef Frank och Falsterbovillorna Här får jag nu söka fakta. Roligt att få veta mer om detta.
   Kan tänka mig att ni är nöjda med tapeten.
   Önskar dig också en fortsatt trevlig måndag-
   kram

 2. Ladugårdsgärde, är det inte där som TV-huset ligger? Och vad heter den stora jättestora gräsytan som ligger i närheten? Trodde det också var Ladugårdsgärde.
  Kan tänka att ladugårds-gärdet och fina bostadshus inte var kompartibla.
  Svenskt Tenn, jag tror att det har något ursprungligt med Ulricehamn ( vår närmaste “stad”) att göra. Trodde att det var en riktigt snofsig butik men hutlösa priser. Priserna vet jag ju inget om, men det verkar i alla fall som de har prylar för gemene man.
  Undrar vart färden går nästa gång? Glad Måndag!

  1. Ladugårdsgärdet hette förr stora delar av nuvarande Östermalm- Och man säger nog idag att Radiohuset ligger på Gärdet. Och just så heter också den stora gräsytan där. Man säger även Ladugårdsgärde så Gärdet blir en förkortning.Och på andra sidan L”Gärdet” ligger en bit av Djurgården.
   Butiken Svenskt Tenn har bara kvalitetsvaror och visst är prisläget högt men det är ju en designbutik med gamla anor. Jag tycker det är så roligt att både Estrid Eriksson och Josef Franks design håller än idag.
   Estrid Eriksson var från Hjo men det ligger i östra delen av Västergötland-
   I morgon blir det en ny vandring och då också i mer okända trakter. Men nya sådana.
   Trevlig måndag

  1. Här på Svenskt Tenn finns så mycket fint och jag gick länge i butiken. Många fina mönster finns och jag ska nog slå till på några nya kuddfodral.Elefantmönstret gillar jag också och många andra också-
   Vi tar inte in ris eftersom döttrar och barnbarn är allergiska-
   Trevlig måndag.

    1. Det får bli på onsdag. Och en tupp vill jag gärna ha. I morgon är det “i naturen ut vi gå….”

 3. När man ser dagens pampiga Strandvägen är det otroligt svårt att tro att det var ett slumområde för inte alltför länge sedan. Det räcker nog inte med att vara miljonär att äga en bostad där…
  Har faktiskt aldrig varit inne hos Svenskt Tenn, så tusen tack för bilderna du tagit. Snacka om att bli glad när man ser alla dessa färger:-)

  1. Visst är det märkligt att tänka sig att detta var ett rejält slumområde fram till drygt mitten av 1800-talet och där TBC och andra sjukdomar flödade. Nej m2 priset här läste jag ligger på ca. 175-180 000 eller mer.Men säkert finns “billigare” och även dyrare.
   Svenskt Tenn är ett färgeldorado så när pamedemin är borta och du är vaccinerad kanske det bli ett besök.
   Jag ska ta mig dit i veckan och köpa en turkos tupp.

 4. Även jag är förtjust i den fina butiken på Strandvägen. Jag älskar att botanisera där. Själv har jag det inte så färgglatt hemma, har svårt att få till det. Men vissa grejer från Svenskt tenn finns även i hårt hem.

  1. Butiken är ju så läcker men visst är det svårt att få till det färgmässigt om man nu inte bor jättestort. Vi gör det inte. Men jag en lampa, lampskärmar, ljusstakar, tallriksunderlägg, en bricka och ett par kuddfodral härifrån.

 5. En superläcker butik denna Svenskt Tenn! Hade gärna botaniserat där!
  Jag älskar ju färg och numera har jag vita väggar överallt och det underlättar övrig färgsättning. När Sigge och jag tog en lägenhet 1999 så var den tapetserad i olika nyanser och det var svårt med tavlor, gardiner och annat.
  Glad måndagskväll! Stor kram!

  1. Här på Svenskt Tenn kan man gå länge och det gjorde jag också. Vi har också vita väggar och vill ha det så för då kan man i övrigt färgsätta. Men jag skulle gärna ha en Josef Frank tapet på en vägg i sovrummet eller på en vägg i hallen. Har köpt ett par kuddfodral, ljusstakar, bordstabletter, lampor och lite annat här. Och allt är tidlöst och av väldigt god kvalité.
   Stor kram och trevlig kväll.

 6. Härliga påskdekorationer! Jag “påskar” sällan till det hemma men därmed inte sagt att jag inte tycker det är fint med lite påskpynt 🙂

  1. Jag är inte “påskig” eller “julig” men jag tycker det är roligt att titta här på Svenskt Tenn och det helt oavsett. Här finns mycket färg och design. Och en av dessa blå påsktuppar ska jag köpa.

 7. Så fint att få se hur det ser ut inne i butiken, har faktiskt inte varit där, fast jag känner till butiken, och gillar det jag ser!
  Ja, tänk att Strandvägen som paradgata och fina hus inte funnits så himla länge, otroligt!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Kanske tar dig dig en vända hit vid tillfälle. Här finns mycket fint och färgglatt i snygg design.
   Kul att strosa längs Strandvägen och att tänka på den misär som var här innan dessa tjusiga hus byggdes. Så roligt att titta extra på alla tinnar, torn och balkonger ut mot vattnet. Vet att jag i gymnasiet hade en klasskamrat som bodde här i en jättestor våning och jag hade svårt att hitta.Hade då aldrig varit in i något liknande. Minns detta än och det var 1967.
   Ha det gott.
   Kram

 8. Roligt att strosa runt på Svenskt Tenn och får man inget annat med sig blir det i alla fall servetter för mig med som är fina. Tuppen är fin!

  Diplomat gick vi förr på och Afternoon Tea, ja vi jobbade oss igenom de bästa ställena när vi haft mycket övertid och tog lite komp. nån eftermiddag då och då, var det inte drottning Silvia med väninnor på Strandvägen så var det Björn Borg. Här på Diplomat satt vi fyra och det blev som ett litet krypin innanför där, han kom med nån businessman och frågade om han fick “krypa” in och satt helt skyddat där av oss fyra tuffa tjejer, haha, och vi fick så bra intryck av honom, de fick vara totalt ifred och vi lyssnade noll. De stannade lika länge som vi så vi uppförde oss nog bra😊roligt att följa dig på alla promenader och de väcker minnen, vi får skärpa till oss känner jag och göra lite mer. Ha det fortsatt fint i veckan.

  1. Jag tittar både gärna och ofta in här och just denna dag blev det servetter so fick följa med mig. Men jag vill gärna ha den turkos tuppen.
   Diplomat är trevligt och vi har också varit där en del. Så trevlig och lugn miljö och afternoon tea där är minnesvärt. Även att sitta på uteserveringen . Mycket man ser därifrån.
   Och visst är det trevligt med “kändisar” som smälter in. DEt gjorde ju verkligen Björn borg här-
   Jättetrevligt att du är med och du känner ju igen dig.
   Önskar dig också en trevlig fortsatt vecka.

 9. Det är väldigt vackert utefter Strandvägen. Jag har studerat den väldigt noga emellanåt då jag skulle åka från jobbet på Skansen och hämta upp Anders som jobbade inne i stan, långa, stillastående köer var det där i rusningstrafiken… (Dom gånger jag inte skulle hämta upp honom så valde jag Vallhallavägen istället, där var det i alla fall något bättre framkomlighet).
  Fina grejer där på Svenskt Tenn! Det fanns ju flera tuppar så alla kan väl inte vara sålda, det är inte för sent att slå till på en nu tror jag 🙂

  Ha en fin dag!

  1. Här är det idag i princip inga köer alls och har inte varit på några år . En del trafik runt Nybroplan men inte annars. Valhallavägen är nn mer trafikerad.
   Jag går ganska ofta här och gillar verkligen byggnaderna. Svårt idag att tänka sig att det här fram till efter mitten på 1800-talet var riktigt slummigt. Svenskt Tenn gillar jag och tar god tid på mig när jag är här. Ska nog slå till på en blå tupp i morgon. Finna även lite annat att slå till på. Men det främjar inte nobelpriset i ekonomi. Å andra sidan har jag ett ett par andra Nobelpriser som jag ärvt så de går ju bra. Tror dock inet det till dem medföljde så stora summor pengar.
   Strålande tisdag här idag och en fin utedag har det varit.
   Önskar dig också en trevlig tisdag.

 10. Trevligt att få följa med in på Svenskt Tenn. 🙂
  En sån inspirerande färgexplosion!
  Jag gillar också tuppen och du kan alltid gå tillbaka och köpa med en hem. 😉

  1. Svenskt Tenn har ju så mycket så det blev ett långt besök. Någon brådska hade jag ju inte. Gillade också hönorna i tyg så kansk eblir det en tur dit i morgon för lite inköp. Här är verkligen mycket färg som piggar upp. Men en del av möblerna kräver utrymme….

  1. En skön vårdag var det och en fin promenad blev det. Svenskt Tenn är ju ett eldorado för design.
   Stor kram

 11. Hej Ditte!
  Soffgruppen där på Svenskt tenn Är precis i min smak! Så snyggt! Älskar ju färg!
  Får ta och vinna pengar!Fina bilder på paradgatan!
  Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Här finns så mycket fint men ibland blir färgerna väl starka om man inte har väldigt gott om plats. Men man kan ju ta en del med sig. Så var det detta med pengarna….
   Fint att strosa här längs Strandvägen och mycket att titta på.
   kram

 12. Vilken underbar butik! Där skulle jag kunnat strosa runt länge. Jag gillar de sista stora hönorna och sydda i just det tyget. Kram

  1. Här kan man gå länge och låta sig inspireras av allt. Och det gjorde jag också. Visst är de stora hönorna fina! Fanns även i mindre och i olika tyg.
   kram

 13. Strandvägen är både vacker och intressant.
  Roligt att komma in på Svenskt Tenn. Första bilden med de färgglada möblerna tilltalade mig direkt. De har mycket fint i den butiken.
  Såg en en väldigt trevlig utställning om Estrid Ericsson på museet i Hjo för två eller tre år sedan. Minns inte om den var permanent eller mobil.
  Ha det gott!

  1. Visst är den! Och det på olika sätt. Svenskt Tenn är en butik jag verkligen tycker om och kan tillbringa lång tid här. så mycket vackert och en fantastisk kvalité på allt.
   Väldigt roligt att både Estrid Eriksson och Josef Franks mönster fortfarande är aktuella. De går nog aldrig ur tiden.
   Vad roligt med utställningen i Hjo. Vet inte om den är permanent, vilket den ju mycket väl kan vara.
   Ha det fint du också.
   Strålande vårdag här idag så jag har spenderat hela dagen utomhus. Lika bra att ta dessa vackra dagar till vara.

 14. Åh så fina soliga och våriga bilder. Att strosa på Strandvägen är alltid ett rent nöje, ofta blåsigt men då kan man ju alltid kila in på Svenskt Tenn. Ta dig ditt igen och köp en turkosblå tupp tycker jag, du älskar ju den 😉

  1. Det var skön vårkänsla i luften och en härlig dag på alla sätt. Och ett besök inne på Svenskt Tenn piggar upp. Den blå tuppen vill jag gärna köpa så jag ska ta mig en vända.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *