Skyltar Stockholm

Favoriter – Ett urval av skyltar från Gamla stan i Stockholm

Söndag! Och det innebär att det här på bloggen är dags för “Skyltsöndag” – ett tema som bloggvännen BP så  förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är väldigt fri. Veckans bilderna/skyltar är gårdagsfärska och till största delen från Gamla stan  i Stockholm. Och i Gamla stan hittar jag alltid favoriter. Både gamla och nya. Stockholm bjöd oss  på riktigt fint väder och denna lördag kände jag mig inte alls helt ensam i Gamla stan. Något jag ofta har gjort. Men trängsel? Nej, då. Inte alls.

Stockholm. Gamla stan. Här är Kristoffers blommor en av mina favoriter. Kristoffers blommor på Kåkbrinken i Gamla stan har blommor som skyltar. Inbjudande och trevligt. Absolut en av mina favoriter  när det kommer till blommor. 

Favoriter

har jag många och idag bjuder jag på en stillsam promenad genom Gamla stan  och med fokus på skyltar.

Kåkbrinken. “Kristoffers blommor “skymtar bakom “Antikt” och har sina två små butiker på båda sidor om gränden.

Vackra buketter och blomsterarrangemang finns att se i gränden utanför butiken. Och kunderna var många.

Jag tar oftast en vända “ner till” Gamla stan varje vecka och så hela året om när vi är hemma i Stockholm. Under hela våren, sommaren och hösten har det varit väldigt öde här och ibland har det känts som om det varit Gamla stan och jag. I april såg det ut så här.

Sedan blev det fler besökare under sommaren, men absolut ingen trängsel. Och nu i december är det lite fler besökare men det är verkligen hårt för alla små företagare här. Många har fått stänga sina verksamheter. Handlarna har verkligen gjort så mycket för att skapa en extra fin stämning här med mycket ljus och glädje som vi så väl nu behöver. “Gamla stan i samverkan”

Stockholm. Gamla stan. Österlånggatan . En av mina favoriter. Lugnt och med många fina hantverksbutiker. Österlånggatan. En av mina favoriter när det kommer till gator. Gott om små hantverksbutiker och trevliga caféer.

På Stora Nygatan 19 ligger restaurang “19 glas”. Och här noterade jag att man hade en särskild “Covid 19” kö – Lite humor i detta.

 

Köpmangatan

är en annan favoritgata där man kan hitta mycket av det mesta.  Köpmangatan är den gata som man vet redan hade sitt namn på 1300-talet. Då hette den “Köpmängatu” och troligen har namnet kommit av att köpmän under den tiden hade sina bodar här. Bodarna är ett minne blott men många gamla hus finns kvar och även många små butiker.

Köpmangatan, också den en av mina favoriter, när det kommer till gator här i Gamla stan.

Och längs Köpmangatan passerade jag  bl.a. dessa skyltar.

Fint att både få hälsa och kraft. Undrar om det skulle hjälpa mig med ett besök här. Ska nog titta in nästa gång jag passerar.

En italiensk chokladbutik med “swish & go”. Fyndigt.

Och varför inte en liten ambulerande kaffebar. Kunder fanns det också. 

Köpmangatan.

 

Prästgatan en annan av mina favoriter

Detta  en smal liten gata som i nuvarande sträckning löper sig tvärs  genom Gamla stan, från norr till söder. Namnet  bestämdes i slutet av 1800-talet men redan på 1500- talet omnämndes gatan som “Prästhegatan”och så efter de bostäder som fanns där var till för stadens präster. (På Prästgatan och i nummer 78 föddes konstnären Carl Larsson 1853 och han bodde under många år kvar här i Gamla stan)

Stockholm. Gamla stan. Prästgatan tillhör också en av mina favoriter vad gäller gator. Prästgatan hör också till en av mina favoriter vad gäller gator. Och här är det alltid roligt att strosa och se alla detaljer som finns på hus och portar.

Gårdagens sol med en hel del blått på himlen var ytterst välkommen. Soltimmarna i december har varit få. Och när jag kom hem  möttes jag av denna vackra himmel. Absolut njutbart och en fin avslutningsskylt.

 

 

36 svar på ”Favoriter – Ett urval av skyltar från Gamla stan i Stockholm”

 1. Det ser så inbjudande ut vid Kristoffers Blommor med butikerna på var sida om gränden.
  Skylten hos 19 glas var kul med det skrivna tillägget.
  Gillar skylten hos Galleri Svea och kaffebilen är liten och härligt röd, som piggar upp både med sin färg och med kaffet antar jag. 🙂
  Trevligt att folk dekorerar utanför sina fönster.
  Vackra färger på eftermiddagshimlen, som blev ett fint foto. Här saknar vi solen som vi inte sett sen i början av december.

  1. Kristoffers blommor är en så fin butik och med så vackra blommor som också håller sig. Blir ofta något köp. Jag tror att den ena butiken nu är mer som en arbetsplats där de binder buketter och annat och den andra är mer en blomsterbutik. Men små ytor är det så gränden är bra som extra yta. Särskilt bra nu i pandemitider.
   Skattade åt humorn här hos 19 glas. Och det är i sig en populär restaurang så lätt hänt att kö uppstår.
   Jag strosar gärna här i Gamla stan och mycket finns att fästa blicken på.
   Solen har varit väl dold här sedan i slutet av november så igår njöt vi av den till fullo.

 2. Italiensk choklad har jag nog aldrig provat, låter som ett framtida projekt för undertecknad, choklad är ju gott.

  Tomt har det ju varit på gator och torg ett tag lite varstans, lär väl fortsätta så när det inte blir några mellandagsreor i år, har för mig jag läste det någonstans, trist men ett måste.
  Gamla stan är verkligen vackert, historiens vingslag viner över oss alla till och med på bild.
  Tackar för det.

  Ha det fint nu Ditte.

  1. Jag har testat i Italien men har inte gjort det här hemma. Här var det en hel butik med italienska sötsaker så man kan ju undra hur den ska klara sig nu när det är brist på besökare och kunder.
   Jag strosar gärna här, stannar och funderar. Jätteroligt att du hänger med.
   Ha det bra du också.
   Trevlig fjärde advent.

  1. Tack! Visst var det bra med lite “swish & go”. Mycket finns att se bara man tittar både upp, ner och in i fönstren.
   Önskar dig en fin fjärde advent.

 3. Det ser verkligen trevligt ut i Gamla Stan på dina bilder. Så mysigt med lite färre människor. Tänk om det alltid var så. Den lilla röda kaffebilen är riktigt cool.
  Swish and go borde införas på många andra ställen också.
  Kramar

  1. Jag tar mig en tur hit ungefär en gång i veckan och söker mig till mina favoritkvarter. Och trots att jag gått här många gånger så finns det alltid något att se och upptäcka. Nu är det illa för handlarna här och de som i stort sett bara vände sig till turister har fått slå igen. Men här finns så mycyket annat vad gäller hantverk och mer riktiga butiker som nog inte överlever så långe till Har ett par skobutiker här som är så bra men lever en tynande tillvaro.
   Skrattade gott åt “Swish & Go” kul reklam.
   Kram och trevlig första adevent.

 4. Det är faktiskt inte bara din fina skyltmix som gör mig glad idag, utan det faktum att Gamla Stan inte var riktigt så död längre som tidigare. Det piggar faktiskt upp att se människor röra dig i gränderna.
  Blomsterbutikens krans är aningen “ojulig”. Därför gillar jag den. Covid-19 köskylten – härligt med lite galghumor i dessa tider. Gillade din spegling i hälsobutikens fönster. Ungefär samma pose som jag när jag fotar skyltar;-) Swish & Go var verkligen fyndigt. Åsså visste jag inte att Italien även var känt för choklad. Trodde att landets gelati var exportprodukten nummer 1.
  En härlig skyltning! Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tack! Ja, här är det lite mer liv än tidigare. Och mer borde det kunna vara. Ingen trängsel alls.
   Kristoffers blommor levererar alltid och här är det fint på ett vackert sätt. Skrattade gott åt skylten vid 19 Glas. Humor behövs nu verkligen.
   Italiensk choklad har jag testat i Italien men inte här. I butiken fanns en hel del italienska sötsaker men just det är inte “min bästa gren”. Men det var besökare i butiken.
   Och till Gamla stan tar jag mig fortfarande men det är knappt att gå uppför hem till Söder.

 5. Vilken trevlig promenad i gamla stan. Där är det alltid ett säkert kort att promenera. Kan dock tänka mig att det är tämligen svårt för många butiker att klara sig vilket är tråkigt. Affärer som även säljer via nätet kan nog gå runt men annars tror jag det är väldigt svårt.

  Kram och god fjärde advent!

  1. Jag tar mig ofta en sväng här i Gamla stan och det är alltid fint. Tyvärr är det knepigt för handlare, caféer och restauranger att överleva utan kunder. Synd att inte fler kommer hit för det är både fint och trängselfritt.Många butiker är så små att nätförsäljning inte bär sig. Pratade länge med min skobutik, “Puppelina” och det är riktigt lnepigt-
   Önskar dig också en fin fortsatt fjärde advent.
   Kram

  1. Jag är ju här ofta och var ju det även innan pandemin. Nu var det lite mer besökare här och det är bra. Men det är tufft för alla butiker och caféer. Verkligen. Ingen sol här heller idag men igår var den framme i flera timmar och det var så skönt.
   Skönt att du fick till en promenad idag.
   Trevlig kväll.

 6. Så mysigt i Gamla Stan och skönt att det inte är trängsel. Längtar tills det blir som vanligt igen så vi kan göra ett besök i huvudstaden igen. Ha en fin kväll.
  Kramelikram

  1. Jag tar mig oftast en runda hit varje vecka och har gjort det sedan mars. Ja, även innan pandemin dök upp var jag också här en gång i veckan men då var det en mer levande stadsdel. Så trist nu att många måste bomma igen. Visst längtar vi! Både att ni kan komma hit och att jag kan få ta en tur igen till vackra Höga kusten.
   Önskar dig en fin kväll och en bra vecka.
   Kram

 7. En fröjdefull vandring blev det med dig idag. Många fina skyltar och så fin stämning du fick in i bilderna. Gamla stan blir aldrig för gammal att njuta av. Så vackert allting.
  Tack Ditte för allt detta fina!

  1. Jag går gärna hit “ner”. Blir ju ner från höjderna på Söder. Och här trivs jag att strosa bland det gamla- Men jag lider med handlarna som inte kommer att överleva länge till – Igår var det i alla fall en del besökare här och det det var fint att se. Nej, Gamla stan består och är Stockholm. Historiskt sett.
   Väldigt trevligt att du gick med mig här.

 8. Sist jag var i gamla stan var när vi firade yngsta sonens födelsedag i augusti, så det var ett tag sen. Njuter av dina bilder!
  Har du varit förbi “Castor” där bloggvännen Anni jobbar ibland, hennes blogg heter : “Med ögon känsliga för blått”. En fin hantverksbutik på Österlånggatan.
  Underbar bild på himlen också!
  Må så gott!
  Kram

  1. Minns när ni var där och du visade bilder härifrån. Nu tar jag en tur hit nästan varje vecka. Passerade “Castor” i går och har gjort det nästan varje gång jag är här. Har dock inte tittat in här men ska absolut gör det. Ska ta och titta in på hennes blogg. Tack för tips.
   En fin dag var det på alla sätt och himlen när jag kom tillbaka till Söder var så vacker.
   Ha det fint du också.
   Kram

 9. Så praktiskt med en ambulerande kaffevagn. Då slipper man gå och leta upp ett fik. Swish gillar jag. Det fungerar på de flesta ställen idag och är många gånger enklare än betalkort. Ha en fin fjärde advent.

  1. Har sett dessa förr men inte i Gamla stan. Men den lyste upp där den var parkerad och kunder fanns. Fnissade när jag såg reklamen “Swish & Go”. PÅminde om “Grab & Go”. Swish gillar jag och det är verkligen smidigt-
   Vi har haft en lugn fjärde advent och hoppas du haft detsamma.
   Kram

 10. Kan ju börja med påståendet att naturen själv erbjuder de allra vackraste av skyltar, de andra kan bara härma…
  Och det gör de ju bra, gillade den färggranna exotiska kransen mycket, och även de mer sobra distinkta julbuketterna.
  Nog är det märkligt att se de folktomma gatorna i Gamla stan samtidigt som man ser videon och foton från köpcentrum runt om i landet där trängseln är stor och man inte kan hitta en parkeringsplats ens…Min teori är då att många kanske tycker att en gång måste man i allafall iväg och handla, då väljer vi ett ställe som har alla typer av affärer, ränner runt som skållade råttor o sen kan vi pusta ut hemma. Eller? Mycket stämningsfullt var det i den gamla stadsdelen. Att företagen lider svårt vet vi alla, det man kan hoppas på är att när vi börjar leva igen och röra på oss ute i samhället så har folk ett uppdämt behov av att shoppa, slösa, resa osv…fast å andra sidan hoppas jag att man ändå lärt sig att prylar inte skänker lycka.
  Söndagskram från pörtet

  1. Visst är det så! Instämmer helt. Vi hade så vackert väder igår så det blev en vända till Gamla stan. Jag strosar gärna här i lugnet och bland de historiska gränderna. Jag har aldrig varit mycket för stora köpcentra men en del är ju det. Vet dock att i Stockholmstrakten är många av dem nu ganska tomma. Säkert är det som du säger att många väljer köpcentra där du kan få allt under ett tak.
   I Gamla stan har många av “turistbutikerna” fått stänga och även många andra plus caféer och restauranger. Men nu såg jag i alla fler besökar eän jag gjort tidigare.Och det är positivt. Någon trängsel är det inte heller men lite fler besökare och det är roligt.
   Nej, prylar skänker ingen lycka. “Och du kan ingenting ta med dig när du går”….
   Kram

 11. Det är en dröm att få vandra i Gamla stan. Jag har ju gjort det på senare tid, både själv och med dig. Det bästa var ju med dig som guide 😀
  Klart roligt att man vill se folk, dock ingen trängsel, för det är bekymmersamt.
  Vi fick till ett bra videokoncept med alla barnen nu i kväll. Bättre än inget. Barnbarnen gluttade fram också och respektive.
  För mig har det nu blivit natti natti.
  Stor kram!

  1. Jag är här nu här varje vecka och det är en trevlig promenad att gå hit och hem. Och hit har jag nog gått varje vecka i alla år vi bott på Söder. Här är lugnt och historiens vingar finns alltid med. Jag har mina favoritbutiker, favoritcaféer och jag är igenkänd av många. Även här som i en småstad- Hä rär absolut ingen trängsel men det är roligt att se att besökare kommer hit igen. Dock i ganska liten skala men fler än tidigare.
   Roligt med videosamtal så du kunde se barnbarnen. Snart tar de denna kontakt på egen hand.
   Jag sitter i mörkret och blickar ut över alla vackra ljus över vattnet och sitter nog ett tag till.
   Stor kram och natti.

 12. När du är ute och strövar i Gamla Stan – du har väl koll på Räddningsplankan? En riktig favoritbutik, med kläder, skor och väskor du nog inte hittar i andra affärer. På Köpmangatan, precis framme vid St Göran & draken. Kerstin, innehavarinnan, har näsa för “det lilla extra” och är himla trevlig dessutom. Titta in! (du kan hälsa från mig!!!)

  1. Tack för tipset! Räddningsplankan har jag passerat många gånger. Även igår gick jag förbi. Men tittade inte in då. Har varit här tidigare. Men får ta en titt när jag passerar nästa gång. Och givetvis hälsar jag från dig.

 13. Härliga bilder från Gamla Stan och snyggt skyltat! Ser man på bilden från “Hälsokraft” så ser det ut som om du redan tittat in 😉

  Ha en fin start på veckan!

  1. Gamla stan är alltid trevligt och så nu också- Smidigt att ta en promenad dit. (Tar lite tid att gå för det blir många pauser)
   Jodå, jag tittade in här genom fönstren. Fick räcka för denna gång.
   Önskar er också en fin start på veckan.

 14. Du lyckades fånga Gamla Stan när den är som bäst, inte en massa turister och minimalt med julskyltning, stadsdelen är bäst i stilla vardagslunk. Inget som tar fokus från miljön.

  1. Just så tycker jag också. Är ofta här men väljer de lugnare stråken men nu är det ju överlag lugnt.Men hoppas handlarna överlever. Tveskasmt för många och kärvt.Pratade med en del och några hantverkare har inte sålt något sedan oktober. .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *