Stockholm

Glittrande – Och med ett och annat hopp

Att julen är i antågande har nog få missat. (Och för en del butiker och kunder har ju det julrelaterade förekommit sedan slutet av september eller början av oktober. Puh!) Här, i vårt område, som i så många andra, finns belysningar av olika slag både i fönstren och på balkongerna. En har valt ett mer  hysteriskt blinkande ljus och andra har mer sansade varianter, även utan blink.  Några har också sina julgranar ute på balkongerna och kan i vissa fall komma till en mer praktisk användning. Och även om jag inte alls är någon “julig” person så kan jag tycka om en del av det glittrande jag ser som också lyser upp. Och ljus behöver vi verkligen extra mycket av i år.

Stockholm. Södermalm. En glittrande balkongjulgranEn glittrande balkongjulgran ser jag tvärs över gatan. Och kvällstid glittrar den än mer när belysningen är tänd. Och granen hade besök…

Glittrande

var granen och jag undrar om det var just det som lockade ekorren lite extra. För igår på förmiddagen befann sig vår “kvartersekorre” i granen. Tyvärr ville han där i granen inte vara med på bild. Och trots att jag tog mängder av bilder fick jag inte till en bild. Å andra sidan är ekorrar snabba- Men här satt verkligen “ekorrn i granen.” En kort stund.

Stockholm. Södermalm. Ekorren i granen, på balkongen, har en stund lekt med den glittrande balkongbelysningen. Här har ekorren en liten stund  ägnat sig åt  den glittrande balkongbelysningen.

Men kanske kände den att jag hade zoomen och kameran riktad mot den. Snabbt som ögat tog den ett hopp mot stuprännan och fortsatte upp på taket via stegen.

Upp via stegen och sedan vet vi inte. Men vi har sett ekorren här tidigare, i mitten av november. Då på väg att klättra lodrätt  ned längs husväggen.

Förra söndagen var jag ute här på en runda i närområdet och passerade då ett så fint vinter och jullandskap. Jag hade läst om det i Lokaltidningen och även om att det blivit förstört. (Men personen som byggt landskapet kom tillbaka och byggde upp det igen.) Och igår, trots  att det varit regn, blåst och rusk fanns landskapet kvar. Det är placerat på ett elskåp och har hustaken till visst skydd.

Ett så fint vinter/jullandskap och hoppas det får fortsätta att finnas här.

Fredag, sen eftermiddag

och jag är på väg hem till kajen. Redan i backen ner längs Östgötagatan välkomnas  jag på långt håll av skyskrapan “Stockholm New”/Stockholm 01. (Den syns vida omkring med sina 27 våningar men ligger inte på Södersidan utan tvärs över kanalen i Fredriksdalsområdet som hör till stadsdelen Hammarby sjöstad.

 

Stannar till vid kanalen och kajkanten en stund och njuter av speglingar i Hammarbykanalen/Hammarbyleden

Här i kanalen finns en Sjöräddningsstation och flera av Sjöräddningens båtar ligger här beredda för att ge sig ut på uppdrag. Så hela året.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbykajen. En glittrande restaurang Thaiboat ger en skön skänsla av Thailand. En liten känsla av Thailand infinner sig när jag stannar till vid den glittrande restaurang Thaiboat.

Och i dessa igloon som finns här nu under höst, vinter och vårvinter kan man sitta och äta. Värme finns. (Ibland måste man vara 6-8 personer. Men med Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer, med fyra vid varje bord, så kanske detta ändras. (Thaiboat har hela tiden varit noga med att följa alla rekommendationer som FHM gett.)

Belysningen på Thaiboat är verkligen fin. Och speglingarna i vattnet likaså. 

Snart hemma. Och den här vägen längs kajen tar jag gärna. Blir lika glad varje gång jag kommer hem hit. Oavsett årstid.Mer om området, Norra Hammarbyhamnen, järnvägsspåren och varför de finns här har jag berättat om här.

 

28 svar på ”Glittrande – Och med ett och annat hopp”

 1. Föredrar ju “sansade” julbelysningar här, våra blinkande lampor i granen har några “lägen” som är helt hysteriska, man blir nästan lite illamående av dem så vi trycker aldrig på den knappen…hujeda mej 😉
  Ekorrar saknar vi dock här, en och annan råtta har jag sett ute men ekorrarna håller sig borta, tyvärr, hellre ekorrar än råttor…usch.

  Trevligt med belysning vid denna årstid, livsnödvändig nästan tycker jag.
  Ha det bäst nu Ditte.

  1. Då är vi alla fall två som gillar lite mer sansade belysningar.Säkert finns det fler som gör det.
   Här var det så roligt att se ekorren ta sig in på balkongen och upp i granen. Men jag hann inte med där att hämta kameran. Men sen så.En och annan råtta har vi sett och det eftersom folk lägger mat åt fåglarna på marken och då är råttorna snabba.
   Ja, alla ljus och belysningar uppskattas och idag har vi också sett både sol och blå himmel. Njutbart.
   Ha det fint du också. Och grattis till jullovet.
   Trevlig helg

  1. Tack! Kul med ekorren i granen men jag tror inte de som bor där var medvetna om det. De är ju raska så en bild på den i granen hann jag inte med. Jag har svårt för det hysteriskt blinkande men i Thailand är det ju en helt annan sak.
   Var nyss förbi jullandskapet och någon hade tagit brevlådan. Men kanske för att tömma den. Hoppas. Barn går hit från förskolorna och både tittar och lämnar brev till Tomten.

 2. Även om man inte är en speciellt julig människa så uppskattar nog många ljuset och jag tror att vi behöver det. Att man sedan avstår från att ha tomtar och annat pynt i varje vrå är en annan sak.

  Kram och god lördagseftermiddag!

  1. Ljus behöver vi och julpynt har jag inget emot hos andra. Vårt är dock sedan länge modest men viss ska det både synas och dofta jul. Jag har min lilla tomtegrupp som dyker fram någon dag för julafton och så har de alltid gjort.
   Önskar dig en fin eftermiddag och kväll.
   Kram

 3. Blinkande ljus r så jobbigt och speciellt om det ocksåär många färger inblandade. Ett stillsamt ljussken är mer behagligt. Vad roligt att ekorren hälsar på igen. Minns ditt inlägg om honom senast. Ha en fin lördag.

  1. Vi log gott när ekorren befann sig på balkongen tvärs över gatan. Och den satt i granen ett kort tag- Men jag var för sen för att hinna med där-
   Här är det ganska lugnt på blinkfronten och det känns bra. Och många fina belysningar är det- Även från kajen och båtarna.
   Har haft en fin lördag och tagit mig till och från Gamla stan. (Med mycket möda och stort besvär…Och envishet)
   Önskar dig en fin kväll.

 4. Oj, inte dåligt att lyckas fånga en ekorre på bild. Dom är ju så otroligt snabba.
  Vad häftigt att sitta i en igloo och äta. Med tanke på värmen så känns det som ett bra alternativ när det är för kallt för vanlig uteservering.

  1. Tyvärr hann jag inte med när den satt i granen men strax efteråt- Och snabba är de verkligen.
   Restaurang Thaiboat är verkligen mysig och det är ett bra grepp nu med dessa igloon. Härlig belysning är det ju också som seglar sig så fint. Känns alltid bra att ta den här vägen hem.

 5. Vi hör till de mera tråkigt sansade personerna vi också vad gäller jul och dekorationer fastän man kanske inte kan tro det på grund av min julkalender. Men det är liksom en annan femma det. Men ljus får det gärna finnas men helst då inte blinkande.
  Så roligt att du fick se ekorren pinna på både i granen , på räcket och på stegen. En riktig sötnos. Kul!
  En skön lördagskväll önskas er båda!

  1. Din julkalender är så härlig och jag är road av att titta in varje dag. Och den piggar upp! Vilken kreativitet!
   Ljus vill vi ha mycket av och visst kommer en och annan tomte fram. i samlad trupp och strax före julafton.
   Vi skrattade gott åt ekorren som nu satte sig en stund i granen. Men dör hann jag inte med att hämta kameran.Men en språngmarsch senare fick jag ett par bilder. Det var verkligen “Ekorrn satt i gran”. I en julgran. Tänkte genast på Piff och Puff.
   Tack! Önskar er också en fin lväll.

 6. Kurre gillar ju träd, mig vetande alltså. Å då är det ju logiskt att han trivs i en julgran. Det sär hur svårt som helst att fota dessa ettriga djur. Du lyckades alldeles utmärkt. Bilden av Kurre på stegen är en höjdare:-)
  Kul att skapelsen på elskåpet är uppbyggd igen och den här gången får vara kvar. Vad är det för mening med att förstöra en sådan fin utsmyckning…
  Dina nattbilder kan jag som vanligt bara dregla över. Såååååå himla fina. Tänkte faktiskt på Thai Boat och igloorna igår när jag läste om det senaste restriktionerna. Fyra personer i en igloo och spritförbud från och med klockan 20. Stackars Thai Boat och alla andra ställen. Men jag inser att det inte finns nåt alterativ just nu…

  1. Vi skrattade gott när vi såg “ekorrn satt i gran”. Men tyvärr hann jag inte ut med kameran på balkongen innan hen förstod att det var en julgran och befann sig på balkongräcket- Men där försökte jag. Snabba är de så bilden blev lite suddig. Tror inte julgransägarna vet om “Kurre”.
   Vinter/Jullandskapet är så fint och barn från förskolor brukar komma och titta och lämna någon sak. (Fick jag veta idag) Tyvärr var idag brevlådan borta. Men kanske har “Tomten” hämtat den för att tömma den på brev. Hoppas!
   Visst är det synd om alla restaurangägare. Och det är ju inte där smittan sprids mest. Känns knasigt med klockan 20 för alla restauranger som sköter sig. Och det är ju de flesta. Och en igloo med fyra är ju suveränt. Och sen är rekommendationerna att stänga 20. Men vad gäller kollektivtrafiken kan man vara hur många som helst och i butiker.
   Men visst behövs uppstramning och den kommer väl sent. Ingen lag finns ju . Ännu! Regeringen hade ju kunnat startat tidigare med detta.
   Känns alltid så välkomnande att komma hem till kajen med den fina belysningen. Och Thaiboats belysning är ju så läcker.

 7. Så mycket glitter och ljus du får se i Stockholm 😀 härligt!
  Vi behöver allt detta. Jag längtar till att ljuset återvänder. På måndag är det vintersolståndet, härligt!
  Jag skulle inte julpynta, men jag har faktiskt lagt på några juldukar och så har jag sorterat ur en hel del gamla, som jag själv har sytt sen barn och ungdom. Mina döttrar ska få dela på dem.
  Nu längtar jag verkligen till att kunna få komma till Värmland! Hoppas hoppas.
  Önskar en fin lördagskväll och stor kram!

  1. Jag gläds verkligen åt att se alla vackra ljus och att komma hem till kajen känns så välkomnande. Visst längtar jag också efter ljusare tider. Absolut. Men vi har haft det så fint här på kajen med alla ljus och är så glad för det-
   Några tomtar ska få komma fram och ett par gamla vackra juldukar som min mormor broderat.
   Hoppas det går vägen så att du kan komma till Värmland och träffa de dina.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

 8. Hysteriskt blinkande ljus är inte min melodi heller, men annars är det mysigt med all belysning som piggar upp den här tiden.
  Ekorrar är snabba och inte alls lätta att få på bild, så jag tycker du lyckades ganska bra i alla fall. 🙂
  Vilket fint vinterlandskap som skapats där på elskåpet … hoppas det får stå orört i fortsättningen.
  Härliga bilder!
  Ha nu en fin adventssöndag!
  Kram

  1. Tack!Kul var det att se ekorren här i grannarnas julgran på terrassen. Och vi var inte alls beredda på detta så kameran var inte på bordet. Men en suddig bild blev det ändå till sist. Tror inte grannarna vet om att deras gran på balkongen gillas av ekorren. Snabb var den också-
   Här är det en hel del vackert ljus men skönt nog inte så mycket blinkande. Jag var förbi jullandskapet i går och det fanns kvar glädjande nog. Däremot var brevlådan borta. Men kanske tomten har hämtat den för att läsa barns önskelistor som var postade. Hoppas.
   Önskar dig också en trevlig fjärde advent.
   Kram

 9. Kul med ekorren i granen! Hoppas bara att han inte stötte sitt lilla ben. Fast då skulle han ju ha hoppat från tallegren och nån sån hade han ju inte tillgång till 😉
  Vilket jättefint landskap! Det är för jävl…t att folk ska sabba hela tiden, men bra att det har fått stått orört nu sen återuppbyggelsen i alla fall.
  Härliga kvällsbilder igen!

  Ha en fin fjärde advent!

  1. Ekorren hade nog inte klart för sig att detta var en julgran. Tyvärr missade jag hen i granen men fick en suddig vild av den på balkongräcket. Kanske kommer den tillbaka. Grannarna vet nog inte om att ekorren gillade deras gran. Kom här att tänka på Piff och Puff.
   Visst är landskapet fint! Och det stod kvar i går kväll. Men utan brevlåda. Kanske hade tomten hämtat den. Hoppas.
   Att se all vacker belysning här från soffan är en ynnest. Och att komma henm till kajen när mörkret lagt sig och mötas av denna fina belysning uppskattar jag verkligen.
   Önskar dig också en fin fjärde advent.

 10. Det var mycket fint glitter. Jag gillar upplysta platser.
  Vad tråkigt att man förstört det fina lilla bygget. Måste kännas i hjärtat för den som byggt upp det. Hoppas det är uppbyggt igen. Man får göra som med bocken i Gävle, ha det under bevakning.
  Önskar er en God Jul och stora kramar!

  1. Jag är så förtjust i speglingarna som ljuset ger i vattnet. Har svårt att se mig mätt på dessa. Jullandskapet är intakt men igår hade någon tagit med sig brevlådan. Kanske Tomten själv för att tömma den på barns önskelistor. Hoppas! Och att den snart är tillbaka igen.
   Önskar er också en så God Jul som möjligt.
   Kram och många tankar.

  1. Visst är jullandskapet fint! Och säkert är det inspirerat av Malmös muskrog. Förskolebarnen i området brukar gå hit och titta och lämna sina önskelistor i brevlådan. Men igår var den borta. Kan bara hoppas på att det är Tomten som tagit den för att tömma den och läsa önskningarna från barnen.
   Vi skrattade när vi plötsligt såg ekorren här i julgranen- Men någon bild från när “ekorrn satt i granen” blev det inte. Lyckades hjälpligt fånga den i flykten. Tack för din länk så jag kunde se att det var fler som hade knepigt med att få ekorren att posera.
   Önskar dig en trevlig fjärde advent.

 11. Jag tycker vi har ovanligt mycket sabotörer i rörelse dessa dagar. Om det är ungdomar som inte har något vettigt att göra, eller om det är annat folk som bara är ute för att förstöra vet jag inte, men här i Dalarna är tidningsrubrikerna många om saboterade och förstörda grejer, allt från busskurer till skyltfönster osv. Man tar motorsågar och sågar ner stora julgranar i stadskärnorna, ja det är ingen hejd…suck
  Och vi gamlingar som jag förfasar oss förstås…undrar just hur det går med bocken i Gävle. Inte hört ett pip, kanske har den fått stå kvar rentav! Som vanligt denna årstid är jag avis på alla fina neonljus som lyser upp stadsbilden

  1. Visst är det trist med de som sabbar. Jag skulle så gärna vilja veta vilka det är som ägnar sig åt detta. Här tror jag inte det är ungdomar.Men vet gör jag inte. Har i tidningar läst att det är mycket som händer utanför storstäderna också. Undrar hur dessa tänker. Ja, det gör de nog inte.
   Ja, bocken i Gävle har det varit tyst om. Pratade idag med en vän där och den står kvar. Bra så. Jag reagerar alltid och äsger itll om jag ser något som är fel och så även på tunnelbanan. Men jag gör det med humor så att jag inte ska riskera livet.
   Jag blir så glad över alla ljus här. Och snart vänder det ju. Tacksam för det.
   Kram

 12. Härligt att läsa att du inte blivit hemmablind. Det är så lätt hänt. Jag förstår att du njuter av den sträckan.
  Underbara speglingar.
  Ekorrar är jag svag för.
  Stackars tomte om hissen strular i det lilla huset på 27 våningar.
  Lagom är bäst. Är lite less på “tävlandet” när det gäller belysningar. Tristast är att de ser dem i februari.
  God Jul och Gott Nytt År.
  Kram, Bosse

  1. Nej, hemmablind har jag inte blivit. Inte ännu. Jag varvar mina rundor och de ger bra omväxling. Speglingarna tröttnar jag inte på och belysningen här längs kajen piggar upp.
   Vi har den här ekorren i närheten och det är en snabb rackare så det är knepigt att hänga med. Tyvärr missade jag när han satt i grannarnas julgran. Men jag skyndade mig och fick en suddig bild när hen satt på staketet.
   Vad gäller tävlingen om belysning så är det ingen sådan här i kvarteren utan det är ganska modest. Sköt så.
   Önskar dig också en så bra jul som möjligt och visst satsar vi på ett riktigt Gott Nytt År.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *