Stockholm

Hoppfullt i Gamla stan – Och jag håller tummarna hårt.

I lördags var jag på min “veckliga” runda  till Gamla stan. Och hit tar jag mig jag i princip en tur varje vecka. (Om vi inte är på resande fot förstås) Något som jag gjort, sedan början  2004 då jag lämnade Vasastan och flyttade till Södermalm. Och sedan pandemins ankomst till Sverige så har vi varit i Stockholm nästan hela tiden. Så nu i december, dryga nio månader senare har besöken blivit många och just i lördags såg det ganska hoppfullt ut. Och en del folk i farten var det.

Stockholm. Gamla stan. Stortorget. Här kändes det hoppfullt med flera besökare på uteserveringarna.. Den 19/12.Stortorget kändes lite tomt utan den traditionella julmarknaden. Men lite av den finns att tillgå digitalt. Några handlare och hantverkare har här gått samman. Vad som kändes hoppfullt var att se  att flera av uteserveringarna  hade en hel del gäster.Och andra hade inga. Betydligt tristare.

Lite hoppfullt

kändes det denna lördag och nu hade jag inte känslan av att det bara var Gamla stan och jag. Men vad gäller butikerna så för de flesta en tämligen tynande tillvaro. (Jag pratade med några handlare och de berättade det är väldigt liten omsättning. Och för några ingen alls)

Infravärme är välkommet och gör att många sitter ute. I bakgrunden Storkyrkan, Stockholms domkyrka och rakt fram ligger Nobelmuseet. Byggnaden där också Svenska Akademien också har sina lokaler.

Stockholm. Gamla stan. Hoppfullt gör man i ordning för nya gäster Hoppfullt om att det ska komma gäster förberedera man.  Här på Trattoria, på Stortorget, har man förutom infravärme också nyligen satt upp glasväggar som ska skydda mot blåst.

Några besökare har slagit sig ner på Chokladkoppen. (Vill man sitta inomhus  finns det källarvalv med gott om plats.)

Tvärs över Stortorget ligger Grillska huset som drivs som bl.a konditori/restaurang av Stadsmissionen. Ett besök här är alltid trevligt. (Extra fint tycker jag det är att under den varma årstiden slå sig ner uppe på  deras stora takterrass som är som en trädgård bland hustaken. ) Huset har sin historia och  Familjen  Grill som  en gång ägde denna byggnad  var också ägare tilll Svindersviks gård i Nacka som de hade som sitt sommarnöje.

Stockholm. Gamla stan. Grillska huset. Pyntat och fint och det ser hoppfullt ut ,Här har man förberett för ev. kommande besökare. Julpyntat och hoppfullt.

Jag fortsätter

och stannar till både längs Köpmangatan och vid Köpmantorget. Extra roligt är det att se att stockholmarna i december slår sig ner på uteserveringarna.  Något jag inte sett tidigare i denna utsträckning. Här, på restaurangs Pastis, satt jag med en väninna i juli. Vi hade då promenerat tur och retur från Södermalm genom Stockholm och till stadsdelen Norrmalm.

Köpmangatan besöker jag gärna. Och franska Bistro Pastis till vänster gillas. (Men nu är det utomhus som gäller)

Österlånggatan är också en av mina favoritgator. Många caféer, barer och hantverksbutiker. Här på kvarterskrogen som är vackert belyst var det också en hel del besökare. Och avstånd gäller förstås. 

Det kom ett foto

häromdagen från min bloggvän Ruth i Virginia.  Ja, Ruth har ingen egen blogg men läser många bloggar och är flitig med att kommentera. Ruth lämnade Sverige för USA i ungdomen, redan 1952 och har sedan dess bott i USA. Men flera resor har det blivit till Sverige och många resor runt om i världen.

Här är bilden jag fick från Ruth. Stort tack!

Och nu när jag passerade både restaurang “Den Gyldene Freden”,en av Evert Taubes favoritrestauranger och hans staty så var du, Ruth, med mig här .

Restaurang “Den Gyldene Freden” ligger på Österlånggatan, nästan vid Järntorget.

 Järntorget,var förr en livlig handelsplats och det p.g.a. närheten till hamnarna både vid Mälaren och Saltsjön. Och här såldes bl.a. järn som skulle på export. Därav namnet. Här på torget, alldeles nära restaurang “Den Gyldene Freden,” finns en staty av Evert Taube som är gjord av konstnären Karl Göte Bejemark 1985. Här står Evert som väntar på en taxi. Men, enligt de som kände honom har Evert aldrig väntat på en taxi. Det var alltid taxin som väntade på honom.

Vad gäller restaurang “Freden” är det sedan länge  Svenska Akademien som driver och äger restaurangen, en gåva av konstnären Anders Zorn i början av 1900-talet.

 

Ett par kinesiska turister passerade och jag bad dem ta en bild av mig och Evert Taube. Extra tankar till dig Ruth.

 

46 svar på ”Hoppfullt i Gamla stan – Och jag håller tummarna hårt.”

 1. Omsättningen har väl gått ner för i princip alla, utom för internethandeln antar jag.
  Vi får hoppas att handeln får det stöd de behöver men det verkar vara lite si och så med det ju tyvärr.
  Jag längtar verkligen efter att få komma till Stockholm igen och besöka bror min, gå runt i gamla stan och fika lite varstans.
  Tack för bilderna Ditte och ha en skön Måndag.

  PS: God jul Ruth.

  1. Handlarna i Gamla stan har haft det extremt svårt för de har ju oftast inga större firmor bakom sig i ryggen att ekonomiskt luta sig mot. Här berättade flera att det statliga stödet inte kommit och har man enskild firma är det än knepigare. På många ställen har hyresvärdar gått med på att ge anstnd osv. Men knepigt är det verkligen.
   Visst ska det bli bättre nästa år. Vi håller tummarna.
   Önskar dig också en skön måndag.
   Ha det så bra du kan.

 2. Vilken härlig promenad i Gamla stan och vilken fin bild på dig och Taube. Något säger mig att det var taxin som väntade på honom och inte tvärtom 😉

  Kram och god måndag!

  1. Jag går gärna här och roligt nu att se mer besökare här. Och plats finns det. Nu verkar också besökarna har återkommit till caféerna och det är extra roligt. Nej, Evert har nog aldrig väntat på en taxi….
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram

 3. Vad kul med bilden av Ruth med sällskap.
  Ja den på dig och Evert också.
  Fint med blå klädsel.
  Chokladkoppen har besökts ett antal gånger och Kaffekoppen, visst heter den så?, bredvid också
  Lite ljust på himlen idag men redan nu mer eller mindre mörkt 14.40.

  1. Väldigt roligt att se Ruth här vid Evert Taube. Och Ruth är verkligen så intresserad av det jag skriver och berättar om Stockholm. Hon är ofta med i tankarna när jag går runt här. Jag är ju ganska blå och nu blev det påtagligt. Brukar annars ha en annan färg på scarfen till den blå jackan. Här finns både Chokladkoppen och Kaffekoppen ligger helt riktigt bredvid varandra.
   Lite ljust här också idag med lite blå himmel-
   Önskar dig en fin måndag.

 4. Extra mysigt att få flanera med dig en vända i Gamla stan.
  Tiderna ändrar vanorna, men utebarer och caféer kanske är här för att stanna. Trevligt inslag i stadsbilden.
  Njut dagarna och dina dagliga och “veckliga” promenader. 😊
  Varm kram till dig!
  Mia

  1. Det är väldigt roligt att du går med mig i Gamla stan. Jag tar mig ofta en tur hit och har alltid gjort det. Men det har varit stor skillnad sedan mars när pandemin uppdagades mer på allvar mot vad det var förr när alla turister kom på besök och alla kryssningsfartyg kom. Nu, här i december, verkar det inte bara vara jag och Gamla stan som det många gånger känts tidigare under våren, sommaren och hösten.
   Roligt att besökare stannar till vid caféerna och gott om utrymme är det.
   Önskar dig också så fina dagar som möjligt.
   Kram!

 5. Fina bilder från gamla stan och rätt lagom med folk för att kunna se ordentligt. Brukar ju vara galet trångt, nu kommer hus och butiker fram på ett helt annat sätt i dina bilder. Så det finns lite turister trots allt =)
  Ser att du har selen på….. för dina axlar ser jämna ut när du står bredvid Evert. Ha en skön kväll.

  1. Här har det varit ganska öde sedan i mars. Men jag har ju ofta varit här även innan pandemin och lämnar man bara “stråken” så har det alltid varit helt ok här. Jag tror att det mest är stockholmare här men en del turister finns och det är trevligt. Jag hade selen på. Intressant att du såg det. Jag noterade det hemma innan jag gick ….
   Önskar dig också en fin kväll.

  1. Visst är det! Men nu tycker jag att antalet besökare ökat och det tycker jag är bra. Här är det väldigt kärvt för butiksägarna för de har ju inga större bolag bakom sig. Roligt att se lite fler besökare. Och fint att man slår sig ner utomhus på caféerna.
   PS Har gjort halva kursen och ligger nu i träning. Dock inga “tränade” bloggvilder. Inte ännu.

  1. Tack! Och infravärmen här gör att fler slår sig ner vilket är bra. Roligt att fler nu hittar till Gamla stan.
   Stor kram

 6. Stort tack för den rundvandringen i Gamla Stan. Jag är såååå glad att åtminstone restaurangbranschen har återhämtat sig från vårens kalldusch. Gissar att den milda vintern bidragit till det. Många sitter säkert hellre ute och huttrar än inne i dessa tider. Sedan fick jag mig ett riktigt gott skratt. Alltså i vanliga fall så ber ju turistande kineser oss nollåttor om hjälp när foton ska tas. Du har då ändrat på det – hahaha:-) Du är helt underbar:-)

  1. Visst är det roligt att fler caféer fått besökare. I alla fall när jag var här. Hur det är på vardagarna vet jag inte riktigt. Ja, jag bad dessa kinesiska tjejer om hjälp och log lite inombords . För visst brukar det vara tvärt om. Och jag kunde fråga på mandarin och de begrep vad jag sa. Men de talade också bra engelska hörde jag senare. Och en bild här vid Evert blev det. Men tankar till Ruth. Sen får man ju inte roligare än det man gör sig.

 7. Lider verkligen med handlarna, det är tuffa tider nu och inte ens julhandeln kan dom hoppas alltför mycket på då många verkar handla via nätet. Här i lilla Mariestad tycker jag det funkar att handla utan att trängas och har därför försökt handla här för att stötta butikerna.
  Vad kul att se dig och Ruth tillsammans med Evert. Väldigt charmig staty.

  1. Såg idag i tidningen att man ändå “bara” räknade med att ca 40 % handlat sina julklappar på nätet. Men jag trr det är betydligt fler. Så sund om handlarna i Gamla stan för de har ju ingen bakom sig spm backar upp. Några handlare berättade att de inte nästan sålt något sedan oktober. Kan tänka mig att Mariestad har kvar en del mindre butiker och visst är det viktigt att stötta det lokala . Vi gör det också. Men jag går inte till de större galleriorna i stan utan väljer jag små butiker i Gamla stan och på Söder är det ingen trängsel alls-
   Blev så glad över bilden från Ruth och hon är ofta med mig i tankarna när jag rör mig runt i Stockholm. Och Evert Taube står bra här.

 8. Förstår att det är kämpigt för företagarna i Gamla stan, som på så många andra ställen. Det låter ju oroande med att en del inte har någon försäljning alls.
  Kul att du fick en bild av Ruth på besök i Stockholm 1988.
  Fin bild av dig och Evert Taube. Du passar i blått.
  Chokladkoppen och Kaffekoppen…det saknas en, Tekoppen. 🙂
  Härligt att få följa med på din runda i Gamla stan. Längtar tills det går att besöka Stockholm igen.

  1. Visst har handlarna här det kämpigt. Och jag har också förstått att staten är sen med sin pengahjälp och än knepigare är det för alla med enskild firma. Här i Gamla stan har man ju sällan större företag i ryggen som kan stötta.Vet att många fått reducerad hyra eller anstånd. Men hur länge?
   Jag blev så glad för Ruths bild och hon är ofta med mig i tankarna när jag är ute på mina rundor både i G.S. och övriga rundor i Stockholm
   Tack! Jag är tämligen blå men brukar ha en halsduk i avvikande färg om jacka och byxor är blå- Vad gäller restaurang Tekoppen har jag inte sett den. Men den kanske kommer.
   Väldigt trevligt att du gick med och hoppas ni snart kan ta en sväng hit. Ja, en lång sväng blir det ju förstås. Välkomna!

 9. Alla företagare kämpar just nu men vi får hoppas på att det vänder snart. Ett år till och allt ser säkert annorlunda och bättre ut.
  Men stämningen finns, den där fina känslan av jul som jag gillar.
  Och du platsar så bra tillsammans med Evert Taube! 🙂
  Allt gott!

  1. Jag hoppas innerligt och håller tummarna. Kan tänka mig att det är liknande på Åland nu när inga turister kan komma.
   Jag strosar gärna i Gamla stan och har alltid gjort det. Nu fungerar det ju fint att gå ner men lite knepigar för mig med ryggen att ta mig upp till Söder igen. Men jag vilar då och då. Ler här vid Evert. Och det är nog taxin som alltid väntat på honom.
   Önskar er en fin kväll.

 10. Ja, det är roligt att se folk, utan trängsel, och att man kan sitta ute trots vintern, tack vare infravärmare.
  Det är något visst med Gamla stan.
  Man måste ju kunna känna sig hoppfull, trots allt. Hoppas inte den engelska varianten av Covid får fäste här bara. Märkligt att resenärerna inte blev satta i karantän.
  Nu närmar sig jul – och min ev. resa, som jag tror på.
  Stor kram!

  1. Visst är det! Och jag går ofta både till Gamla stan och fina områden i City och här hemma på Söder. Upplever aldrig trängsel men väldigt roligt att se att folk är ute.Perfekt med infravärme på uteserveringar. (Ja, hemma också)
   Regeringen är ju så saktfärdig med sina beslut. Men nu har ju något hänt. Planen får inte landa.
   Så fint om du kommer iväg. Håller tummarna för dig. Och det ser väl lovande ut.
   Stor kram

  1. Väldigt roligt att serveringarna nu hade besökare för ofta har det saknats här under både vår, sommar och i höst. Infravärmen gör ju förstås sitt till. Kul med både Ruth och mig tillsamman med Evert Taube. Ruth är ofta med i tankarna när jag traskar runt både i G.S. och i Stockholm i övrigt.

 11. Me again: Glömde ju helt och hållet nämna bilden på Ruth och hennes Don. Inte bara att det är en fin bild utan det var så himla roligt att du visade det just i det här inlägget och poserade bredvid Evert Taube du med. Snyggt tänkt!

  1. Tänker ofta på Ruth när jag är ute och strosar och vet at hon gärna går med. Så jag tyckte det var roligt att ha med bilden av henne och Dom och när jag passerade Evert så passade det bra att jag också blev förevigad här.

 12. Ruth skickade mig en vänförfrågan på facebook för några månader sedan, jag har tidigare bara hört om henne i olika bloggar. Men nu har vi lite mer kontakt hon och jag. Så fint du poserar med Evert, vilket stiligt par, kanske lite från olika sekler, men ändå!
  Den maffiga julgranen där på torget gick inte av för hackor, wow!
  Kram

  1. Vad roligt! Och Ruth är flitig med att läsa våra bloggar- Roligt att ni nu har kontakt. Vet ju att Ruth gärna går med mig via bloggen på olika rundor och nu kändes det extra bra att jag också blev förevigad här med Evert. Så roligt att Ruth skickade bilden.
   Kram och trevlig tisdag

 13. Tack för promenaden i Gamla stan, njuter av allt du visar! Extra roligt att du fått en bild av Ruth när hon besökte Stockholm, och så trevligt att få se dig stå där bredvid Evert Taube!
  Jag har varit in på Castor för att träffa Anni en gång och köpte då ett smycke av henne, som hon hade gjort såklart. Det finns flera hantverkare som säljer sina alster där, jättefina saker!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Roligt att du hängde med. Jag tyckte det var så roligt att Ruth skickade bilden och tänkte extra på henne när jag gick förbi både “Freden” och Evert.
   Gamla stan har många duktiga hantverkare men hos Annie har jag ännu inte varit. Får ta mig en titt här.
   Ha det fint du också.
   Kram

 14. Det kan inte var så enkelt att ha en butik eller restaurang i dessa pandemitider. Jag beundrar många som kommer på unika och bra idéer för att kunna hålla kvar sin kundkrets. Takterassen på Grillska hust skulle var kul att besöka nån gång.

  1. Verkligen inte. Och de flesta här har ju inga större företag bakom sig som kan gå in och stötta- Många är enskilda firmor och har fått slå igen. Jag pratade med några handlare/konsthantverkare och en del har inte sålt något sedan i oktober. Men några har fått anstånd med hyror och det är bra. Dock har de statliga pengarna inte kommit och hjälpt.
   Grillska huset och deras terrass är en fin oas vår, sommar och höst.

 15. Tänk att det milda vädret i Sverige tillåter en att sitta ute på serveringarna. Härligt att kunna strosa i Gamla stan bland de trånga gatorna. Hoppas att de flesta restauranger överlever denna pandemi!!
  Önskar dig en trevlig och fröjdefull jul
  Kram

  1. Vi har haft en väldigt mild höst och med infravärmen så är det allt fler som slår sig ner här på uteserveringarna. Och att hålla avstånd är ju inga problem alls.
   Jag håller verkligen tummarna och hoppas att både de små butikerna och restauranger/caféer ska överleva.
   Önskar dig också en så gra jul som möjligt-
   Kram

 16. Vilken härlig bild på Ruth, Don och Evert! Och kul att du kontrade med en på dig och Evert också 🙂
  Gissar att många restaurangägare är synnerligen glada över den milda vintern. Fantastiskt att det går att sitta ute och äta/dricka vid den här tiden på året i Stockholm.

  Tack för ännu en fin rundvandring!

  1. Visst är det en fin bild! Och jag tyckte jag ville kontra. Passerar ju ofta här och Ruth är ju överlag väldigt intresserad av Stockholm och Sverige .
   Restaurang och caféägarna har verkligen av och anpassat sin verksamhet men har trots det inte haft så många besökare. Synd, för vad gäller avstånden är det inga problem.
   Gamla stan har verkligen satsat och jag har sett fler besökare här. Roligt i sig.
   Kul att du hängde med.
   Trevlig tisdag.

 17. Härligt blir ju sugen på att besöka staden 🙂 det kommer i framtiden ..tack för ett mysigt besök o önskar er en riktigt GOD JUL kram

  1. Stockholm är verkligen fint och alla årstider. Men vår,sommaren eller tidig höst är kanske allra bäst om man kommer som besökare.
   Önskar dig också en så bra jul som möjligt-
   Kram

 18. Så intressant och trevligt att få följa med på en promenad i Gamla Stan. Jag längtar faktiskt en hel del efter att kunna åka dit och titta mig omkring, som förr i världen. Jag tycker om Gamla Stan. Har varit där ofta på små fina restauranger till speciella affärer. Eller bara sitta och njuta av folklivet.
  Västerlånggatan brukar ju vara full med folk, brukar få kryssa sig fram. Nu verkar det så lugnt och folktomt, nästan överallt.
  Julmarknad har jag varit på där också, Trevligt.
  Tack för alla fina foton.
  Kram och sköt väl om dig.

  1. Tack! Vad trevligt att du följde med och jag sände dig allt en tanke. Gamla stan nu hade lite fler besökare än tidigare i höstas och jag såg också att fler hade slagit sig ner. Fint med infravärmen som gör det mer behagligt. Västerlånggatan hade en del besökare men det var absolut ingen trängsel. Och i övrigt gott om plats. Nu är det en digital julmarknad läste jag.
   Var rädd om dig och du också.
   Stor kram och många tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *