Stockholm Trevligheter Utflykter

Slottsträdgården Ulriksdal – En handelsträdgård för alla sinnen

Att dagarna går snabbt det har vi konstaterat lite till mans. Men antalet timmar per dygn är nu under våren och sommaren, precis som under hela året, 24.  Sedan är det ju förstås stor variation på hur, och med vad, vi fyller dem. För egen del blir det  tyvärr ryggens dagsform som  styr alltför mycket. Trist och mer ett konstaterande. Hur som helst blev helgens begivenheter varierade och gårdagen (söndag) bjöd på flera olika höjdpunkter. Tillsammans med dotter Helen blev det besök i Slottsträdgården Ulriksdal och lunch på en vietnamesisk restaurang i Nacka. Senare på eftermiddagen blev det en trevlig träff med maken och  vänner på “Boule och Berså.”

Slottsträdgården, handelsrädgården i Ulriksdal. Olika blomsterarrangemang välkomnade oss. En av flera vackra planteringar som välkomnade oss här  i Slottsträdgården i Ulriksdal

Slottsträdgården Ulriksdal

är en handelsträdgård och här finns mycket av det mesta. En tur hit är populärt alla dagar i veckan men nu i vårbrukets tider är det än fler besökare. Inte minst på helgerna. Att det sedan finns ett trevligt trädgårdscafé  på plats gör upplevelsen än bättre. Vi var tidiga denna söndag och var på plats redan klockan 10, vilket visade sig vara helt rätt tänkt. Mindre besökare och mindre trängsel-

Vad gäller växterna så ska de vara på balkongen som är  2,50 m x 2,50. Och där vill vi också  själva helst vill få plats så större växter var inte aktuella. Men en del mindre varianter skulle få följa med hem. Bloggvännen LilllaSyster berättade häromdagen om hur hon väckt sin dahlior efter vintervilan och hur de nu skulle bli förberedda för ett liv i jorden. Nu har jag inga dahlior på lut men intresset för att köpa några vaknade.

Vår balkong har läge i syd – väst , vilket innebär att växterna som ska trivas här måste tåla sol. Vi har heller inget tak över balkongen (ingen balkong över) så visst tålighet av  att tåla regn gäller också.

Vid entrén till Slottsträdgården i Ulriksdal finns gott om parkeringsplatser men de fylls ganska snart. Ohc lite kängre bort finns än fler. Entrén till Slottsträdgården Ulriksdal. (Strax utanför finns gott om parkeringsplatser och än fler finns i närheten.)

Utbudet  av växter är stort och varierat. Rakt fram här är paradisäppelträd, modell yngre.

Slottsträdgården i Ulriksdal. Området är rejält tilltaget. Här förbereder man för diverse självplock senare på säsongen. Området  i Slottsträdgården är rejält tilltaget och här på fälten håller man på att förbereda för det som så småningom ska bli köksväxter och blommor till självplock.

Vi tittar vidare

Ett tips är att om man är här på Ulriksdal  så kombinera gärna besöket i handelsträdgården med slottet och parken som ligger inom gångavstånd. ( Några hundra meter bort) Vi var här i området runt Ulriksdals slott  och Slottsträdgården i september och då var det lite känsla av höst och sensommar som fanns. Men denna dag var det fokus på växter att ta med hem. Om man nu vill öka ut promenaden så går det också bra. Ulriksdal är en del av Djurgården, Kungliga Nationalstadsparken och tar man sig med tunnelbana eller buss till Bergshamra i Solna kan man promenera till Ulriksdal längs Edsviken. (Förslag på detta i länken ovan)

Många spännande växter. Tur för min del att de var ordentligt märkta så jag kunde läsa mig till namnen och skötseln

Ilriksdals handelsträdgård, Slottsträdgården, har många olika förslag på samplanteringar av växter och peronalen hjälper gärna tiill med förslagMånga olika förslag till samplantering av växter finns i slottsträdgården och man kan också få råd och hjälp av den kunniga personalen.

Hibiskus. Brukar inte få dem att trivas här hemma på balkongen men har ett par som stormtrivs i en rabatt i den spanska sommarstugan. 

Så hittade jag dem. Dahlior i olika färger. Vilka skulle jag välja? Riktigt svårt. Tror jag hittade dahlior i ett tio tal nyanser. Jag är absolut ingen rosa person och  äger inget plagg i rosa. Men nu hade jag plötsligt två dahlior i olika rosa nyanser. (Jag är en mer blå person men blå varianter hittade jag inte

Efter att ha tittat runt bland dahliorna i flera varv så bestämde jag mig för dessa. Några lavendlar åkte också ner i korgen och en kruka med färsk oregano. Har persilja, gräslök och rosmarin tidigare så nu har kryddfamiljen blivit utökad. 

Gott om olika tillbehör till växterna finns också. Men inga inköp denna gång.

Resten av dagen

Vi lämnade Slottsträdgården men x antal växter. Lunch hade vi tänkt oss att äta i trädgårdscaféet men det var vi inte ensamma om. Så valet föll i stället på det mer asiatiska och vi lämnade Ulriksdal och körde till Sickla i Nacka. (Ett par inköp var aktuella här)

Gott och fräscht på den vietnamesiska restaurangen Minh.Vi valde dumplings och färska vårrullar.( Gjorda av rispapper och fyllda med räkor, nudlar, grönsaker, koriander och kyckling.)

Efter en sen lunch körde Helen mig hem och jag lämnade blommorna hemma innan jag fick skjuts till Boule och Berså. Boule och Berså har ett perfekt läge vid kanalen och på gränsen mellan Södermalm och Nacka. Mysig miljö, trevlig personal och läget gör att många söker sig hit de dagar som vädret verkar “hållbart”. En del maträtter finns också och utbudet kommer att utökas  efter hand.

På valborgsmässoafton var det premiär för oss på Boule och Berså och i söndags blev det nytt besök. Jättetrevligt.

Ett sjönära läge är alltid trevligt. Här är Stockholm Sightseeing på väg förbi och ska under Danviksbron för att så småningom slussa och ta en tur på Mälaren innan den åker tillbaka.

28 svar på ”Slottsträdgården Ulriksdal – En handelsträdgård för alla sinnen”

 1. Tack snälla för länken =)
  Vilka fina Dahlior du valt och det är sannerligen inte lätt att välja. Det är ju helt underbart att strosa runt i handelsträdgårdar det vill till att ha stora plånboken med sig. Ha nu en fin eftermiddag.

  1. Du har inspirerat mig till så mycket. Balkongen är ju inte så stor och vi har glas man kan dra upp mot vinden så det är lite knepigt med balkonglådor. Men jag har kommit på en lösning för en låda och fungerar det kan det bli en låda till med fler blommor.
   Jättetrevligt att strosa runt här.
   Tyvärr är passionen ganska formlös (som en kal pinne) men skotten ska få stå kvar ett tag till.
   Önskar dig en fin kväll-

  1. Ulriksdals slottsträdgårdar är verkligen en favorit och så mycket “mer” i allt än t.ex. Rosendals. Nu blev det ett par dahlior, några levendlar och kanske blir det fler. Inser att jag nog nu nattetid får lyfta i lådan de sitter i om frosten kommer.
   Här är syrenerna nu i blom men det kan ju komma järnnätter i i juni.

 2. Handelsträdgårdar är så trevliga att besöka. Men ger upphov till vankelmod… Vilken växt ska jag välja.
  Rosa blommor funkar bra. Man behöver ju inte trivas i rosa kläder, för det….
  Maten ser jättegod ut. Vi har ju en hel del restauranger inom dryga milen avstånd, men ingen mer “exotisk” än en thaiestaurang. Kul att pröva öite nya smaker . Det går vi ta oss till Borås för att göra. Eller Jönköping…
  Ha det fint på balkongen. Här är det altanen som gäller. Kram

  1. Just så blev det! Men efter en del tittande så kom jag fram till ett beslut. Här ute på Ulriksdal är det också så fin miljö och det betyder också mycket. Det blev en jättetrevlig utflykt. Ja, hela dagen blev lyckad.Jag är väldigt förtjust i asiatisk mat och lagar det ett par gånger i veckan hemma men jag väljer det också gärna när jag äter ute. Här har vi ett bra utbud av asiatiska restauranger.
   Men trevligt är det att gå ut och äta. Jag äter gärna annat också.
   Numer är det den lilla balkongen som gäller så ska se hur vi får till det.
   En altan låter som så mycket mer rymlig.
   Kram

 3. Åh, Ulriksdal! Tack för att jag kunde komma med dig dit Ditte! Det är så fint där.
  Jag upplever att du gjorde ett riktigt bra val vad gäller blommor och örter att ta med hem till balkongen! Du får visa hur det blir när du har kommit så långt.
  Asiatisk mat är god. Vi har nyss bestämt oss för att gå på restaurang med andra engelska vänner för att äta turkisk-inriktad mat, men likväl så valde jag en dourada. Grillad havsabborre. Måste bestämma matvalet långt i förväg.
  Tack än en gång för åter ett mycket trevligt inlägg!
  Kram

  1. Så roligt att du följde med oss. Vi hade en fin förmiddag här på Slottsträdgården i Ulriksdal och några blomköp blev det. Men svårt att välja. Får ta och komplettera senare.
   Har lite övervintrande kryddor på balkongen och de har fått sällskap. Jag ska visa när det hela är klart men måste ordna med en konstruktion till balkonglådan jag köpte. (Vi har glas man kan fälla upp lite så lådan är knepig att hänga så att den inte lutar. Men jag har en idé. )
   Visst är det roligt att testa mat från olika delar av världen och turkisk mat tycker jag också mycket om. Men kan förstå att du valde dourada. Så gott-
   Önskar dig en fin kväll.
   kram

 4. Vilken trevlig dag med träffar med dottern samt goda vänner. Härliga aktiviteter också. Jag tycker mycket om blått men tilltalas mer och mer av rosa men det beror lite på vad. Jag hade rosa klänning på äldsta frökens bröllop och den var jag nöjd med. Hoppas att blommorna ska trivas. Det är lite knepigt när det gäller att kunna tåla både stark som och sedan regn. Dock brukar man kunna få goda råd när det gäller växtvalen.
  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Det blev en riktigt lyckad söndag på alla sätt. Rosa som färg har jag absolut inget emot. Hade några rosa plagg i barn och ungdomen men inte efter det. Men jag tycker att många är fina i rosa. Minns att du var så vacker i den här rosa klänningen på äldsta frökens bröllop-
   Vad gäller blommorna så får vi se hur de tar sig. Men de rosa är fina tillsammans med de blå lavendlarna. Kanske måste jag hitta en annan lösning än den balkonglåda jag nu har. Får fundera.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 5. Älskar Dahlior så vackra , hade i mina pallkragar tidigare och det växte o frodades rejält:) nu håller vi på med altanen så jag får skapa nya odlingslådor till nästa sommar inser jag:) så fint o mysigt på Ulriksdal slottsträdgård brukar bli ett besök varje sommar men som du säger man får nog hänga på låset för det kan bli långa köer och mkt folk.Kram o fin kväll

  1. Med en tomt så finns ju stora möjligheter men här på balkongen. 6 trappor upp och på hörnan, måste jag ordna något så att blommorna inte blåser bort. Ett bord eller hylla som hängde på väggen vore optimalt.
   Nu har ni ju fokus på poolen så blommorna kan absolut vänta.
   För vår del blir det några besök här varje år och vid olika årstider. Jag tycker Ulriksdal är det bästa handelsträdgården norr om stan- Bergianska är också fin. Söder om stan gillar jag Zeta som också har så mycket fint.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 6. Har inte kommit mig iväg till Ulriksdals trädgård i vår, kanske dags nu när du visat bilder. Det är ju så rofyllt när man kommer dit tidigt, sedan blir det mer ruschigt. Dahlior har jag inte haft, kan bero på att man ska ta upp lökarna på hösten och förvara inne. Kanske ska skaffa sådana ändå, undrar om rådjuren äter sådana, hmm, får ta reda på det. Du fick med ett par vackra exemplar hem.

  1. Ulriksdals slottsträdgård är jag väldigt förtjust i , liksom Zetas söder om stan. De har så mycket fint. Dahlior är knepiga att övervintra, kräver en del. Men jag räknar med att ha mina i sommar. Vet ju inte hur de kommer att trivas här uppe på balkongen.Äterstår att se. Har en bloggvän, LillaSyster;
   https://mittskogsliden.blogg.se/2022/may/dahlia-sasongen-har-borjat.html som har ett enormt intresse för trädgårdar och växter och hon håller nu på att placera ut sina övervintrande dahlior.
   Funderar just på hur långt du kommit med vårbruket så ska ta mig en titt.
   Ha det gott

 7. Precis som du är jag ingen rosa person jag heller, men vad gäller blommor så gillar jag färgen skarpt – körsbärsblommor till exempel är ju så vackra, magnolia likaså. Så dina rosa dahlior är vackra:-)
  Å rost är uppenbarligen fortfarande inne. Det gläder mig, då jag ju älskar allt som är rostigt. LillaSyster är ju också ett stort fan av rost.
  Kul att besöket i Ulriksdals Slottsträdgård blev lyckat. Å den vietnamesiska maten – MUMS! Å att njuta av ett besök på B&B i det soliga vädret är alltid en vinnare:-)

  1. Jag hade svårt att bestämma mig men efter viss vånda fattade jag beslut. Här är det LillaSyster som inspirerat till dahlior. Men mina få r nog bli för säsongen-
   Jadå, en hel del rost finns det-
   Det blev en lyckad söndag på alla sätt och med rejäl omväxling- Gillas!

 8. Åh, då var du i mina trakter igen, så mycket växter det finns att titta på…och köpa! Trädgårdscafeét är ju välbesökt och blir då en liten jobbig miljö för mej med min hörsel ( ska jag säga som varit på ESC, haha, men jag tog av mej processorn ibland när ljudet blev för högt i arenan) Er lunch såg mycket god ut! Mysigt att träffa vänner ute, skönt att vi går mot varmare tider!
  Må så gott!
  Kram

  1. Jadå! Dras dit. Slottsträdgården i Ulriksdal gillar jag verkligen. Nu har vi en ganska lite balkong så det var inga massinköp det handlade om. Men det blev lite grann. Förstår fullt och fast att akustiken i trädgårdscaféet ärobbig för dig. Tycker också det är för bullrigt- Nu valde vi att luncha på ett lugnare ställe i Sickla för det var många här i går.
   Det blev en rolig och väldigt trevlig söndag-
   Önskar dig nu god bättring-
   Ser fram emot mer från ESC när du orkar.
   Varm kram

  1. En lyckad söndag och en bra mix. Henriksdalsbron är ju så häftig. Nu öppnar den en gång i timmen i stort sett och alltid kul att se på. Boule och Berså gillar vi-

 9. Där är det vackert ,-)) Härligt väder, fast det har varit lite kyligt här. Så kul att gå där och välja blommor till balkongen ,-) Självplock på köksväxter och blommor låter kul. Härligt att få plocka själv. Så mycket fint. Dahlior är vackra, lavendel doftar gott. Jättefint ställe att gå omkring och titta och handla lite, Korgar , krukor är alltid kul att titta på. Mysigt med dotter och sen vänner ,-)
  god såg maten ut!
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Ulriksdals slottsträdgårdar är verkligen vackra och utbudet är väldigt stort. Svårt att välja. Men vi har en balkong så det mesta gav sig. Vi ska ju också få plats att sitta där-
   Det blev en fin söndag med mycket av det mesta.
   Ha det fint du också.
   Kram

 10. Eländigt att din rygg bråkar med dig, men skam den som ger sig- Du är verkligen en fighter med ditt ryggonda. Vackra Dahlior fick följa med dig hem efter en härlig dag med dotter och vänner.
  Kramar

  1. En fin dag blev det men visst är det så urbota trist att ryggen begränsar mig så- Envis är jag och det hjälper en hel del-
   Hoppas nu att dahliorna ska trivas hos oss.
   Ha det bra!
   Och jag är så nyfiken på er resa.
   Hänger förstås med.
   Kram

 11. Visst är det härligt med handelsträdgårdar – speciellt på våren 🙂 Hoppas dina nyförvärv kommer att trivas söder om stan också 🙂

  Skoj att träffa S&J igen!

  Ha en fin dag!

  1. Hela dagen blev lyckad och Slottsträdgården i Ulriksdal är så fin. Ett otroligt utbud.
   Jag hoppas nykomlingarna ska trivas. Värre är det med sticklingarna från passionsblomman som inte alls finner sig till rätta.
   Trevligt att spontant träffa S&J.
   En skön dag här idag men inte direkt någon värme.
   Önskar dig en behaglig tisdag.

 12. Då har vi samma läge på balkongerna – och utan tak här också …
  Ulriksdals Handelsträdgård ser verkligen trevligt ut … ännu en platserna jag någon gång vill besöka.
  Aptitretande bilder på både växter och mat!
  Kram

  1. Sydvästläge är ju fint men växterna där måste tåla sol. Å andra sidan har vi det ljust på balkongen och sol i stort sett hela dagen-
   Att strosa runt på Ulriksdals handelsträdgård är väldigt trevligt. Gott om växter och fina, inspirerande miljöer.
   Hela området är så fint. Jodå, finns också med på listan “att göra”.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *