Stockholm

I vattnet och längs kajen – En hel del att fästa blicken på

Häromdagen tog jag bort stygnen i axeln och tyvärr är inte såret riktigt läkt ännu. Och det innebär att jag fortfarande, till viss del, fortsätter förbli  begränsad.  Om det tycker jag inte. Å andra sidan spelar inte mitt tyckande här någon roll utan jag får ett tag till inse att friheten är begränsad. Kanske är det frihet under ansvar som gäller. Men trots begränsningarna så går det hyfsat och jag är ute en sväng varje dag. Är så glad att vi bor på kajen och när andan faller på  kan underhållas av olika aktiviteter i vattnet och längs kajen.  Har haft extra glädje av detta i både juni och juli när jag inte kunnat vara så aktiv.  (Och regnar det fungerar det bra att se genom fönstren. även de vetter ut på kaj och vatten) Här följer torsdagens observationer från balkongen

Sbanfamiljen med ungar trivs bra i vattnet i Saltsjön.Svanfamiljen har vanligtvis sin hemvist i Årstaviken/Mälaren har tagit sig genom slussen och verkar trivas bra med sina ungar i vattnet  Saltsjön.

I vattnet och på vattnet

händer mycket. Här äter de tre svanungarna av de alger som finns på en av de sandbåtar som trafikerar kanalen. En av svanföräldrarna simmade ur bild  men de vaktar sina ungar så att inte trutarna ska ta dem.

Hammarbykanale, Södermalm. Här i vattnet vid sandbåten finns gott om mat i form av alger. Här i vattnet, vid sandbåten, letar svanfamiljen gärna mat. Och gott om alger finns det. Här i bilden gillar jag särskilt att båtens röda bottenfärg gör så att kanalens vatten ser ut att vara rött. 

Härom veckan såg vi en vigsel här på kajen. Den första vi sett. Och igår, tidig eftermiddag, var det dags igen, Tyckte mig se att det var samma vigselförrättare.

Den här gången var brudparet lite mer “uppklädda” än förra gången. Och den fina husbåten Gratia är med även denna gång.

På kajen tvärs över kanalen kom ett filmteam och riggade upp sin utrustning.

 

Båttrafiken är livlig och många båtar vill slussa och ta sig ut i Saltsjön och några tar sig en tur in i Mälaren. Sedan några år tillbaka är Hammarbyslussen i princip den enda vägen till och från Mälaren om man nu inte vill ta skärgårdsvägen till Södertälje och där slussa in i Mälaren. (Slussen är nödvändig eftersom vattennivån i Mälaren är högre än i Saltsjön. Kan variera  men ungefär mellan 0.7 m och 1 m )

Inne i Hammarbyslussen.  (Inzoomad bild på ca 200 meter.) Dessa båtar ska ut i Saltsjön. Och de måste läggas fast, med lösa tampar, så att de  kan följa med vattnet “uppåt”. Vill du veta mer om hur det går till att slussa så titta här. 

Skiftande modeller

Vi har ibland förundrats över alla varianter av båtar eller “farkoster” som tar sig fram på vattnet och god underhållning tycker vi att det är att se dem. Några båtar är mer snabbgående men det spelar mindre roll för i kanalen är det en hastighet av 5 knop, motsvarar 9.26 km/h . De flesta håller denna fart men en del vattenskotrar tror att det inte gäller just dem. Men det gör det. Och polisen jobbar snabbt här med att stoppa dem. Många olyckor har hänt och händer tyvärr,  ibland med dödlig utgång. Nej olyckor är det inte, utan hänsynslöshet.

Södermalm. Stockholm. Hammarbykanalen. Här en träsnipa i vattnet och väntar på att få slussa.Här ligger en rustik  träsnipa i vattnet och väntar på att få slussa in i Mälaren.

En variant av båt jag inte sett tidigare. Ser ut som en flotte med utombordsmotor. Säkert bekväm. Men kanske mest lämpad att föras fram i lugna vatten. 

En segelbåt på väg mot slussen. Bra spaningsläge här i fören. 

Stockholm. Hammarbykanalen. En snygg "muskelbåt" men som visar hänsyn här i vattnet. En snabbgående variant. Men kör lugnt i vattnet här i kanalen. Här skulle jag gärna åka med.

Stockholm. Hammarbykanalen. Vattenskotrar som leker i vattnet. Utan att ta hänsyn. Också vattenskotrarna som leker i vattnet. Hänsynslöst.  Tuff ska man vara och utan flytväst. 

34 svar på ”I vattnet och längs kajen – En hel del att fästa blicken på”

 1. Bild två är underbar!
  Dessa fartdårar på skoter och andra dåraktigheter.
  Visst har du bästa läget att vara begränsat om än det är svårt. Frihet under ansvar, ja där sa du det 🙂
  Sårläkning kräver sin tid om jag förstått det hela rätt. Om jag skulle gifta mig så kanske det skulle vaar fint på kajen där, då skulle du vara med som fotograf och bröllopsvittne.
  Må väl! Soffläge mätt o nöjd, rattar in unga kommissarie Morse!
  Stor kram

  1. Tack! Jag blir så irriterad på vattenskotrarna som är ovarsamma och med andra människors liv dessutom. Om det bara var det egna så…Men polisen jagar den ganska bra.
   Visst är det så Tove. Att ska jag nu vara begränsad så är jag det gärna här hemma. Absolut. Såret tar längre tid att läka än vad vi trodde och det går ju inte att skynda på heller.
   Vilken god idé Tove. Men då, om du ville, kunde vi ta vigseln här på balkongen. Lite mer privat. Men jag vore gärna med.
   Skönt med soffläge. Här blir det väl mycket av dte just nu. Tyvärr.
   Många tankar och stor kram-

   1. Ja, det bestämmer vi. En vigsel på er balkong🧚‍♀️börjar leta lämplig kandidat 🐦

 2. Det är verkligen full rulle i vattnet nedanför er och så många olika båtar och annat som far fram. Det är bara synd att vattenskotrarna framförs på ett sådant sätt att det riskerar att hända allvarliga olyckor. Farten tjusar men den kan ställa till det rejält också.

  Hoppas såret snart är läkt så att du inte behöver känna dig begränsad.

  Kram och god lördagskväll!

  1. God underhållning och omväxlande är det. Vad gäller vattenskotrarna så gick det väl bra om de körde med föreskriven hastighet och inte riskerade andra människors liv. Men visst finns det många som också tar hänsyn. Absolut.Ska man köra går dte inte att köra fort där det är trångt. Ungefär som om det står 30 på en gata där barn leker och någon kör i 70 och struntar i barn och annat.
   Såret tar tyvärr tid. Längre tid än vad både jag och läkaren trodde. Men jag kan ju bara vänta och i alla fall vissa dagar vara mindre begränsad.
   Önskar dig också en fortsatt fin lördag.
   Balkonghäng pågår.
   Kram

 3. Tack för fina båtbilder och lite annat.
  De där vatten scootrarna tycker jag fyller ingen funktion, mest störande.
  Till och med i Huay Yang har jag sett en eller två.
  Kul med bröllop på nära håll.
  Fortsatt trevlig helg.

  1. Nu när jag till viss del är begränsad i att röra mig är det så roligt att det händer en del här på väldigt nära håll.
   Ja, om vattenskotrar tycker jag inte. Ja, de är inte skotrarna det är fel på utan ofta de som kör dem. Och det gör det många gånger utan att visa hänsyn.
   Vigseln här var det andra på kort tid. Så kajen är populär-
   Önskar dig också en fin helg.

  1. Tack! Ja, ibland känns tiden lång.
   Alltför lång. Men jag jobbar på att skynda långsamt.

 4. Alltså, vattenskotrarna!! Tack o lov att det från nästa år krävs körkort för att framföra dom! Så många olyckor som hänt, en dödsolycka här i Umeå bl.a…..
  Men härliga bilder Ditte! Kram på’re

  1. Ja, många av dessa vattenskotrar kan men bli verkligt irriterad på. Ibland helt hänsynslösa- Dödstillbud här också. Men jag anser att det är med berått mod. Håller man fartgränser och inte kör ovarsamt där det finns folk ska inget hända- Så illa de som drabbas och deras anhöriga.
   Märkligt att det inte krävs något för att få köra dem.
   Ja, här finns så mycket annat att titta på som är roligare. Svanarna inte minst.
   Karm och trevlig kväll.

 5. Vilka härliga vyer ni har! Gillar svanarna som utnyttjar slussen (och då tänker jag inte främst på båttypen 😉 ).
  Minns första gången vi hyrde kanalbåt – i England – uthyraren följde med i en sisådär 200 meter och sa sen:
  – Det här klarar ni galant. Lite längre fram kommer den första slussen, men det finns säkert nån där som hjälper till.
  Sen hoppade han av båten och gick tillbaks. Haha! Kanalerna där var så smala så det gick inte att vända, utom vid speciella winding-holes. Vi kom till den första slussen som på den kanalen var helt manuellt skötta. Och visst fanns det hjälpsamma människor som förklarade för oss landkrabbor hur det skulle göras 😀

  Hoppas det går åt rätt håll med operationssåret!

  1. Visst har vi! Och jag uppskattar utsikten och det som händer här än mer nu när jag är begränsad i att röra mig. Och att följa svanarna är så roligt. Hoppas att ungarna ska klara sig utan att bli uppätna av trutarna.
   Kanalbåt har jag testat ett par gånger i Frankrike men också här hemma tagit mig med båt genom hela Göta kanal och där många slussar med rejäla fall-
   Fina minnen med kanalbåt har ni ju. Och man lär sig ganska snabbt.
   Tycker det känns segt med såret och måste hela tiden passa mig för infektion. Men alternativen är tyvärr få.
   Trevlig kväll. Här på balkongen.

 6. Det verkar vara en trend att gifta sig på kajen med Gratia som bakgrund. Riktigt roligt tycker jag, betydligt mera skoj än en “traditionell” vigsel. Innan du la upp bilden med vattenskotrarna och personerna utan flytväst var jag inne på att skriva “det är förvånansvärt många som faktiskt ha flytväst på sig”, men där fick jag. Tycker det är ansvarslöst och hänsynslöst. Om jag inte minns fel så läste jag någonstans att det ska införas körkort för vattenskotrar. Inte en dag för tidigt verkar det som.

  1. Detta var nu andra vigseln här på kajen och just vid Gratia. (Såg att det var samme vigselförrättare som förra gången) Och varför inte här som i ett trist rådhus/stadshus. Gratia har ju gott om grönska.
   Många har faktiskt flytväst men dessa som kör vattenskotrar tycker jag är alltför många utan. Tyvärr. Och många incidenter sker. Om förarna skadar sig själva är det ju en sak men tyvärr råkar badande och andra båtar ut för deras oaktsamhet. Men visst finns det också många som är försiktiga. Jag tycker det vore strålande om det införs både åldersgräns och körkort för vattenskoter. För en moped krävs det och då kan man ju undra varför det inet redan skett vad gäller vattenskoter.
   Skön balkongkväll. Och kanske har du också suttit ute i den fina kvällen.

 7. När sjukdom eller när läkaren satt kniven i någon, ja, då spelar inte tyckandet någon roll! Bara att finna sig i ödet 😉 Tyvärr!

  Kajen, ja, den är till ett nöje för er både när ni kan vandra där själva eller iaktta den från paradbalkongen.

  Vattenskotrarna, de har jag inte ens tänkt på tidigare, vet inte om de har funnits här i Vätterns södra ände. Har de funnits, så har de skött sig betydligt bättre än i år, för i år verkar mycket knepigt hända både i vattnet som strax ovanför stranden. Vattenskotrar i vattnet som kör som de inte borde, mopeder m.m motordrivet på gång- o cykelbana. Det är inte OK. Om det nu blir tuffare bestämmelser för vattenskotrarns användning av nästa år så tycker jag det är ett steg i rätt riktning!

  1. Ja, så är det. Inser ju det tankemässigt.Men jag trodde inte det skulle bli så här segt.Å andra sidan är jag en ganska lydig patient. Inser att begränsningar gäller.
   Jag är verkligen extra glad nu när jag inte kommer så långt alla dagar att det finns en del att titta på. Omväxlande dessutom.
   Jag är verkligen glad för att det ställs krav på förare av vattenskotrar. Nu måste man ha körkort för moped och då kan man ju undra varför det i princip inte krävs något för att föra fram en båt eller vattenskoter. Och många incidenter blir det.Här är poliserna rejält på hugget och det är bra.

 8. Du har ju ett underbart läge i båttrafiken i slussen. Många äro de som kan eller inte kan båttrafikvett. De borde ha körkort, helt klart. Stollar.
  Tänker på dina sår och läkningen. Önskar dig godhet.
  Lite så är det på min närmaste parkering i dessa coronatider. Finns ingen vett och reson. Gräsligt.
  Dock har de en bättre utsikt än mig. Vatten är alltid läkande.

  1. Är så glad och tacksam för att vi bor här.Och trots all trafik i kanalen är det lugnt efter klockan 10 och före 10 på morgonen. Då hörs absolut inger och vi har ju ett par fönster och balkongdörren öppen.
   Bra att det nu till nästa år ska bli krav för att köra vattenskoter. Körkort för moped är det ju så givetvis borde det redan ha införts på sjön.
   Såret är knepigt och vill inte riktigt läka. Så nu blir det extra lugnt ett par dagar.
   Hoppas nu att du kan få sova i natt och att polisen tar sig en sväng och stannar till där dessa orosmoment hos dig befinner sig.
   Stor kram från en skön balkongkväll.

 9. Det måste vara en vigselförättare som som gillar stället. Var det inte asiater båda gångerna också?

  Svanarna är så fina, så sött med minisvanarna.

  Farkosten med tre pontoner var inte särskilt vacker, och killen som sitter i fören på bilden under ser rätt uttråkad ut… Det är inte lätt att vara familj på en båt.

  1. Jag tror att både vigselförrättaren och brudparen gillar miljön här. Förra gången var det helt klart asiater men nu var jag lite mer tveksam.
   Svanarna har vi följt hela våren från det de byggde bo i Mälaren, när ungarna var mini och nu kommer de genom slussen varje dag. Såg dem just komma genom slussen. Hoppas ungarna klarar sig från trutarna.
   Här är det god underhållning och den varierar verkligen.
   Nej att vara familj på semester med kan nog vara knepigt och det var man än är.
   Önskar dig en fin söndag.

 10. Verkligen många härliga vyer från din balkong! Underbar bild, den där vattnet är rött ! ja, det finns måna olika farkoster att färdas med på vattnet – jag skulle nog trivas bäst i den rustika träsnipan.
  Kul med ett bröllop till!
  Snart slipper du begränsningarna – håll ut!
  Kram

  1. Det är så roligt att följa svanfamiljen. Såg ju när de byggde bo i Mälaren i våras. NU såg jag dem komma genom slussen för att spendera dagen här i Saltsjön. Och alla tre ungarna är fortfarande med. Trutarna ser dock lystna ut. Men tror pappa och mamma svan vaktar.
   Jätteroligt med en vigsel till. Och det var samma vigselförrättare.
   Många olika farkoster ser vi och kontrasterna är stora. Den rustika träsnipan är så välskött. Mycket jobb här med att slipa och fernissa.
   Jag håller ut men kämpigt är det att vara begränsad. Har ju ingen direkt vana vid det.
   Kram och trevlig söndag

 11. Mycket som händer runt där du bor.
  Vigseln var lite annorlunda.
  Nu är vattnet nedanför dig också svanmärkt, bra för miljön!
  Fina båtturer du gjort också.
  Nacka strand har jag bara varit när, men dit vill jag.
  Önskar dej en skön söndag!

  1. Jadå! En hel del händer.
   Ja, svanmärkt vatten kanske inte så många har. Men de kom även i morse genom slussen. Så roligt att se. En tur till
   Nacka strand rekommenderas. gÅr att ta båten också från Saltsjö kvarn där det finns en hållplats. Både båtturen dit och området i sig är så fint. Restaurang J är också väldigt trevlig.
   Strålande sol här så det ska bli en sväng ut.
   Önskar dig också en skön söndag.

 12. Vad trevligt med ett bröllop på kajen!
  Men jag förstår att det inte känns bra att såret inte är helt läkt 🙁
  Många kramar och tankar till dig!

  1. Kajen verkar populär för vigslar för detta var den andra på kort tid.
   Jättetrist och knepigt att såret inte riktigt vill läka. Men jag tränar tålamodet.
   Tack för omtanken.
   Stor kram

 13. Aj då, har missat vad som hänt din axel men förstår det blir begränsat och de får man helt enkelt leva med, vad annars, hoppas läkningen går fort😊 Vackra svanar. Vi har haft det på åkern utanför i vår, svanar och änder, lite de finns en dam strax intill men där har jag aldrig sett dem. Änderna är fortfarande kvar men Svanarna har vi inte sett på någon vecka. Så mysigt att få se lite brudpar längs kajen. Nu mera är de få som gifter sig i kyrkan eller på rådhuset de flesta finner egna ställen. Vi gifte oss hemma på gården och hade festen i det som sedan blev stall. Hur mysigt o fin som helst.
  Ni har verkligen mycket att se på från ert. Alla bådar och vattenskotrar som blivit så väldigt populärt nu mera. Ha en fin söndag och krya på din axel.
  Kramiz

  1. Ja, begränsad är jag eftersom jag inte kan röra mig fritt. Operationssåret blev både långt och djupt
   Skönt att jag har en del att titta på här hemma.
   Svanarna har jag följt under våren och det är så roligt att nu se när de kommer genom slussen med sina tre ungar. Hoppas inte trutarna ska ta dem. Era svanar har kanske flyttat. Men kul att änderna är kvar.
   Här var detta den andra vigseln vi såg på kajen och det är roligt. Kan tänka mig att det var en upplevelse för er att vigas hemma på gården och sedan ha festen där.
   Fint väder idag så nu ska det bli en sväng ut.
   Önskar dig en skön söndag.
   Kram

 14. En båt ser ut som en katamaran fast utan segel! Angående vattenskotrar så hoppas jag på snar lagstiftning om körkort och fartbegränsningar och ålderskrav. Dom är inte kloka någonstans..
  Nu lugnar jag ner mig med bilden på de ljuvliga svanarna, så Paula, andas djupt..
  Den där vigselförrättaren har kanske hyrt just den kajplatsen? Hihi, tänk, jag har haft vigsel i kyrka, i kapell, i kommunhus, och i kyrka. Men jag har missat utomhusvigsel! Vojnevojne…nä det kvittar faktiskt, skojade bara. Vet du vem Lennart Koskinen är, prästen som brukade prata i radion? Jag kände honom väl på 80-90-talen innan jag lämnade Stockholm. En av de bättre prällarna om du frågar mig. Underbart somrigt inlägg som ger mig en stark längtan till vatten…
  Kram

  1. Visst gör den! Inte direkt så vacker kanske men säkert praktisk. Vad gäller vattenskotrarna är det ett otyg i bebyggda områden. Här har polis och kustbevakningen gjort stora insatser men det ska ju inte behövas. Hoppas på snar lagstiftning.
   Ja, svanarna kom nu på morgonen också genom slussen och ungarna var också med. Är orolig för att trutarna ska ta dem.
   Här var det nu andra vigseln på kort tid. Har bott här sedan 2004 på våren men först nu i sommar sett vigslar här- Men varför inte.
   Lennart Koskinen vet jag vem det är och har genom åren lyssnat på en del “föreläsningar” han haft bl.a i jobbet. Så bra. Vad roligt att du kände honom.
   Ja, vattnet här är rogivande och extra denna måndag förmiddag. Helt lugnt. Ja, det är inte så bullrigt annars heller förutom en och annan muskelbåt(båtar med starka motorer) och så vattenskotrarna.
   Kram
   Och svanarna hälsar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *