Utflykter

Till Uppsala – En god och omväxlande eftermiddag

Stockholm bjöd i går på skönt försommarväder med tillhörande blå himmel och dryga +20 grader. Riktigt behagligt! Det blev långfrukost på balkongen och planen för dagen var i övrigt att vid lunchtid ta tåget till Uppsala. Att numer ta tåget kan innebära olika spänningsförhöjande moment. I höstas, t.ex. när vi under ett par dagar varit i Skövde/Axvall (i Västergötland), blev det fel på tåget under hemresan.  Samtliga passagerare  fick lämna tåget mitt ute på spåret och ta oss över till ett nytt tåg spm kom för att hämta oss. Fungerade fint  i sig, men en försening på omkring tre timmar hade vi inte beräknat. Å andra sidan kompenserade SJ Uppsala genom att nästa dag  betala tillbaka hela biljettpriset.

Till Uppsala kom jag utan spänningsförhöjande moment. Till Uppsala kom jag utan några spänningsförhöjande moment.

Till Uppsala

tar jag vanligtvis tåget från Stockholms Central och resan tar drygt 30 minuter. Eftersom det då och då uppstår tåg eller spårproblem köper jag min biljett via den app SJ har och när jag är på perrongen. (Helst vill jag också ha tåget på plats innan jag trycket på knappen för att betala. ) Men även att köpa biljett på plats via SJ appen kan trassla. Särskilt om “Swish” och/eller BankID ligger nere.  Och det händer. Har personlig erfarenhet av det från mars 2022. Men igår gick resan till Uppsala och biljettköpet “som på räls”.

En färgglad vägg, under spåren, välkomnar nu resenärer som kommer till Uppsala. Tidigare var den här väggen grå och sällsynt trist. Igår när jag kom till Uppsala noterade jag att tunneln under spåren inte längra var grå. Nu lyser en glasvägg upp och är tänkt att skapa trygghet, vilket ljus brukar göra. Konstnären är Astrid Krogh. (Mer om glasväggen i länken)

Uppsala är en cyklande stad och runt om hela stationsområdet finns mängder av cykelparkeringar. Och för att få plats med många cyklar bygger man nu ofta cykelställen på höjden-

Smarta lösningar för cykelparkeringar.

Dotter Liv skulle möta mig och vi startade med lunch på trevliga Stationshuset; Bar och Café Stationen. Perfekt att sitta utomhus i skuggan och ta in denna sköna försommardag.

Gott om parasoller på “Stationen” så inga svårigheter att hitta skugga.

Menyn är varierad och förutom dagens lunch finns sallader, smörgåsar (flera varianter kan fås i hel eller halvportioner) och ett antal mindre rätter. För egen del funderade jag på en räksmörgås men ändrade mig och slog till  på smörstekt surdegsbröd med skagenröra. Livs val blev en champinjonsmörgås.

Trevligt med en tur till Uppsala och äta lunch på Bar och Café Stationen. Riktigt trevligt att ta en tur till Uppsala och äta en god lunch med dottern på “Bar och Café Stationen”. Min lunchrätt! Smakade riktigt bra. Inte minst den picklade gurkan gav fin brytning.

Vi gick vidare

efter lunchen och för att hämta yngsta barnbarnet William i Vaksalaskolan som  nära stationen(I vanliga fall går han hem på egen hand men nu ville jag gärna möta honom.)

Vaksalaskolan ligger vid Vaksala torg och är en gammal, gedigen skola som invigdes i början av 1900-talet. (Här går elever från förskoleklass till klass 9.William är åtta år och går i klass 2 och även storebror Max går här i klass 5)

Skolvägen hem är idyllisk och kantad av gamla hus och vacker grönska

 En eka kan fungera fint att plantera växter i om man nu inte har den i sjön som båt.

Till Uppsala och området Fålhagen kom jag för att plugga på 1970-taletJust här i detta gröna och sköna område ,Fålhagen, bodde jag ett tag när jag flyttade till Uppsala för att plugga på 70-talet. 

Hej hå, hej hå! Hemåt nu vi gå.

Och väl hemma på gården var det dags för en glass och ett paket. Båda uppskattade av Wiliam.

Även Max, äldsta barnbarnet, nu hela 12 år, kom hem från skolan. Och visst fanns paket även till honom.Glassen valde han att ta vid ett annat tillfälle. Så fint att träffa båda killarna.

Tillbaka till Stockholm

skulle jag sent på eftermiddagen. Men när jag kom till  stationen var samtliga tåg som skulle söderut, via Stockholm, inställda de närmaste timmarna. Pust! Så ett möjligt alternativ för min del var att ta pendeltåget En resa på drygt en timme men, ett skulle gå inom två minuter så jag slängde mig på det. Så var det då biljetten. Skyndade mig att köpa en i SL – appen.  Skrev in att jag skulle från Uppsala till Stockholm C och betalde 64 kr. Men inte gick tåget som det var angivet. Ny tid var en timme senare. Puh! Men så plötsligt, utan förvarning, rullade tåget sakta ut från perrongen. Sen var frågan om vi skulle komma till Stockholm eller inte.  Kom så plötsligt på att jag borde haft ytterligare en biljett. En biljett från Uppsala lokaltrafik som skulle ta mig till gränsen där Stockholms lokaltrafik tar vid. Pust! Tog ett djupt andetag och bestämde mig för att ordna detta i samarbete med en ev. kontrollant. Och tillbaka till Stockholm kom jag med den biljett jag hade.

 

22 svar på ”Till Uppsala – En god och omväxlande eftermiddag”

 1. Ett äventyr att åka tåg dess tider, åtminstone på återresan.
  Din dag ser mycket trevlig ut och rätt dag valdes med tanke på vädret.
  Här i norr har vi en fin dag, varit på en cykeltur till Centrum.
  Ha en fin helg.
  Lite bilåkande väntar på oss…..

  1. Ja, numer är det osäkert att åka tåg. Men hem kom jag dock tog det lång tid.
   Det blev en riktigt lyckad dag på alla sätt och toppenväder med skön försommarkänsla.
   Skönt med sol hos dig också.
   Önskar dig en fin helg.

 2. Tågen är tyvärr nuförtiden rätt osäkra. Jag har också råkat ut för en del krångel. Bussarna är säkrare. Trist.

  Men trevligheter hade du i Uppsala, en stad som jag aldrig har varit i. Har liksom inte haft någon anledning.
  Nu är ju grönskan och blomstren som allra vackrast, skulle vilja stanna tiden ett tag.
  Stor kram!

  1. Tyvärr är det så! Tänkte på dig att du hade det knepigt senast du var iväg till Värmland-
   Här tar ju bussarna till Uppsala dubbelt så lång tid så tågen är smidiga när de går.Pendeltåget blev en ok lösning men tar ju tid. Drygt en timme mot 30 minuter. Och just igår hade jag en grej jag skulle vara på klockan 19. Men jag hann.
   Uppsala är en så fin stad med mycket kultur och historia och jag pluggade här ett tag på universitetet. Och nu bor Liv med familj här.Men utan anledning ger man sig kanske inte hit. Fullt förståeligt.
   Mycket är på gång både i naturen och i övriga livet så jag drar då och då i “snöret” för att få tiden att stanna upp.
   Stor kram

  1. Uppsala är en trevlig stad och det är alltid extra roligt att träffa Liv och barnbarnen här. Men himla knöligt med tågen som inte vill samarbeta. Hem kom jag ju , men det tog tid.
   Uppsala är ju verkligen en cykelstad så det är bra med många parkeringar. Och att bygga dem på höjden så ryms än fler cyklar.
   Önskar dig en bra fredag.

 3. Jag blir alldeles matt av att läsa hur biljettköpen går till……. jag är helt oerfaren. Jag gillar som det är i Spanien, kliv på bussen och ge pengarna till chauffören =)
  Men en trevlig dag fick du ju. Trevlig helg!♡

  1. Instämmer helt. Här är man i stort sett helt beroende av en smart phone för att kunna åka. Men vad gäller busskort i Stockholm kan man ladda dem i Pressbyrån så slipper man hålla på med apparna.
   En bra dag blev det men en lång hemresa vad gällde tiden.
   Önskar dig också en trevlig helg-

 4. Ja, sträckan Stockholm-Uppsala- Stockholm har ju blivit smått historisk de senaste åren. Förra veckan brann de ju i närheten av spåret, så INGA tåg gick fram i någon riktning. Måste säga att jag inte åkt tåg på minst 20 år. Ja, förutom pendeltåg och Roslagsbanan då. För generellt är tåget ju ett bra alternativ till bil och även flyg om man har tiden på si sida.
  Så kul att träffa killarna. Gissar att de blev lyckliga över paketens innehåll.
  Å du den där glasväggen är helt underbar. Hoppas innerligt att den förskonas från klotter.

  PS. Dessa cykelställ i två våningar fanns vid Danderyds Sjukhus tunnelbanestation förut. Våning 2 var alltid helt tom. Ingen visste hur det fungerade. Så nu är “cykelstråket” förlängt, fast på markplan. DS.

  1. Man kan bli trött. Om tågen går så är det så smidigt för jag tar mig hemifrån, via Centralen till Uppsala på under 60 min och det är ju bekväma tåg. Pendeltåget fick det bli hem men det stannar ju på många ställen och tar i sig drygt 60 minuter. Inte heller så bekvämt. Men ett ok alternativ för många som också bor norr o stan-
   Så roligt att träffa killarna och de växer så det knakar. Max är helt inne nu i fotbollen och tränar2-3 ggr/vecka och sedan match er på det.
   Paketen var uppskattade.
   Jag blev så glad över glasmålningarna som verkligen lyste upp och so har sin betydelse.
   Verkar som om väggen är behandlad med något som gör att det är svårare att klottra. Även övervakningskameror finns så hoppas att de får vara intakta-
   Visst är det smart med cykelställen i flera våningar. Finns liknande vid Södra station-
   Inte svårt att lista ut hur våning 2 fungerar men lika bra att förlänga om det inte fungerade.

 5. En härlig dag… som blev riktig dramatisk framåt eftermiddagen.
  Kul att träffa killarna, det förstår jag…
  Gillade planteringen i ekan. Funderar på var man kan hitta en utrangerad en…för det vore fränt att ha en i trädgården….
  Tur att hemresan gick väl, när du väl kom i väg. Tar du tunnelbanan från Stockholm C hem till Söder?
  Ha det gott! Kram

  1. Visst blev det en bra dag! Och att träffa killarna är verkligen roligt. Men de går ju i skolan och slutar inte förrän vid 14-15 tiden och sedan är det också läxor att göra- Skolan där de går är så bra och skönt att den ligger nära där de bor. Max cyklar och William går dit och hem ensam och med kompisar. men nu ville jag gärna vara med och hämta-
   Men trasslet med tågen är trist och detta med olika fel sker ofta och det är ju inte SJ som kan påverka detta.Hem ko jag med pendeltåget som tar tid på sig. Men bra att de finns. De har ju egna spår.
   Så roligt med kreativa lösningar på planteringar. Ekan var dessutom nytjärad.
   Tar oftast T-banan hem till söder men med pendeltåget kan jag också åka till Stockholm södra och därifrån gå hem, tar ca 30 minuter. Eller ta en buss so tar 10 minuter
   Går även bra att ta buss från Centralen.
   Önskar dig en fin kväll och trevlig helg-
   Kram

 6. Förstår inte varför det är sånt trassel med tågen. “På min tid” kunde man lita
  på ankomst och avgång enl. tidtabellen, och man köpte en biljett i luckan, där
  det satt en levande människa. Men det bevisar bara, hur gammal jag är. 😉
  Kul att se dina pojkar; har ju varit med dem i flera år här på bloggen.
  Min sondotter tar examen fr Georgetown Univ. i morgon, så har besök av
  min svärdotter och hennes mor fr Vietnam. Tur mitt hus är rymligt.
  Värmeböljan har anlänt tidigt; lär ska bli ca 35-36 Celcius i morgon.
  Har satt på min A/C för första ggn i år. Du kan läsa om mitt område hos
  “Life in the Suburb”, en svenska som bor inte så långt härifrån.
  Önskar dej och Bosse en trevlig veckända.

  1. Osäkerheten finns när det gäller tågen och ofta är det dåligt underhåll. SJ kör tågen och har inte hand om underhållet. Men det är ofta en del som går sönder längs spåren och det ställer till det.
   Att köpa biljett kan verkligen vara knepigt. Jag minns också när man kunde köpa biljett i en lucka. Kanske är det 4-5 år sedan man tog bort det.
   Barnbarnspojkarna är så fina och alltid roligt att ses. Stora killar.
   Så roligt att din sondotter tar examen i morgon och roligt att din svärdotter med mamma är på plats hos dig. Och så bra att du har ett stort hus.
   Jag läser då och då och då om ditt område i “Life i the suburb” och det är så roligt.
   Vi har haft fint svenskt vårväder och njuter några dagar till av tiden mellan hägg och syren. Ingen värmebölja men skön försommar.
   Bosse och jag önskar dig också en fin helg.

 7. En riktigt härlig dag – och såklart trevligt att träffa både dotter Liv och barnbarnen.
  Tråkigt med allt krångel med tågresan, men du är erfaren resenär som nog klarar det mesta.
  Den där glasväggen är verkligen läcker!
  Önskar dig en fin lördag!
  Kram

  1. Det blev en jättetrevlig dag i Uppsala och hem kom jag ju. Fanns de som skulle långt och där blev det ju riktigt knepigt. Tänkte på di hemresa från Karlstad. Lite knas där också men det blev ju flera fina möten-
   Visst är glasväggen fin! Och det lyser verkligen upp. Tidigare var det en grå mur här som inte kändes ett dugg välkomnande.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 8. Inte för allt för längesen gjorde jag också liknande resor till Uppsala för att träffa min dotter med söner och sambo.
  Nu bor de på Lidingö så vägarna bär åt annat håll .
  Uppsala är en fin stad, jag gillar den verkligen!
  Härliga bilder av din dotter och dina barnbarn!
  Ha en fin lördag !
  Kram

  1. Så fint att ses och jag åker gärna till Uppsala. Pojkarna går i skolan och har en del att göra på helgerna så besöken nu blir färre än tidigare. Men en sommar är på ingång och då finns mer tid för deras del.
   Roligt att du också hade dina turer till Uppsala. Och visst är Lidingö ett helt annat håll men font där också.
   Önskar dig och uffe också en fin lördag.
   kram

 9. Vilken underbar dag du fick i Uppsala, så fint att träffa Liv och killarna. De tär fantastiskt och bra att så många cyklar i Uppsala, minns också mängden cykelställ när jag var där för några år sedan, men då såg jag inte att det fanns två våningar, imponerande!
  Trist med strulet på hemvägen, dock tur att det fanns pendeltåg att “välja “på, fast det tog sin tid.
  Ha en fin lördag!
  KRAM

  1. Det blev en riktigt fin dag och så roligt att träffa både Liv och killarna igen. Var ett tag sen senast.
   Uppsala är verkligen en cykelstad och fint att det finns gott om cykelställ. Tror man byggt på en våning för att härbärgera alla cyklar och det behövs verkligen. Vid Södra station finns liknande och även där är ställen fyllda.
   Så trist när det strular med tågen men pendeltåget kom iväg till sist. Bra så.
   Önskar dig en bra lördag och god bättring.
   Kram

 10. Puh, det verkar vara ett ständigt äventyr att åka tåg. Jag ska åka tåg om en månad ungefär, ganska långt, mellan Östersund och Falun, jag vill inte ha något krångel då! Men kanske är det mesta krånglet kring just Stockholm?
  Vilken trevlig dag ni fick iaf utom detta med tåget. Mackorna såg läckra ut och pojkarna nöjda och glada! Jag uppskattar mycket att kunna åka in till stan och träffa mina tjejer ett par timmar för att sen åka hem igen. Det funkar inte lika bra alla årstider men nu räknar jag med att kunna ses på stan till långt in på hösten.
  Jag är mycket lite bekant med Uppsala, det ser så pittoreskt ut på dina bilder men det är ju en stor stad. har varit i krokarna, ute i förorten men det blev alltid bara besök hos min dåvarande fästmans syster och aldrig tid till någon tur i stan.
  Kram

  1. Jodå! Och mer så blir det. Nu var det ett hinder söder om Stockholm. Trafiken Stockholm- Göteborg är livligt trafikerad och med olika bolag. Tror tågen rullar på bättre i norr. Kanske tar du Inlandsbanan Mora till Östersund. Men Falun till Östersund ska nog fungera fint-
   Förstår att du uppskattar att åka in till stan och träffa “dina flickor”. Betyder ju så mycket-
   Jag känner liknande inför mina turer till Uppsala-
   Uppsala är en stor stad i sig men känslan är att det ändå är en mindre stad. Allt i centrum ligger så nära.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *