Trevligheter

Böcker, bokprat och lunch – En bra start på veckan

Igår var det dags för böcker och bokprat, alltså bokklubb tillsammans med “The  Beijing Ladies”.  En bokklubb som har hängt med länge. För min del i alla fall sedan 2008 och för andras del en tid innan dess. och den startade i Peking. (Maken och jag bodde i Peking från januari 2007 och i nästan fyra år sammanlagt där jag jobbade på Svenska skolan.)Bokklubben kom senare att flytta med oss hem och  här ses vi då och då i olika sammanhang även utan böckernas medverkan. Väldigt trevligt det också-

Några av de böcker vi läst- Några av de böcker som vi läst. Och förutom dessa så är det många böcker som också blivit lyssnade på. (En av listorna här på telefonen)

 

Böcker och bokprat

är väldigt trevligt och likaså att kombinera det hela med en bit mat och något gott att dricka. Igår var vi hemma hos mig och för min del var det länge sedan jag var med på en bokträff- Jobbresor och privata resor har kommit emellan. Men det är alltid lika roligt. Eftersom vi är alla pensionärer och därmed tämligen flexibla vad gäller tid så kan våra träffar både var i samband med lunch eller en matbit fram på kvällkvisten.

Dukat för lunch, böcker och bokpratDukat  för lunch, böcker och bokprat.

Innan lunchen  lite tilltugg;  minikrustader med västerbottenost med kalixlöjrom och  “finnkrisp” – tunt hårt rågbröd med en laxröra.

Oftast har vi ingen gemensam bok som vi läser utan vi  presenter och ger tips om böcker. Och boksamtal blir det. Ja, om mycket annat också.

Och efter lunchen var det så dags för böcker. Och en hel del bokprat blev det. Och efter lunchen var det dags för böcker och bokprat.  Idag var vi fyra som sågs det kan också vara det dubbla. En trevlig eftermiddag blev det och mörkret hann sänka sig innan vi delade på oss för denna gång.

PS!

Jag upptäckte nyligen en riktigt bra webbplats för att hitta nya boktips och jag vill gärna passa på att tipsa om den.
Sajten heter 1MiljonBoktips.se och har många olika förslag på böcker, boktips och bokrecensioner året runt.
Kika in där om du är på jakt efter några nya böcker att läsa.

 

 

38 svar på ”Böcker, bokprat och lunch – En bra start på veckan”

 1. Ååhh så trevligt det ser ut … och gott! Härligt att ni fortsätter ses – och kul att byta erfarenheter om böcker – och kanske en del annat.
  Ha en fin tisdag!
  Kram

  1. Det var det! För mig var det nu så länge sedan jag var med så extra roligt. Bokprat blir det men många andra fina samtal också. Och eftersom inte alla nu bor i Stockholmstrakten så blir det lite resor också mellan varven. Tyvärr missade jag bokklubbsträffen i Torekov i höstas. Vad då i Krakow.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   kram

 2. Gomorron Ditte!
  Det såg riktigt trevligt och gott ut. Jag hoppas vi också så småningom kan få en liten pratstund, men då på lite varmare breddgrader!

  1. Hej Leffe!
   Jag kom till den spanska sommarstugan idag och bOsse för några dagar sedan så nu inväntar vi er. Hoppas på att snart ses. Pratstunden är efterlängtad av oss båda.

  1. Vi är ju alla roade av böcker och vi både läser böcker och lyssnar på dem. Ibland kan någon använda en läsplatta, men det hör inte till vanligheterna. Och att ses och prata om böckerna är alltid trevligt och det brukar bli väldigt fina samtal. Ja, vi pratar om mycket annat än böcker också. Och god mat och dryck här till.

  1. Vi har väldigt trevligt när vi ses. Och eftersom vi numer är lite utspridda blir det även en och annan resa inom Sverige. Och lite prat om livet är inte dumt det heller som komplement.
   Tack, ha det bra ni också.

 3. Vilken trevlig dag för böcker kan man prata mycket om, ja om annat med för den delen. Det ena utesluter inte det andra. På fredag är det dags för min bokcirkel och det är alltid lika trevligt 😀

  Kram och ha en härlig tisdag!

  1. Nej då, det blir även andra samtal. Och eftersom vi läser/lyssnar på olika böcker så får vi ju ta del av många olika och även recensioner.
   Och visst är dessa bokträffar trevliga. Då har du något att se fram emot på fredag.
   Kram och trevlig tisdag.

 4. Meeen så trevligt det låter och verkar, vilken bra idé…och riktiga mumsbitar bjöd du på dessutom 🙂 Undrar om det skulle funka här?? Det måste jag kolla… Nu önskar jag dig en underbar tisdag, Ditte!

  1. Bokklubben är så trevlig och det blir ju även en hel del andra samtal också. Lite mat och dryck passar bra till och förgyller träffarna än lite mer. Tror säkert liknande skulle fungera i dina trakter. Vi ses ca var sjätte vecka och det är ganska lagom.
   Önskar dig också en fin tisdag.

  1. Tack! Ja, ljust är det. Lägenheten har söderläge och ligger sex trappor upp. Bokklubben är så trevlig och ger mycket på olika sätt. Och den har bestått länge. Jag kom med 2008 och då hade den nog funnits i ett par år.
   Böcker är viktiga för mig men ibland har jag också läsepauser. Varvar med att läsa och lyssna på böcker. Minns att jag också läste mycket mer under de tider vi var i Thailand. Blir inte alls samma i Spanien eller hemma. Men läser gör jag.

 5. Trevligt med bokklubb!
  Jag kände igen ett par lyssnarböcker som du har på din mobil. Jag lyssnar ju numera enbart, tycker det går bra.
  Vilken trevlig dukning och mat, som ni avnjöt.
  Idag regn och rusk, men jag pysslar ändå, fick nytt uppdrag inom MOD just nu, det rullar på.
  Stor kram!

  1. Visst är det! Och jag har verkligen saknat att inte kunnat vara med under hösten. Satsar nu under våren och hoppas vara på plats mer nu.
   Jag både läser och lyssnar och deet gör vi nog alla i klubben. De böcker som syntes på mobilen var dock inte “mina” men jag har läst och lyssnat på några.
   Det blev en jättetrevlig eftermiddag och roligt att se alla igen. God mat och dryck hör till våra träffar och det förhöjer stämningen ytterligare.
   Vad trevligt med ett nytt uppdrag inom MoD så då spelar det mindre roliga vädret ingen roll.
   Stor kram

  1. Jag uppskattar verkligen våra träffar men har inte kunnat vara med under hösten. Satsar nu friskt här inför våren. Och det blir ju en del samtal om livet också.
   Önskar dig också en fin tisdag.

 6. Vilken supertuff duk i den rätta färgen. 🙂
  Vad bra att det går att flytta bokklubbar tvärs över hela världen. Mysigt att ni behållit kontakten genom så många år.
  Det var ingen av boktitlarna som jag kände igen.
  Jag förstår att det ventilerades andra ämnen också inom kvartetten.
  Kram Bosse som läser Jussi Adler-Olsens bok “Offer 21117” för närvarande.

  1. Ja, både du och jag är ju ganska “blå”. Denna linneduk fick jag för många år sedan av min mamma och den används ofta. Visst är det fint att bokklubben kan flyttas. Och även inom Sverige. Jag missade träffen i Torekov i september för då var jag på resejobb i Krakow. Men så blir det ibland. Det är roligt att höra om olika böcker och de är också ofta varierade.
   Tack för ditt boktips här. Något som säkert skulle passa mig.
   Kram

  1. Vinet var världigt omtyckt och jag kommer absolut att köpa det igen. Passade perfekt både till fiskgrytan och tilltugget. Stort tack för tipset.

 7. Vilka trevliga träffar. Och god mat dessutom.
  Det är mysigt när man gör träffarna till en ”vana” lite som våra fredagsträffar här 😍
  Stor kram

  1. Verkligen! Och trevligt har vi. Vi ses ungefär var sjätte vecka och har paus under sommaren. Men det blir några träffar per år. God mat och dryck plus böcker är en bra kombination.
   Stor kram

 8. Verkligen roligt att ni har hängt ihop så många år. Jag menar ni har ju säkert en hel del minnen från Peking, så ämnen ni kan prata om lär knappast sina. Vilken perfekt mat förresten – mmmmhhhhhh!
  Av böckerna du visar läser jag just nu Nina Wähäs “Testamente”. En minst sagt annorlunda skriven bok. Trodde först att den var översatt från finska till svenska, men det var den inte. Men innehållet av boken är verkligen intressant.

  1. Jag kom ju in i det hela, i alla fall ett år senare än flera av de som är med. Men så mycket glädje jag haft av vännerna i bokklubben.Och inte bara det “bokmässiga”. Och visst har vi mycket gemensamt men vi blickar också framåt. Maten blev lyckad och drycken också. Gick på det vin Mias Mix hade med i temat”sur”, Ett gott vitt vin. Uppskattat av alla.
   Jag läser också just nu “Testamentet”. Lite annorlunda men jag gillar den.

 9. Ett bra sätt att träffas på, att tipsa varandra om läsvärda, eller kanske också böcker man kan strunta i.
  Vi körde samma koncept i Bangkok men det funkar inte här hemma tyvärr. Vi bor på olika håll och närmande jobbar igen är tiden knapp.
  Fick du några bra tips som du kan dela med dig av?

  1. Vi har väldigt trevligt på våra bokträffar och har ju hållit ihop sedan vår Pekingtid.Ja, du vet ju själv detta med vänner man får utomlands.Och i Peking var det just SWEA som från början organiserade bokklubben. Så stundtals var vi ibland 20 stycken. Idag är vi kanske åtta om alla kan komma. Kul att ni hade liknande i Bangkok. Vill minnas att du berättat om det. Men är man alltför utspridda blir det svårt att fortsätta.
   Vad gäller böcker så fanns “Testamentet” av Nina Wähä, likaså “Klubben”av Matilda Gustafsso ( Om sexprofilen och allt här omkring. Bra journalistik.)”Vi for upp med mor” och “Jag for ner till bror” av Katrin Smirnoff. Om du anlitar “fru Google” kan du läsa mer om dessa. Lycka till!

 10. Så trevligt det låter! Nu går jag igång litet, funderar på att sätta upp en lapp på bibblan och se om jag får ihop ett gäng på 4-5 personer med det koncept ni har. Som förslag, träffas fem gånger, sedan bestämma om vi vill fortsätta eller ej. Då kanske det inte känns så “stort”…. Vi kan ju inte på förhand veta om vi trivs tillsammans…

  Ska fundera vidare på detta! Tack för tips. Så till era räffar, visst vore det trevligast om man kunde samla några man trivs bra tillsammans med, men vad jag vet så är inte mina vänner så mycket för litteratur. Ja, någon bok ibland, men är inte säker på att de skulle nappa på den här idén.

  1. Vilken god tanke du kom på! Säkert får du “napp”. Om man trivs eller inte vet man ju inte. Men absolut värt ett försök. Vi startade i Peking och sedan kom en del av oss att fortsätta här hemma. I Peking var vi ibland runt 20 stycken men nu är vi ca 8. Och alla kan ju inte alltid vara med. Roligt är att det också blir en hel del annat prat också. Om livet som pågår här och nu. Du kan ju förutom lappen på bibblan ev. höra med några vänner också. Men det är ju roligt med nya bekantskaper också.
   Kul att få höra hur det går.

 11. Visst är det kul med bokträffar! Lustigt nog är det snart dags för min “bokklubb” att träffas, och denna gång ska vi vara hemma hos mej också! Så jag får välja bok till nästa gång, funderar på att ta : “Jag for ner till bror”, ser att den finns med där på listan, har du läst den?
  Mums så god mat du bjöd på, förrätterna ser ljuvliga ut, smälte du västerbottenosten i crustaderna? Å gjorde du egen laxröra? Nyfiken!
  Kram och sov gott, vart du nu befinner dig!

  1. Kul med bokklubb hos dig! “Jag for ner till bron” var vi flera som tyckte om och sedan finns nästa “Vi for upp med mor”. Bra den också . Jag smälte lite riven västerbottenost med crème fraiche (man får röra hela tiden) . Använd de små krustader som är gjorda av grövre mjöl så blir de inte mjuka. Pensla också med lite smör i. Laxrörans recept Båda blev bra.
   Tack, nu dags för frukost i den spanska sommarstugan.
   Kram

 12. Så trevligt att hålla kontakten och träffas under så många år. Då gör det inget om det blir långt mellan gångerna ibland.
  Kram!

  1. Det är verkligen roligt att vi fortsatt med dessa bokträffar och vi gör ju även en del annat tillsammans. För min del har det blivit glest under hösten med närvaron men så blir det ibland.
   Kram

 13. Här på min lilla ort har vi funderat på bokcirkel men inte riktigt fått till det, mest för att det inte finns tillräckligt med bokex så alla kan låna och läsa samtidigt för att sedan diskutera boken….Börjar nu fundera om man kan göra som ni, inte ha en specifik bok utan ta med sig det man läst och komma med tips till övriga! Kanske vore något att i alla fall börja med.
  Kul att ni håller traditionern levande..bland böckerna jag såg har jag läst Testamente och Hilma af Klint, Kram

  1. Vad roligt om du kunde få till det med en bokcirkel. Vi läser ibland en en bok vi bestämt, en sådan var “Ett djävla solsken” men annars tipsar vi varandra om böcker och berättar om dem. Och så kan vi låna ut böcker till varandra.(Om vi köpt dem alltså- Annars kan man ju låna från bibblan eller så)
   Trevligt är det att ses och jag är verkligen glad för att vi fortsatt att ses även efter det att vi flyttat hem. Ibland går vi också på bio eller ser en utställning tillsammans. Kul att du kände igen några av böckerna.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *