Foto

Tiger – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Tiger är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Nytt för i år är att alla ord är homonymer. (Ord som stavas och uttalas på samma sätt men med olika betydelse.) Det är också fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla är välkomna att vara med. Håll till godo!

En sibirisk tiger som vi mötte i tigerparke strax utanför Harbin i norra Kina. En sibirisk tiger i som vi såg i ”Heilongjiang Northeast Tiger Forest Park” en tigerpark belägen en bit utanför Harbin i norra Kina. 

En tiger i tanken

Ja, det kan man inte undgå att få om man besöker  tigerparken”Heilongjiang” som ligger en bit utanför Harbin i norra Kinam nära ryska gränsen. Vi var  inte alls här för att se några tigrar utan det var den årliga, fantastiska isfestivalen i Harbin som vi besökte en långhelg. Och att vi skulle besöka en tigerpark kom som en överraskning. (Till saken hör att jag inte alls gillar djur som är instängda.)

Det finns idag cirka 400 tigrar på gränsen i detta område mellan Kina och Ryssland och de flesta håller sig på den ryska sidan.Men här utanför Harbin finns alltså ett tigerreservat och hur många tigrar som finns där idag vet jag inte, men ett par hundra lär det vara.

Här utanför Harbin är det inte en tiger i tanken som gäller utan många. Här utanför Harbin är det inte en tiger i tanken som gäller utan många.

 

Varg och tiger

I dessa områden där tigrarna lever fritt konkurrerar de med vargen och är tigrarna många så minskar vargantalet. Och i början av 1900-talet när tigrarna nästan blev utrotade ökande antalet vargar. Intressant är att människor som levt här i trakterna inte kunde minnas att de sett varg förrän på 1930-talet. Numer är varg sällsynta i området. Men det beror inte på att tigrarna äter dem utan på att de jagar iväg dem. Att tigrarna jagar iväg vargarna har ibland varit ett argument för att folk som lever här ute i vildmarken ska tolerera tigrarna bättre inom sina områden. (Vargen tar fler boskapsdjur än tigrarna.) Men vad äter då dessa tigrar? Vad jag kunnat läsa så är det olika björnar, men det kan vara en fara för ibland har tigrar blivit dödade av björnarna.

Den sibiriska tigern anfaller sällan människor men det händer oftare att den bengaliska tigern gör det.

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans tolkningar.

52 svar på ”Tiger – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

  1. Vi kom dem väldigt nära i bilen men jag är glad att vi satt där. För de är verkligen stora.
   Ha det fint du också

  1. Här satt vi i en bil men vi var väldigt nära dem. Jag tycker ju att vilda djur ska vara just vilda och inte inhägnade. Men här har de stora ytor. Några är också skadade och får vård. Och det är bra.
   Stor kram

 1. Tigrar över lag är så vackra djur, älskar att titta på dom, och som alltid en fin tolkning 🙂 och berättelse hoppas du har roligare väder än vi har så ha en skön måndag kram

  1. Jag vill ju helst att djur ska vara fria men en del här är skadade och tas om hand och området är väldigt stort. Och vi kom ju väldigt nära dessa bjässar.
   Sol här på förmiddagen. Skönt!
   Kram och trevlig måndag

 2. Intressant!!! Jag tycker inte heller om att se djur i bur men det här är ju lite annorlunda, vad jag förstår. Ibland kan det vara nödvändigt att hägna in i syfte att öka populationen….undrar hur det ska gå med dom australienska djur som minskat så drastiskt i antal i och med bränderna…… Önskar dig en fin måndag, Ditte!

  1. Här hade de stora områden att röra sig på och några är skadade men tanken på djur som är inhägnade gillar jag inte.Tänker också nu mycket på alla djur i Australien som skadats och dödats av alla bränder. Illa.
   Här har det varit en bra måndag och med en del sol. Betyder mycket.
   Önskar dig en fin kväll.

  1. Väldigt vackra! Och dessa sibiriska tigrar är enorma.Men här i området sägs vargen vara mer besvärlig än tigrarna för de människor som lever här. Och att tigrarna inte ska bli utrotade är viktigt så ibland kan dessa reservat var viktiga. Och här kan även skadade djur få hjälp-

 3. Underbart Ditte!
  Tycker precis som du vad beträffar djur i fångenskap, men här verkar det ju vara förenat med hjälp och omhändertagande, så ok, då får det passera. Jag har inte träffat Tigrar i det fria ännu. Vi hade en planerad resa till Indien i slutet av februari med bla Tigersafari…men den har blivit inställd…nu ser vi i stället fram emot de andra kissarna om några dagar.
  Tigrarna är dock de vackraste och vilken ståtlig herre du har fångat i första bilden, extra plus att det är snö!

  1. Visst ska de vilda djuren få vara fria. Här var de sibiriska tigrarna inom ett stort område och vi färdades runt här med bil- Tigrarna är ju hotade på en hel del sätt och här mellan Kina och Ryssland har de ju även varg och svartbjörnar som fiender. Också förstås människan. Ett stort hot. Vi kom dem ganska nära och de är verkligen stora. Några här inom området är också på rehabilitering. Livet är ju inte så enkelt för dem och kampen om föda är stor. Tigrarna äter ju massor.
   Spännande nu att se var ni hamnat och säkert kommer ni att se och uppleva mycket. Just här i norra Kina, på gränsen mot Ryssland är det riktogt kallt och snön ligger stora delar av året.

 4. Hade just besök av dottern till ett god vän. Hon är VP för World Wildlife Fund.
  Hade just kommit tillbaka från Indien, där hon besökt ett tigerreservat.
  Tydligen har Indien börjat ett stort program för tigerns överlevande.
  Det är begär på vissa delar av tigern (fr. Asien) så dom jagas och slaktas.

  Hon hade fantastiska foton på djuren. Dom ÄR vackra!

  1. Vad spännande! Så fint att Indien satsar på ett program för tigerns överlevnad. Och det är ju svårt för människor och bl.a.a tigrar att komma överens. Men här i dessa trakter, gränsen mellan Kina och Ryssland har man både tigrar, vargar och svartbjörnar så det är svårt också människan att leva här.Kan tänka mig att du sett vackra foton av tigrarna. För vackra är de!

  1. Visst är dessa djur mäktiga. Och så stora. Vi kom dem ganska nära och jag kände mig riktigt liten där jag satt i bilen. Och visst är frihet det bästa för alla djur. Men det är inte lätt för folk som lever här att ha både vargar, björnar och sibiriska tigrar inpå sig.

 5. Heisann, å ha dyr i fangenskap kan aksepteres bare av en grunn : at de skal bli beskyttet og øke en bestand som trues! Godt dette var av det slaget! Flotte bilder av et flott dyr!

  1. Instämmer helt i dina tankar. Här tror jag det är en kombination för människorna som lever här och tigrarna är unte helt överens. SEn tillkommer vargar och björnar dessutom. Så livet för de människor som lever här är hårt.

  1. Det är ju en del av det hela att här i dessa nordliga och kalla trakter ska människan och djuren samsas- Inte helt enkelt. Detta är ingen direkt djurpark utan man nog mer påminna om de stora safariparker som finns i Afrika. Dock är området inhägnat men det är också för att skydda tigrarna. Men i princip tycker jag att alla vilda djur ska leva i frihet.

 6. Jag ser att du har skrivit att de har stora områden att röra sig på – jag hade tänkt att kommentera just det. Samtidigt är väl tigern utrotningshotad så det är kanske tur att det finns djurparker kvar.

  1. Detta är inte en djurpark i vanlig mening. Och tursamt nog har tigrarna ett väldigt stort område att röra sig på. Ungefär som en Safaripark i Afrika där djuren är vilda men ändå inte. En del tigrar är skadade och får här rehabilitering. DE lever ett hårt liv och behöver väldigt mycket mat. Ofta gäller det ju att äta eller ätas bland många djur.

 7. Tigrar är verkligen vackra djur!

  Jag har ju jobbat med ”instängda” djur och tycker att exempelvis tigrar ofta hålls på ett mycket dumt vis. I och för sig tål dom både kyla och värme och kan vara ute året om i parker, men oftast hålls dom i flockar och dom är inte flockdjur i naturen, inte på en trång yta i alla fall. Det FINNS fina parker som håller djur på ett bra vis, men tyvärr finns det ännu fler som är precis det motsatta. Ännu mer ”tyvärr” handlar om det utrymme som djuren får…

  En bra tolkning med fina bilder!

  1. Tack! Ett minnesvrt besök var det här. Och visst är tigrarna vackra. Men dessa sibiriska tigrar är ju väldigt stora. Och det är gott om dem även i frihet. Jag gillar inte alls att djur ska hållas instängda.Och ofta är det på alltför små ytor. Nu är ju detta ingen djurpark utan tigrarna har väldigt stora områden att röra sig på. Här utanför Harbin, där vi var, så var fanns det också djur som var skadade och som rehabilterades och det är ju vällovligt.

  1. Jag tycker ju att alla djur ska vara i frihet. Men sedan finns det ju olika anledningar till att de är inhägnade. Området där vi var är väldigt stort och en del av tigrarna är skadade och får här hjälp och det är ju bra. Och de sibiriska tigrarna skulle inte trevas i djungeln. Men det gör de bengaliska.

 8. Imponerande stora och vackra kattdjur så jag förstår att det kändes tryggt att sitta i bilen. Man kommer nära inpå ändå. På något viss förknippar jag tigrar med djungel och värme men det finns ju olika sorter.

  Kram och god kväll!

  1. Mäktiga djur och väldigt stora. Kändes i alla fall hyfsat tryggt att sitta i bilen. Och vi kom nära dem. Och ska arten behållas är det ibland nödvändigt att skydda tigrarna genom att ha dem i dessa parker. Men de förökar sig så tydligen trivs de ändå hyfsat. I princip tycker jag ju att alla vilda djur ska leva fritt.
   Kram

 9. Alltså när jag läste ditt inlägg tidigare på dagen, så var jag bergis på att det bara var du som la upp levande tigrar. Men jag hade fel, Violen visade också upp ”riktiga” tigrar.
  Visst är det vackra djur, men jag skulle hålla mig på behörigt avstånd, gärna bakom skyddsglas. Man vill ju inte bli tigermat direkt. Att ha sådana vilda djur instängda och beröva dom alla naturliga instinkter är nästintill djurplågeri tycker jag.
  Läste på Jordbruksverkets hemsida att tigrar är nästan utrotningshotade på grund av illegal jakt och handel med produkter från tiger. Hemskt. Så jag ger mig. Om man vill bevara arten, så finns det ju inte så mycket att välja på än att ha dem instängda…
  Hursomhelst – ett toppen bidrag till temat.

  1. Tack! Just så är det. Tigrar jagas hej vilt, både de sibiriska och de bengaliska så detta är ju ett sätt att låta de sibiriska tigrarna leva vidare. Vargen och svartbjörnarna är förutom människorna ett stort hot. Och detta är inget litet område som de lever i här. Och de placeras ut efter hand beroende på, De förökar sig här och det är ett gott tecken på att de trivs. Jag tycker att vilda djur ska leva i frihet men jag vill ju också att tigrarna ska bestå. Vi åkte runt med bil, precis som man gör i de stora parkerna i Afrika. Och vi kom väldigt nära tigrarna.

  1. Instämmer helt.vilda djur ska vara i frihet. Här var en del av dem på rehabilitering eftersom de var skadade och området är väldigt stort så man tar sig runt med bil. Precis som i de parker som finns i Afrika där det också finns vilda djur. Tigrarna är ju hotade så detta är ett sätt att också bevara stammen. Och de släpps ju ut efter hand.

 10. Hej igen Ditte, eller hur det nu är? Skrev här hos dig under dagen, men det försvann nog ut i cyberrymden?
  Hursomhelst så uppskattar jag dina tigerbilder och även att de får hjälp och tas väl omhand. Djur skall vara i frihet, men tyvärr, precis som du skriver, så behöver de skyddas från människan ibland. Det som känns positivt är att de faktiskt ökar, speciellt i Indien där insatser har satts in för att skydda dem. Hoppas att det fortsätter så och att även de stora i Afrika kan räddas.

  1. Hej Gertie!
   Jag var bara sen idag med att svara. Din andra kommentar kom fram.Och visst är det lovvärt och viktigt det som görs för att skydda både tigrar och andra djur mot människans framfart.
   Undrar så hur ni har det. Såg att det fanns ett inlägg….Gissa om jag är nyfiken.

 11. Tigrar är ståtliga djur, och visst bör de vara i frihet, men bra att de skadade tas om hand och sen släpps ut. Så trist bara att de blir jagade!
  Kram!

  1. Tigrarna är ju utsatta både av människor och här också av svartbjörnar och delvis vargar. Så visst behöver de ibland skydd för att arten ska leva vidare. Kram!

   1. Jag var tveksam till om ni rest eller inte- Och jag väntar så gärna på inlägg- Njut nu av allt och ha det allra bäst.Önskar er en fantastisk resa med många fina möten och upplevelser.
    Svar på ditt inlägg kommer senare idag.

  1. Visst är tigrar fascinerande djur! Och här kom vi den väldigt nära. Olika fiender har de och där spelar både människan, vargen och svartbjörnen avgörande roller.
   Kram

 12. Väldigt vackra djur, när det gäller konkurrens mellan arterna så glöm inte att både varg och tiger konkurrerar med människan och då blir det oftast tokfel.

  1. Visst blir det tokfel när det finns flera aktörer här ute på vidderna mellan Ryssland och Kina. Så tillkommer här även svartbjörnen spm också vill vara med och bestämma. Mäktiga djur är det. Och vi kom dem väldigt nära. Glad för att vi satt i en bil-

 13. Spännande överraskning att ni fick åka till en tigerpark. Jag är som du, gillar egentligen inte att se djur i fångenskap. Men på vissa håll är det ju faktiskt för att rädda deras överlevnad och då är det ändå lite okej. Vackra men farliga djur. Skulle inte vilja möta en vare sig den är sibirisk eller bengalisk. Må så gott!

  1. Ja, detta visst vi inte. Men fantastiskt ändå att komma så nära dessa sibiriska tigrar. Och det kändes hyfsat tryggt att sitta i en bil. Männnsikan är ju en stor fara för tigrarna här liksom vargar och svartbjörnar.
   Vill också tacka för det fina vintipset du gav när det var tema ”sur”. Uppskattades mycket av mina bokklubbsgäster.
   Ha det fint du också.

 14. Hej, jag har väl också synpunkter på djur i parker, men jag tycker samtidigt att om de sköts väl har de en viktig roll att fylla, både med information till allmänheten, avelsarbete och inte minst bevarande av arter. För de flesta av oss är det inte förunnat att se så många djurarter i det vilda, och nog tycker jag att intresset för djur ökar när man ser dem i djurparker. I den bästa av världar skulle det se annorlunda ut, men….
  Du fick fina bilder även om de inte var utflyktens huvudmål, Jag har aldrig hört att varg och tiger delar habitat. Det måste vara besvärligt för den lokala befolkningen, i synnerhet de som har boskapsdjur. Jag hoppas de får ersättning av staten för förlorade djur. Vi måste ju försöka samsas om utrymmet här på vår jord.
  Kramen

  1. Jag håller helt med dig att man kan se detta med djur som är inhägnade på olika sätt. Dessa tigrar har väldigt gott om plats och några var skadade och fick vård. Och samtidigt är det viktigt att skydda tigrarna. DE släpps också ut i ”frihet” efter hand. Men då är människan, varg och svartbjörn stora faror.
   Här i denna del av norra Kina och på gränsen mot Ryssland så är det så att de periodvis samsas om habitat. Vad gäller ersättning så vet jag inte. Men det skulle i mitt tycke vara stressande att ha både varg och tiger nära. Och sedan en del svartbjörnar på det. Men jag antar att djuren var på plats före människan…Och människan jagar ju också.
   Vi kom nära tigrarna och jag är glad att vi var i en ”täckt” bil.
   Kram!

 15. Här fick jag lära mig något nytt om tigrar och vargar. Intressant och jag hoppas de får fortsätta leva i sina ursprungliga områden utan att människor tränger ut dem. Det är ofta människans utbredning som ställer till besvär när vilda djur inte får tillräckligt med bra marker där de kan hitta mat. Jag vet inte själv vad jag skulle föredra men faktiskt så tror jag vargar vore värre. De är så uträknande och just att de är i flock gör de extra farliga. Får någon veckan sedan pratade vi med en killa som har erfarenhet av eftersök på varg och det lät inte särskilt kul.

  1. Visst är människan ett stort hot mot djur. Och det är många gånger svårt för de att samsas. Här i norra Kina, vid gränsen mot Ryssland, är vargar och tigrar konkurrenter. Och för människorna som bor här anses också vargarna vara ett större hot än de sibiriska tigrarna. Om detta stämmer helt vet jag inte. Naturen är mäktig och svår att förstå sig på.

  1. Visst är det beklämmande med djur i fångenskap. Men i dessa trakter här på gränsen i norra Kina och Ryssland är de sibiriska tigrarna stundtals hotade. Både människan, vargar och svartbjörnar jagar dem. Området där vi besökte tigerområdet är stort och de är där bara periodvis och mycket för att bevara arten. Vet att liknande projekt finns i Indien. En del tigrar är skadad och rehabiliteras. Och de släpps, tursamt nog, så småningom ut igen .

 16. Så är det ännu en som sett riktiga tigrar i gruppen som jag funderade på 🙂
  Och så är det välgjort inlägg med intressanta upplysnningar om detta ståtliga djur! Skrivet av en tigrinna på sitt sätt 🙂
  Tigerläckra bilder!
  Stor kram!

  1. Tack, Tove! I Dubbel bemärkelse! Jodå, sibiriska tigrar såg vi här i norra Kina, på gränsen mot Ryssland. Ståtliga och fascinerande.
   Många tanker till dig. Och jag undrar så hur du har det.
   Stor kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *