Resor utomlands

Vitt så långt ögat ser – Och i olika nyanser

God fortsätning! En annan dag är här, annandag jul.  Och om ett par timmar är vi åter tillbaka i Stockholm  efter vår kryssning upp till Kemi i norra Finland.  Kanske ett lite annorlunda sätt  att tillbringa juldagarna och en helt ny upplevelse för oss. Men en julafton inramad i vitt, i olika nyanser fick vi uppleva. (Har nog inte tidigare riktigt tänkt på att den vita färgen har  så många nyanser) En hel del vitt skymtade vi även under juldagen på väg ner längs den svenska kusten.

Kemi i norra Finland mötte oss med vitt i olika nyanser- Kemi i norra Finland. Julaftonens morgon mötte oss med olika nyanser av vitt.

Omgiven av vitt

En hel del is och lite snö gjorde att det färgmässigt blev en vit jul. Och kallt var det inte heller, -1. Men av olika skäl blev det inte så mycket av Kemi med omgivningar vi kunde få se. Vår planer på ett besök på Snöslottet, som vi läste en  del om, fick vi lägga undan. Tyvärr!  En lång historia, men den korta varianten är  att det var oklart med öppettiderna  där på julafton och svårigheter för oss att lämna industrihamnen i Kemi till fots.  (Ligger dryga 12 km utanför själva stan) Och knepigt att få tag på en taxi. Vi hade också  en avgångstid att passa på julaftonens kväll.)

Mycket vitt här uppe i norra Finland. En promenad i längs kajen fick det bli. Och vitt var det. (Första gången i vinter jag har mössa på mig). 

Gott om is.

Stundtals en hel del dimma och var dessa vindkraftverk svåra att se. Vi trodde det först det tre fyrar som stod i rad.

Ett av vindkraftverken skymtar bland isen. Här syns också den ränna som vårt fartyg Birka Paradise, brutit i isen för att ta sig in till hamnen.

Mycket is i Bottenviken så här långt norrut.

Vi omges av en hel del vitt och himmel och all is går liksom ihop. Vi omges av en hel del vitt som stundtals skiftar i grått. Skymningen sänker sig och klockan är strax före 14.

Vindstilla- Den orange “vindstruten” rör sig inte. Och vinden har inte gjort något oväsen av sig under resan. Inte alla.

Det runda fönstret högst upp till höger här i aktern är vår hytt.

Tidigt på julaftonens kväll

lämnade vi Kemi det blev då dags för årets första och sista julbord.  En trevlig kväll som  följdes av både sång, musik och dans. Ja, inte runt granen då. Och Bottenviken fortsatte att vara spegelblank.

Resan söderut gick längs den svenska kusten och igår, juldagen, passerade vi Höga kusten där berg möter hav.  Och det så vi även från fartyget.(Höga kusten kallas kuststräckan mellan Örnsköldsvik i norr och Härnösand i söder)

Höga kusten klädd i vitt var en ny upplevelse för mig. Har bara varit här sommartid. Höga kusten klädd i vitt hade jag inte sett tidigare. Men även nu vintertid ser man hur berg tydligt här möter hav.

Och vi fortsätter söderut.

 

 

30 svar på ”Vitt så långt ögat ser – Och i olika nyanser”

 1. Fantastisk julresa där…hade varit mysigt att göra en sådan resa själva här tycker jag men det blir nog svårt runt jul med tanke på familj och allt…men helt klart en intressant tanke för framtiden ändå.

  Höga kusten vill vi besöka…Tomas ledin du vet 😉
  Är ju riktigt fint där har vi sett på bild och film, så nån gång ska det väl bära av dit.

  Ha det underbart.

  1. Vi är riktigt nöjda med resan. Lugnt, avkopplande och med god mat. Middagarna 3-rätters och serverade vid bordet. (Inte julafton dock. Då var det julbord.) Vår familj är utspridd så julen är inte den tid vi ses mest. Och vad gäller julfirande så är det svårt för mig sedan 2002. Så det här var ett bra alternativ.
   Höga kusten är så fin. Jodå, jag vet Tomas Ledin. Jag brukar ha jobbresor dit och så blir det även i sommar. En favorit.
   Önskar dig och de dina en fin annandag.
   Ha det bäst.

 2. Vitt är verkligen inte bara vitt! Vilken härlig kryssning ni har varit ute på. Kravlös och njutbart misstänker jag.

  Kram och ha en fin annandag jul!

  1. Nej, då! Inte alls. Här har vi sett olika nyanser av det vita. Kryssningen har varit riktigt bra och Östersjön har skött sig väldigt bra. Vinden har varit 3m/sek så inget guppande här inte. Inte på hela resan. Lugnt, avkopplande och med väldigt mycket god mat. Och julmat endast julafton. I övrigt har vi blivit serverade goda tre-rätters menyer vid bordet till middag. Så skönt.
   Önskar dig också en trevlig annandag jul.
   Kram

 3. Hoppas att ni fick en skön promenad i Kemi trots det inte alltför fina vädret, men med många nyanser av vitt. Vi tog också en långpromenad i samma väder och jag insåg att min tanke dagen innan var lite väl ambitiös…har lite dåligt samvete för min spontanitet, men du förstår, hoppas jag.
  För övrigt så verkar det ha blivit en lyckad resa med god mat och fin, bekväm hytt, något man måste unna sig då det är halva resan. Ha det gott och hoppas att vi kan stråla samman någon gång 2020!

  1. Tack, Gertie! Jag förstår absolut! Så väl! Och inget dåligt samvete ska ens få titta in hos dig. Vi hade en bra dag i Kemi och som sagt det mesta var stängt. Fullt förståeligt en julafton. Vi har haft en fin resa på alla sätt och är nu hemma igen. Resan söderut gick längs den svenska kusten till söder om Gävle då fartyget vek av mot Åland och senare i morse vidare genom Stockholms skärgård.
   Jag hoppas också att vi kan ses under 2020. Vore väldigt trevligt.

 4. God fortsättning Ditte! Jo vitt kan innehålla många nyanser av vit. Vilken kul upplevelse för er. Tål att tänka på tills nästa år…

  1. Tack, Åke! Ja, mycket vitt blev det här uppe i norra Finland. Och mycket hav också under resan. Men Bottenviken höll sig väldigt lugn med en vind på ca 3 m/sek. Tyvärr fick vi inte se så mycket av Kemi men det gick bra ändå. Resan var trevlig och avkopplande och med en hel del god mat och fina vyer. Dock ingen sol.
   Ha det nu bra du också.

 5. Alltså det första jag tänker på när jag ser vissa av dina bilder, bland annat det helt fantastiska fotot med vindkraftverket är boken “Rysk is — i Ishavet” med Lars Lerins akvareller https://whenthenightcomesfallingfromthesky.wordpress.com/2010/04/18/bok-rysk-is-i-ishavet-med-lars-lerin/) . Han ansågs ju vara den enda konstnären som kunde måla olika nivåer av vitt. För nivåer finns onekligen, det visar du med dina bilder.
  En himla tur att ni kunde njuta av god mat och dryck samt underhållning på båten. Personligen hade jag varit ganska besviken över att missa Snöslottet och bara se olika nyanser av vitt och tidigt mörker. Okej, hade jag kunnat roa mig med bloggen, så hade jag nog blivit aningen gladare, men inte ens det funkade ju.

  Men det var ju en ny erfarenhet för er. Nu har ni gjort det;-)

  Önskar di en god fortsättning från land med fungerade internet!

  PS. Är aningen nyfiken på varför du slutade med julfirandet just 2002. Du har nämnt det några gånger, så jag måste bara ställa frågan. DS.

  1. Jag tänkte också på det fotot när vi var här. Och visst såg vi olika nyanser av vitt. Har sett dessa också i några akvareller Lars Lerin målat från Lofoten och Sibirien. Visst var det trist att vi missade “Snöslottet.” Väldigt trist! Men vi hade med böcker, is i variation fick vi se och vi var uppe på “bryggan” och lärde oss om hur fartyget förs fram. Riktigt roligt att se. Jag är ju ingen julfantast direkt och avkoppling, miljöombyte, god mat och dryck har vi fått mängder av. Och en hel del fin natur också. Plus mycket av Bottenviken.
   En ny erfarenhet fick vi och både trevligt och roligt har vi haft. Och så härligt att inte ens behöva fundera på mat.
   Väldigt mycket hände på det personliga planet just 2002 och sedan dess är julen inte min grej. Ja, jag var inte så förtjust i den innan heller. Men numer är jag helst bortrest. Vi har bl.a. varit i Thailand fem jular, i Spanien, på kryssning runt Kanarieöarna, Nordafrika och Madeira, på Gran Canaria och på Teneriffa. Och några jular har vi faktiskt varit hemma också. I år blev det norra Finland och avkopplande dagar och vart det bär hän nästa år är en öppen fråga.

  1. Ja, skepp har det varit med hav och natur, is och snö. Vi har haft en jättefin tur med Birka med god mat, avkoppling, fin miljö och väldigt bra omhändertagande. Kul även att fi fick hänga med upp på “bryggan” och se hur det såg ut.
   Önskar er också God fortsättning och fortsatt fina dagar.

 6. Så trevligt ni haft det med god mat och lite snö som sig bör på julaftonen, det var ju mer än vad vi fick här hemma!
  Birka är ju ett trevlig lite lyxigt fartyg, så jag förstår att ni njöt av tillvaron, ska verkligen göra som er och ha en lite bättre hytt nästa gång vi åker med Birka!
  Välkommen hem igen!

  1. Tack!Vi har haft en jättetrevlig kryssning även om vi av olika anledningar inte såg så mycket av Kemi. Vad som är bra med Birka är ju att man också kan boka en speciell hytt i den kategori man väljer för en liten summa extra. Och en bättre hytt är absolut värt det. Känns fint att vara hemma igen också .
   Kram!

  1. Vi har haft det riktigt bra och avkopplande. Och det har varit väldigt skönt att sätta sig till dukat bord i fin miljö och äta god mat.Och eftersom jag inte direkt är en “julig person” var det här ett bra alternativ i år.
   Önskar dig också sköna dagar.
   Kram

 7. Ser ut som en väldigt trevlig resa! Synd att ni inte fick tillfälle att besöka Snöslottet, men det kan nog bli en annan gång 🙂
  Välkomna hem igen!
  Ha en trevlig fredag!
  Kram

  1. Tackar! Ja,en liten missräkning blev det där. Men det blev en trevlig resa ändå och att byta miljö tycker vi är trevligt. Och det fick vi ju gott om under vägs.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram!

 8. Vilken härlig och annorlunda jul! Härliga bilder tycker jag som upplevde en grådisiga jul i min stad. Inga barnbarn hos mig då de firade med mammans släkt. Och förra året med farfar, farfars mamma och farbröderna. Man får vänta på sin tur 😉
  Jättefina bilder på dina barnbarn.
  //Carina

  1. Tack och tack! Ja, barnbarnen är så fina och på alla sätt.
   Det var först gången vi gjorde en liknande julkryssning och är nöjda med resan. Extra roligt var att spridningen bland åldrarna var så stor. Här fanns de som reste ensamma, i mindre/större familjer eller de som hade delar av släkten med sig. En vit julafton, i olika nyanser av vitt, fick vi och det blev en trevlig dag trots att vi inte kom till “Snöslottet” utanför Kemi. Jag och maken är inga julmänniskor så det här passade oss bra just i år-
   Ja, julen innebär mycket väntande på olika sätt. Och jag väntar alltid på att den ska ta slut.
   Tankar till dig.

 9. Väldigt många nyanser av vitt – fint! 🙂 Himla synd att ni missade Snöslottet, men jag förstår precis varför. Jag hade inte heller åkt dit under dom förutsättningarna, man vill ju inte gärna bli akterseglad… Hade inte kryssningen några anordnade utfärder dit? Den typen av utflykter är ju dom bästa när man ska iväg en bra bit och har en avgångstid att passa samma kväll.

  Ha det gott!

  1. Mycket vitt och i olika varianter var det. Förstår nu när jaa sett detta att Lars Lerin anammat detta i en del av sina målningar från Sibirien och Lofoten. Fartyget ordnade utfärder men det var till Tomteland och snöscoterturer i variation. (Kan inte åka det då det blir för kallt för mitt skadade/behandlade ansikte) Men jag har lämnat in önskemål om besök i Snöslottet till ett annat år. (Men just denna julafton var det tveksamheter också vad gällde öppettiderna. Jag ringde dit och fock inget svar och lite otydlig info på nätet vad som gällde julafton 2019) Men! Vi hade det bra ändå.
   Önskar er en fin fredag.

  1. Mycket is var det och en del snö. Och jag var nog mest fascinerad av all olika nyanser av vitt jag kunde se. Förstår att ni önskar er lite vitt på marken. Stockholm bjuder idag på rimfrost på marken och -1. Lite lyser allt det vita upp.
   Kram och jag önskar dig fina dagar,

 10. Ja, du fick verkligen en vit jul. Här var den mer brun-grå-grön, just nu har vi faktiskt också lite vitt på marken men det är nog snart borta igen.
  Ni firade jul på ett ovanligt sätt men det verkar ha varit trevligt.

  1. Lite ovanligt var det och första gången vi valde detta. Men avkopplande och trelvigt var det verkligen och i en fin miljö- Roligt var att det ombord fanns alla åldrar och många olika nationaliteter. Och mycket vitt var det.
   Önskar dig nu fortsatt fina dagar.

 11. Annorlunda julfirande, vackert julfirande utifrån dina bilder. Snöslottet hade jag aldrig hört talas om, men är väldigt likt de s.k ishotellen, kanske samma sak egentligen? Sökte på nätet och fann bilder från snöslottet i Kemi, vackert, men inte skulle jag vilja övernatta där 🙂 Har besökt ishotellet i Kirkenes, vackert, annorlunda, men hur kan folk vilja på så kalla ställen? Om än det gäller en enda natt? 🙂

  Jag har heller aldrig tänkt att det finns vitt i olika nyanser, när blir det vita grått vid en sakta övergång? Ja, därom kan de lärda nog tvista om, misstänker jag.

  Nu är ni hemma i Stockholm igen, förstår jag. Hoppas ni får fina dagar där också, innan det är dags att resa vidare för er.

  1. Ett något annorlunda julfirande blev det i år. Och fartyget var i princip fullbokat så vi var många som valde att ta en tur under juldagarna Ja, “Snöslottet” kan nog helt klart räknas som ett ishotell. Vad gäller snöhotell så har jag övernattat på det i svenska Jukkasjärvi.Jag har också bott i snöbivack några gånger. Men så kallt var det inte, nollgradigt. Bra sovsäck och renskinn… (Men detta var för sådär en 45-50 år sedan)
   Jag tänkte på Lars Lerin här uppe i Kemi och de olika nyanserna av vitt jag tyckte mig se. Han har ju i en del akvareller från Sibirien och lOfoten lyckats få fram detta.
   Vi har nu landat i Stockholm och det är fint att vara hemma också.
   Önskar dig en fin helg.

 12. Har nu kommit hem till lugnet i Wales och haft möjlighet att läsa dina inlägg ordentligt.
  Vilken trevlig idé att kryssa fram över julen. Det skulle jag också kunna tänka mig att göra, så länge det inte är någon sjögång.
  Synd att fartyget inte ordnade med en utflykt till snöslottet.

  1. Välkommen hem igen! Förstår att du haft det bra i Sverige med nära och kära. Ingen sjögång alls och lugnt och avkopplande. Vad gäller Snöslottet verkade det inte i år ha varit öppet på julafton. Och det kan man ju inte göra något åt. Men vi hade det bra ändå-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *