Stockholm Trevligheter

Tollare utanför Stockholm – Nytt möter gammalt

En skön känsla av Stockholms innerskärgård mötte oss tidigt i går kväll. Bara dryga milen från från oss här på Södermalm ligger området Tollare i Nacka. ( I området Saltsjö Boo) Och här på “Bistro Bruket” skulle vi äta middag.

I området som är beläget vid vattnet, Lännerstasundet,  har ett helt nytt bostadsområde växt upp men området har anor från 1400- talet och en ganska speciell historia. (Mer om den i länken) Själva namnet Tollare kommer från den gård som låg som en gång låg här- En gård som genom tiderna haft många ägare. Här på Tollares marker har det också funnits ett pappersbruk som var i drift mellan 1918 och 1964. Det är numer rivet och har gett plats för nya bostäder. Men på film finns det fortfarande bevarat bl.a. i Daniel Alfredssons film “Luftslottet som sprängdes.” En film gjord efter Stieg Larssons roman med samma namn. Och delar av den filmen spelades in här 2009.

Stockholm. Nacka kommun. Tollare kaj. På väg till Bistro Bruket för middag. På väg längs Tollare kaj för middag på  Bistro Bruket. 

Tollare ligger i Nacka kommun och dryga 13 km från Stockholm City.

Tollare

är tänkt att bli en “skärgårdsstad” med ca. 1100 bostäder varav de flesta är bostadsrätter.Här ska finnas skolor, förskolor, äldreomsorg och butiker  och annan service och de kommunala kommunikationerna ska byggas ut. Men bil kändes som en förutsättning just nu.  Man räknar med att området ska vara klart/färdigutbyggt under 2021-2022.

Stockholm. Nacka. Tollare. Både permanent bebyggelse och sommarhus finns det gott om. En hel del av den gamla bebyggelsen finns bevarad i och runt Tollare och Lännerstasundet. Både  permanent bebyggelse och  sommarhus. Och nya bryggor har kommit till i takt med att området växt. 

De nybyggda husen är inte direkt så lika och det finns olika byggföretag inblandade. Jag tycket mig se en del likheter bland husen med de som också finns i den nybyggda Norra Djurgårdsstaden inne i Stockholm.

Stockholm. Nacka. Nybyggda hus vid Tollare kaj. Hiss eller trappor leder upp. Några av de nybyggda husen. Här är de flesta lägenheterna genomgående vilket innebär att de också har sjöutsikt. Härfinns både hissar och branta trappor som leder upp från Tollare kaj. (Men en bilväg finns på baksidan av husen)

Stockholm. Nacka. En ny gångbro från Tollare kaj leder över till Måtrtens holme.Från Tollare kaj leder en nybyggd bro över till Mårtens holme. Bron är uppskattad eftersom det tidigare bara gick att nå holmen med båt eller simma från kajen.

Tollare pappersbruk

som främst tillverkade tidningspapper låg här fram till 1964. Och senare kom en del mindre industrier hit. Både de och pappersbruket hade påverkat marken och sjöbotten och en kraftig sanering var nödvändig för att kunna bygga bostäder på marken. Saneringen var gedigen och tog dryga 10 år och innan dess var det noga analyser av mark, vatten och sjöbotten för att se om det var möjligt att kunna bygga bostäder här. Noggranna vattenkontroller sker kontinuerligt så vattnet är i “samma skick som Östersjöns vatten.” Och där badar man ju.

Vi var på väg för att äta middag på Bistro Bruket och hade hoppats på en vacker kväll med fin solnedgång och över det smala och vackra Baggensstäket. Senast vi passerade här var med passagerarbåt och på väg till Gustavsberg. Men många är de gånger vi seglat här Eller snarare passerat med hjälp av motorn.

Middag med utsikt

och en riktigt god sådan blev det på Bistro Bruket. Och trots molnen var det fint med sjöutsikt.

Stockholm. Nacka. Tollare. Bistro Tollare har ett riktigt bra läge på kajen. Bistro Tollare har ett riktigt bra läge på kajen.

Vi valde ett trevligt fönsterbord på övervåningen med utsikt mot både Lännerstaviken och Baggensstäket.

Så maten. Jag funderade över om valet skulle bli “moules frites” eller en fisk och skaldjursgryta med aioli och krutonger. Och det blev fiskgrytan. I övriga sällskapet blev det ytterligare en fiskgryta och några andra varianter.

Fisk och skaldjursgrytan var riktigt god och det fanns rikligt med både skaldjur och fisk.

Skymningen hann sänka sig innan vi lämnade restaurangen och längs kajen tog oss tillbaka till bilden.

Restaurangen ligger på hörnan och i övrigt är detta ett bostadshus. (Med bostadsrätter)

Husen har olika färger och “modeller”  men de allra flesta lägenheter har balkong med utsikt mot vattnet.

Rolig detalj här på huset var fåglarna , vet inte om det är en svan eller trana. Satsar på svan men vet att det finns tranor här i trakten också.Vad säger ni som kan fåglar?

En sista bild innan vi går in i i bilen för att få skjuts hem igen till Söder.

36 svar på ”Tollare utanför Stockholm – Nytt möter gammalt”

  1. Vi hade en jättetrevlig och riktigt god kväll.En riktigt trevlig restaurang. Vädret rår en inte på men det blir ett återbesök senare i vår.
   Ett spännande område är det och med viss skärgårdskänsla.

 1. Vilken trevlig dag och så god maten såg ut! En bostad med havsutsikt hade jag inte tackat nej till för det är ju min dröm. Tyvärr blir det nog inte så. Bra att det byggs nytt för bostäderna behövs verkligen i Stockholm.

  Kram och god måndag!

  1. Det blev en riktigt trevlig middag här ute i fin miljö och med väldigt god mat- Vi har passerat med båt flera gånger men inte tidigare kommit landvägen. Husen är tämligen speciella och det är stora höjdskillnader så tur att hissarna finns och att de fungerar. Här har man byggt ganska tätt men eftersom de flesta lägenheter är genomgående har också de flesta balkong mot vattnet och ofta em mot landsidan också. Visst behövs det nya bostäder här och priserna/m2 är lite lägre eftersom det är en bit från City. Priset, vad jag sett är mellan 65 00 -75 000 /m2 med havsutsikt.
   Önskar dig också en trevlig måndag.
   Kram

 2. Vilken härlig tur du bjuder på till vackra Tollare! Dessutom en minnesblänkare för mig då jag och min väninna gick Korpens friskvårdsledarutbildning på Tollare Folkhögskola en gång i tiden, säkert 35 år sedan.
  😀 Läcker middag, ser jag. Många vackra hus, speciella med fin utsikt.

  Trevlig och glad måndag!
  Stor kram!

  1. Här ute är fint men tidigare har vi passerat med antingen vår båt eller en skärgårdsbåt. Nu har man byggt väldigt mycket med Folkhögskolan finns kvar. Kul att du varit där på kurs. Tror inte du skulle känna igen dig idag.
   Det blev en väldigt trevlig tur och med riktigt god mat i härlig miljö .Och även lite skärgårdskänsla. Så mysigt
   Önskar dig också en fortsatt fin måndag.
   Full fart här idag också.
   Stor kram

 3. Oj så fint det ser ut, fåglarna där på väggen var så fina. Nya områden för mej.
  Maten ser jättegod ut.
  Ha en fortsatt fin måndag!
  Kram

  1. Man har byggt mycket här och området påminner, tycker jag, en del om Norra Djurgårdsstaden. Men här har man i och för sig mer vatten runt sig. Å andra sidan också knepigare att ta sig till stan. Busslinjerna är under utbyggnad.
   Vi hade en jättetrevlig kväll med god mat i trevlig miljö
   Ha det bra du också.
   Kram

 4. Så mycket fina platser med SJÖUTSIKT nu har. Det är mycket värde i att kunna befinna sig nära vatten, tycker jag! Och så bor jag på ett kalhygge, där det inte ens finns rn bäck på nära håll!
  Huset från filmen kommer jag väl ihåg.Ett riktigt gammalt trähus med mycket detaljer. Synd att riva, men samtidigt förstår jag att man behöver plats för nytt och mera praktiskt boende.
  Fisk och skaldjursgryta, det är gott!
  Tack för turen! Kram!

  1. Området känner jag väl till och vi har tidigare när vi hade segelbåt passerat många gånger. Även med skärgårdsbåt. Men Tollare ha växt mycket de senaste åren och är populärt. Här finns fortfarande många sommarhus kvar och även en hel del äldre sommarhus som blivit till året-runt bostäder.Just pappersbruket men även trähuset var med i filmen. Jag tror att man delvis flyttat trähuset men att det i sig finns kvar.
   Vi hade en god kväll i fin miljö och sådant behövs.
   Roligt att du följde med.
   Kram

 5. Aldrig hört talas om den nya stadsdelen. Inget fel på läget kan jag säga. Coolt! Du har helt rätt att husen påminner om Norra Djurgårdsstaden, även lite om Hagastaden för att inte glömma vårt eget nya område Park på före detta Täby Galopp. Rätt roligt egentligen att alla arkitekter/byggföretag “knycker material och idéer från varandra. Det är liksom “inne”, och då ska alla nya stadsdelar ha samma stuk. Om sisådär 5-10 år är nåt annat “modernt” , och då kör man på det. Helt okej för min del, bara det inte blir tå tätt att man kan kolla vad grannen äter till middag.
  Å på tal om middag – den fiskgrytan såg verkligen MUMS ut:-)

  PS. Fåglarna – gäss kanske. Men av den långa halsen att döma kan det vara tranor. En rolig utsmyckning:-) DS.

  1. Under åren vi hade segelbåt som hade hemmahamn i Saltsjö Duvnäs så passerade vi ofta Tollare och Baggensstäket på våg ut i skärgården. Men då såg vi området bara från vattnet. En hel del har byggts och läget nära vattnet är ju perfekt. Närheten till stan är också bra. Men det känns än så länge nödvändigt med bil om man bor här- Kollektivtrafiken är inte så utbyggd ännu men det kommer. Park i Täby har jag ännu inte sett mer än på bild. Men det blir nog en tur vad det lider. Här på Tollare låg huse tätt men jag upplevde att de var byggda i etapper och på olika höjder så att insynen inte var så påtaglig. Men jag såg ju bara en liten del. Mycket verkar sålt.
   Fiskgrytan var riktigt god och restaurangen riktigt trevlig med serviceinriktad personal. Kul att det också var en del besökare en söndag kväll. Men det var glest mellan borden som det bör vara så de kan ju heller inte ta emot så måna gäster.
   Gäss tror jag inte riktigt på. Men Anki eller någon annan vet nog.. Kul var det i alla fall att de satt här på huset.

 6. Så fint! Jag trodde först att ni satt hemma hos er när jag såg utsikten. Ni bor ju nästan likadant. Men en härlig utsikt är det .
  Stor kram och trevlig kväll!

  1. Det var både väldigt gott och trevligt och i fin miljö. Passerat här har vi när vi hade båt men inte varit på i land på Tollare. Mycket har byggts och området är attraktivt men än så länge är det nog bra med bil o man ska bo här.
   Vi bor ju bra där vi bor och vattnet har vi ju nära.
   Stor kram och trevlig kväll.

 7. Baggensstäket? Ser jag att du nämner i en kommentar. Den rutten tog vi , båten låg i gustavsberg.
  Helt okända marker för mig också, svindyra bostäder, förstås, och gratis gym på det. Spring upp o ner för de trapporna ett par gånger så har du klarat av motionen.
  Kul att läsa om det gamla pappersbruket, här stängde dom ner 1972. Men ännu har inte saneringen börjat trots att marken är full av radon vilket syns i våra hus…Så är det när det inte är expansivt område utan glesbygd. Enligt planen skulle man ev. anlägga någon typ av golfbana här, tror jag inte ett skvatt på…
  Kul och intressant inlägg, tror det var fler än jag som inte kände till området så väl. O restaurangbesöket verkade lyckat med en ljuvlig utsikt och gott käk!
  Kram

  1. Har du passerat Baggenstäket har du sett Tollare från vattnet. Vi hade båten i Saltsjö Duvnäs och har många gånger sett området Tollare från vattnet. Men då fanns inte dessa nybyggda hus här utan fabrikerna fanns fortfarande kvar.
   Detta var första gången vi var “på land” vid Tollare men inte den sista. Kommer gärna hit igen för att promenera längs vattnet och ta in lite innerskärgårdsstämning.
   Vid Tollare har man satsat i många år på att få bort föroreningarna i marken och det var en förutsättning för att få bygga här.
   Kan tänka mig att man tyvärr inte satsar så mycket i dina trakter. Men jag önskar kommunen gjorde det. Skulle bostäder behövas skulle det nog ske.
   God mat blev det och en trevlig kväll.
   Kram

 8. Har aldrig varit ens i närheten, men du gör mig lite nyfiken, inte minst på krogen!
  (tog mig till Kungsan i dag men det är en bra bit kvar till den riktiga körsbärsprakten)

  1. Vad trevligt med en tur till Kungsan. Men visst är det tid kvar innan alla träden är i blom. Men har de börjat sin blomning så är det vår i Stockholm. Ska ta mig en ny titt här senare i veckan.
   Tollare är ett gammalt område och mycket av den gamla bebyggelsen med sommarvillor, idag ofta permanentbostäder, finns kvar. Här där en del industrier låg har man byggt ganska tätt och det hela påminner lite om Norra Djurgårdsstaden. “Bistro Bruket” var en angenäm upplevelse med god mat , trevlig miljö och bra service. Skulle gärna ta en tur tillbaka en vacker dag i maj och då promenera över den lilla bron till Mårtensholme.

 9. Det ser ut som ett trevligt område. När jag läste rubriken så tänkte jag dock att du träffat en hund – en tollare 🙂 Det här området hade jag aldrig hört talas om förut.

  Ha det gott!

  1. Hundrasen tollare känner jag till men jag såg ingen här. Men däremot en massa annat. Många nya hus har byggts i det gamla området här i Nacka kommun och med spännande arkitektur. Har passerat här många gånger under de år vi hade segelbåt ch skulle ut i skärgården. Men mycket har hänt här sedan dess.
   Önskar dig en fin tisdag. Strålande sol just nu i huvudstaden.

 10. Ännu en plats som jag aldrig hört talats om … ser ut som en trevlig stadsdel – eller kommun där nära vattnet. Maten ser fantastiskt god ut … fiskgryta är aldrig fel!
  Fåglarna var en trevlig utsmyckning, men svårt att säga vad det är – inte tranor i alla fall, deras långa ben går inte att trolla bort – tror som du mer på svanar … men jag vet inte 🙂
  Tack för en fin utfärd!
  Kram

  1. Detta är ett gammalt område men som nu sanerats efter fabriker som funnits här och en helt ny stadsdel/förort växer fram. Första gången jag också var här men vi har ofta passerat här utanför i Baggenstäket med vår segelbåt- En trevlig tur och en riktigt god middag.
   Tack för din fågelhjälp. Jag är nog mest också inne på svanar .
   Kram!

 11. Hallå från en skakig Uppsalapendel! Gissar på gäss, mest för att avvika från tidigare gissningar!😉
  Ska läsa ordentligare senare, nytt område för mig. Ännu ett intressant utflyktstips från dig…👍

  1. Hallå och god morgon! Tack för din gissning. Gäss skulle det ju helt klart kunna vara. Tollare är ett gammalt område men nu har man byggt en hel del i det gamla industriområdet. Har tidigare bara passerat här med båt i Baggensstäket och sett Tollare från sjösidan.
   Önskar dig en bra dag.

 12. Trapporna där såg verkligen jobbiga ut – tur att det fanns hiss också, den skulle jag ha valt alla dagar i veckan 🙂
  Fåglarna – vilken sort det nu än var – var verkligen läckra 🙂

  Ha en braig tisdag!

  1. Området är verkligen kuperat men man kan ta sig “bakvägen” med bil. Bra med flera valmöjligheter. Gott om hissar var det och även gott om trappor.
   Fåglarna var en häftig dekoration på huset och kanske kan det vara gäss.
   Önskar dig också en fin tisdag. Här väntar nya turer idag. Och än så länge sol-

 13. Härlig tur och god mat. Bra kombo. 🙂
  Fint när man nyttjar vackra platser för att bygga hus att bo i, framför att låta företag slå sig ner där. Kanske kan man samsas … 🙂
  Tack för trevligt besök hos dig!
  Kram Mia!

  1. Det var roligt att nu komma hit landvägen. När vi hade segelbåt såg vi in mot Tollare från Bagggensstäket men gick aldrig i land Bostäder behövs och området verkar var omtyckt och man når huvudstaden ganska smidigt om man så vill. Ett fint område i Stockholms grannkommun Nacka och 13 km in till Stockholms city.En hel del av de gamla sommarhusen finns kvar i en del av området och där man nu byggt var det gamla industrier som gjort sitt. Man har ägnat mycket tid åt att sanera marken efter industriernas utsläpp och verkar ja lyckats. Bra så-
   Önskar dig en fin vecka-
   Kram

 14. Restaurang med sådan utsikt är ju inte fel, maten får nästan lite mera krydda av det.
  Har hört namnet “Tollare” i något sammanhang men kan inte placera det riktigt, kan ju vara i detta sammanhang då på något vis.
  En sjöstad är ju fint på många sätt, många vill ju bo vid vatten numera så det ligger ju helt rätt i tiden.
  Fint lär det ju bli när det är klart.

  Fåglarna där påminner om svanar tycker jag, så jag gissar på det.

  Ha en fin dag nu Ditte.

  1. Förutom den här platsen så finns det en hundras som heter så- Men den såg jag inget av. En trevlig tur blev det och jättegod mat i fin miljö. Uppskattas. Man har byggt ganska tätt men ändå utan direkt insyn. Husen har placerats på ett bra sätt och med “genomgående lägenheter”.
   Jag var inne på att fåglarna var svanar men fick också förslag om gäss. Men att de flyger är uppenbart.
   Önskar dig också en bra tisdag och god bättring.

 15. Det ser ut att vara ett mysigt område. Tänk vilken utsikt från de där balkongerna! Jag funderade inte på fåglarna först när jag såg bilden utan tänkte att du haft tur som kunnat fånga dem så i flykten. Väldigt rolig och annorlunda utsmyckning. Ha det bra.

  1. Området är gammalt och den gamla sommarstugebebyggelsen finns kvar på “andra sidan”. Här där de nya husen finna var det ett sunkigt industriområde innan. Husen står tätt men är byggda så att det inte är någon insyn. Man har tänkt till. Och med genomgående lägenheter så får ju många del av sjöutsikten. Fåglarna var en rolig utsmyckning och kanske är det gäss eller svanar.
   Ha det fint du också.
   Kram

 16. God mat och fönster med utsikt är en bra kombination. Lättare att skriva vad det INTE är. Varken gråsparv eller påfågel. 😉
  Ingen lätt uppgift att lyckas med bedriften att låta nytt möta gammalt. Balkong och fönster mot sjöutsikt/hav är aldrig fel. Det ingår alltid i mina dagdrömmar. Synd att det kostar mer än en skjorta. 🙂
  Kram

  1. Det blev en trevlig tur hit och vi har inte varit här innan. GOd middag i fin miljö uppskattar bi.
   Det var vårt första besök området på land men från sjön har vi sett Tollare gjort många gånger. Detta är ju ett gammalt område och många hus är fint bevarade. Nybyggena ligger i en egen del där det tidigare var ett industriområde. Och bostäder behövs ju i Stockholmsområdet. Lite billigare än inne i stan är det och man når ju city med bil på 20 minuter. Hoppas också att kollektivtrafiken kommer i gång.
   Kram

  1. Tollare ligger i Nacka kommun och är nog en del av Nacka som varit och kanske fortfarande är anonymt. Vi hade inte varit här på land tidigare men sett Tollare från sjösidan många gånger. En intressant historia finns här och området har upplevt mycket.
   Både miljön, maten och restaurangen var väldigt trevlig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *