Skyltar Stockholm

Humor och skyltar – Skyltsöndag #309

Söndag! Och det innebär att det här på bloggen är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Veckans skyltar bjuder på ett visst mått av humor och bilderna är  från den gångna och från olika delar av Stockholm.

Stockholm.Gamla stan. Jag tyckte detta var humor. En tupp och en lur=tupplur. Humor! Kanske lite beroende på vad man tycker. En tupp och en lur = tupplur. Ganska fyndigt. Hittad i ett fönster i Gamla Stan. 

Vad gäller humor

tänker jag i första hand på något som jag ser som komiskt eller fyndigt och något jag kan skratta åt. Sedan beror det förstås mycket på situationen och hur man är som person hur man uppfattar saker och ting .Och givetvis finns det olikheter här som i mycket annat .

Förra söndagen var vi till Kungsträdgården för att titta på körsbärsblomningen som börjat och på vägen hem till Södermalm gick vi genom Gamla Stan. Glädjande var att se fler besökare här, både inhemska och utländska turister. För under hela det här pandemiåret har Gamla Stan tyvärr varit väldigt öde.

Turister på Västerlånggatan. En av dem testade en vikingahjälm med peruk och blev fotograferad av en kompis. Ohc jag hängde också på med en bild.

Nu blev det inte någon skidåkning i Jämtland i vinter. Och ingen annanstans heller men kanske är det den här mer retrostilen  jag ska ta fram nästa gång det gäller skidåkning. Minns ju den här stilen…Kanske är det med den som med mycket annat. Det kommer tillbaka.

I veckan såg jag en skylt jag inte lagt märke till tidigare. Tage Erlanders plats. Här har Tage Erlander, statsminister mellan 1946 och 1969 och ledare för socialdemokraterna under samma tidsperiod fått en egen plats. Platsen, en  liten del av Mynttorget, nedanför Kungliga slottet och alldeles vid Riksdagshuset och Stallkanalen . Jag läste Tage Erlander haft sin plats här sedan 2012 men det var alltså först i veckan jag noterade den. (Kan nog tycka att han borde haft en större plats. )

Stockholm. Mynttorget. Tage Erlanders Plats. Viss humor i bilden. Tage Erlanders plats ligger vid en del av Mynttorget, alldeles  vid pissoaren. Kunde inte låta bli att se en del humor  i bilden.

Företaget /bageriet Bröd &Salt har gott om skyltar uppsatta. Dessa fanns vid Skeppsbron där också ett av deras caféer finns. 

Mer humor

Ombyggnaden av Slussen i Stockholm pågår för fullt och kommer att göra så i ytterligare 4-5 år. Men den nya Slussenbron/Guldbron har gjort det betydligt enklare att ta sig fram både för fotgängare, cyklister och bilister. Och oss fotgängare  muntrar man upp med pigga skyltar.

Stockholm. Slussen. Gott om skyltar med humor som piggar upp. Stannar gärna till och läser på skyltarna vid Slussen. Och en hel del humor och fyndigheter finns i dem.

Helt nära Slussen och Södermalms Torg ligger det lilla boutiquehotellet Frantz.

“Välkomna hem till Frantz” – Hit är man välkommen lite nu och då.

Stockholm. Södermalm. Parfym med humor. Humor! Absolut! Den här skylten såg på Södermalm i Stockholm. (Här har man bytt ut  den “gamla” Chanelparfymen mot en ny variant. )

Längs Årstaviken här på Södermalm finns nu många “foodtrucks” uppställda och välbesökta är de också.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Göstas korv. En skylt med humor. Hos en av våra favoriter finns denna skylt. Här kan det ta en stund innan maten levereras och allt lagas efter hand. Humor här också.

I veckan blev det en promenad till Gröndal.Och där möttes vi av denna skylt

 

Och från Gröndal gick vi vidare och kom så småningom fram till Färgfabriken sedan många år  ett kafé och konsthall. Området  här är ett gammalt industriområde där bl.a. Beckers färg har legat.

Stockholm. Liljeholmen. Färgfabriken Beckers gamla område. Viss humor i klotterbudskapet. Kan inte direkt påstå att klottret här är i början av industriområdet är upplyftande . Men visst finns det humor i budskapet. I alla fall tyckte jag det.

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

38 svar på ”Humor och skyltar – Skyltsöndag #309”

 1. Tack för trevliga skyltar.
  Träna mindfulness kan behövas ibland!
  Speciellt som när någon “varvade” en trimmad moped utanför vårt sovrum 05.00 i lördagsmorse!
  Ha en fortsatt fin söndag.

  1. Lite humor fick det bli. Och skyltarna runt Slussen har mycket av det i sig. En bra reklambyrå so ordnar till dem och de byts ofta.
   Illa att vakna till att någon trimmar en moped i denna tidiga timme. Pust!
   Önskar dig också en fin söndag.

 2. Härliga bilder av skyltar med humor! ….förutom då att att förvandla en Chanel no 5, till Covid-19 vilket känns som en dödssynd i mina ögon…så den skylten gick lite väl långt för mig.

  Må gott och ha en fortsatt fin söndag!
  Kram

  1. Tack! och lite humor piggar upp. Parfymen Chanel nr 19 finns faktiskt i handeln. Men jag har inte luktat på den. Lite kul tyckte jag att lägga till Covid.
   Kram

 3. Verkligen humor och toppenskyltat som vanligt! Turisterna i Gamla stan va fina , en med vikingahatt och allt. Gillar vinterbilden från Jämtland, så synd att det inte blev någon skidåkning för dej i år, men fjällen ligger kvar.
  Tage Erlanders plats vid en pissoar, visst är det humor i det, men han borde som sagt fått en annan plats 🙂
  Covid-parfymen, ja jösses vad de hittar på, haha!
  Ha en fortsatt fin söndag!
  Kram

  1. Tack! Ja, humor behöver vi. Och att skratta piggar upp. Hade roligt när jag såg skyltarna. Killarna i Gamla stan var roliga och glada åt att få vara med på bild- Nej, inga skidor i år. Men hoppas på nästa år.
   Tänk, jag hade aldrig ens noterat Tage Erlanders plats här- Men lite felplacerad och i minsta laget.
   Vad gäller parfymen så finns det en Chanel nr 19 i butikerna. Så att är lägga till Covid tyckte jag var rätt kul-
   Önskar dig också en fin söndag
   Kram

 4. Snygg och varierad skyltning hos dig i dag! Kanske hade Erlander förtjänat en bättre plats men det är väl tanken som räknas 😉

  Kram och god söndag!

  1. Tack! Jag blev så förvånad när jag såg att platsen bredvid “pissoaren” hette Tage Erlanders plats. Har passerat här många gånger men aldrig lagt märke till att skylten eller platsen fanns- Och den har funnits sedan 2020. Men visst kunde den ju fått vara större och utan pissoar helt nära-
   Önskar dig också en bra söndag
   Kram

 5. Tuppluren gillade jag och så Chanel nr 5 fast här var det Covid nr 19 😀 kul med humor!
  Idag är en något grå och kylig dag, så då passar det bra att slippa cykla till styrelsemöte, då vi i stället håller det via Teams nu i em, funkar ju toppen.
  Hoppas du har en riktigt fin söndag.
  Stor kram!

  1. Här det varit en hel del humor och på olika sätt under veckan. Parfymen Chanel nr 19 finns att köpa i butikerna men här på skylten då med ett tillägga. Covid. Passade ju bra. Vi har haft strålande sol på fm så vi var ute ett bra tag men nu har det mulnat på.Ska ut på trevligheter ikväll men de är inomhus. Hoppas ändå på ok väder.- Teams fungerar ju väldigt bra. Vi brukar ha det eller oftast Zoom som också är bra.
   Önskar dig också en fin söndag
   Stor kram

 6. Färgfabriken är absolut ett ställe för mig!
  Dessutom Gröndal vill jag besöka när jag någonsin kommer till Stockholm. Viljan är det definitivt inte fel på. Tänk vad mycket roliga skyltar det finns men visst kunde man ha placerat Tages skylt lite mer lägligt.
  Trevlig söndag!
  Kram

  1. Färgfabriken och industriområdet hade jag tidigare sett på avstånd och då från Reimersholme. Men nu var vi i närheten och ett par skyltar tog oss hit. Spännande och ett trevlig möte blev det. Gröndal är så fint och bodde vi inte där vi gör så hade Gröndal kunnat vara ett alternativ.
   Har verkligen sett en hel del roliga skyltar i veckan och ett gott skratt piggar upp.
   Lite synd tycker jag angående Tage Erlanders plats. Undrar hur ansvariga tänkte.
   Kram och trevlig söndag

 7. Tupplur där, helt klart ett örngott som jag gillar, tupplur är det bästa jag vet 😉
  Pissoarer? Finns det kvar ännu?
  En och annan “pissekur” har man ju sett här i stan men jag tror de lagt ner de där gamla hos oss där man gick ner i underjorden för att uträtta sina behov.. Fast den där var väl ny och kanske endast ovan jord också förstås.
  Hur som helst har de bevarat det ursprungliga utseendet, bra det.
  Förstår humorn där 😉

  Ha det bäst Ditte.

  1. Tyckte örngottet var fyndigt med både tupp och lur. Jodå här finns det pissoarer men de är en bra bit från de gamla. Riktigt fräscha. Passade på att titta in här vid Tage Erlanders plats. Och det är numer också toalettstolar på de flesta.
   Lite humor piggar upp.
   Ha det fint du också.

  1. Tack! Och parfymen Chanel nr 19 finns i butikerna. Har sett den men inte luktat på den. Och med det numret är det lätt med ett tillägg.

 8. Ingen parfym som man skulle vilja prova! Gillar tupplur-humorn. Har ett antal vykort av “konstnären ” Köpte på bokmässan flr några år sen. Många superroligt teckningar har hon gjort.
  Mindfulness behövs verkligen i vissa situationer. Är dock lite dålig på det.
  Kram!

  1. Parfymen Chanel nr 19 finns att köpa. Att man sedan här på min skylt lagt till lite var nog ett eget initiativ. Tupplurhumorn gillar jag också. Får hålla utkik efter vykort och andra bilder av konstnären.
   Slussen är sedan länge en stor byggarbetsplats och kommer att vara det i åtminstone fem år till. Så för att pigga upp oss som passerar byter reklamfirman ut dem ganska ofta. Stannar alltid till och läser på dem. Har ju ingen brådska. Och här skulle det passa extra bra med en dos mindfullness.

 9. En av dina bästa Skyltsöndagar, och det säger inte så lite, då alla dina bidrag alltid är så himla bra:-)
  Såååå glädjande att se att det börjar likna nåt igen i Gamla Stan, mer folk, vilket jag verkligen unnar alla näringsidkare.
  Bröd och Salt’s simpla skyltar är slående och fyndiga. Påminner en aning om Pressbyråns skyltning. Och Slussens reklambyrå är fortfarande på bettet. Härligt:-)
  Eau de distance – såååå jag skrattade. Även den parfymen är en snilleblixt – hahaha:-) Även de sista två skyltarna var en fröjd att titta på.

  Tusen tack för den härliga skyltningen och länken:-)

  1. Tackar!Och det var extra roligt den här veckan med lite humortema. Ku du också hade det.
   Verkligen roligt att det nu var fler besökare nu i Gamla Stan och någon trängsel var det ju inte.Hoppas det består.
   Slussens skyltar piggar fortfarande upp och de byts ganska ofta. Några i taget. Chanel har en parfym som har just nr 19 och då var det ju passande att här skoja till det. Jag skrattade också när jag såg skylten. Humor är viktigt.Och att kunna skratta.

 10. Vilken skylt kavalkad och många glada skratt blev det. Hjälm med flätor…..hm vem vill köpa en sådan?
  Pissoaren…..Ja, jag har inte svart bälte när det kommer till oljud – ta mig där ifrån fortast möjligt, jag älskar tystanden och fågelkvitter =)Precis lika bra skyltat som vanligt hos dig! Ha en bra kväll i snöyran…..suck säger jag bara.

  1. Skratt och humor kan behövas. Här har snön, snöblandat regn nu i kväll dykt upp. Eller snarare så dyker den ner. Fågelkvitter, dock inte måsskrik, tycker jag om. Tystnaden också. Men jag gillar även storstaden men vill inte bo i bullret och det gör vi ju inte.
   Önskar dig en trevlig kväll.

 11. Kul inlägg! 🙂
  Roligt tryck på örngottet.
  Jag gillar skyltarna intill slussen och kan tro att det behövs en hel del övning i avslappning för att stänga ute allt ljud eller så kan man ju bara stanna till och lyssna på alla ljud en stund.
  Gillar skylten med parfymflaskan.
  Gröndal hade en härlig skylt!
  Jag var in och kikade på inlägget om Färgfabriken. En sån fin byggnad och bra att den fick ett nytt liv. Caféet såg trevligt ut.

  1. Tack! Har sett en del roliga skyltar i veckan så de kom väl till pass. Slussen är fortfarande bökigt men det är mycket bättre sedan “Guldbron” kom på plats. Skyltarna här byts ut då och då och eftersom jag passerar här flera gånger i veckan stannar jag och tittar om några bytts ut till nya. Tycker de piggar upp.
   Chanel har en parfym med NR 19 så det var ju lätt hänt här att lägga till lite extra text. jag tyckte det var roligt.
   Färgfabriken och området hade jag hört talas om och sett från Södersidan och från Reimersholme men aldrig varit här tidigare. Ett fint möte blev det. Nu var inte konstutställningen öppen men den får vi se en annan gång- En del konst fanns också i caféet och de tavlorna kunde vi ju se.
   Önskar dig en bra start på veckan.

 12. Här blev jag sittande med ett stort leende. Det kan behövas när snön yr utanför min dörr…
  En fråga, Boutiquehotell, vad innebär det? När jag gick in på länken tycker jag att det verkar vara ett ordinärt mindre hotell. Vad har ordet boutique för betydelse i sammanhanget. När jag först såg ordet så tänkte jag att det var en samlingsplats för olika boutiquer. Som en galleria.
  Av alla roligheter du fick med denna vecka gillar jag speciellt stackars Tage som tack o lov slapp stå staty där vid pissoaren o tillbringa evigheten i pisslukten…
  Så gillade jag tuppluren och inte minst den sista God save the ruins…hahahaha. Mycket godis fick du plats med här, kramen

  1. Vad gäller “boutiquehotell”så har jag också funderat. Och det brukar förklaras som ett mindre hotell men personligt inredda rum (alltså de är tämligen olika) och som är charmigt , vad det nu är och som är måna om sin personlighet.Ofta tillhör de inte heller någon större kedja. Vad gäller Scandic hotellen skulle de inte kvala in i kategorin. Ordet boutique har nog mest att göra med det småskaliga och personliga.
   Tage Erlanders plats på Mynttorget passerar jag varje vecka men jag har ändå inte sett skylten som funnits där sedan 2012. Tycker nog att han kunnat få en bättre plats uppkallad efter sig.
   Humor behöver vi och förra veckan var fylld med både trevliga och roliga saker så skyltarna passade väl in.
   Kram

 13. Snyggt och roligt skyltat! 🙂 Gillar tuppluren mest tror jag, fast Tage Erlander hade väl kunnat få en mer hedrande plats, kanske. Men den som bestämde detta kanske inte var sosse? 😉

  Ha en fin start på veckan!

  1. Tackar! Visst är tuppluren bra! Vad gäller Tage Erlanders plats så har jag inte tidigare lagt märke till skylten trots att den funnits där sedan 2012.
   Och jag passerar Mynttorget ändå ett par gånger. Och en mer hedrande och större plats tycker jag också han kunnat få.
   Önskar er också en bra start på veckan.

  1. Det går ju lika bra det! Jag har varit ute en del under veckan och skyltarna har bara funnits där framför mig.

 14. Härliga bilder o ja 19 Chanel är ett hederligt märke o doft 🙂 dock har jag inte luktat på just den, men nr 5 🙂 önskar dig en bra dag med allt du gör kram

  1. Tack! Jag blev så full i skratt när jag såg att Chanel nr 19 fanns på “riktigt” som parfym. Att man sedan här på skylten lagt till lite tyckte jag var ganska roligt. Minns att min mamma ofta hade Chanel nr 5.
   Önskar dig också en trevlig dag.
   kram

 15. Du har gjort en intressant historisk iaktagelse, Tage Erlander led av inkontinens. Jag är själv är rätt insatt i arbetarrörelsens historia och det här var helt nya uppgifter 🙂
  Sen den vanliga turistbilden av oss nordbor, vikingar med horn på huvudet. Jag har hört historier om turister som blivit besvikna när dom besökt Birka och fått reda på att man inte hittat en enda hjälm med horn på. Alla vikingar med horn på hjälmen bodde tydligen på Västerlånggatan.

  1. Jag tycker nog att Tage Erlander kunde fått en mer framträdande och större plats. Kändes lite trist här bredvid pissoaren. I och för sig ser den fräsch ut. Men ändå…
   Vi stötte på en del utländska besökare i Gamla Stan och det har jag i princip inte gjort sedan pandemin dök upp. Killen här tyckte han var väldigt fin i sin hjälm.
   Tänkte också på detta att vikingahornen finns just på Västerlånggatan. Och där är jag väldigt sällan. Men nu var jag fascinerad över att turisterna ens var här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *