Stockholm Utflykter

Strålande sol och skärgårdstur från Stockholm till Gustavsberg

Huvudstaden, liksom stora delar av landet i övrigt, har bjudit på strålande sensommarväder. Och att i dessa vackra dagar ge sig ut på sjön gör vi gärna. För inte så länge sedan gjorde vi en tur ut i Stockholms norra skärgård,där naturen är helt annorlunda från den lummiga innerskärgården. Men nu blev det en skärgårdstur från Stockholm till Gustavsberg i strålande sol där vi skulle vi hälsa på goda vänner.

Avresa i strålande sol från Nybroviken mot GustavsbergAvresa i strålande sol från Nybroviken i Stockholm till Gustavsberg. Waxholmsbåtarna går sommartid inte till Gustavsberg utan vi bokade in oss på en guidad sightseeingtur med Strömmabolaget

Den röda linjen är den väg som båten tar  från Nybroviken i Stockholm och till Gustavsberg ute på Värmdö.

Innan vi lämnade Stockholm passerade vi Kastellholmen.

Kastellet här var tänkt som en del av Stockholms försvar och här har både på 1600 och 1700 talet funnits en försvarsanläggning. Men den från 1746 sprängdes i luften 1845 efter ett misslyckat experiment med ammunition i den ammunitionsfabrik som låg här. Ett nytt kastell blev byggt och med tanken att det ockås skulle ha en försvarsfunktion. Riktigt så blev det inte utan här blev det bostäder för underofficerare. Men 1939, när andra världskriget bröt ut blev kastellet en del av Stockholms fasta luftförsvar. Och sedan 1970- talet är lokalerna ombyggda till kontors och konferenslokaler.

Flottan lämnade både Kastell och Skeppsholmen 1990 och då halade också örloggsflaggan. För gott trodde man. Men protesterna från allmänheten blev så stora att flaggan efter några veckor åter var på plats. Nu kommer någon värnpliktig från Livgardesdragonernas kasern  i Stoclholm varje dag för att hissa och hala flaggan.

Strålande sol i Stockholm. Här kastellet på Kastellholmen-Strålande sol och klarblå himmel i Stockholm. Här kastellet på Kastellholmen.

Välkomna med på en skärgårdstur i strålande sol

genom den lummiga och vackra innerskärgården från Nybroviken och till Gustavsberg. En resa på två timmar som i långsam takt tog oss genom genom kanaler och förbi ett fortfarande grönskande landskap. Gustavsberg ligger dryga två mil öster om Stockholm och man kan även ta bussar dit ut från Slussen. (Bussarna går var 10 onde minut och tar ca 25 minuter.)

Här har vi kommit till Skurusundet som ligger i Nacka kommun. Och på båda sidor om sundet blandas de vackra gamla “grosshandlarvillorna” från 1800-talet med betydligt modernare villor. Hit ut kunde man på 1800-talet bara ta sig med båt från stan och det var så ångbåtstrafiken kom i gång. Så var det ändå fram till mitten av 1920-talet. Många välbeställda Stockholmsfamiljer såg stort värde i under några sommarmånader lämna den smutsiga storstaden och flytta ut till den villa de byggt här. Viktigt var att det var liknande bekvämligheter som i stan och familjens tjänstefolk flyttade med.

Här är vi i Skurusundet. Både nya och gamla  hus klättrar uppför berget.

Husen här ligger prismässigt från ca 15 miljoner och uppåt. Utsikt ingår.

Visst ter sig allt vackrare i strålande sol. Här några villor i Skurusundet. Perfekt med egen båtplats nedanför huset. Och visst ter sig allt än finare i strålande sol.

Vi närmar oss Skurubron, en bågbro som går över Skurusundet. Här över bron passerar också väg 222, Värmdöleden. Skurubron är egentligen  två parallella broar. Den första “fasta bron”  invigdes här redan 1915 och den senaste öppnade 1957.

Skurubron, en del av Värmdöleden.

Baggensstäket – Även där strålande sol

ett sund, en farled,  som går mellan Värmdö och fastlandet. Och har är det smalt. Sundet är grunt och här kan bara mindre fartyg passera och de kan inte vara mer djupgående än 2 meter. ( Beroende på vattennivån) Den smalaste passagen är “Knapens hål” och där är bredden bara 20 meter. Sundet har fått sitt namn efter en tullsyningsman som fanns här på 1700-talet-

På väg in i Baggensstäket. Och strålande sol och blå himmel följer med oss. På väg in i Baggensstäket. Och strålande sol och blå himmel följer oss.

Här framme vid “Knapens hål som har sin historia I samband med ett slag här under det stora Nordiska kriget i början av 1700- talet  (mot Ryssland) sänktes här  några fartyg lastade med sten. Detta var för att spärra farleden för ryssarna. Hade rssarna lyckats ta sig genom här hade hela vägen in mot Stockholm legat öppen

Njutbart på däck. Här undvek jag den strålande solen och satt i skuggan. Mitt sår på vaden läker bra och de otrevliga streptokocker som fått fäste här har antibiotikan jagat iväg.

Fartyget gjorde ett stopp vid Artipelag, konstmuseet och många steg av här.(Resan hit från Stockholm tog 1 1/2 timme.)

Fler trånga passager innan vi nådde Gustavsberg.

Många av dessa gamla “grosshandlarvillor”  ligger så vackert nere vid vattnet.

Även Gustavsberg mötte oss med blå himmel och strålande sol. Strålande sol även i Gustavsberg och här mötte vännerna Anna Carin och Krister upp. 

18 svar på ”Strålande sol och skärgårdstur från Stockholm till Gustavsberg”

 1. Vilka härliga bilder och vilken perfekt dag för en skärgårdstur! Känner igen rutten 🙂

  Skönt att såret håller på att ge med sig och bli bra igen. Tur att det finns antibiotika när man behöver lite hjälp på traven.

  Ha en fin dag!

  1. Vi har strålande sensommarväder i Stockholm så en tur ut i skärgården är alltid fin. hä rär det ju lummig innerskärgård men den är också fin.
   Såret artar sig och nu behöver jag inte gå på “omläggning”. Skönt så.
   Önskar er också en fin dag.
   Ska in och hälsa på. Men följer er noga i kölvattnet.

 2. När det är så fint finns det väl inte mycket som passar bättre än en tur på havet eller i skärgården ska jag väl säga. Underbara bilder som vanligt. En villa med den utsikten skulle jag inte ha något emot men min ekonomi skulle nog tycka något annat.
  Så skönt att såret läker som det ska och att du slipper omläggningarna nu.

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Det blev verkligen en fin dag till sjöss och även innerskärgården här är fin. Och den har också sin historia. Här skulle jag också gärna bo men det tarvar nog en storvinst på Triss.
   Det tog lång tid för såret att läka men nu finns i alla fall en sårskorp på plats så det känns hoppfullt-
   Kram och trevlig afton

 3. Men titta, åter gamla bekanta! Skurusundet, Baggensfjärden o ut mot öppet hav. Vi hade segelbåten i gustavsberg, Men nu var det såå länge sen så jag anar mig till minnena, o tyvärr fanns inte digitalkamera tillgänglig för mig dåförtiden. Vilken trevlig tur ni fick, igen! Du är nog snart en mästernavigerare i Stockholms farvatten, ajaj kapten! Kram

  1. Vad roligt att du är med och känner igen dig. Minns så väl när vi hade segelbåt och maken ville segla genom Baggensstäket. Jag var tveksam men efetrsom motorn inte var helt pigg så gick jag med på det.Och vad hände. Jo, vi mötte en Waxholmsbåt just där det var som smalast. Och vi skulle väja trots avv vi seglade. Det var ju nyttotrafik, Puh! Men därefter seglade vi inte där igenom. Stockholms farvatten kan jag ganska bra.
   Och vi fick en vacker tur.
   Kram!

 4. En perfekt tur i högsommarvärmen med väldigt vackra vyer! Vi har åkt “tvärtom”, alltså tagit bilen till Vaxholm, tagit två bilfärjor till Rindö och Stenslätten och sedan vidare till Gustavsberg. Har aldrig åkt båt från Nybrokajen till Gustavsberg. Vilken bra idé. Gustavsberg är mysigt och Café Tornhuset ett måste. Har faktiskt även besökt Artipelag och gått strandpromenaden på båda sidorna vattnet.

  PS. Så skönt att höra att såret äntligen läker som det ska. Åsså en himla läcker bild på dig:-) DS.

  1. Perfekt att ta båten hit ut. Särskilt en skön sommardag. Denna del av innerskärgården är så fin. Baggensstäket är vackert och roligt att passera Skurusundet med alla fina villor. Många gick nu av på Artipelag och perfekt att ta båten hit. Jodå, den hämtar också…Artipelag är ju väldans trevligt i sig och strandpromenaden där likaså.
   I år är fabriken i Gustavsberg stängd, ekonomiskt trassel. Men det finns ju annat att se. Måndagar är också museet stängt. Kan vara bra att veta.
   Jag är så glad för att såret äntligen artar sig för besvärligt blev det med streptokockerna. Och såret var extremt svårläkt…

 5. Härlig båtutflykt. Länge sedan jag färdades den vägen och då var det med segelbåt. Blir sugen på att gå till sjöss men får ge mig til tåls och kurera min förkylning först.
  Kram

  1. Vi har också tagit oss den här vägen med segelbåt men det är trångt i varje fall i Baggensstäket. Har mött en Waxholmsbåt där en gång när vi seglade och det glömmer jag inte.
   Önskar dig snabb bättring från förkylningen.
   Kram

 6. Åh Ditte, så glad jag blev när jag kom in här efter flera dagars internetstrul. Ja du läser rätt…i USA?…ibland blir man mer förvånad än vanligt, men, bara att acceptera och egentligen kan det vara rätt skönt ibland.
  Nåja, glad blev jag i alla fall av dina bilder från en underbar liten båtresa, som jag gjorde många gånger under de år vi bodde i Gustavsberg/Värmdö. Ibland tog jag bussen in till stan och båten hem…det var härligt, avkopplande och en lisa för själen.
  Hälsning från ett regnigt Traverse City vid Lake Michigans östra sida.

  1. Jag har tänkt på er och undrar så hur ni har det. Och nu finns ett inlägg att läsa. Gläder mig. Vi har haft strålande väder i Stockholm med dryga 30 grader så att då passa på att ta en tur hit till Gustavsberg genom Skurusundet och Baggensstäket passade så bra. Har rest här flera gånger men nu var det några år sedan. Vi hade segelbåt som låg i Saltsjö Duvnäs så jag har även seglat genom Baggensstäket en gång. Men då mötte vi en Waxholmsbåt och det var smalt nog utan den. Förstår att du känner igen dig här i trakterna och roligt att jag kunde bidra med lite bilder från den fina turen.
   Önskar er fortsatt fina dagar runt Lake Michigan

 7. Ute på tur aldri sur
  ser sig om i välrdena alla hörn
  så tillika Stockholms.
  Såret blev en lång historia, gott höra det tar sin bättring.
  Tack för turen än en gång!
  Sto kram

  1. Tack, bästa Tove för fyndig diktning!Jodå, sur kan jag vara -dock inte så ofta. Blir nog mer ilsken.
   Ja, såret blev långdraget men nu äntligen ser det bra ut. så skönt.
   Jättetrevligt att du var med oss här på båtturen via bilder och text. Du hade tyckt om att färdas här.
   Stor kram

 8. Stockholm hade härligt sommarväder igår, det har jag förstått- Här hade vi årets värsta åskväder en stund med tillhörande störtregn, Det varade förstås inte hela dagen

  Så bra att du lägger ut karta så vi ser hur båten har snirklat sig fram. Då förstår t.o.m jag hur ni åkt 🙂 15-miljonsersvillor, jo, då bör utsikt nog ingå! Funderar dock vad det är för människor som har så mycket pengar att lägga på boende!? Jaja, det är inte mitt problem! Underbara bilder från din rutt, tack för dem!

  Skönt såret läker! Ha, det gott.

  1. Tack! Jätteroligt att du var med via bloggen. Jag tycker också att kartor är bra för det är lätt att en rutt blir väldigt abstrakt. En del av de äldre husen här ute har gått i arv. Sedan har man senare i en del fall styckat stora tomter och sålt av och kanske byggt nya hus. Men även de nya husen är väldigt dyra.Funderar också på vilka som bor här. Men visst finns det gott om pengar i Sverige.
   Jag är så glad över att såret äntligen läger och hoppas nu det inte ska trassla mer.
   Ha det gott du också-

 9. Härlig tur 🙂 Nu var det länge sedan jag var i dina farvatten… en arbetskamrat har köpt en båt i dina hem trakter, blir nog så jag seglar med han hem nästa vår. Ha det så bra!

  1. Denna tur är så fin. Minns så väl när vi seglade genom Baggensstäket, vi hade segelbåten i Saltsjö Duvnäs, och mötte på det smalaste stället en Waxholmsbåt. Kan tillägga att det var helt vindstilla. Pinsamt! Vi rörde oss inte alls och blev tutade på.
   Kul att du har en arbetskamrat som köpt en båt här i trakterna. Och roligt att segla upp till dina hemtrakter härifrån.
   Ha det bra du också. Hoppas du mår bättre.
   Tankar till dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *